Prospect Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate

Substanța activă: letrozolum
Producator: Terapia S.A., Romania
Clasa ATC: [L02BG]: antineoplazice si imunomodulatoare >> terapia endocrina >> antihormoni >> inhibitori enzimatici

Indicații Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate:

Letrozolul apartine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai aromatazei. Acestea blocheaza producerea unui hormon numit estrogen.
Letrozol Terapia comprimate filmate se utilizeaza pentru tratamentul cancerului de san la femei intrate la menopauza in mod natural si la femeile la care s-a indus artificial postmenopauza. Tratamentul cu letrozol poate fi inceput in stadiile incipiente ale bolii, pentru a preveni reaparitia tumorii, sau la paciente cu boala in stadiu avansat, pentru a opri extinderea tumorii in alte parti ale corpului.

Contraindicații:

Nu luati Letrozol Terapia daca oricare dintre afirmatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra.
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la letrozol sau la oricare dintre celelalte componente ale Letrozol Terapia comprimate filmate, enumerate la punctul 6. (O reactie alergica poate sa includa eruptie trecatoare pe piele, mancarime, umflarea fetei, buzelor sau mainilor/picioarelor, sau dificultati la respiratie).
* daca nu sunteti inca la menopauza
* daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida
* daca alaptati in prezent
* daca aveti o afectiune grava a ficatului
Daca oricare dintre cele enumerate mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, spuneti medicului sau farmacistului inainte de a lua Letrozol Terapia.

Administrare Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate:

Cat Letrozol Terapia trebuie sa luati?
Luati intotdeauna Letrozol Terapia exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala de letrozol este de un comprimat de 2,5 mg letrozol, administrat o data pe zi la paciente adulte si varstnice. Veti continua probabil sa luati comprimate de letrozol timp de mai multi ani.
Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi. Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu apa. Este important sa luati Letrozol Terapia zilnic, pana cand medicul dumneavoastra va recomanda altfel. Daca aveti impresia ca efectul Letrozol Terapia este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau cu farmacistulului.
Urmati intotdeauna recomandarile medicului dumneavoastra sau farmacistului cu privire la modul si momentul in care trebuie sa va luati medicamentul.
Nu modificati doza fara recomandarea medicului dumneavoastra.
Medicul dumneavoastra sau farmacistul va va recomanda cat timp trebuie sa luati comprimatele. Va fi necesar sa va prezentati periodic la medicul dumneavoastra pentru verificarea tratamentului si evaluarea simptomelor dumneavoastra.
Copii si adolescenti
Letrozolul nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.
Daca luati mai mult Letrozol Terapia decat trebuie
NU luati mai multe comprimate decat v-a prescris medicul dumneavoastra. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca luati mai multe comprimate decat trebuie. Daca nu puteti lua legatura cu medicul dumneavoastra, adresati-va imediat unitatii de primiri urgente a celui mai apropiat spital. Luati intotdeauna cu dumneavoastra la spital comprimatele si cutia, astfel incat medicul sa stie ce medicament ati luat.
Daca uitati sa luati Letrozol Terapia
Daca uitati sa luati un comprimat, luati pur si simplu un comprimat in ziua urmatoare, la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca incetati sa luati Letrozol Terapia
Nu incetati sa luati comprimatele, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru. Daca incetati sa luati Letrozol Terapia, beneficiile tratamentului vor disparea treptat.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate:

- Substanta activa este letrozolul. Fiecare comprimat filmat contine letrozol 2,5 mg.
- Celelalte componente sunt: nucleu- lactoza monohidrat, hipromeloza, celuloza microcristalina
(E 460), amidon de porumb, amidon glicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu (E 572), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551) si film- Opadry 03F52007 Yellow (hipromeloza, oxid galben de fer (E 172), macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc.

Precauții:

Inainte sa incepeti sa luati Letrozol Terapia spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:
* aveti o afectiune a ficatului (colorarea in galben a pielii si a albului ochilor, pofta de mancare redusa, durere abdominala)
* ati avut o afectiune a rinichilor
* suferiti de o boala a oaselor care duce la pierderea proteinelor si mineralelor din oase (osteoporoza), determinand un risc crescut de fracturi si/sau daca ati avut istoric de fracturi repetate
* nu sunteti inca la menopauza.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Letrozolul poate provoca slabiciune, ameteli si somnolenta, care pot afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca simtiti stare de ameteala, somnolenta sau oboseala cand incepeti sa luati comprimatele de letrozol, nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Letrozol Terapia
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Letrozol Terapia poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Aceste reactii adverse pot sa apara cu anumite frecvente, care sunt definite dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente (≥1/10)
Frecvente (≥1/100 si <1/10)
Mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100)
Rare (≥1/10000 si <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste efecte in timp ce luati Letrozol Terapia
Reactii adverse foarte grave
Daca apar oricare din urmatoarele, opriti administrarea Letrozol Terapia si spuneti imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la unitatea de primiri urgente a celui mai apropiat spital.
* Reactie alergica la letrozol (o reactie alergica poate include eruptii trecatoare pe piele, urticarie, mancarime, senzatie de constrictie toracica, scurtarea respiratiei sau umflarea fetei, buzelor, mainilor/picioarelor, febra, lesin)
Este posibil sa aveti nevoie de asistenta medicala sau spitalizare de urgenta.
Reactii adverse grave
Trebuie sa-i spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati aceste reactii adverse grave, mentionate mai jos. Este posibil sa aveti nevoie de tratament medical urgent.
Reactii adverse frecvente
* Durere osoasa si subtierea oaselor (osteoporoza), fracturi ale oaselor
Reactii adverse mai putin frecvente
* Infectii ale tractului urinar (durere sau senzatie de arsura la urinare, urina inchisa la culoare sau urat mirositoare, cresterea frecventei urinarilor si senzatie imperioasa de a urina, rar sange in urina).
* Modificari ale vederii din cauza pierderii transparentei cristalinului (cataracta)
* Senzatie de caldura si durere la nivelul unei(unor) vene, cu inrosirea si umflarea zonei din jurul acesteia (tromboflebita)
* Tensiune arteriala crescuta, senzatie de greutate, constrictie sau durere in piept care merge spre membre, gat sau spate.
* Scurtarea respiratiei (dispnee)
* Durere in piept, respiratie dificila, tuse cu sange datorita prezentei unui cheag in vasele de sange din plamani (embolie pulmonara)
* Paloare intr-o zona a corpului datorita aprovizionarii scazute cu sange, ca urmare a prezentei unui cheag in artera care aprovizioneaza zona respectiva cu sange.
* Slabiciune, paralizie, dificultati de vorbire sau tulburari senzoriale datorita blocarii vaselor de sange care aprovizioneaza creierul (infarct cerebral)
* Sangerare din vagin
Alte reactii adverse
Reactii adverse foarte frecvente
* Bufeuri
* Durere la nivelul articulatiilor (artralgie)
* Transpiratie crescuta
* Slabiciune si oboseala
Reactii adverse frecvente
* Senzatie de rau (greata) sau stare de rau (varsaturi)
* Cresterea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare (anorexie)
* Durere de cap, ameteala, depresie
* Scaune moi (diaree), constipatie, indigestie
* Caderea parului (alopecie),
* Eruptie trecatoare pe piele, inrosirea si descuamarea pielii
* Umflarea gambelor si talpilor din cauza retentiei de lichide (edeme periferice)
* Crestere in greutate
* Dureri ale muschilor si oaselor
* Senzatie neplacuta de slabiciune a corpului, epuizare sau disconfort
Reactii adverse mai putin frecvente
* Constientizare anormala a batailor inimii (palpitatii), batai rapide ale inimii (tahicardie)
* Durere la nivelul sanilor, incluzand durere la locul tumorii
* Umflarea corpului din cauza retentiei de lichide
* Somnolenta excesiva in timpul zilei sau dificultate de a adormi
* Teama fara motiv, iritabilitate, nervozitate
* Afectarea memoriei, modificari ale senzatiilor (senzatie de furnicaturi si intepauri), modificari ale gustului
* Tuse
* Durere la nivelul abdomenului, durere, inrosire si umflare a mucoasei care captuseste gura (stomatita), uscaciune a gurii
* Iritatie a ochiului, vedere incetosata
* Uscaciunea pielii, mancarime sau prezenta unor placi reliefate pe piele
* Secretie vaginala, uscaciune la nivelul vaginului
* Scadere in greutate
* Sete
* Febra
* Durere si umflarea articulatiilor (artrita)
* Cresterea frecventei urinarilor
Efecte asupra analizelor de laborator
* Scaderea numarului anumitor globule albe din sange (leucopenie)
* Cresterea concentratiilor de colesterol in sange (hipercolesterolemie)
* Cresterea concentratiilor enzimelor ficatului in sange
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Folosirea Letrozol Terapia impreuna cu alimente si bauturi
Comprimatele Letrozol Terapia pot fi luate cu sau fara alimente.

Administrarea de Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Letrozol nu este recomandat la gravide. In mod normal, medicul dumneavoastra va va recomanda sa opriti tratamentul cu letrozol inainte de a ramane gravida sau de indata ce aflati ca sunteti gravida si va va recomanda sa luati un alt medicament in loc de letrozol.
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau intentionati sa alaptati. Letrozolul nu este recomandat femeilor care alapteaza si medicul dumneavoastra ar putea alege un alt tratament pe care sa il luati daca doriti sa alaptati, in special daca copilul dumneavoastra este nou-nascut sau a fost nascut prematur.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Letrozol Terapia se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena, marcate cu LET1 pe una dintre fete si netede pe cealalta fata.
Letrozol Terapia este disponibil in cutii cu blistere din PVC/PE/PVdC-Aluminiu cu 7, 10, 14, 28, 30 si 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Letrozol Terapia dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutie dupa Exp:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă letrozolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Letrozol Terapia 2,5 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.