Prospect Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: ketoprofenum
Producator: LEK Pharmaceuticals d.d., Slovenia
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Ketonal Retard conţine o substanţă activă numită ketoprofen. Ketoprofen aparţine clasei de medicamente numită antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS). Acţionează prin blocarea activităţii unor substanţe din corpul dumneavoastră care produc inflamaţie. Ketoprofen are efect de ameliorare a durerii de cauză inflamatorie, a semnelor de inflamaţie precum umflarea, roşeaţa şi căldura locală şi are şi un efect de scădere a febrei.

Indicații Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Afecţiuni reumatice:
- artrită reumatoidă
- spondilartrite sero-negative (spondilită anchilozantă, artrită psoriazică, artrită reactivă)
- gută, pseudogută
- osteoartrită
- reumatism extraarticular (tendinite, bursite, capsulite ale umărului).

Durere:
- dureri post-traumatice
- dureri ortopedice post-operatorii

Contraindicații:

Nu luaţi Ketonal Retard
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ketoprofen, alte medicamente din clasa AINS (precum aspirină, ibuprofen, indometacin), acid acetilsalicilic (AAS) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
• dacă aveţi sau aţi avut în trecut ulceraţie sau sângerare la nivelul stomacului sau tubului digestiv în general;
• dacă aveţi probleme serioase cu inima;
• dacă aveţi probleme severe cu ficatul;
• dacă aveţi probleme serioase cu rinichii;
• dacă faceţi vânătăi mai uşor decât de obicei sau dacă prezentaţi sângerări care durează mai mult sau sunt mai abundente decât de obicei;
• dacă sunteţi gravidă, în al treilea trimestru de sarcină.

Administrare Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrare orală.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 15 ani:
Doza obişnuită este de 1 comprimat Ketonal Retard (150 mg) zilnic.
Reacţiile adverse se pot reduce prin utilizarea celei mai mici doze eficace pe perioada cea mai scurtă pentru controlul simptomelor.
Doza maximă zilnică de ketoprofen este de 200 mg.

Comprimatele trebuie administrate în timpul mesei sau după masă, cu o cantitate de apă sau lapte de cel puţin 100 ml.
Medicul v-ar putea recomanda să luaţi concomitent medicamente care să reducă aciditatea din stomacul dumneavoastră pentru a preveni apariţia reacţiilor adverse.

Pacienţi vârstnici
Dacă sunteţi vârstnic sunteţi mai expus la apariţia reacţiilor adverse, în special cele gastrointestinale. Medicul dumneavoastră va iniţia tratamentul cu cele mai mici doze eficiente şi vă va monitoriza pe durata tratamentului.

Copii:
Doza nu a fost stabilită.

Dacă aţi utilizat mai mult Ketonal Retard decât trebuie
Dacă aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată din Ketonal Retard anunţaţi-vă imediat medicul sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi ambalajul cu dumneavoastră pentru ca personalul medical să ştie ce aţi luat.

S-ar putea să apară următoarele manifestări: dureri de stomac, stare de toropeală, stare de leşin datorită scăderii presiunii arteriale, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, senzaţie de constricţie toracică, sânge în scaun.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Ketonal Retard
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce v-aţi amintit. Dacă se apropie ora de administrare a următoarei doze, săriţi peste cea uitată şi luaţi-o direct pe următoarea. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită:

- Substanţa activă este ketoprofen. Fiecare comprimat conţine ketoprofen 150 mg.
- Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidonă, celuloză microcristalină, hipromeloză.

Precauții:

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Ketonal Retard dacă vă aflați în una dintre următoarele situații:
• aveți astm bronşic asociat cu rinită cronică, sinuzită cronică şi/sau polipoză nazală
• aveți sau ați avut episoade de sângerare sau perforație digestivă,
• aveți ciroză, nefroză, insuficiență cardiacă, hepatică sau renală,
• dacă luați unele medicamente ce cresc riscul de sângerare digestivă precum antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) sau inhibitorii selectivi ai ciclooxigenazei (ICOX),
• dacă luați unele medicamente pentru subțierea sângelui precum warfarină,
• dacă aveți sau ați avut valori mari ale tensiunii arteriale sau insuficiență cardiacă congestivă ușoară sau moderată,
• aveți mai mult de 65 de ani,
• intenționați să rămâneți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă, Ketonal Retard v-ar putea crea probleme în a rămâne gravidă,
• dacă aveți probleme cu inima, ați avut în antecedente un accident cerebral sau aveți factori de risc pentru a avea asemenea probleme (aveți tensiunea arterială crescută, diabet, nivel crescut al lipidelor în sânge sau fumați).

Medicamentele precum Ketonal Retard pot crește ușor riscul de atac de cord (infarct miocardic) sau accident vascular cerebral. Riscul este cu atât mai mare cu cât doza este mai mare sau tratamentul este mai îndelungat. Nu depășiți doza recomandată sau durata tratamentului.

La utilizarea AINS pot apare foarte rar reacţii cutanate grave, unele dintre acestea cu potenţial letal cum sunt dermatita exfoliativă, sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică. Pacienţii sunt expuşi unui risc mai mare în stadiile iniţiale ale tratamentului, debutul acestor reacţii are loc de obicei pe parcursul primei luni de tratament. Tratamentul cu ketoprofen trebuie întrerupt la primele semne de apariţie ale unei erupţii cutanate tranzitorii, leziuni mucoase sau orice alt semn de hipersensibilitate.

Medicul dumneavoastră s-ar putea să vrea să vă vadă mai des chiar dacă luați o cură scurtă de tratament dacă:
- aveți un nivel crescut al lipidelor sau colesterolului în sânge,
- aveți diabet (nivel crescut al zahărului în sânge),
- sunteți fumător,
- aveți probleme cu ficatul și rinichii,
- aveți o afectare a arterelor periferice (arteriopatie obliterativă),
- dacă luaţi diuretice (medicamente folosite pentru eliminarea apei în exces din organism).

În cazul unei afecţiuni infecţioase similar altor AINS, ketoprofen poate masca semnele obişnuite ale unei boli infecţioase, precum febra, prin proprietăţile sale antiinflamatorii, analgezice şi antipiretice.

În cazul în care apar tulburări ale vederii, în special vedere înceţoşată, se recomandă întreruperea tratamentului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Administrarea Ketonal Retard poate fi asociată cu reacţii adverse precum ameţeli, somnolenţă, stare de leşin şi tulburări ale vederii. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă prezentaţi astfel de simptome.

Reacții adverse ale Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse observate cel mai frecvent sunt de natură gastro-intestinală. Pot apărea ulcere peptice, perforaţii sau sângerări gastro-intestinale, uneori letale, în mod special la vârstnici (vezi pct. Atenţionări şi precauţii). Greaţă, vărsături, diaree, balonare, constipaţie, dispepsie, durere abdominală, scaun de culoare neagră (din cauza prezenţei sângelui digerat), vărsături cu sânge, inflamaţie ulcerativă a gurii, agravări ale colitelor şi a bolii Crohn (vezi pct. Atenţionări şi precauţii) au fost raportate după administrare. Gastrita a fost observată mai puţin frecvent.

Opriţi administrarea Ketonal Retard şi adresaţi-vă imediat unui medic sau mergeţi imediat la spital dacă prezentați următoarele reacții adverse:

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- simţiţi arsuri şi dureri în stomac, cu senzaţie de gol în stomac şi de foame dureroasă. Acestea pot fi cauzate de apariţia unui ulcer gastro-intestinal.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
- aveţi o reacţie alergică gravă, cu scăderea tensiunii arteriale (până la şoc anafilactic)
- vărsaţi sânge, simţiţi dureri intense în stomac sau aveţi scaune de culoare neagră. Acestea pot fi cauzate de hemoragie sau perforaţie gastro-intestinale.
- inflamaţia pancreasului (pancreatită).
- vă apar pe piele băşici sau sângerări, în orice zonă a corpului, cu sau fără erupţii sau mâncărimi. Acestea pot să apară pe buze, ochi, gură, nas, organe genitale, mâini sau picioare. De asemenea, puteţi avea, în acelaşi timp, simptome asemănătoare gripei. Toate acestea reprezintă o problemă gravă a pielii, care necesită tratament medical de urgenţă.
- vi se umflă brusc faţa, buzele şi limba, iar acestea vă provoacă dificultăţi la înghiţire şi respiraţie, sau dacă aveţi respiraţie şuierătoare sau senzaţie de apăsare în piept, ca şi, de asemenea, mâncărime şi erupţii pe piele. Acestea reprezintă semnele unei reacţii alergice grave.
- vă apar erupţii pe piele, în orice zonă a corpului (pustuloză exantematoasă),
- aveţi sânge în urină, dacă se modifică cantitatea de urină pe care o eliminaţi sau aveţi picioarele şi gleznele umflate. Acestea pot fi cauzate de probleme grave ale rinichilor.
- dacă simţiţi dureri în piept sau dureri grave, bruşte, de cap. Profenid poate fi asociat cu o creştere a riscului de apariţie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral.

Spuneţi cât mai curând medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- astm bronșic
- senzaţii neobişnuite la nivelul pielii, cum sunt amorţeli, furnicături, senzaţie de arsură (parestezie)
- dacă sunteţi palid şi vă simţiţi obosit, slăbit sau ameţit. Este posibil să aveţi anemie.
- dacă aveţi vedere înceţoşată
- dacă ochii sau pielea dumneavoastră devin de culoare galbenă (icter) sau aveţi valori crescute ale unor enzime numite transaminaze. Acestea pot fi semnele unei probleme grave a ficatului.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
- înrăutăţirea bolii Crohn sau a colitei
- apariţia unor reacţii pe piele datorate expunerii la soare sau solar (fotosensibilitate)
- căderea părului
- faceţi infecţii mai uşor decât de obicei, dacă vă apar vânătăi mai uşor decât de obicei sau aveţi hemoragii care durează mai mult decât de obicei. Aceasta se poate datora unei probleme grave a sângelui.
- scăderea numărului de celule roşii din sânge (anemie),
- scăderea numărului de celule albe din sânge responsabile de apărarea împotriva infecțiilor (leucopenie),
- meningită aseptică,
- convulsii.

Alte reacţii adverse

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
- dispepsie (indigestie, arsuri şi dureri de stomac). Acestea pot fi diminuate luând medicamentul cu alimente.
- senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături)

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
- constipaţie, diaree, balonare, gastrită (inflamaţia mucoasei stomacului)
- erupţii pe piele, mâncărimi
- retenţie de apă care poate cauza umflarea mâinilor sau picioarelor
- dureri de cap, senzaţie de ameţeală sau somnolenţă, senzaţie de oboseală

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- zgomote în urechi (tinitus)
- creştere în greutate
- inflamaţii ale mucoasei bucale

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
- modificarea gustului alimentelor
- depresie
- vedeţi sau auziţi lucruri care nu sunt în realitate (halucinaţii)
- vă simţiţi confuz
- tulburări ale dispoziţiei
- creşterea tensiunii arteriale
- afectare severă a inimii
- nas înfundat
- vasodilataţie
- afectare a vaselor de sânge (vasculită)
- scăderea nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie).

Investigaţii diagnostice
Rezultatele analizelor de sânge pot arăta modificări ale modului de funcţionare a rinichilor. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

În mod particular spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi unul dintre următoarele medicamente:
• alte AINS (aspirină, ibuprofen),
• diuretice,
• medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale mari sau pentru tratamentului bolilor de inimă, inclusiv beta-blocante,
• digoxin – folosit pentru stimularea activităţii inimii,
• warfarină, clopidogrel, ticlopidină, heparină - medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge,
• streptokinaza, alteplese, reteplese sau tenecteplase – medicamente care dizolvă cheagurile de sânge formate,
• ciprofloxacin, ofloxacin, levofloxacin – antibiotice folosite pentru tratamentul infecţiilor,
• fluoxetin, sertralină, citalopram, paroxetină – folosite pentru tratamentul unei boli psihice numită depresie,
• prednison, prednisolon, dexametazonă, betametazonă – corticosteroizi folosiţi pentru tratamentul inflamaţiilor severe,
• ciclosporină, tacrolimus – un medicament folosit la pacienții care au primit un transplant,
• mifepristonă – un medicament folosit pentru oprirea sarcinii. Este important ca timp de 8-12 zile după administrarea mifepristonă să nu fie utilizat ketoprofen.
• litiu – folosit pentru tratamentul unor afecțiuni psihice,
• metotrexat – un medicament folosit pentru tratarea unor forme de cancer,
• pentoxifilină – folosită pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice,
• probenicid – folosit pentru tratamentul gutei,
• zidovudină – folosit în tratamentul HIV.

Administrarea de Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu luați acest medicament dacă sunteți gravidă, ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă.

Nu trebuie să alăptați pe durata tratamentului cu Ketonal Retard, deoarece mici cantități de medicament pot trece în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele cu eliberare prelungită sunt albe, rotunde, biconvexe.
Cutie cu un flacon din sticlă brună închis cu capac din PEÎD prevăzut cu desicant cu 20 comprimate cu eliberare prelungită.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Ketonal Retard după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele pe care nu le mai utilizați. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ketoprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ketonal Retard 150 mg comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.