Prospect CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral

Substanța activă: combinații
Producator: PHARMAZEUTISCHE FABRIK MONTAVIT GmbH , Austria
Clasa ATC: [N01BB]: sistemul nervos >> anestezice >> anestezice locale >> amide
Cathejell cu Lidocaină este o combinaţie de clorhidrat de lidocaină şi diclorhidrat de clorhexidină. Este un gel lubrifiant steril, anestezic si antiseptic, folosit pentru instilaţii uretrale.

Indicații CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral:

Pentru lubrefiere si anestezie locală de contact, în urologie, înaintea unor manevre exploratorii – cateterizare, cistoscopie, etc. – sau în scop terapeutic.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la lidocaină si alte anestezice amidice, la clorhexidină sau la celelalte componente ale produsului;
- bradicardie sinusală marcată, bradiaritmii severe;
- epilepsie necontrolata prin tratament;
- porfirie.

Administrare CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral:

O seringă conţine 12,5 g gel, din care se instilează în uretră cca. 10g. Seringa este unidoză.
Nu se foloseşte pentru odată mai mult decât conţinutul unei singure seringi, care este suficient pentru umplerea uretrei.
Cathejell cu Lidocaină se instileaza în uretră înaintea introducerii instrumentelor exploratorii şi/sau se aplică pe acestea. Instilarea in uretră se face lent, de către medic sau de personal medical calificat.
Mod de administrare pentru instilaţii uretrale:
1. Se curăţa si se dezinfectează orificiul extern al uretrei.
2. Se trage de hârtia de pe dosul blisterului, eliberând seringa.
3. Se rupe vârful aplicatorului (eventual direct în ambalajul blisterului); vârful se va îndeparta complet (pentru a evita introducerea sa în uretră).
4. Se scoate prin strângere o picătură de gel, pentru a uşura introducerea conului de aplicare în uretră.
5. Eliminarea conţinutului se realizează prin apăsarea uşoară şi susţinută a fundului seringii în armonică.

Compoziție CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral:

100 g gel conţine clorhidrat de lidocaină 2 g, diclorhidrat de clorhexidină 0,05 g şi excipienţi: hidroxietilceluloză, glicerol, soluţie lactat de sodiu, apă distilată pentru preparate injectabile.

Precauții:

Instilarea Cathejell cu Lidocaină trebuie facut numai de către medic sau de personal medical calificat. Se utilizează cu prudenţă dacă mucoasa uretrală este traumatizată, inflamată sau infectată. Se recomandă folosirea gelului de la început, pentru a evita absorbţia excesivă a lidocainei prin mucoasa traumatizată de manevre anterioare. Cathejell cu Lidocaină nu se introduce direct în uretră în cazul unui traiect fals; în această situaţie gelul se aplică pe instrument. Datorită absorbţiei ridicate a lidocainei, nu poate fi exclus riscul de apariţie a unor efecte sistemice.
Sportivii trebuie atentionaţi că medicamentul conţine un principiu activ care poate să dea rezultate pozitive la testele antidoping.

Atenționări:

Atenţionãri speciale
Se impune prudenţă în caz de insuficienţă cardiacă, infarct miocardic acut, afectare severă a funcţiei hepatice sau renale, antecedente convulsive (epilepsie, socuri severe).

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Cathejell cu Lidocaină administrat corect nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de folosi utilaje.

Reacții adverse ale CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral:

Reacţiile alergice la lidocaină şi clorhexidină sunt foarte rare. Au fost semnalate erupţii cutanate. Reacţiile adverse sismice la lidocaină sunt rare. Ele sunt favorizate de situaţiile care determină absorbţia unor cantităţi mari de lidocaină – doze excesive, mucoasa traumatizată sau inflamată. Reacţiile adverse sistemice nervos centrale se manifestă prin stări de excitaţie sau de deprimare: nervozitate, ameţeli, vertij, somnolenţă, tremor. Reacţiile adverse cardiovasculare se manifestă prin bradicardie, hipertensiune sau hipotensiune arterială, tulburări de ritm ventricular, tulburări de conducere (bloc atrio-ventricular).

Supradozajul:

Simptomele de supradozaj corespund celor ale intoxicaţiei acute cu lidocaină. In condiţiile folosirii Cathejell cu Lidocaină, simptomatologia se reduce în general repede după terminarea aplicării gelului. Tratamentul supradozajului constă, după caz, in administrarea de oxigen, eventual ventilaţie asistată. In cazul apariţiei convulsiilor se injectează intravenos diazepam (5 – 15 mg) sau tiopental sodic. În caz de bradicardie sau stop cardiac, se injectează intravenos atropină sau adrenalină, cât mai repede posibil, si se recurge la resurcitare cardiovasculară.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitentă a lidocainei cu anumite beta-blocante (propranolol, metoprolol, nadolol) sau cu cimetidină – medicamente care îi inhibă metabolizarea hepatică – poate determina creşterea concentraţiei plasmatice a lidocainei, favorizând eventual reacţiile adverse cardiace si neurologice ale acesteia.

Administrarea de CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral în sarcină / alaptare:

Cathejell cu Lidocaină poate fi administrat în cursul sarcinii numai la indicaţia medicului, după analiza raportului beneficiu matern / risc potenţial fetal.
Lidocaina traversează bariera placentară. Se excretă în cantităţi mici în laptele matern. Dozele terapeutice de Cathejell cu Lidocaină nu impliă risc pentru sugari.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister a câte 5 seringi din polipropilena unidoză pentru administrare uretrală conţinând 12,5 g gel
Cutie cu un blister a câte 25 seringi din polipropilena unidoză pentru administrare uretrală conţinând 12,5 g gel

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
A nu se lăsa la îndemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CATHEJELL cu LIDOCAINĂ, gel uretral vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.