Prospect Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată

Substanța activă: dexlansoprazolum
Producator: Takeda Italia Farmaceutici S.p.A. Italia
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice

Indicații Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată:

Dexlansoprazol Takeda conţine substanţa activă dexlansoprazol, care este un inhibitor al pompei de protoni (IPP). IPP reduc cantitatea de acid produsă în stomac.

Dexlansoprazol Takeda se utilizează la adulţi pentru următoarele:
- Tratamentul esofagitei erozive de reflux (inflamaţie cu deteriorare la nivelul căptuşelii esofagului („tubul ce face legătura între gât şi stomac prin care trec alimentele”))
- Tratamentul de întreţinere al esofagitei erozive de reflux vindecate şi tratamentul de întreţinere în ameliorarea arsurilor
- Tratamentul pe termen scurt al arsurilor şi regurgitaţiei acide asociate cu boala de reflux gastro- esofagian (BRGE) non-erozivă simptomatică. BRGE este o afecţiune în care acidul din stomac iese din stomac şi intră în esofag (reflux acid).

Prin reducerea cantităţii de acid din stomac, Dexlansoprazol Takeda poate vindeca deteriorarea esofagului şi ameliora simptomele care apar la afecţiunile de mai sus, oprind revenirea acestora.

Contraindicații:

NU luaţi Dexlansoprazol Takeda:
- dacă sunteţi alergic la dexlansoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă luaţi un medicament care conţine substanţa activă atazanavir şi nelfinavir (utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV).

Administrare Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Înghiţiţi capsulele întregi, cu un pahar cu apă. Puteţi lua capsulele în timpul sau în afara mesei. Dacă nu puteţi să înghiţiţi capsulele de Dexlansoprazol Takeda întregi, le puteţi desface şi turna conţinutul într-o lingură de piure de mere (cum este sucul de mere). Asiguraţi-vă că înghiţiţi imediat amestecul cu mere. Nu mestecaţi amestecul. Nu îl păstraţi pentru a-l utiliza mai târziu.

Doza recomandată este:
- Tratamentul esofagitei erozive de reflux: luaţi 60 mg o dată pe zi timp de până la 4 săptămâni. Medicul vă poate prescrie în plus încă 4 săptămâni.
- Tratamentul de întreţinere al esofagitei erozive de reflux vindecate şi tratamentul de întreţinere în ameliorarea arsurilor la pacienţii la care este necesară o supresie a acidităţii îndelungată: luaţi 30 mg o dată pe zi până la 6 luni.
- Tratamentul arsurilor şi regurgitaţiei acide asociate cu boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) non-erozivă simptomatică: luaţi 30 mg o dată pe zi timp de până la 4 săptămâni.

Pacienţi vârstnici şi pacienţi cu probleme ale ficatului: Medicul vă poate prescrie o doză mai mică.
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să luaţi Dexlansoprazol Takeda.

Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate spune să luaţi o doză diferită.

Dacă luaţi mai mult Dexlansoprazol Takeda decât trebuie
Dacă luaţi din greşeală mai multe capsule (supradozaj) sau dacă altcineva ia mai multe doze odată din medicamentul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic. Au fost raportate următoarele simptome la pacienţii care au luat doze mari de dexlansoprazol: - tensiune arterială mare, bufeuri, vânătăi, durere în gât şi scădere în greutate.

Dacă uitaţi să luaţi Dexlansoprazol Takeda
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, dacă nu este aproape timpul pentru doza următoare. Dacă se întâmplă acest lucru, omiteţi doza uitată şi continuaţi cu doza următoare, ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Dexlansoprazol Takeda
Nu opriţi tratamentul prematur chiar dacă vă simţiţi mai bine. Este posibil ca boala dumneavoastră să nu se fi vindecat complet şi poate reveni dacă nu finalizaţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a opri acest tratament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată:

- Substanţa activă este dexlansoprazol.. Fiecare capsulă cu eliberare modificată conţine dexlansoprazol 30 mg sau 60 mg.
- Celelalte componente (excipienţi) sunt:
• Conţinutul capsulei: Dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidroxipropilceluloză, hipromeloză, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, carbonat de magneziu greu, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30% (unităţi de acid metacrilic, unităţi de acrilat de etil, laurilsulfat de sodiu, polisorbat 80), copolimer de acid metacrilic- metacrilat de metil (1:1), copolimer de acid metacrilic-metacrilat de metil (1:2), macrogol 8000, polisorbat 80, zahăr, sfere de zahăr (zahăr, amidon de porumb), talc, dioxid de titan (E171), trietilcitrat
• Învelişul capsulei de 30 mg: Caragenan (E407), dioxid de titan (E171), hipromeloză, clorură de potasiu, apă purificată, indigotină (E132), oxid negru de fier (E172)
• Învelişul capsulei de 60 mg: Caragenan (E407), dioxid de titan (E171), hipromeloză, clorură de potasiu, apă purificată, indigotină (E132)
• Cerneala de inscripţionare: Oxid roşu de fier (E172), oxid galben de fier (E172), indigotină (E132), ceară Carnauba, shellac, glicerol mono-oleat.

Precauții:

Înainte să luaţi Dexlansoprazol Takeda adresaţi-vă medicului dumneavoastră:
- dacă aveţi probleme cu ficatul. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza.
- dacă aveţi probleme cu stomacul. Medicul dumneavoastră vă poate efectua o analiză suplimentară denumită endoscopie (în care o cameră video foarte mică se introduce în esofag pentru a vă vedea stomacul), care poate ajuta la excluderea unor cauze mai grave ale simptomelor dumneavoastră.
- dacă luaţi un inhibitor al pompei de protoni cum este Dexlansoprazol Takeda, mai ales pe o perioadă mai mare de un an, acesta poate creşte uşor riscul de fractură de şold, fractură la încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă aveţi osteoporoză sau dacă luaţi corticosteroizi (care pot creşte riscul de osteoporoză).
- dacă luaţi Dexlansoprazol Takeda pe termen lung (mai mult de un an). Medicul dumneavoastră vă va cere probabil să vă vadă periodic pentru a putea verifica cum vă simţiţi. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă observaţi orice simptome noi sau dacă oricare dintre simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc.
- dacă luaţi alte medicamente, cum sunt digoxina (pentru tratamentul problemelor la inimă) sau diureticele („comprimate care elimină apa”). Probabil că medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic concentraţia de magneziu din sânge.

Copii şi adolescenţi
Nu daţi acest medicament copiilor şi adolescenţilor sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La pacienţii care iau Dexlansoprazol Takeda apar uneori reacţii adverse cum sunt ameţeala, vertijul, oboseala şi tulburările de vedere. Dacă manifestaţi reacţii adverse ca acestea, trebuie să fiţi prudent, deoarece capacitatea dumneavoastră de reacţie poate fi diminuată.

Numai dumneavoastră puteţi decide dacă puteţi conduce un vehicul sau îndeplini alte sarcini care necesită o concentrare crescută. Datorită efectelor sale sau reacţiilor adverse, unul dintre factorii care pot reduce capacitatea dumneavoastră de a face aceste lucruri în siguranţă este utilizarea medicamentelor.

Descrierea acestor efecte se află la alte puncte. Citiţi toate informaţiile din acest prospect pentru îndrumări. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur în legătură cu orice aspect.

Dexlansoprazol Takeda conţine zahăr Zahăr – dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele tipuri de zahăr, adresaţi-vă medicului înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În studiile clinice, reacţiile adverse asociate cu tratamentul cu dexlansoprazol au fost în majoritate uşoare sau moderate.
Dacă manifestaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, încetaţi să mai luaţi aceste capsule şi adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital: - hipersensibilitate sau reacţii alergice grave (cu frecvenţă necunoscută), cum sunt erupţii pe piele, umflare a feţei, tensiune la nivelul gâtului, dificultăţi de respiraţie - şoc anafilactic sau reacţie alergică gravă, severă şi bruscă (cu frecvenţă necunoscută) cu simptome precum dificultăţi de respiraţie, confuzie, paloare, erupţii severe pe piele, tensiune la nivelul gâtului, senzaţie de slăbiciune, senzaţie de sufocare şi pierdere a cunoştinţei

Reacţiile adverse raportate cel mai frecvent (frecvente – pot afecta până la 1 persoană din 10) au fost:
- diaree, dureri abdominale, durere de cap, senzaţie de rău (greaţă), disconfort abdominal, gaze (flatulenţă) şi constipaţie.

Unii pacienţi au manifestat următoarele alte reacţii adverse la dexlansoprazol:
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100):
- dificultăţi ale somnului
- depresie
- ameţeală
- modificări ale gustului
- tensiune arterială mare
- bufeuri
- tuse
- vărsături
- gură uscată
- valori neobişnuite ale testelor funcţionale ale ficatului
- urticarie
- mâncărimi
- erupţie pe piele
- senzaţie de slăbiciune
- modificări ale apetitului alimentar
- fractură a şoldului, a încheieturii mâinii sau a coloanei vertebrale

Rare (pot afecta până la 1 persoană din 1.000):
- halucinaţii care implică auzirea unor voci sau sunete
- convulsii
- furnicături sau amorţeală
- tulburări de vedere
- senzaţie de ameţeală sau „de învârtire”
- infecţii micotice

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
- număr mic de globule roşii în sânge. Acesta poate cauza paloare, senzaţie de slăbiciune, intoleranţă la activitatea fizică, ameţeală, oboseală şi confuzie
- vânătăi sau sângerări cauzate de un număr neobişnuit de mic de trombocite, din cauze necunoscute
- reacţii severe la nivelul pielii - vedere înceţoşată
- surditate
- hepatită cauzată de medicamente (cu simptome precum pierderea apetitului alimentar, dureri de cap, greaţă, oboseală, febră, icter, scaune deschise la culoare sau de culoarea lutului, urină închisă la culoare)

- Dacă luaţi Dexlansoprazol Takeda de mai mult de trei luni, este posibil ca valorile de magneziu din sângele dumneavoastră să scadă. Concentraţiile scăzute de magneziu se pot manifesta prin oboseală, contracţii musculare involuntare, dezorientare, convulsii, ameţeală, puls crescut.

Dacă manifestaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Concentraţiile scăzute de magneziu pot determina reducerea concentraţiilor de potasiu sau de calciu din sânge.

Medicul dumneavoastră poate decide să vă efectueze periodic analize de sânge pentru a vă monitoriza concentraţia de magneziu.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Dexlansoprazol Takeda împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Aceasta deoarece dexlansoprazolul poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente.
De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează dexlansoprazolul.

NU luaţi Dexlansoprazol Takeda dacă luaţi un medicament care conţine substanţa activă atazanavir şi nelfinavir (utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV).

Verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Dexlansoprazol Takeda dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- ketoconazol, itraconazol, rifampicină (pentru tratamentul infecţiilor)
- erlotinib (pentru tratamentul cancerului)
- digoxină (pentru tratamentul problemelor la inimă)
- tacrolimus (pentru prevenirea respingerii transplantului)
- fluvoxamină (pentru tratamentul depresiei şi al altor boli psihice)
- warfarină (pentru prevenirea trombozei)
- antiacide (pentru tratamentul arsurilor de la stomac sau al regurgitaţiei acide)
- sucralfat (pentru vindecarea ulcerului) - sunătoare (Hypericum perforatum) (pentru tratamentul depresiei uşoare)
- metotrexat (pentru tratamentul cancerului)

Administrarea de Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Dexlansoprazol Takeda este o capsulă tare cu eliberare modificată.
Fiecare capsulă a 30 mg (mărimea 3) este cu capac albastru opac şi corp gri opac, inscripţionată cu cerneală gri închis cu „TAP” pe capac şi cu „30” pe corp.
Fiecare capsulă a 60 mg (mărimea 2) este cu capac albastru opac şi corp albastru opac, inscripţionată cu cerneală gri închis cu „TAP” pe capac şi cu „60” pe corp.
Capsulele sunt disponibile în blistere din plastic-aluminiu a câte 14 sau 28 capsule de Dexlansoprazol Takeda 30 mg sau Dexlansoprazol Takeda 60 mg.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25°C.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă dexlansoprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Dexlansoprazol Takeda 30 mg, 60 mg capsule cu eliberare modificată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.