Prospect Codamin P, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Terapia Ranbaxy Romania
Clasa ATC: [N02BE]: sistemul nervos >> analgezice >> analgezice antipiretice >> analide (inclusiv combinatii)
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Grupa farmaceutică: analgezice si antipiretice, anilide (inclusiv combinatii)
Tip: Comprimate

Indicații Codamin P, comprimate:

Tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie sau severa cu diferite localizari: cefalee, migrene, nevralgii, mialgii, artralgii, algii dentare sau ORL, dismenoree.
Tratamentul simptomatic al starilor febrile, durerilor de gat si tusei din raceala si gripa.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la paracetamol, codeina, cafeina sau la oricare dintre excipienti.
Insuficienta hepatocelutara, insuficienta respiratorie, hipersecretie traheo-brorisica, criza de astm bronsic, interventii chirurgicale recente pe caile biliare (codeina creste presiunea biliara), copii cu varsta sub 15 ani.

Administrare Codamin P, comprimate:

Doza recomandata este de un comprimat Codamin P administrat la nevoie; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4 ore. Doza maxima zilnica este de 3 g paracetamol.
Comprimatele trebuie administrate cu un pahar de apa sau alte lichide. Nu trepuie utilizat in doze mari sau timp indelungat. Codamin P nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 15 ani.

Compoziție Codamin P, comprimate:

Un comprimat contine paracetamol 400 mg, cafeina anhidra 23mg, fosfat de codeina hemihidrat 15 mg, si excipienti: celuloza microcristalina, povidona K30, acid stearic, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, amidonglicolat de sodiu.

Precauții:

Administrarea indelungata de codeina in doze mari poate duce la o stare de dependenta de tip morfinic.
Sportivii trebuie atentionati ca medicamentul poate pozitiva rezultatele testelor antidoping.

Atenționări:

Se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa, la varstnici sau debilitati (risc de deprimare respiratorie), in caz de traumatisme craniene (risc de deprimare respiratorie), hipertensiune intracraniana (risc de agravare a hipertensiunii intracraniene), abdomen acut (poate masca simptomatologia clinica), hipotiroidism (risc de deprimare respiratorie si deprimare nervos centrala), hipertrofie de prostata sau stricturi uretrale (retentie de urina).

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorita sedarii si scaderii reactivitatii reflexe, Codamin P poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Codamin P, comprimate:

Reactii alergice (prurit, eritem sau urticarie), somnolenta, vertij, greata, varsaturi; deprimare respiratorie, constipatie si dureri abdominale.

Cafeina poate determina agitatie, insomnie si palpitatii. In cazul tratamentului indelungat exista risc de dependenta si de sindrom de abstinenta la intreruperea brusca a medicatie (datorita codeinei).

Supradozajul:

Simptomele supradozajului cu codeina: deprimare acuta a centrilor respiratori (cianoza, bradipnee, apnee), somnolenta, apatie sau chiar coma, mioza, convulsii, semne ale eliberarii de histamina (edem facial, eruptii urticariene, colaps), varsaturi, prurit, retentie de urina, edem pulmonar (rar).
Tratamentul recomandat consta in lavaj gastric si administrare de purgative.

Daca deprimarea SNC este marcata, se recomanda ventilatie astistata, oxigenoterapie si administrare parenterala de haloxona.
Simptomele supradozajului cu paracetamol; greata, varsaturi, transpiratii, anorexie, paloare, dureri abdominale care apar la primele 24 ore de la ingestie.
Evidentierea toxicitatii hepatice prin probe de laborator este posibila doar dupa 48-72 de ore de la ingestie. Doze mai mari de 10 g paracetamol (15O mg/kg corp la copii), pot provoca citoliza hepatica ce poate sa evolueze spre necroza ireversibila cu insuficienta hepatocelulara, acidoza metabolica, encefalopatie, coma. Se poate constata cresterea transaminazelor hepatice, lactat- dehidrogenazei, bilirubinei si scaderea timpului de protrombina la 12-48 ore de la ingestie.

Tratamentul intoxicatiei acute cu paracetamol
Lavajul gastric este util daca pacientul este adus la medic in primele 4 ore dupa ingestie. Se pot administra carbune activat sau colestiramina, N-acetilcisteina, antidot specific, administrata in primele 12 ore, inainte ca semnele de afectare hepatica sa fie evidente, are efecte benefice. Initial se adiministreaza 140 mg N-acetilcisteina/kg oral sau prin sonda nazo-gastrica, apoi 70 mg N-acetilcisteina/kg la 4 ore timp de 3 zile sau mai putin, daca testele hepatice s-au normalizat.
Simptomele supradozajului cu cafeina: tahicardie, extrasistole, palpitatii, tremor.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Se recomanda evitarea asocierii Codamin P cu
- agonisti-antagonisti morfinici (nalbufina, buprenorfina, pentazocina) datorita riscului declansarii sindromului de abstinenta;
- deprimante ale sistemului nervos central: creste riscul deprimarii sistemului nervos central si a centrilor respiratori;
- anticoagulante: creste riscul hemoragic;
- medicamente inductoare enzimatic si bauturi alcoolice: creste riscul hepato-toxicitatii.
Codamin P prin continutul sau in paracetamol, poate modifica rezultatele dozarii acidului uric si a glicemiei.

Administrarea de Codamin P, comprimate în sarcină / alaptare:

Datorita prezentei codeinei, Codamin P nu se administreaza in timpul sarcinii si alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din folie Al/PVC a cate 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Codamin P, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Codamin P, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.