Prospect Fastum Gel 25 mg/g gel

Substanța activă: ketoprofenum
Producator: A. MENARINI INDUSTRIE FARMACEUTICHE RIUNITE S.r.l.
Clasa ATC: [M02AA]: sistemul muscular-scheletic >> preparate topice pentru leziuni si algii musculare >> produse topice pentru articulatii si muschi >> antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic
Substanța activă din Fastum Gel este ketoprofen.
Ketoprofen aparține unei clase de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Fastum Gel are activitate antiinflamatoare și ameliorează durerea.

Indicații Fastum Gel 25 mg/g gel:

Fastum Gel este aplicat local pentru ameliorarea:
• Durerilor musculare și articulare, umflarea cauzată de sport și alte leziuni (precum luxații, entorse, rupturi de tendoane și ligamente).
• Durerilor musculare datorită excesului de activitate fizică.
• Durerii și inflamației lombare (atenuarea durerilor de spate) și în boli degenerative ale articulațiilor.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Fastum Gel:
- dacă sunteţi alergic la ketoprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
Nu utilizaţi medicamentul în caz de istoric de alergii la ketoprofen, acid tiaprofenic, fenofibrat, blocante ale UV sau parfumuri.

Opriţi imediat utilizarea Fastum Gel dacă observaţi orice reacţie la nivelul pielii, incluzând reacţii adverse cutanate după aplicarea concomitentă a produselor ce conţin octocrilen (octocrilenul este unul dintre excipienţii mai multor produse cosmetice sau de igienă, cum sunt şampoane, after-shave-uri, geluri de duş şi baie, creme de piele, rujuri, creme anti-ageing, produse pentru îndepărtarea machiajului, fixative de păr, folosit în scopul de a întârzia fotodegradarea).

Nu expuneţi zonele tratate la soare (chiar soare mai puţin puternic) sau razele UV provenite de la solar, pe parcursul tratamentului şi timp de 2 săptămâni după terminarea acestuia.
- dacă aveţi antecedente de astm bronşic sau de alte reacţii alergice (rinită, urticarie), produse de administrarea ketoprofen sau a altor medicamente cu acţiune antiinflamatoare sau a acidului acetilsalicilic
- dacă sunteţi în al treilea trimestru de sarcină.

Nu aplicaţi gelul pe suprafeţe cutanate cu modificări patologice, cum ar fi eczemă, acnee sau dermatoze exudative (afecţiuni ale pielii), şi nici pe suprafeţe cutanate infectate sau pe plăgi deschise.
De asemenea, Fastum Gel nu se aplică la nivelul mucoaselor, zonelor genitală şi anală, zonei oculare şi nu trebuie utilizat împreună cu pansamente ocluzive.

Fastum Gel nu trebuie să fie folosit de copii sub 15 ani.

Administrare Fastum Gel 25 mg/g gel:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi:
Aplicaţi gelul pe zona dureroasă sau inflamată de 1 – 3 ori pe zi. Cantitatea de gel aplicată este cea necesară acoperirii suprafeţei dureroase.

Fastum Gel se poate administra şi prin iontoforeză (aplicat pe zona de acţiune a catodului).

În cazul în care medicamentul se utilizează intensiv în cadrul procedurilor de masaj, se recomandă ca cel care aplică produsul să poarte mănuşi.

Deschiderea tubului: deşurubaţi capacul şi perforaţi diafragma din aluminiu cu vârful părţii inverse a capacului.

Umplerea dispenserului: apăsaţi de mai multe ori capacul dispenserului sau presaţi baza lui până la apariţia gelului. Se recomandă ca dispenserul să fie menţinut în poziţie orizontală.

Dacă utilizaţi mai mult Fastum Gel decât trebuie
Este puţin probabil ca supradozajul să se datoreze utilizării topice (aplicare pe piele). Dacă îl înghiţiţi accidental, gelul poate determina efecte sistemice în funcţie de cantitatea înghiţită. În acest caz, adresaţi-vă imediat medicului.
Datorită prezenţei de derivaţi terpenici (ulei de lavandin), în caz de nerespectare a dozelor, există posibilitatea apariţiei agitaţiei şi a stării de confuzie la vârstnici.

Dacă uitaţi să utilizaţi Fastum Gel
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Fastum Gel
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Compoziție Fastum Gel 25 mg/g gel:

- Substanţa activă este ketoprofen. 1 g gel conţine ketoprofen 25 mg.
- Celelelte componente sunt: carbomer, etanol, esenţă de Neroli, ulei de lavandin, trietanolamină, apă purificată.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Fastum Gel, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Expunerea la soare (chiar soare mai puţin puternic) sau la razele UV a zonelor la nivelul cărora s-a utilizat Fastum Gel poate induce reacţii adverse la nivelul pielii potenţial grave (fotosensibilitate). Prin urmare, este necesară:
- protejarea zonelor tratate prin acoperirea acestora cu îmbrăcăminte în timpul tratamentului şi 2 săptămâni după terminarea acestuia, pentru evitarea oricărui risc de fotosensibilizare.
- spălarea atentă a mâinilor după fiecare utilizare a Fastum Gel.
Tratamentul trebuie oprit imediat la apariţia oricărei reacţii cutanate, incluzând reacţii cutanate apărute după aplicarea concomitentă a produselor ce conţin octocrilen.

Trebuie să utilizaţi cu precauţie Fastum Gel dacă aveţi funcţie cardiacă, renală sau hepatică diminuate: izolat, au fost raportate reacții adverse sistemice de afectare renală.
Tratamentul trebuie întrerupt la apariţia erupţiei cutanate.

Lumina solară directă, inclusiv lumina provenită de la solar trebuie evitată în timpul tratamentului şi timp de 2 săptămâni după terminarea acestuia.

Utilizarea unei cantităţi mari de gel poate duce la apariţia de efecte sistemice cum sunt hipersensibilitatea şi astmul bronşic.

Nu trebuie să se depășească durata tratamentului din cauza riscului de apariţie a dermatitei de contact și a reacțiilor de fotosensibilitate care se pot exacerba.

Gelul nu trebuie utilizat cu pansamente ocluzive.

Gelul nu trebuie să vină în contact cu mucoasele sau cu ochii.

Pacienții cu astm bronșic combinat cu rinită cronică, sinuzită cronică și/sau polipoză nazală au un risc mai mare de alergie la aspirină şi/sau antiinflamatoare nesteroidiene decât restul populației.

Copii:
Siguranţa şi eficacitatea ketoprofen gel nu au fost stabilite la copii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Fastum Gel nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Fastum Gel 25 mg/g gel:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvenţa posibilelor reacţii adverse prezentate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:
- foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
- frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 10 persoane)
- mai puţin frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 100 persoane)
- rare (pot afecta mai puţin de 1 din 1000 persoane)
- foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 din 10000 persoane)
- cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Următoarele reacţii adverse pot să apară:

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente:
- reacţii alergice la nivelul pielii: roşeaţă, mâncărime, eczemă şi senzaţie de arsură
Rare:
- reacţii adverse severe la nivelul pielii pe parcursul expunerii la lumina soarelui, cum sunt dermatită buloasă, urticarie. Rar au apărut cazuri de reacţii adverse mai severe cum sunt eczeme buloase sau flictenulare, care s-ar putea răspândi sau generaliza.
Foarte rare:
- dermatita de contact, angioedem

Tulburări renale şi ale căilor urinare
Foarte rare:
- insuficienţa renală sau agravarea insuficienţei renale.

Tulburări ale sistemului imunitar:
Foarte rare:
- şoc anafilactic, reacţii de hipersensibilitate

Tulburări gastro-intestinale:
Foarte rare:
- ulcer peptic, sângerare gastro-intestinală, diaree

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Interacţiunile sunt puţin probabile, deoarece concentraţiile plasmatice ca urmare a aplicării pe piele sunt mici. Cu toate acestea, se recomandă monitorizarea atentă a pacienţilor trataţi cu medicamente cumarinice.

Administrarea de Fastum Gel 25 mg/g gel în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Fastum Gel este contraindicat începând din al treilea trimestru de sarcină. În primele două trimestre de sarcină, Fastum Gel se utilizează numai dacă este strict necesar.

Ca o măsură de precauţie, se recomandă să evitaţi utilizarea Fastum Gel în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Fastum Gel este un gel de consistenţă mucilaginoasă, incolor sau aproape transparent, cu miros aromatic.

Cutie cu un tub din aluminiu a 20 g gel.
Cutie cu un tub din aluminiu a 30 g gel.
Cutie cu un tub din aluminiu a 50 g gel.
Cutie cu un tub din aluminiu a 100 g gel.
Cutie cu un dispenser din polipropilenă de culoare albă, cu capac din polipropilenă de culoare albă şi pompă cu piston din PEÎD, a 100 g gel.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ketoprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fastum Gel 25 mg/g gel(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fastum Gel 25 mg/g gel vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.