Prospect CORINFAR 10 RETARD, compr. ret.
Substanța activă: nifedipinum
Clasa ATC: [C08CA]:
sistem cardiovascular >>
blocanti de calciu >>
blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >>
dyhidropyridine derivati
Indicații CORINFAR 10 RETARD, compr. ret.:
Se administreaza in:- angina pectorala cronica stabila (angina de efort);
- angina vasospatica (angina Prinzmetal, angina instabila);
- hipertensiunea esentiala.
Contraindicații:
Corinfar nu se va administra in urmatoarele cazuri:- soc cardiovascular;
- stenoza aortica severa;
- angina pectorala instabila;
- infarct miocardic acut (in intervalul primelor 4 saptamani);
- hipersensibilitate cunoscuta la nifedipin.
Precauții:
Sunt prezentate situatiile in care Corinfar poate fi administrat numai in anumite conditii si cu deosebita prudenta.Va rugam consultati medicul.
Acest lucru este valabil si in cazul in care manifestarile au fost anterior observate.
Se recomanda prudenta in cazul hipotensiunii (hipotensiune severa cu valori sistolice sub 90 mm Hg), ca si in insuficienta cardiaca decompensata.
Nu se administreaza suplimentar doza omisa, in cazul in care s-a omis o administrare, urmati in continuare schema normala de tratament. Daca o data ati luat prea putin Corinfar (de ex. numai jumatate din doza prescrisa), nu se manifesta nici un fel de neplaceri. Daca in cazul unei terapii de durata luati doze prea mici, rezultatul tratamentului se pune sub semnul intrebarii, pot reaparea simpomele din tabloul clinic. Nu intrerupeti administrarea definitiv sau inainte de termen fara sa consultati inainte medicul.
O intrerupere brusca a tratamentului poate duce la o inrautatire a tabloului clinic. In cazul unui tratament cu doze mari si/sau de lunga durata, intreruperea acestuia se va face treptat, prin reducerea dozei.
Atenționări:
Acest medicament nu se va prescrie copiilor. La persoanele varstnice (peste 60 ani) se recomanda prudenta la dozare.Recomandari in cazul participarii active la traficul rutier sau in cazul folosirii unor utilaje de precizie
Chiar si in cazul unei administrari echilibrate, acest medicament poate influenta capacitatea de reactie, in asa fel incat sa influenteze participarea activa la traficul rutier, manuirea masinilor sau lucrul neasigurat. Acest lucru este valabil mai ales la inceputul tratamentului, cresterea dozei si schimbarea medicamentului, ca si in asociere cu alcool.
Reacții adverse ale CORINFAR 10 RETARD, compr. ret.:
In primele saptamani de tratament se poate ajunge la poliurie. In cazul unei insuficiente renale, se poate ajunge la o inrautatire a functiei renale. La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca de Corinfar poate declansa criza hipertensiva sau ischemie miocardica (fenomenul de "rebound").Frecvent: Mai ales la inceputul tratamentului pot aparea frecvent, dar cu caracter tranzitoriu, cefalee, flush si senzatie de caldura (eritem, eritromelalgie).
Ocazional: Mai ales la inceputul tratamentului pot aparea crize de angina pectorala, respectiv, la pacientii cu angina pectorala se poate observa cresterea frecventei, duratei si a gradului de severitate a crizelor.
Ocazional s-au semnalat: stare de inconstienta, tahicardie, palpitatii, edeme ale membrelor inferioare pe baza unei vasodilatatii. De asemenea, apar ocazional parestezii, vertij, fatigabilitate si o scadere a tensiunii arteriale sub valori normale (reactie hipotona).
Rar: In timpul tratamentului cu Corinfar se observa rar tulburari gastrointestinale, ca, de exemplu: greata, flatulenta si diaree.
Au fost observate reactii cutanate, ca de exemplu: prurit, urticarie, exantem, izolat dermatita exfoliativa. In cazul unui tratament de lunga durata, la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie, fenomen reversibil dupa intreruperea tratamentului.
Foarte rar: S-au descris modificari ale tabloului sanguin, ca, de exemplu: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica. In cazuri foarte rare s-a observat o crestere tranzitorie a glicemiei (hiperglicemie).
De aceasta se va tine cont in mod deosebit la pacientii cu diabet zaharat.
Izolat: S-a semnalat infarct miocardic. In special la doze mari pot aparea, in cazuri izolate, mialgii, tremor, ca si o modificare minora, tranzitorie, a perceptiei optice. In cazul unui tratament de lunga durata, pot aparea modificari gingivale (hiperplazia gingivala), fenomen reversibil dupa intreruperea tratamentului. Tulburari ale functiei hepatice au fost izolat semnalate (colestaza hepatica, cresterea transaminazelor), fenomene reversibile dupa intreruperea tratamentului, ca si hepatita alergica. Daca observati la Dumneavoastra reactii adverse care nu sunt semnalate in prospect, adresati-va medicului sau farmacistului.
Va rugam informati medicul Dumneavoastra asupra tuturor reactiilor adverse semnalate, pentru ca acesta sa verifice doza administrata, sa trateze specific aceste reactii adverse sau sa va recomande alt medicament.
In cazul aparitiei simptomelor de angina pectorala, trebuie informat imediat medicul curant. Acesta va decide daca tratamentul cu acest medicament trebuie intrerupt.
Supradozajul:
Administrarea unor cantitati foarte mari de Corinfar, in functie de doza, poate conduce la hipotensiune, tulburari de constienta pana la coma, tahicardie sau bradicardie, ca si la tulburari metabolice (glicemie marita, acidoza, hipoxemie). Hipotensiunea poate duce la o irigare redusa a organelor vitale.Chemati imediat medicul. Acesta va orienta tratamentul in functie de simptome (de ex. va inlatura voma, va face spalaturi gastrice, va restabili relatia stabila cardiocirculatorie).
Interacțiuni cu alte medicamente:
Efectul hipotensiv al produsului Corinfar poate fi accentuat prin asocierea altor antihipertensive ca si a antidepresivelor triciclice. In combinatie cu nitratii, sunt potentate actiunile asupra tensiunii si frecventei cardiace.Administrarea concomitenta de Corinfar si beta-blocante impune supravegherea atenta a pacientilor, intrucat poate sa se produca scaderea pronuntata a tensiunii arteriale; ocazional, s-a observat dezvoltarea unei insuficiente cardiace. Anumite medicamente din grupa antagonistilor de calciu pot potenta actiunea inotrop negativa a unor antiaritmice, ca de exemplu amiodarona si chinidina.
Astfel de observatii nu s-au semnalat la Corinfar. In cazul unei terapii combinate cu chinidina, Corinfar poate induce o scadere a concentratiei plasmatice a chinidinei si, respectiv, cresterea acesteia dupa intreruperea tratamentului cu Corinfar, ceea ce recomanda controlul periodic al concentratiei chinidinei plasmatice. Corinfar poate influenta cresterea concentratiei plasmatice a digoxinei si a teofilinei, ceea ce recomanda controlul acestora.
Cimetidina si, in masura mai mica, ranitidina pot potenta actiunea produsului Corinfar. Va rugam sa luati in considerare aceste date si pentru medicamentele administrate pana de curand.
Evitati consumul unor cantitati mari de alcool, deoarece alcoolul potenteaza actiunea hipotensoare a produsului Corinfar si poate conduce la vertij si alte simptome.
Alte medicamente cu substanța activă nifedipinum:
- ADALAT EINS 60, compr. film.
- EPILAT RETARD, draj.
- SANFIDIPIN, caps.
- ADALAT RETARD, compr. ret.
- Nifedipin Retard 20 mg, comprimate filmate
- CORDAFLEX, compr. film.
- Adalat CR 30 comprimate cu eliberare modificată 30 mg
- NIFEDIPINE-20 SR, compr.ret.
- CORINFAR, draj.
- NIFEDIPIN RETARD TERAPIA 20 mg comprimate cu eliberare prelungită
- NIFEDIPIN, draj.
- NIFEDIPIN PHARMAGEN, compr.film.
- NIFE VON CT TROPFEN, sol.int.
- CORINFAROM, draj.
- ADALAT RETARD, caps.
- CORINFAR RETARD, draj.
- CORINFAR 20 RETARD, compr. ret.
- CORDIPIN, compr.
- ADALAT EINS 30, compr. film.
- EPILAT RETARD, compr.
- NIFELAT, compr.
- Nifedipin 10mg, drajeu
- CORDIPIN RETARD, compr. ret.
- NIFEDIPIN, caps.
- ADALAT, caps.
- NIFEDIPIN T20 STADA RET, compr.ret.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CORINFAR 10 RETARD, compr. ret.(din aceeași clasă):
- Adalat CR 20, comprimate
- Adalat CR 30 comprimate cu eliberare modificată 30 mg
- Adalat CR 60, comprimate
- ADALAT EINS 30, compr. film.
- ADALAT EINS 60, compr. film.
- ADALAT RETARD, caps.
- ADALAT RETARD, compr. ret.
- ADALAT, caps.
- Agen 10 mg, comprimate
- Agen 5 mg, comprimate
- Almacor 10 mg comprimate
- Almacor 5 mg comprimate
- Almiden 5 mg, 10 mg comprimate
- Alneta 5 mg, 10 mg comprimate
- Alozur 10 mg, comprimate
- Alozur 5 mg, comprimate
- Amlodigamma 10 mg, comprimate
- Amlodigamma 5 mg, comprimate
- Amlodipin 10mg
- Amlodipin 5mg
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CORINFAR 10 RETARD, compr. ret. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!