Prospect CORINFAR, draj.

Substanța activă: nifedipinum
Producator: ASTA Medica - AWD
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati

Indicații CORINFAR, draj.:

Se administreaza in: angina pectorala cronica stabila (angina de efort); angina vasospatica (angina Prinzmetal, angina instabila); hipertensiunea esentiala.

Contraindicații:

Corinfar nu se va administra in urmatoarele cazuri: soc cardiovascular; stenoza aortica severa; angina pectorala instabila; infarct miocardic acut (in intervalul primelor 4 saptamani); hiper-sensibilitate cunoscuta la nifedipin.

Administrare CORINFAR, draj.:

Daca nu se prescrie altfel, sunt valabile indicatiile de dozare de mai jos. Se recomanda respectarea indicatiilor de utilizare, deoarece, altfel, Corinfar nu actioneaza corect. Dozarea se face individual, in functie de severitatea bolii si de reactiviatea pacientului la medicament. In functie de tabloul clinic doza trebuie atinsa treptat. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie atent supravegheati; poate fi necesara o reducere a dozei. Pacientii care prezinta concomitent afectiuni severe cerebro-vasculare trebuie tratati cu doze mai mici. In general este valabila urmatoarea schema de tratament pentru persoanele adulte: Angina pectorala vasospastica si cronica stabila: Tratamentul se efectueaza cu o doza zilnica medie de 2-3 x 1 comprimat filmat (de 2-3 ori zilnic, cate 10 mg). In cazul in care sunt necesare doze mai mari, este posibila marirea treptata a dozei zilnice, la de 2 ori pe zi cate 2-4 comprimate filmate (de 2 ori cate 20-40 mg). Doza maxima zilnica sa nu depaseasca de 2 ori 4 comprimate filmate (de 2 ori cate 40 mg). Hipertensiune esentiala: Tratamentul se efectueaza cu o doza zilnica medie de 1 comprimat filmat, de 2- 3 ori (de 2-3 ori cate 10 mg). In cazul in care sunt necesare doze mai mari, este posibila marirea treptata a dozei zilnice la de 2 ori pe zi cate 2-4 com-primate filmate (de 2 ori cate 20-40 mg). Doza maxima zilnica sa nu depaseasca de 2 ori 4 comprimate filmate (2 x 40 mg). Pentru doze mari se recomanda utilizarea formelor farmaceutice cu continut ridicat de substanta activa (de exemplu Corinfar retard cu 20 mg substanta activa). Comprimatele filmate se administreza nemestecate, dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid (de ex. un pahar de apa). Administrarea concomitenta de alimente duce la o resobtie lenta a substantei active, dar nu redusa. Intervalul intre doua administrari de Corinfar de cate 20 mg (cate 2 comprimate filmate) trebuie sa fie de minimum 4 ore. Daca administrarea se face de 2 ori pe zi, intervalul dintre aceste administrari se recomanda sa fie de 12 ore (dimineata si seara). Tratamentul cu Corinfar este in general un tratament de lunga durata. Asupra duratei tratamentului hotareste medicul.

Acțiune:

Antagonist de calciu.

Compoziție CORINFAR, draj.:

Un comprimat filmat contine ca substanta activa 10 mg nifedipin. Excipienti: Lactoza monohidrat, stearat de magneziu, macrogol 6000, macrogol 35000, talc, amidon de cartof, metilhidroxipropil- celuloza, polividon K 25, celuloza microcristalina, colorant E 171, E 104.

Precauții:

Sunt prezentate situatiile in care Corinfar poate fi admi-nistrat numai in anumite conditii si cu deosebita prudenta. Va rugam consultati medicul. Acest lucru este valabil si in cazul in care mani-festarile au fost anterior observate. Se recomanda prudenta in cazul hipotensiunii (hipotensiune severa cu valori sistolice sub 90 mmHg), ca si in insuficienta cardiaca decompensata.

Sarcina si alaptare: Corinfar nu se va administra pe toata perioada sarcinii, deorece studiile experimentale au pus in evidenta embrio-toxicitate (malformatii). Nu exista date suficiente privind acest aspect la om. Substanta activa din Corinfar este excretata in laptele matern. Nu exista experienta privind actiunea sa asupra sugarului, motiv pentru care se va intrerupe alaptarea daca in aceasta perioada se impune adminstrarea de Corinfar.

Recomandari in cazul participarii active la traficul rutier sau in cazul folosirii unor utilaje de precizie: Chiar si in cazul unei administrari echilibrate, acest medicament poate influenta capacitatea de reactie, in asa fel incat sa influenteze participarea activa la traficul rutier, manuirea masinilor sau lucrul neasigurat. Acest lucru este valabil mai ales la inceputul tratamentului, cresterea dozei si schimbarea medicamentului, ca si in asociere cu alcool.

Nu se administreaza suplimentar doza omisa, in cazul in care s-a omis o administrare, urmati in continuare schema normala de tratament. Daca o data ati luat prea putin Corinfar (de ex. numai jumatate din doza prescrisa), nu se manifesta nici un fel de neplaceri. Daca in cazul unei terapii de durata luati doze prea mici, rezultatul tratamentului se pune sub semnul intrebarii, pot reaparea simpomele din tabloul clinic.
Nu intrerupeti administrarea definitiv sau inainte de termen fara sa consultati inainte medicul. O intrerupere brusca a tratamentului poate duce la o inrautatire a tabloului clinic. In cazul unui tratament cu doze mari si/sau de lunga durata, intreruperea acestuia se va face treptat, prin reducerea dozei.

Reacții adverse ale CORINFAR, draj.:

In primele saptamani de tratament se poate ajunge la poliurie. In cazul unei insuficiente renale, se poate ajunge la o inrautatire a functiei renale. La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca de Corinfar poate declansa criza hipertensiva sau ischemie miocardica (fenomenul de "rebound"). Frecvent: Mai ales la inceputul tratamentului pot aparea frecvent, dar cu caracter tranzitoriu, cefalee, flush si senzatie de caldura (eritem, eritromelalgie). Ocazional: Mai ales la inceputul tratamentului pot aparea crize de angina pectorala, respectiv, la pacientii cu angina pectorala se poate observa cresterea frecventei, duratei si a gradului de severitate a crizelor. Ocazional s-au semnalat: stare de inconstienta, tahicardie, palpitatii, edeme ale membrelor inferioare pe baza unei vasodilatatii. De asemenea, apar ocazional parestezii, vertij, fatigabilitate si o scadere a tensiunii arteriale sub valori normale (reactie hipotona). Rar: In timpul tratamentului cu Corinfar se observa rar tulburari gastrointestinale, ca, de exemplu: greata, flatulenta si diaree. Au fost observate reactii cutanate, ca de exemplu: prurit, urticarie, exantem, izolat dermatita exfoliativa. In cazul unui tratament de lunga durata, la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie, fenomen reversibil dupa intreruperea trata-mentului. Foarte rar: S-au descris modificari ale tabloului sanguin, ca, de exemplu: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trom-bocitopenica. In cazuri foarte rare s-a observat o crestere tranzitorie a glicemiei (hiperglicemie).De aceasta se va tine cont in mod deosebit la pacientii cu diabet zaharat. Izolat: S-a semnalat infarct miocardic. In special la doze mari pot aparea, in cazuri izolate, mialgii, tremor, ca si o modificare minora, tranzitorie, a perceptiei optice. In cazul unui tratament de lunga durata, pot aparea modifi-cari gingivale (hiperplazia gingivala), fenomen reversibil dupa intre-ruperea tratamentului. Tulburari ale functiei hepatice au fost izolat semnalate (colestaza hepatica, cresterea transaminazelor), fenomene reversibile dupa intreruperea tratamentului, ca si hepatita alergica. Daca observati la Dumneavoastra reactii adverse care nu sunt sem-nalate in prospect, adresati-va medicului sau farmacistului. Va rugam informati medicul Dumneavoastra asupra tuturor reactiilor adverse semnalate, pentru ca acesta sa verifice doza administrata, sa trateze specific aceste reactii adverse sau sa va recomande alt medicament. In cazul aparitiei simptomelor de angina pectorala, trebuie informat imediat medicul curant. Acesta va decide daca tratamentul cu acest medicament trebuie intrerupt.
Alte medicamente cu substanța activă nifedipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CORINFAR, draj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CORINFAR, draj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.