Prospect Nifedipin 10mg, drajeu

Substanța activă: nifedipinum
Producator: Terapia Ranbaxy Romania
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati
Categoria: Hipertensiunea arteriala - HTA
Tip: Drajeuri

Indicații Nifedipin 10mg, drajeu:

Cardiopatia ischemica cronica, profilaxia si tratamentul anginei pectorale, migrena, tratamentul sindromului Rynaud si a hipertensiunii arteriale de orice grad.

Contraindicații:

Hipersensibiltatea cunoscuta la nifedipina, perioada de sarcina si alaptare; soc cardiogen. Nu este recomandata administrarea Nifedipin-ului la copii.

Administrare Nifedipin 10mg, drajeu:

Tratamentul va fi individualizat, functie de reactivitatea bolnavului, pe durata nelimitata. Administarea se va face oral, cu putin lichid, in timpul sau dupa mesele principale, astfel:
Drajeuri, capsule, comprimate filmate a cate 1O mg: doza va fi stabilita in intervalul 5-20 mg x 3-4 ori/zi, functie de raspuns; intervalul de timp dintre doua prize succesive va fi de minimum 2 ore.
Comprimate retard a cate 20 mg: doza recomandata este de 1 cpr. x 2 ori/zi.

Acțiune:

Nifedipina este un antagonist de calciu cu actiune specifica si eficace, indeosebi ca relaxant al musculaturii netede arteriale, periferice si coronariene. Prin acest mecanism, in angina pectorala se reduce incarcarea ventriculului stang; produce dilatate submaximala a arterelor coronariene neafectate, pre-stenotice, stenotice si post-stenofice, protejand astfel cordul fata de spasmul arterelor coronariene si imbunatatind perfuzarea miocardului ischemic.
Nifedipina reduce frecventa crizelor dureroase si a modificarilor ischemice EKG, independent de contributia relativa a spasmelor arteriale coronariene sau ateroscletozei. Produsul reduce tensiunea arteriala, rata diminuarii fiind direct proportionala cu valoarea initiala a acesteia in cazul persoanelor normotensive, nifedipina prezinta o actiune scazuta sau nula asupra tensiunii arteriale.

Compoziție Nifedipin 10mg, drajeu:

Un drajeu de culoare alba-contioe 10 mg nifedipina.

Precauții:

- pacientii cu afectiuni hepatice sau diabet, vor incepe tratamentul cu 5mg x3 ori/zi, sub monitorizare continua;
- hipotensiune severa;
- conditii hemodinamice precare (hiovolemie, colaps, disfunctie sistolica severa a ventriculului stang, soc cardiogen);
- disfunctie sinusala, dereglare a conductiei atrioventriculare sau alterare marcata a functiei ventriculare.

Reacții adverse ale Nifedipin 10mg, drajeu:

- la debutul tratamentului cu nifedipina poate sa apara tahicardie (care dispare apoi in administrarea cronica) iar la 30-60 minute de la adminstrarea orala, unii pacienti pot prezenta dureri ischemice, situatie in care tratamentul cu nifedipina va fi imediat intrerupt;
- majoritatea efectelor secundare sunt consecintele efectului vasodilatator al nifedipinei: cefalee, ameteli, congestia pielii, bufeuri de caldura, edeme gravitationale periferice, hipolensiune ortostatica;
- frecvent pot aparea: gastraigii insotite de greata si/sauvarsaturi, diaree sau constipatie, letargie, mictiuni frecvente;
- cazuri rare de gingivite care regreseaza la intreruperea tratamentului.

Supradozajul:

Se manifesta prin: hipotensiune severa, bradicardie, cianoza, contuzie, somnolenta sau chiar coma.
Tratamentul supradozarii se realizeaza prin evacuare gastrica, iar in cazul intoxicatiei acute se administreaza intravenos gluconat de calciu sau clorura de calciu.

Interacțiuni cu alte medicamente:

La administrarea concomitent de Nitedipin si:
- alte beta-blocante si antihtpertensive, efectul acestora poate fi cumulat;
- cimetidina, efectul antihipertensiv al nifedipinei poate fi potentat;
- chinidina, s-a constatat o scadere a nivelului seric al acesteia;
- ciclosporine, creste nivelul seric al acestora;
- fenitoina, creste nivelul seric al acesteia aparand simptome ale supradozarii (indeosebi neurologice).

Prezentare ambalaj:

Cutii continand 50 drajeuri, capsule, comprimate filmate sau comprimate retard (5 blistere a cate 10 buc).

Condiții de păstrare:

Se pastreaza in locuri uscate 15-25 grade C ferit de lumina, in ambalaj original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Produsele nu se vor utiliza dupa data expirare imprimata pe ambalaj.
Alte medicamente cu substanța activă nifedipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Nifedipin 10mg, drajeu(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Nifedipin 10mg, drajeu vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.