Prospect Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel.

Substanța activă: gliclazidum
Producator: Antibiotice SA, Romania
Clasa ATC: [A10BB]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> sulfonamide

Indicații Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel.:

Gliclazidă Atb face parte din clasa terapeutică cunoscută sub numele de hipoglicemiante orale; sulfonamide, derivaţi de uree.

Gliclazida este un medicament utilizat pentru controlul nivelului zahărului din sânge, indicată în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, când acesta nu este controlat prin dietă, efort fizic şi scădere în greutate.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Gliclazidă Atb
- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gliclazidă, la alţi derivaţi de sulfoniluree sau la oricare din componentele medicamentului;
- Dacă suferiţi de diabet zaharat insulino-dependent
- Dacă suferiţi de diabet juvenil
- Dacă aveţi ceto-acidoză, pre-comă sau comă diabetică
- Dacă suferiţi de insuficienţă hepatică sau renală severă
- Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi

Administrare Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel.:

Luaţi întotdeauna Gliclazidă Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Gliclazida este recomandată numai pentru tratamentul adulţilor.
Doza iniţială recomandată este de 30 mg pe zi.
Doza zilnică variază de la 30 mg/zi la 120 mg/zi, respectiv 1-4 tablete pe zi, administrate concomitent, de preferinţă la micul dejun.
Doza maximă admisă este de 120 mg/zi.
În funcţie de răspunsul valorilor zahărului din sânge, doza poate fi mărită cu câte 1 comprimat de 30 mg la intervale de cel puţin o lună. . Doza optimă va fi individualizată de medic în funcţie de severitatea simptomelor şi de răspunsul fiecărui pacient.
Este preferabilă administrarea medicamentului înainte de micul dejun pentru a se evita sau reduce ingestia.
Comprimatele cu eliberare prelungită nu trebuie rupte sau mestecate; se înghit întregi, cu o jumătate de pahar cu apă. Se recomandă evitarea alcoolului sau a băuturilor cu conţinut de alcool.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Gliclazidă Atb
Dacă luaţi mai multă Gliclazidă Atb decât trebuie, se poate produce scăderea nivelului de zahăr din sângemanifestată prin: transpiraţie, foame intensă, tremurături, nervozitate, paloare, tulburări de vedere, stări comportamentale neobişnuite ce se corectează prin administrarea de zahăr sau alimente dulci. În caz de convulsii comă sau alte tulburări neurologice este necesară spitalizarea imediată şi monitorizare minimum 48 de ore, în funcţie de decizia medicului.
Dacă uitaţi să utilizaţi Gliclazidă Atb
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Apoi, luaţi doza următoare, conform orarului obişnuit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta.
Dacă încetaţi să utilizaţi Gliclazidă Atb
Dacă întrerupeţi tratamentul, există riscul de creştere a valorii zahărului din sânge, care se instalează progresiv, începând cu oboseală fizică şi psihică marcată, sete, poliurie (urină în cantitate mare), lipsa apetitului, până la greţuri, vărsături, dureri abdominale, deshidratare, respiraţii frecvente, scăderea tensiunii arteriale, creşterea bătăilor inimii, oligurie (urină în cantitate mică). În cazul apariţiei acestor
simptome consultaţi de urgenţă medicul.

Compoziție Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel.:

Substanţa activă este gliclazida. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine gliclazidă 30 mg.

Celelalte componente sunt: hidrogenofosfat de calciu dihidrat; lactoză monohidrat; hipromeloză K 100 LV, hipromeloză K 4 M CR; dibehenat de glicerol; dioxid de siliciu coloidal anhidru; stearat de magneziu.

Precauții:

Gliclazidă Atb nu se administrează în diabet zaharat insulino-dependent şi în diabet juvenil.
Este important ca tratamentul cu Gliclazidă Atb să fie administrat regulat o dată pe zi, preferabil la micul dejun.
Utilizarea gliclazidei nu implică renunţarea la respectarea regimului sărac în calorii şi/sau glucide.
Controalele biologice obişnuite la diabetici trebuie efectuate cu regularitate.
În timpul tratamentului cu gliclazidă, pot apărea episoade hipoglicemice (scăderea nivelului zahărului din sânge), unele fiind severe şi prelungite, necesitând spitalizare şi controlul glicemiei. Aceste episoade se pot dezvolta în cazul în care regimul alimentar este prea strict sau neechilibrat sau ca urmare a efortului fizic important şi prelungit, consumului de alcool sau tratamentului cu un alt medicament ce scade glucoza din sânge. În cazul apariţiei unor simptome precum transpiraţie, foame intensă, tremurături, paloare,
tulburări de vedere, stări comportamentale neobişnuite, se recomandă consumarea imediată de zahăr sau alimente dulci şi consultarea medicului.
În timpul terapiei cu Gliclazidă Atb pot apare şi episoade de hiperglicemie (creşterea nivelului zahărului din sânge) cu instalare progresivă, manifestate prin: oboseală fizică şi psihică marcată, sete, poliurie (urină în cantitate mare), lipsa poftei de mâncare, până la greţuri, vărsături, dureri abdominale, deshidratare, respiraţii frecvente, scăderea tensiunii arteriale, creşterea bătăilor inimii, oligurie (urină în cantitate mică).
În cazul apariţiei acestor simptome consultaţi de urgenţă medicul. Aceste fenomene pot apărea datorită unui regim alimentar neadecvat, omiterii unei doze, în caz de stress fizic şi emoţional, infecţie. Este important să informaţi medicul asupra stării dumneavoastre de sănătate: dacă aveţi febră, orice infecţie, dacă aţi suferit un traumatism sau dacă sunteţi programat pentru o intervenţie chirurgicală. În aceste situaţii poate fi necesară întreruperea tratamentului cu gliclazidă şi administrarea de insulină.
Eficienţa gliclazidei scade în timp la mulţi pacienţi şi poate fi datorată progresiei severităţii diabetului sau diminuării răspunsului la medicament. Acest fenomen este cunoscut ca eşec secundar pentru a fi diferenţiat de eşecul primar în care medicamentul este de la început ineficace la un pacient.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Conducătorii de maşini sau operatorii de utilaje trebuie avertizaţi asupra posibilei apariţii a simptomelor datorate scăderii concentraţiei zahărului din sânge, ce pot apărea în timpul tratamentului cu gliclazidă, şi sfătuiţi să nu conducă maşini sau să nu opereze utilaje periculoase.

Informaţii importante privind unele componente ale Gliclazidă Atb
Gliclazidă Atb 30 mg conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel.:

Ca toate medicamentele, Gliclazidă Atb poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse au fost clasificate astfel:4
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile
- Hipoglicemie: transpiraţie, paloare, foame intensă, anxietate, tremurături. In cazuri mai severe apar simptomele sistemului nervos central: confuzie, comportament anormal, pierderea stării de conştienţă sau convulsii.
- Tulburări gastro-intestinale: greaţă, diaree sau constipaţie, indigestie(dispepsie), care pot fi evitate dacă gliclazida se administrează cu micul dejun.
- Tulburări hematologice (ca şi în cazul altor sulfoniluree): rar - scăderea numărului de globule roşii (anemie), scăderea numărului de globule albe (leucopenie, agranulocitoză), scăderea numărului de plachete(trombocitopenie),
- Reacţii cutanate: rar - mâncărime(prurit), urticarie, roşeaţă, erupţii buloase.
- Ocazional: examene de laborator modificate în ceea ce priveşte valoarea constantelor sanguine şi funcţia rinichilor, ficatului (creşteri ale creatininei serice, bilirubinei serice, fosfatazei alcaline, enzimelor hepatice) şi excepţional hepatită; în cazul apariţiei unui icter colestatic(colorarea în galben a pielii şi albului ochilor) tratamentul trebuie întrerupt.
Reacţiile adverse sunt în general uşoare şi tranzitorii nefiind necesară întreruperea tratamentului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Unele medicamente pot spori efectul gliclazidei şi astfel cresc riscul apariţiei hipoglicemiei (nivel scăzut al zahărului din sânge). Aceste medicamente includ insulina, biguanidinele, sulfonamidele, oxifenbutazona, fenilbutazona, clofibratul, salicilaţii (în doze mari), derivaţii cumarinici, cloramfenicolul, inhibitorii MAO, beta-blocanţii, inhibitorii ECA, cimetidina, etanolul, fluconazolul şi miconazolul (Notă: miconazolul este contraindicat în asociere cu gliclazida).
Unele medicamente pot produce creşterea valorii zahărului sanguin: danazol, clorpromazină, glucocorticoizi (în administrare sistemică sau locală), administrare intravenoasă de ritodrină, salbutamol sau terbutalină. În toate aceste cazuri este necesară supravegherea concentraţiei glucozei în sânge şi în urină.
Este important să informaţi medicul asupra altor tratamente pe care le urmaţi; poate fi necesară ajustarea dozelor.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Gliclazidă Atb cu alimente şi băuturi
Este preferabilă administrarea medicamentului înainte de micul dejun pentru a se evita sau reduce indigestia.
Intoxicaţia acută cu alcool creşte efectul de scădere a glicemiei al gliclazidei. Ingestia de alcool poate de asemenea cauza reacţiilor de intoleranţă caracterizate prin înroşirea feţei, dureri de cap cu caracter pulsatil, greţuri, vărsături, ameţeli, nervozitate, creşterea frecvenţei respiraţiilor şi a bătăilor inimii, angină pectorală.

Administrarea de Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel. în sarcină / alaptare:

Gliclazidă Atb este contraindicat în timpul sarcinii.Pe parcursul acestei perioade, tratamentul oral cu medicamente ce scad nivelul zahărului din sânge trebuie înlocuit cu insulină. În cazul în care sarcina este depistată în timpul tratamentului, această medicaţie trebuie întreruptă.
În absenţa datelor privind trecerea produsului în laptele matern şi având în vedere riscul de reducere a glicemiei, alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului cu gliclazidă.

Prezentare ambalaj:

Gliclazidă Atb 30 mg se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, rotunde, plate, de culoare albă.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25 grade C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Gliclazidă Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Alte medicamente cu substanța activă gliclazidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Gliclazida Atb 30 mg, comprimate cu elib. prel. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.