ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate

Substanța activă: nimesulidum
Producator: S.C. Arena Group S.A., Romania
Clasa ATC: [M01AX]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> alte antiinflamatoare/ antireumatice-nesteroidiene

Indicații Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate:

Nimesulid Farmex este un medicament antiinflamator nesteroidian („AINS”), cu proprietăţi analgezice (de calmare a durerii). Este utilizat pentru tratamentul durerii acute, al simptomelor de artroză dureroasă şi al durerilor menstruale.

Înainte de a vă prescrie Nimesulid Farmex, medicul va evalua beneficiile pe care le poate avea acest medicament pentru dumneavoastră, în comparaţie cu riscul apariţiei reacţiilor adverse.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Nimesulid Farmex dacă:
- sunteţi hipersensibil (alergic) la nimesulidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Nimesulid Farmex;
- aţi prezentat reacţii alergice (de exemplu respiraţie şuierătoare, secreţii nazale sau nas înfundat, urticarie sau erupţii iritative ale pielii) după administrarea acidului acetilsalicilic sau altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene;
- în trecut aţi avut o reacţie adversă la nimesulidă, care a afectat ficatul;
- luaţi alte medicamente despre care se cunoaşte faptul că afectează ficatul, de exemplu
paracetamol, orice alte medicamente care calmează durerea sau tratamente cu AINS;
- luaţi medicamente care pot provoca dependenţă sau aţi devenit dependent de medicamente sau alte substanţe;
- sunteţi un consumator cronic de alcool etilic;
- aveţi boli de ficat sau valori crescute ale enzimelor hepatice;
- aveţi sau aţi avut în trecut, ulcer peptic (ulcer gastric sau duodenal);
- aţi prezentat sângerări la nivelul stomacului sau intestinului;
- aţi prezentat sângerări la nivelul creierului (accident vascular cerebral);
- aveţi orice altă problemă de sângerare sau orice probleme datorate faptului că sângele dumneavoastră nu se coagulează;
- aveţi insuficienţă cardiacă, tulburări renale (funcţie renală scăzută) sau orice tulburări hepatice;
- suferiţi de febră sau gripă (aveţi senzaţie de durere în tot corpul, stare de rău, frisoane sau aveţi temperatură crescută);
- sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină;
- alăptaţi.

Nu administraţi Nimesulid Farmex la copii cu vârste sub 12 ani.

Administrare Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate:

Luaţi întotdeauna Nimesulid Farmex exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este de un comprimat de 100 mg de două ori pe zi, după masă. Utilizaţi Nimesulid Farmex pentru o perioadă de timp cât mai scurtă posibil şi nu mai mult de 15 zile pentru orice cură de tratament.
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, nesfărâmate, cu un pahar cu apă, după mese.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nimesulid Farmex
În cazul în care aţi luat mai multe comprimate decât trebuie din Nimesulid Farmex, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Nimesulid Farmex
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate:

- Substanţa activă este nimesulida. Un comprimat conţine nimesulidă 100 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu.

Precauții:

Dacă aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastă înainte să luaţi acest medicament.
Dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate mai jos, deoarece ele pot interacţiona cu Nimesulid Farmex:
- medicamente care diluează sângele (anticoagulante, acid acetilsalicilic sau alţi salicilaţi), comprimate care elimină apa (diuretice) utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace sau pentru probleme cu presiunea sanguină;
- litiu, utilizat pentru tratamentul depresiei şi condiţiilor similare;
- metotrexat;
- ciclosporină;
Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul cunosc faptul că dumneavoastră luaţi aceste medicamente înainte de a vi se prescrie Nimesulid Farmex.
Dacă în timpul tratamentului cu nimesulidă prezentaţi simptome care sugerează afectarea ficatului, trebuie să încetaţi administrarea nimesulidei şi să vă informaţi imediat medicul. Simptomele care sugerează afectarea ficatului includ pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, durere abdominală, senzaţie persistentă de oboseală sau culoarea închisă a urinii. Dacă aţi avut vreodată ulcer peptic (gastric sau duodenal), sângerări la nivelul stomacului sau intestinului, colită ulceroasă sau boală Crohn, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte să luaţi Nimesulid Farmex.
Dacă în timpul tratamentului cu Nimesulid Farmex prezentaţi febră şi/sau simptome de tip gripal (senzaţie de durere în tot corpul, stare de rău şi frisoane) trebuie să încetaţi administrarea acestui medicament şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Dacă suferiţi de boli de inimă sau de rinichi, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Nimesulid Farmex; funcţia rinichilor dumneavoastră se poate agrava în timpul tratamentului cu Nimesulid Farmex.
Dacă sunteţi un pacient vârstnic, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite să veniţi la consult în mod periodic, pentru a se asigura că Nimesulid Farmex nu provoacă probleme de stomac, rinichi, inimă sau ficat.
Dacă vă gândiţi să rămâneţi gravidă, trebuie să vă informaţi medicul, deoarece Nimesulid Farmex poate scădea fertilitatea.
Medicamente precum Nimesulid Farmex se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.
Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Datorită posibilităţii apariţiei reacţiilor adverse nervos centrale (ameţeli, vertij sau somnolenţă), medicamentul poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Nimesulid Farmex
Nimesulid Farmex conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Nimesulid Farmex poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă.
Reacţiile adverse la nimesulidă sunt rare sau foarte rare, apar de obicei la începutul tratamentului şi sunt, în general, reversibile.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: erupţii cutanate, urticarie, prurit, eritem şi cazuri rare de sindrom Stevens-Johnson, eritem bulos şi necroliză epidermică toxică.
Tulburări gastro-intestinale: stomatită, greaţă, epigastralgii, dureri abdominale, diaree, constipaţie, sângerări şi ulcer gastro-duodenal, în special, dar nu exclusiv, la pacienţii cu predispoziţie.
Tulburări hepatobiliare: creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice (aminotransferază, fosfatază alcalină şi γ-GT), fenomen tranzitoriu şi reversibil în majoritatea cazurilor. S-au raportat reacţii
hepatice grave, inclusiv cazuri de colestază şi hepatită fulminantă, unele cu evoluţie letală.
Medicamentul este contraindicat la bonavii cu leziuni hepatice active. Pe parcursul tratamentului cu acest medicament se recomandă monitorizarea funcţiei hepatice.
Tulburări renale şi ale căilor urinare: oligurie, cazuri rare de hematurie şi insuficienţă renală.
Tulburări ale sistemului nervos: somnolenţă, cefalee, confuzie, vertij şi cazuri rare de afectare vizuală.
Tulburări hematologice şi limfatice: cazuri rare de purpură, trombocitopenie, pancitopenie şi granulocitopenie.
Tulburări ale sistemului imunitar: edem angioneurotic, cazuri rare de reacţii anafilactice.
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: cazuri de dispnee şi astm bronşic, în special la pacienţii alergici la acidul acetilsalicilic şi la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic.
Medicamente precum Nimesulid Farmex se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate mai jos, deoarece ele pot interacţiona cu Nimesulid Farmex:
- medicamente care scad coagulabilitatea sângelui (anticoagulante, trombolitice, heparină, ticlopidină, acid acetilsalicilic sau alţi salicilaţi);
- medicamente utilizate pentru tratamentul inflamaţiei, cum sunt corticosteroizi orali;
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei);
- comprimate care elimină apa (diuretice) utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace sau pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
- pentoxifilină;
- medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (cum sunt: beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie);
- litiu, utilizat pentru tratamentul depresiei şi condiţiilor similare;
- metotrexat;
- ciclosporină;
- dispozitive intrauterine.
Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul cunosc faptul că dumneavoastră luaţi aceste medicamente înainte de a vi se prescrie Nimesulid Farmex.

Administrarea de Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Utilizarea nimesulidei este contraindicată în ultimul trimestru de sarcină.
Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, nimesulida nu este recomandată femeilor care doresc să rămână gravide. Utilizarea trebuie întreruptă la femeile care prezintă afectarea fertilităţii sau la care se efectuează investigaţii privind fertilitatea.
Până în prezent, la om, nu s-a raportat nici un efect malformativ. Totuşi, pentru a confirma absenţa riscului este necesară efectuarea unor studii epidemiologice suplimentare.

În timpul ultimului trimestru de sarcină, toate AINS pot determina:
- toxicitate cardio-pulmonară fetală (hipertensiune arterială pulmonară cu închiderea prematură a canalului arterial) şi disfuncţie renală, mergând până la insuficienţă renală cu oligohidramnios;
- prelungirea timpului de sângerare la mamă şi făt, la sfârşitul sarcinii.
- Ca urmare, în primele 5 luni de sarcină nimesulida se va administra numai dacă este absolut necesar.

În ultimul trimestru de sarcină utilizarea nimesulidei este contraindicată.
Nu se cunoaşte dacă nimesulida se excretă în laptele matern; ca urmare, nimesulida nu trebuie administrată în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Nimesulid Farmex se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, de culoare gălbuie, cu diametrul de 9 mm, având un şanţ median pe una din feţe.
Este ambalat în cutie cu un blister a 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25 grade C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Nimesulid Farmex după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă nimesulidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Nimesulid Farmex 100 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.