Prospect Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente

Substanța activă: pantoprazolum
Producator: Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Jelfa Polonia
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice

Indicații Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente:

Dicarbocalm Control conţine substanţa activă pantoprazol, care blochează “pompa” care produce acidul din stomac. În plus, reduce cantitatea de acid din stomacul dumneavoastră.

Dicarbocalm Control este utilizat pentru tratamentul de scurtă durată al simptomelor bolii de reflux (de exemplu arsuri în capul pieptului, regurgitaţie acidă) la adulţi.

Refluxul este întoarcerea acidului din stomac în esofag (tubul care face legătura între cavitatea bucală şi stomac), care se poate inflama şi deveni dureros. Aceasta vă poate produce simptome cum sunt senzaţie de arsură dureroasă în piept care iradiază spre gât (pirozis) şi un gust acid în gură (regurgitaţie acidă).

Este posibil ca simptomele de reflux acid să se amelioreze după numai o zi de tratament cu Dicarbocalm Control, însă acest medicament nu este destinat ameliorării rapide. Poate fi necesar să luaţi comprimatele timp de 2-3 zile consecutiv pentru ameliorarea simptomelor.

Contraindicații:

Nu luaţi Dicarbocalm Control dacă
- sunteţi alergic (hipersensibil) la pantoprazol, lecitină din soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Dicarbocalm Control.
- luaţi un medicament care conţine atazanavir (pentru tratamentul infecţiei cu HIV).
- aveţi vârsta sub 18 ani.
- sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Administrare Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente:

Luaţi întotdeauna Dicarbocalm Control exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi un comprimat pe zi. Nu depăşiţi doza recomandată de 20 mg pantoprazol pe zi.

Trebuie să luaţi acest medicament timp de cel puţin 2-3 zile consecutiv. Întrerupeţi administrarea Dicarbocalm Control când simptomele dispar complet. Este posibil ca simptomele de reflux acid şi arsurile în capul pieptului să se amelioreze după numai o zi de tratament cu Dicarbocalm Control, însă acest medicament nu este destinat ameliorării rapide.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă simptomele nu se ameliorează după 2 săptămâni de tratament continuu. Nu luaţi Dicarbocalm Control mai mult de 4 săptămâni fără a consulta un medic.
Luaţi comprimatele înainte de masă, la aceeaşi oră în fiecare zi. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de apă. Nu mestecaţi şi nu rupeţi comprimatul.

Copii şi adolescenţi
Dicarbocalm Control nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă luaţi mai mult Dicarbocalm Control decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă este posibil, luaţi cu dumneavoastră medicamentul şi acest prospect. Nu se cunosc simptomele supradozajului.

Dacă uitaţi să luaţi Dicarbocalm Control
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă. Luaţi următoarea doză în ziua următoare, la ora obişnuită.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente:

- Substanţa activă este pantoprazol. Fiecare comprimat conţine pantoprazol 20 mg (sub formă de pantoprazol sodic sesquihidrat).
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: maltitol (E 965), crospovidonă tip B, carmeloză sodică, carbonat de sodiu anhidru, stearat de calciu.
Film: alcool polivinilic, talc, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, lecitină din soia, oxid galben de fer (E 172), carbonat de sodiu anhidru, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), laurilsulfat de sodiu, polisorbat 80, trietilcitrat.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când luaţi Dicarbocalm Control Discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.
- dacă aţi fost tratat pentru arsuri în capul pieptului sau indigestie continuu timp de 4 săptămâni sau mai mult
- dacă aveţi vârsta peste 55 de ani şi luaţi tratament care poate fi eliberat fără prescripţie medicală în regim zilnic pentru indigestie
- dacă aveţi vârsta peste 55 de ani şi aveţi simptome noi sau simptomele şi-au schimbat recent caracterul
- aţi avut înainte ulcer gastric sau o intervenţie chirurgicală la nivelul stomacului
- aveţi afecţiuni ale ficatului sau icter (colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor)
- mergeţi periodic la medic pentru acuze sau afecţiuni grave
- sunteţi programat să efectuaţi o endoscopie sau un test numit testul respirator cu uree.

Spuneţi medicului dumneavoastră imediat, înainte sau după ce aţi luat acest medicament, dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome care pot fi un semn ale unei alte afecţiuni mult mai grave:
- scădere în greutate neintenţionată
- vărsături, în special dacă sunt repetate
- vărsături cu sânge (vărsături cu aspect de zaţ de cafea)
- observaţi prezenţa de sânge în scaun, care poate avea culoarea neagră sau cu aspect de păcură
- dificultăţi sau durere la înghiţire - sunteţi palid şi vă simţiţi slăbit (anemie)
- durere în piept
- durere de stomac
- diaree severă şi/sau persistentă, deoarece Dicarbocalm Control a fost asociat cu o creştere uşoară a frecvenţei de apariţie a diareei infecţioase.

Medicul dumneavoastră poate decide că este necesar să efectuaţi anumite teste.
Dacă sunteţi programat să efectuaţi un test de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi acest medicament.

Este posibil ca simptomele de reflux acid şi arsurile în capul pieptului să se amelioreze după numai o zi de tratament cu Dicarbocalm Control, însă acest medicament nu este destinat ameliorării rapide. Nu ar trebui să luaţi acest medicament ca măsură preventivă.

Dacă aveţi arsuri în capul pieptului care se repetă sau simptome de indigestie de mai mult timp, se recomandă să consultaţi un medic periodic.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă prezentaţi reacţii adverse cum sunt ameţeli sau tulburări de vedere, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Dicarbocalm Control
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Dicarbocalm Control conţine lecitină din soia. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Reacții adverse ale Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, Dicarbocalm Control poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital dacă apar următoarele reacţii adverse grave. Întrerupeţi imediat administrarea acestui medicament, însă luaţi cu dumneavoastră acest prospect şi/sau comprimatele.

- Reacţii alergice grave (rare) Reacţii de hipersensibilitate, aşa-numite reacţii anafilactice, şoc anafilactic sau angioedem. Simptomele caracteristice sunt: umflarea limbii şi/sau gâtului, care poate determina dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, urticarie (blânde), ameţeli severe însoţite de bătăi foarte rapide ale inimii şi transpiraţii abundente.
- Reacţii grave pe piele (cu frecvenţă necunoscută): Erupţie trecătoare pe piele însoţită de inflamaţie, formare de vezicule sau descuamarea pielii, leziuni ale pielii şi sângerare în jurul ochilor, nasului, gurii sau organelor genitale şi deteriorare rapidă a stării generale de sănătate, sau erupţie trecătoare pe piele la expunerea la soare.
- Alte reacţii adverse grave (cu frecvenţă necunoscută): Colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor (din cauza leziunilor severe ale ficatului) sau tulburări ale rinichilor cum sunt durere la urinare şi dureri de spate însoţite de febră.

Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)
Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
Foarte rare(afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Dacă apar oricare dintre următoarele reacţii adverse, întrerupeţi administrarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital:
Reacţii adverse mai puţin frecvente
Durere de cap, ameţeli, diaree, greaţă, vărsături, balonare şi flatulenţă (eliminare de gaze), constipaţie, uscăciune a gurii, durere şi disconfort abdominal, erupţie pe pieles au urticarie, mâncărime, senzaţie de slăbiciune, epuizare şi stare generală de rău, tulburări ale somnului, creştere a enzimelor hepatice la analizele de sânge.

Reacţii adverse rare
Tulburări de vedere precum vedere înceţoşată, dureri ale articulaţiilor, dureri ale muşchilor, modificări ale greutăţii corporale, creşterea temperaturii corpului, umflarea extremităţilor, reacţii alergice, depresie, creşterea concentraţiilor de bilirubină şi grăsimi din sânge (observate la analizele de sânge).

Reacţii adverse foarte rare
Dezorientare, scăderea numărului de plachete din sânge, care poate determina apariţia de sângerări sau vânătăi mai abundente sau cu mai mare uşurinţă; scăderea numărului de globule albe din sânge, care poate determina infecţii mai frecvente.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută
Halucinaţii, confuzie (în special la pacienţi cu istoric pentru aceste simptome), scăderea concentraţiei de sodiu din sânge.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Dicarbocalm Control poate împiedica anumite medicamente să funcţioneze adecvat.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi vreun medicament care conţine una dintre următoarele substanţe active:
- ketoconazol (utilizat pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci)
- warfarină sau fenocumarol (utilizat pentru subţierea sângelui sau prevenirea formării cheagurilor de sânge).
Este posibil să fie necesară efectuarea de teste de sânge suplimentare - atazanavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

Nu trebuie să luaţi Dicarbocalm Control dacă utilizaţi atazanavir.

Nu luaţi Dicarbocalm Control cu alte medicamente care limitează cantitatea de acid produsă de stomac, cum sunt alţi inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol, lansoprazol sau rabeprazol) sau blocanţi ai receptorilor H2 (de exemplu ranitidină, famotidină).

Cu toate acestea, dacă este necesar, puteţi lua Dicarbocalm Control cu antiacide (de exemplu magaldrat, acid alginic, bicarbonat de sodiu, hidroxid de aluminiu, carbonat de magneziu sau combinaţii ale acestor substanţe).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aici sunt incluse, de asemenea, medicamente pe bază de plante şi remedii homeopate.

Utilizarea Dicarbocalm Control cu alimente şi băuturi
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficienţă de lichid, înainte de masă.

Administrarea de Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Dicarbocalm Control dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Dicarbocalm Control se prezintă sub formă de comprimate gastrorezistente ovale, de culoare galbenă.
Dicarbocalm Control este disponibil în cutii cu blistere din OPA/Aluminiu/PVC-Aluminiu sau flacoane din PEÎD cu 7 şi 14 comprimate gastrorezistente.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Dicarbocalm Control după data de expirare înscrisă pe blister sau eticheta de flacon şi cutia din carton. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Pentru comprimate ambalate în flacon din plastic: Dicarbocalm Control trebuie utilizat în decurs de trei luni după prima deschidere a flaconului.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pantoprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Dicarbocalm Control 20 mg comprimate gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.