Prospect Diclac 50 mg/g gel

Substanța activă: diclofenacum
Producator: Salutas Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [M02AA]: sistemul muscular-scheletic >> preparate topice pentru leziuni si algii musculare >> produse topice pentru articulatii si muschi >> antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic
Diclac aparţine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate pentru reducerea inflamaţiei şi a durerii de la nivelul articulaţiilor şi muşchilor.

Indicații Diclac 50 mg/g gel:

Diclac este utilizat în tratamentul simptomatic al:
- durerilor în cazul formelor localizate ale reumatismului degenerativ, cum sunt: artroze ale articulaţiilor mici şi genunchiului;
- durerilor musculare sau osteoarticulare de natură traumatică (traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muşchilor şi articulaţiilor, cum sunt: luxaţii, entorse, echimoze, dureri lombare);
- durerilor, inflamaţiei şi umflăturilor în cazul formelor localizate ale reumatismului abarticular: tendinită, bursită, sindromul umăr-mână şi periartrită.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Diclac
- dacă sunteţi alergic la diclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- dacă sunteți alergic la alte antiinflamatoare nesteoidiene
- dacă aveți leziuni cutanate, cum sunt: eczeme, leziuni infectate, arsuri, plăgi;
- dacă sunteți în trimestrul III de sarcină.

Administrare Diclac 50 mg/g gel:

Utilizaţi întotdeauna Diclac exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi, adolescenţi şi vârstnici
Diclac se administrează extern, în strat subţire, în 2-3 aplicaţii pe zi, la nivelul zonei afectate.
Pentru a realiza absorbţia cutanată a gelului se efectuează un masaj uşor şi prelungit la nivelul zonei dureroase şi/sau inflamate.
După fiecare aplicare, mâinile se spală atent (cu excepţia cazului când gelul este utilizat pentru artroza localizată la nivelul degetelor).
Diclac poate fi aplicat în asociere cu iontoforeza. Diclac se aplică la polul negativ (catod), pentru a favoriza penetrarea la nivel cutanat a gelului.

În cazul traumatismelor de ţesuturi moi sau reumatismului abarticular, gelul nu trebuie utilizat mai mult de 14 zile, iar în cazul durerilor din artrite, pe o perioadă mai mare de 21 zile decât în cazuri strict recomandate.

Dacă după 5 zile de tratament nu observaţi ameliorarea durerii, inflamaţiei şi umflăturilor sau acestea se agravează, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru recomandări.

Copii
Diclac nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 12 ani datorită lipsei datelor privind siguranţa.

Dacă utilizaţi mai mult Diclac decât trebuie
Datorită absorbţiei sistemice scăzute a diclofenacului, este puţin probabil să apară supradozaj după aplicarea topică. În cazul ingestiei accidentale a diclofenacului pot să apară reacţiile adverse ale formulărilor orale: tulburări nervoase manifestate prin cefalee, vertij, somnolenţă, stare de inconştienţă; la copii pot să apară convulsii mioclonice, dureri abdominale, greaţă şi vărsături. Mai pot să apară: hemoragii gastro-intestinale, tulburări hepatice şi renale.

Tratamentul este simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale. Nu se cunoaşte antidotul specific.

Dacă uitaţi să utilizaţi Diclac
Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Diclac 50 mg/g gel:

- Substanţa activă este diclofenac sodic. Un gram gel conţine diclofenac sodic 50 mg.
- Celelalte componente sunt: alcool izopropilic, cocoat de macrogol-7-glicerol, hipromeloză, parfum „Bouquet” WN 4507, apă purificată

Precauții:

Înainte să utilizaţi Diclac, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Este necesară prudențădacă aveţi astm bronşic, febra fânului, rinită alergică, polipi nazali, afecţiuni respiratorii cronice obstructive sau infecţii respiratorii cronice, istoric de alergie la alte medicamente.

Produsul trebuie aplícat numai pe pielea intactă, sănătoasă, fără răni sau leziuni deschise. Acesta un trebuie să intre în contact cu ochii sau membranele mucoase și nu trebuie ingerat.
Dacă apare o erupţie pe piele după ce aţi aplicat gelul, trebuie să întrerupeţi utilizarea lui.

Dacă îl utilizaţi o perioadă îndelungată, trebuie să purtaţi mănuşi când aplicaţi gelul.

Nu poate fi exclusă posibilitatea apariţiei reacţiilor adverse sistemice prin aplicarea Diclac pe zone întinse de piele şi timp îndelungat.
Nu aplicaţi gelul sub pansament ocluziv.

Copii și adolescenți
Produsul nu se administrează la copii, datorită absenţei studiilor privind siguranţa.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Diclac nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Diclac 50 mg/g gel:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa acestor reacţii adverse este definită astfel:
foarte frecvente (mai mult de 1 pacient din 10);
frecvente (mai puţin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 de pacienţi);
mai puţin frecvente (mai puţin de 1 din 100 dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi)
rare (mai puţin de 1 din 1000 dar mai mult de 1 din 10000 de pacienţi);
foarte rare (mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi).

Infecții și infestări
Foarte rare: erupție cutanată pustulară

Tulburări ale sistemului imunitar
Foarte rare: reacţii de hipersensibilitate, umflături la nivelul feţei, gurii, gâtului şi crize de astm bronşic după administrarea topică a medicamentelor care conţin diclofenac.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Foarte rare: astm

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente: reacţii cutanate locale, cum sunt: mâncărimi, exantem, senzaţia de arsură cutanată, umflături şi vezicule, papule, uscăciunea pielii.
Rare: dermatite buloase.
Foarte rare: erupţie generalizată pe piele şi sensibilitate a pielii la lumină după administrarea topică a medicamentelor care conţin diclofenac.

Dacă Diclac gel este aplicat în cantitatea mare, pe o suprafaţă cutanată întinsă, o perioadă îndelungată, nu pot fi excluse reacţiile adverse sistemice care apar la administrarea formulărilor orale sau supozitoarelor.
În cazuri foarte rare s-au raportat tulburări gastro-intestinale.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea altor medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Diclac 50 mg/g gel în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea diclofenac la femeile gravide nu a fost studiată; prin urmare, formele topice cu diclofenac nu trebuie utilizate în timpul sarcinii. Diclofenac este contraindicate în timpul trimestrului III de sarcină, datorită posibilității de inerție uterine și/sau închiderea premature a canalului arterial.

Nu se cunoaște dacă diclofenacul aplicat pe piele este excretat în laptele matern; prin urmare, diclofenac nu este recomandat în timpul alăptării. În cazul în care există motive întemeiate pentru utilizarea diclofenacului, acesta nu trebuie aplicat la nivelul sânilor, sau pe suprafețe mari de pile și nici nu trebuie utilizat pentru o perioadă îndelungată de timp.

Prezentare ambalaj:

Diclac se prezintă sub formă de gel transparent, incolor până la uşor gălbui, fără bule de aer, cu miros caracteristic de alcool.
Este disponibil în cutie cu un tub din Al conţinând 50 g gel şi cutie cu un tub din Al conţinând 100 g gel.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Diclac după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicamentpe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă diclofenacum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Diclac 50 mg/g gel(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Diclac 50 mg/g gel vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.