Prospect Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: pramipexolum
Producator: Ferrer Internacional, Spania
Clasa ATC: [N04BC]: sistemul nervos >> antiparkinsoniene >> agenti dopaminergici >> agonisti dopaminergici
Pramipexol Lageman 0,52 mg comprimate cu eliberare prelungită
Pramipexol Lageman 2,1 mg comprimate cu eliberare prelungită
Pramipexol Lageman 3,15 mg comprimate cu eliberare prelungită

Indicații Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită:

Pramipexol Lageman aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca agonişti dopaminergici, care stimulează receptorii pentru dopamină din creier. Stimularea receptorilor pentru dopamină declanşează impulsuri nervoase în creier, care ajută la controlul mişcărilor corpului.

Pramipexol Lageman este utilizat pentru tratamentul simptomelor formei primare a bolii Parkinson la adulți. El poate fi utilizat singur sau în asociere cu levodopa (alt medicament pentru boala Parkinson).

Contraindicații:

Nu utilizaţi Pramipexol Lageman dacă sunteţi alergic la pramipexol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită:

Luaţi întotdeauna Pramipexol Lageman exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă un sunteți sigur. Medicul vă va recomanda doza corectă.

Luați Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită o dată pe zi și în fiecare zi la aceeași oră.
Puteți lua Pramipexol Lageman cu sau fără alimente. Înghițiți comprimatele întregi cu apă.

Nu mestecați, divizați sau sfărâmați comprimatele cu eliberare prelungită. În cazul în care faceți acest lucru vă expuneți unui risc de supradozaj, deoarece eliberarea medicamentului în corpul dumneavoastră poate avea loc prea repede.

În prima săptămână, doza uzuală este de 0,26 mg. Această doză va fi crescută de către medicul dumneavoastră la interval de 5-7 zile, până ce simptomele sunt sub control (tratamentul de întreţinere).

Doza progresivă recomandată pentru Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită Săptămâna Doza zilnică Număr de comprimate 1 0,26 1 comprimat
Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 0,26 mg 2 0,52 1 comprimat
Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 0,52 mg sau 2 comprimate
Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 0,26 mg 3 1,05 1 comprimat
Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 1,05 mg sau 2 comprimate
Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 0,52 mg sau 4 comprimate
Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 0,26 mg
Doza uzuală de întreţinere este de 1,05 mg pe zi. Cu toate acestea, este posibil să fie necesară o creştere şi mai mare a dozei. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la un maxim de 3,15 mg de Pramipexol Lageman pe zi. Este posibilă şi o doză de întreţinere mai mică de 1 comprimat de 0,26 mg Pramipexol Lageman pe zi.

Pacienţi cu boli ale rinichilor Dacă aveţi afecșiuni ale rinichilor, medicul vă va recomanda o doză inițială de numai 0,26 mg, o dată la 2 zile în prima săptămână. După aceea, medicul dumneavoastră poate crește frecvența administrării dozelor, adică o doză de 0,26 mg în fiecare zi. Dacă este nevoie de o creștere a dozei, medicul dumneavoastră poate realiza creșterea dozei în etape, prin adăugarea a câte de 0,26 mg.

Dacă aveți probleme severe ale rinichilor, medicul dumneavoastră va face trecerea la un alt medicament care conţine pramipexol. În cazul în care problemele dumneavoastră renale se agravează pe parcursul tratamentului, trebuie să vă adresați imediat unui medic.

Dacă schimbați tratamentul de la Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare imediată Medicul dumneavoastră va calcula doza de Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită în funcţie de doza de Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare imediată pe care o utilizați.

Luați Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare imediată conform schemei obişnuite, în ziua dinaintea schimbului. Apoi luați Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită a doua zi dimineață, fără a mai utiliza Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare imediată.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Pramipexol Lageman
Dacă luaţi accidental mai multe comprimate,
- adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi imediat la departamentul de primiri urgenţe al celui mai apropiat spital pentru recomandări
- puteţi prezenta vărsături, nelinişte sau oricare dintre reacţiile adverse care sunt descrise la punctul „Reacţii adverse posibile”

Dacă uitaţi să utilizaţi Pramipexol Lageman
Dacă uitați să luați o doză de Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită, dar vă amintiți într-un interval de 12 ore de la doza anterioară, luați imediat comprimatul uitat iar comprimatul următor trebuie luat la ora stabilită. Dacă ați uitat să luați comprimatul timp de mai mult de 12 ore , luați doza următoare conform programului stabilit. Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Pramipexol Lageman Nu încetaţi să luaţi Pramipexol Lageman fără să vorbiţi mai întâi cu medicul dumneavoastră. Dacă trebuie să întrerupeţi acest medicament, medicul dumneavoastră vă va scădea doza treptat. Acest lucru micşorează riscul de agravare a simptomelor.

Dacă aveţi boala Parkinson, tratamentul cu Pramipexol Lageman nu trebuie întrerupt brusc. O întrerupere bruscă poate determina apariţia unei afecţiuni medicale denumite sindrom neuroleptic malign care poate reprezenta un risc major pentru sănătatea dumneavoatră.
Simptomele includ:
- achinezie (absenţa mişcărilor musculare)
- rigiditate musculară
- febră
- tensiune arterială instabilă
- tahicardie (creştere a frecvenţei bătăilor inimii)
- confuzie
- scădere a nivelului de conştienţă (de exemplu, comă)

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită:

- Substanţa activă este pramipexol. Fiecare comprimat conţine pramipexol 0,52 mg, 2,1 mg sau 3,15 mg sub formă de diclorhidrat de pramipexol monohidrat 0,75 mg, 3 mg sau 4,5 mg.
- Celelalte componente sunt: hipromeloză, hidrogenofosfat de calciu anhidru, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Precauții:

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luați Pramipexol Lageman.
Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveţi (aţi avut) sau aţi manifestat orice afecţiune medicală sau simptom, în special dintre următoarele:
- boală a rinichilor
- halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care nu există în realitate). Majoritatea halucinaţiilor sunt vizuale.
- dischinezii (de exemplu mişcări involuntare, anormale ale membrelor).

Dacă aveţi o formă avansată a bolii Parkinson şi luaţi şi levodopa, este posibil să manifestaţi dischinezii în perioada de creştere a dozei de Pramipexol Lageman.
- somnolenţă şi episoade de somn cu instalare bruscă
- psihoză (de exemplu manifestări comparabile cu simptomele schizofreniei)
- afectare a vederii. Trebuie să efectuaţi controale oftalmologice regulate pe durata tratamentului cu Pramipexol Lageman.
- afecţiuni severe ale inimii sau ale vaselor sanguine. Veţi avea nevoie să vă fie verificată tensiunea arterială în mod regulat, în special la începutul tratamentului.
Acest lucru este necesar pentru a evita hipotensiunea arterială ortostatică (o scădere bruscă a tensiunii arteriale când vă ridicaţi în picioare).

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi sau familia dumneavoastră/cei care vă îngrijesc observăcă dezvoltați porniri sau dorințe de a vă comporta neobișnuit și nu puteți rezista impulsului sau tentației de a desfășura anumite activități care vă pot răni pe dumneavoastră sau alte persoane.

Acestea sunt numite tulburări de control ale impulsurilor și pot include comportamente precum dependența de jocuri de noroc, mâncatul în mod excesiv sau cheltuieli exagerate, dorința sexuală excesivă sau creșterea gândurilor sau senzaţiilor legate de sex. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza sau să vă oprească tratamentul.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi sau familia dumneavoastră/cei care vă îngrijesc observă că dezvoltați manie (agitație, senzație de euforie sau supraexcitare) sau delir (scădere a gradului de conștientizare, confuzie, îndepărtare de realitate). Medicul dumneavostră trebuie să vă modifice doza de medicament sau să vă întrerupă tratamentul.

Copii şi adolescenţi
Pramipexol Lageman nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Pramipexol Lageman poate produce halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care nu există în realitate).
Dacă sunteţi afectat în acest sens, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Pramipexol Lageman a fost asociat cu somnolenţă şi episoade de somn cu instalare bruscă, în special la pacienţii cu boală Parkinson.

Dacă manifestaţi astfel de reacţii adverse nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vi se întâmplă acest lucru.

Reacții adverse ale Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Evaluarea reacțiilor adverse se bazează pe următoarea convenție:
Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: afectează până la 1 utilizator din 10
Mai puţin frecvente: afectează până la 1 utilizator din 100
Rare: afectează până la 1 utilizator din 1000
Foarte rare: afectează până la 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Puteţi manifesta următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente:
- Dischinezie (de exemplu mişcări involuntare, anormale ale extremităţilor membrelor)
- Somnolenţă
- Ameţeli
- Greaţă (senzaţie de rău)

Frecvente
- Impuls de a se comporta într-un mod neobişnuit
- Halucinaţii (vedeţi, auziţi sau simţiţi lucruri care nu există în realitate)
- Confuzie
- Oboseală (fatigabilitate)
- Lipsă de somn (insomnie)
- Acumulare de lichid, mai ales la nivelul picioarelor (edeme periferice)
- Durere de cap
- Hipotensiune arterială (tensiune arterială mică)
- Vise neobişnuite
- Constipaţie
- Tulburări de vedere
- Vărsături (stare de rău)
- Pierdere în greutate, incluzând scădere a poftei de mâncare

Mai puţin frecvente
- Paranoia (de exemplu frică excesivă pentru propria persoană)
- Delir
- Somnolenţă excesivă în timpul zilei şi episoade de somn cu debut brusc
- Amnezie (tulburări de memorie) - Hiperchinezie (creştere a numărului de mişcări şi imposibilitatea de a sta liniştit)
- Creştere în greutate
- Reacţii alergice (de exemplu erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, reacţie de hipersensibilitate)
- Leşin
- Insuficiență cardíacă (probleme ale inimii care pot determina scurtare a respirației sau umflare a gleznelor)*
- Secreție inadecvată de hormon antidiuretic*
- Neliniște
- Dispnee (dificultăţi la respiraţie)
- Sughiț
- Pneumonie (infecţie a plămânilor)
- Incapacitate de a rezista impulsului, dorinței sau tentației de a efectua o activitate care poate fi dăunătoare pentru dumneavoastră sau pentru alte persoane, de exemplu:
- Dependenţă patologică de jocuri de noroc, împotriva consecințelor personale sau familiale
- Afectare sau creștere a dorinței sexuale și comportament cu implicaţii semnficative pentru dumneavoastră sau ceilalţi, de exemplu un apetit sexual crescut
- Poftă de mâncare exagerată (consumarea unei cantități exagerate de alimente într-o perioadă scurtă de timp) sau alimentație compulsivă (consumarea alimentelor în cantități mai mari decât este nevoie) - Delir (reducere a atenției, confuzie, pierdere a simțului realității)

Rare
- Manie (agitație, senzație de euforie, supraexcitare)
Spuneți medicului dumneavoastră dacă manifestați oricare dintre aceste comportamente; acesta va discuta modalități de a controla sau reduce aceste simptome.

Pentru reacțiile adverse marcate cu * nu este posibilă o estimare exactă a frecvenței, deoarece aceste reacții adverse nu au fost observate în studiile clinice efectuate la 2762 pacienți tratați cu pramipexol. Categoria de frecvență nu este probabil mai mare de „mai puțin frecvente”.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Alte medicamente și Pramipexol Lageman
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau puteți lua orice alte medicamente.

Acest lucru include alte medicamente, medicamente pe bază de plante, produse alimentare dietetice sau suplimente alimentare care v-au fost eliberate fără prescripţie medicală. Trebuie să evitaţi să luaţi Pramipexol Lageman împreună cu medicamente antipsihotice.

Aveţi grijă când utilizaţi următoarele medicamente:
- cimetidină (pentru tratamentul excesului de acid din stomac şi a ulcerului gastric)
- amantadină (care poate fi utilizată pentru tratamentul bolii Parkinson) - mexiletină (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii, o afecțiune cunoscută ca aritmie ventriculară)
- zidovudină (care poate fi utilizată pentru tratamentul sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA), o boală a sistemului imunitar uman)
- cisplatină (pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer)
- chinină (care poate fi utilizată pentru prevenirea crampelor dureroase ale piciorului din timpul nopții și pentru tratamentul unui tip de malarie cunoscut sub denumirea de malaria falciparum (malarie malignă))
- procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii)

Dacă luaţi levodopa, se recomandă scăderea dozei de levodopa la începerea tratamentului cu Pramipexol Lageman. Trebuie să fiţi atenţi dacă luaţi orice medicament care vă calmează (are un efect sedativ) sau în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice. În aceste cazuri, Pramipexol Lageman poate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Utilizarea Pramipexol Lageman cu alimente, băuturi și alcool etilic
Trebuie să fiţi atenţi în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Pramipexol Lageman.

Administrarea de Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră dacă trebuie să continuaţi să luaţi Pramipexol Lageman. Nu se cunosc efectele Pramipexol Lageman asupra sănătăţii copilului nenăscut. De aceea, nu luaţi Pramipexol Lageman dacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

Nu se recomandă utilizarea Pramipexol Lageman în timpul alăptării. Pramipexol Lageman poate să determine scăderea cantităţii de lapte produse. De asemenea, poate fi excretat în lapte şi astfel să ajungă la copilul dumneavoastră.
Dacă utilizarea Pramipexol Lageman este absolut necesară, alăptarea trebuie întreruptă.

Prezentare ambalaj:

Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 0,52 mg: comprimate de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiune de 10 mm, de formă cilindrică, biconvexe, marcate cu 052 pe una dintre fețe.

Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 2,1 mg: comprimate de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiune de 10 mm, de formă cilindrică, biconvexe, marcate cu 210 pe una dintre fețe.

Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită 3,15 mg: comprimate de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiune de 11 mm, de formă cilindrică, plane, cu margini teșite, marcate cu 315 pe una dintre fețe.

Cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al: 10, 30 și 100 comprimate cu eliberare prelungită.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.

Nu aruncați acest medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pramipexolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pramipexol Lageman comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.