Prospect DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila
Acest medicament a fost retras de pe piața din România.
Substanța activă: cytarabinum
Producator: Almac Pharma Services Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [L01BC]:
antineoplazice si imunomodulatoare >>
citostatice >>
antimetaboliti >>
analogi ai bazelor pirimidinice
Grupa farmaceutică: antimetaboliţi, analogi ai bazelor pirimidinice
Indicații DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila:
Tratamentul intratecal al meningitei limfomatoase.La majoritatea pacienţilor, acest tratament va face parte din tratamentul simptomatic, paliativ al bolii.
Contraindicații:
Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.Pacienţi cu infecţie meningeală activă.
Administrare DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila:
DepoCyte trebuie administrat numai sub supravegherea unui medic cu experienţă în utilizarea chimioterapicelor antineoplazice.Doze
Adulţi şi vârstnici
Pentru tratamentul meningitei limfomatoase, doza pentru adulţi este de 50 mg (un flacon), administrată pe cale intratecală (puncţie lombară sau pe cale intraventriculară printr-un rezervor Ommaya). Se recomandă următorul regim terapeutic de inducţie, de consolidare şi de întreţinere:
Tratament de inducţie: 50 mg administrate la fiecare 14 zile, pentru 2 doze (săptămâna 1 şi 3).
Tratament de consolidare: 50 mg administrate la fiecare 14 zile, pentru 3 doze (săptămânile 5, 7 şi 9), urmate de o doză suplimentară de 50 mg în săptămâna 13.
Tratament de întreţinere: 50 mg administrate la fiecare 28 zile, pentru 4 doze (săptămânile 17, 21, 25 şi 29).
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea utilizării la copii nu au fost demonstrate în mod adecvat (vezi pct. 5.1). Nu se recomandă utilizarea DepoCyte la copii şi adolescenţi, până când nu vor fi disponibile date suplimentare.
Mod de administrare
DepoCyte trebuie administrat prin injectare lentă, pe o perioadă de 1 până la 5 minute, direct în lichidul cefalorahidian (LCR), fie printr-un rezervor intraventricular, fie prin injectare directă în sacul lombar. După administrarea medicamentului prin puncţie lombară, pacientul trebuie sfătuit să rămână în decubit timp de o oră. Toţi pacienţii trebuie să înceapă un tratament cu 4 mg de dexametazonă de două ori pe zi, fie pe cale orală fie pe cale intravenoasă, timp de 5 zile, începând cu prima zi în care s-a injectat DepoCyte.
DepoCyte nu trebuie administrat pe nicio altă cale.
DepoCyte trebuie utilizat aşa cum este furnizat; nu trebuie diluat.
Pacienţii trebuie ţinuţi sub observaţie medicală, pentru a se interveni în cazul în care apar reacţii toxice imediate.
Dacă apar manifestări de neurotoxicitate, doza trebuie redusă la 25 mg. Dacă manifestările persistă, tratamentul cu DepoCyte trebuie întrerupt.
Compoziție DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila:
Un ml de suspensie conţine citarabină 10 mg.Fiecare flacon a 5 ml conţine citarabină 50 mg.
Lista excipienţilor
Colesterol
Trioleină
Dioleoilfosfatidilcolină (DOPC)
Dipalmitoilfosfatidilglicerol (DPPG)
Clorură de sodiu
Apă pentru preparate injectabile
Precauții:
Pacienţii cărora li se administrează DepoCyte trebuie să fie trataţi concomitent cu corticosteroizi (de exemplu dexametazonă), pentru ameliorarea simptomelor arahnoiditei (vezi pct. 4.8), care este o reacţie adversă foarte frecventă.Arahnoidita este un sindrom caracterizat în principal prin greaţă, vărsături, cefalee şi febră. În absenţa tratamentului, arahnoidita de cauze chimice poate avea evoluţie letală.
Pacienţii trebuie să fie informaţi despre reacţiile adverse previzibile - cefalee, greaţă, vărsături şi febră- dar şi despre semnele şi simptomele iniţiale de neurotoxicitate. La începutul fiecărui ciclu de tratament cu DepoCyte, trebuie subliniată importanţa administrării concomitente de dexametazonă. Pacienţii trebuie sfătuiţi să se adreseze medicului în cazul în care apar semne şi simptome de neurotoxicitate, sau dacă dexametazona administrată pe cale orală nu este bine tolerată.
Administrarea citarabinei pe cale intratecală a fost asociată cu greaţă, vărsături şi efecte toxice grave la nivelul sistemului nervos central, care uneori pot să provoace un deficit permanent; acesta include cecitate, mielopatie şi alte tulburări toxice neurologice
Administrarea de DepoCyte în asociere cu alţi agenţi chimioterapici neurotoxici, sau cu iradierea regiunilor craniene/spinale, poate amplifica riscul neurotoxic.
Meningita infecţioasă poate fi corelată cu administrarea medicamentului pe cale intratecală. A fost de asemenea raportată hidrocefalie, probabil accelerată de arahnoidită.
Blocarea sau reducerea fluxului LCR poate produce creşterea concentraţiei de citarabină liberă în LCR, amplificând astfel riscul de neurotoxicitate. Prin urmare, la fel ca în cazul terapiei citotoxice intratecale, trebuie avută în vedere evaluarea fluxului LCR înainte de începerea tratamentului.
Cu toate că nu se prevede o difuziune sistemică semnificativă a citarabinei libere după administrarea intratecală, unele efecte asupra funcţiei măduvei osoase nu pot fi excluse complet. Toxicitatea sistemică datorată administrării intravenoase a citarabinei constă în principal, în deprimarea măduvei osoase, cu leucopenie, trombocitopenie şi anemie. Din acest motiv se recomandă monitorizarea funcţiei hematopoietice.
Reacţiile anafilactice după administrarea intravenoasă a citarabinei libere au fost rareori raportate.
Deoarece particulele de DepoCyte sunt asemănătoare prin dimensiuni şi aspect cu leucocitele, se recomandă atenţie în interpretarea examenului citologic al LCR, după administrare.
Atenționări:
Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilajeNu au existat raportări care să coreleze în mod explicit, efectele tratamentului cu DepoCyte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, având în vedere reacţiile adverse raportate, pacienţii trebuie sfătuiţi să nu conducă vehicule şi să nu folosească utilaje în timpul tratamentului.
Reacții adverse ale DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila:
În studiile de fază 1"”4, reacţiile adverse raportate cel mai frecvent, asociate cu administrarea DepoCyte, au fost cefalee (23%), arahnoidită (16%), febră (14), slăbiciune (13%), greaţă (13%), vărsături (12%), confuzie (11%), diaree (11%), trombocitopenie (10%) şi oboseală (6%).În Tabelul 1 de mai jos sunt prezentate reacţiile adverse pentru studiile de fază 1 -4 la pacienţi cu meningită limfomatoasă cărora li s-a administrat fie DepoCyte, fie citarabină; reacţiile adverse sunt prezentate în funcţie de clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organe şi de frecvenţă (foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 şi < 1/10); mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100); rare (≥1/10000 şi <1/1000); foarte rare (<1/10000). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.
Tabelul 1. Reacţiile adverse apărute în > 10% din cicluri, în fiecare grup de tratament, la pacienţii cu meningită limfomatoasă aflaţi în Fazele 1 - 4 de studiu, cărora li s-au administrat fie Depocyte 50 mg, (n = 151 de cicluri), fie citarabină (n= 99 de cicluri)
Tulburări hematologice şi limfatice
DepoCyte
Foarte frecvente: Trombocitopenie
Citarabină
Foarte frecvente: Trombocitopenie
Tulburări ale sistemului nervos
DepoCyte
Foarte frecvente: arahnoidită, confuzie, cefalee
Citarabină
Foarte frecvente: arahnoidită, cefalee
Frecvente: confuzie
Tulburări gastro-intestinale
DepoCyte
Foarte frecvente: diaree, vărsături, greaţă
Citarabină
Foarte frecvente: diaree, vărsături, greaţă
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
DepoCyte
Foarte frecvente: slăbiciune, febră
Frecvente: oboseală
Citarabină
Foarte frecvente: slăbiciune, febră, oboseală
*Duratele ciclurilor de inducţie şi de întreţinere au fost de 2 şi respectiv de 4 săptămâni, în timpul cărora pacientului i s-a administrat fie o doză de Depocyte, fie 4 doze de citarabină. Pacienţii sub tratament cu citarabină care nu au completat toate cele 4 doze dintr-un ciclu au fost înregistraţi cu un ciclu complet.
Tulburări ale sistemului nervos
DepoCyte poate produce manifestări grave de toxicitate neurologică.
Administrarea intratecală a citarabinei poate provoca mielopatie (36%) şi alte tipuri de toxicitate neurologică, uneori având ca rezultat, un deficit neurologic permanent. După administrarea intratecală de DepoCyte au fost raportate unele efecte toxice la nivelul sistemului nervos central, incluzând convulsii persistente (7%), somnolenţă extremă (3%) , hemiplegie (1%), tulburări vizuale incluzând cecitate (1%), hipoacuzie (3%) şi paralizii ale nervilor cranieni (3%). De asemenea au fost raportate semne şi simptome de neuropatie periferică, precum durere (1%), amorţeală (3%), parestezie (3%), hipoestezie (2%), slăbiciune (13%) şi insuficienţa controlului sfincterian intestinal (3%) şi vezical (1%) (incontinenţă); în unele cazuri, această asociere de semne şi simptome neurologice a fost raportată sub forma sindromului cozii de cal (3%).
Reacţiile adverse care pot să reflecte neurotoxicitatea sunt prezentate în Tabelul 2 în funcţie de clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organe şi de frecvenţă: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 şi < 1/10) şi mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.
Table 2: Reacţii adverse care reflectă posibil manifestări de neurotoxicitate la pacienţii din studiile de fază II, III şi IV cărora li se administrează DepoCyte 50 mg (n = 99 cicluri) sau citarabină ( n = 84 cicluri)
Tulburări psihice
DepoCyte
Frecvente: somnolenţă
Citarabină
Frecvente: somnolenţă
Tulburări ale sistemului nervos
DepoCyte
Frecvente: sindromul cozii de cal, convulsii, paralizii ale nervilor cranieni, hipoestezie, mielopatie, parestezie, hemiplegie, amorţeală
Citarabină
Frecvente: sindromul cozii de cal, convulsii, paralizii ale nervilor cranieni, hipoestezie, mielopatie, parestezie, hemiplegie, amorţeală
Tulburări oculare
DepoCyte
Frecvente: tulburări vizuale, cecitate
Citarabină
Frecvente: tulburări vizuale, cecitate
Tulburări acustice şi vestibulare
DepoCyte
Frecvente: hipoacuzie
Citarabină
Frecvente: hipoacuzie
Tulburări gastro-intestinale
DepoCyte
Frecvente: incontinenţă intestinală
Citarabină
Frecvente: incontinenţă intestinală
Tulburări renale şi ale căilor urinare
DepoCyte
Frecvente: incontinenţă urinară
Citarabină
Frecvente: incontinenţă urinară
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
DepoCyte
Foarte frecvente: slăbiciune
Frecvente: durere
Citarabină
Foarte recvente: slăbiciune
Frecvente: durere
Toţi pacienţii cărora li se administrează DepoCyte trebuie trataţi concomitent cu dexametazonă pentru ameliorarea simptomelor arahnoiditei. Efectele toxice pot fi corelate cu o singură doză sau cu doze cumulative. Deoarece efectele toxice pot apare la orice moment în timpul tratamentului (deşi sunt cel mai probabile în primele 5 zile de administrare), pacienţii care urmează tratament cu DepoCyte trebuie să fie monitorizaţi în mod continuu, pentru depistarea manifestărilor de neurotoxicitate. Dacă pacienţii prezintă manifestări de neurotoxicitate, dozele ulterioare de DepoCyte trebuie reduse iar tratamentul trebuie întrerupt în cazul în care toxicitatea persistă.
Arahnoidita, o reacţie adversă foarte frecventă asociată cu administrarea DepoCyte, este un sindrom manifestat prin mai multe reacţii adverse. Incidenţa acestor reacţii adverse, care reflectă o posibilă iritaţie meningeală, este reprezentată de cefalee (24%), greaţă (18%), vărsături (17%), febră (12%), rigiditatea cefei (3%), durere cervicală (4%), durere lombară (7%), meningism (<1%), convulsii (6%), hidrocefalie (2%) şi pleiocitoza LCR, cu sau fără alterarea stării de conştienţă (1%). Tabelul 3 de mai jos prezintă aceste reacţii în cazul pacienţilor trataţi cu DepoCyte şi, de asemenea, în cazul pacienţilor trataţi cu metotrexat şi citarabină.
Reacţiile adverse sunt prezentate în funcţie de clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organe şi de frecvenţă: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 şi < 1/10) şi mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii
Tabelul 3: Reacţii adverse care reflectă o posibilă iritaţie meningeală la pacienţii din studii de fază II, III şi IV
Tulburări ale sistemului nervos
DepoCyte (n = 929 cicluri)
Foarte frecvente: cefalee
Frecvente: convulsii, hidrocefalie dobândită, pleiocitoză LCR
Mai puţin frecvente: meningism
Metotrexat (n = 258 cicluri)
Foarte frecvente: cefalee
Frecvente: convulsii, hidrocefalie dobândită, meningism
Citarabină (n = 99 cicluri)
Foarte frecvente: cefalee
Frecvente: convulsii, meningism
Tulburări gastro-intestinale
DepoCyte (n = 929 cicluri)
Foarte frecvente: vărsături, greaţă
Metotrexat(n = 258 cicluri)
Foarte frecvente: vărsături, greaţă
Citarabină (n = 99 cicluri)
Foarte frecvente: vărsături, greaţă
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
DepoCyte (n = 929 cicluri)
Frecvente: dorsalgie, durere cervicală, rigiditatea cefei
Metotrexat(n = 258 cicluri)
Frecvente: dorsalgie, durere cervicală
Mai puţin frecvente: rigiditatea cefei
Citarabină (n = 99 cicluri)
Frecvente: dorsalgie, durere cervicală, rigiditatea cefei
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
DepoCyte (n = 929 cicluri)
Foarte frecvente: febră
Metotrexat(n = 258 cicluri)
Frecvente: febră
Citarabină (n = 99 cicluri)
Foarte frecvente: febră
*Durata ciclului a fost de 2 săptămâni, în timpul cărora pacientului i s-a administrat fie o doză de DepoCyte, fie 4 doze de citarabină sau metotrexat. Pacienţii cărora li s-a administrat citarabină şi metotrexat şi care nu au completat toate cele 4 doze au fost înregistraţi cu o fracţiune de ciclu.
Investigaţii diagnostice
După administrarea de DepoCyte la pacienţi, au fost observate creşteri tranzitorii ale proteinelor şi leucocitelor în LCR; aceleaşi efecte au fost observate după tratamentul intratecal cu metotrexat sau citarabină. Aceste reacţii au fost raportate în principal din experienţa după punerea pe piaţă a Depocyte, sub formă de raportări spontane de cazuri. Deoarece aceste reacţii sunt raportate de la grupe de pacienţi cu dimensiuni neprecizate, nu este posibilă estimarea adecvată a frecvenţei lor.
Supradozajul:
Nu s-au raportat cazuri de supradozaj cu DepoCyte. Un supradozaj cu DepoCyte poate să determine arahnoidită severă, inclusiv encefalopatie.Într-un studiu iniţial necontrolat, realizat fără profilaxie cu dexametazonă, s-au administrat doze unice de cel mult 125 mg. Un pacient a murit de encefalopatie, la 36 de ore după ce i s-a administrat o doză de 125 mg de Depocyte pe cale intraventriculară. Acelaşi pacient fusese însă supus concomitent, radioterapiei cerebrale totale şi i se administrase anterior, tratament intraventricular cu metotrexat.
Nu există antidot pentru DepoCyte administrat intratecal sau pentru citarabina neîncapsulată, eliberată din DepoCyte. Într-un caz de supradozaj intratecal cu citarabină liberă s-a efectuat substituirea lichidului cefalorahidian cu soluţie izotonă de clorură de sodiu; utilizarea unui asemenea procedeu poate fi avută în vedere în cazul supradozajului cu Citarabină. Tratamentul cazurilor de supradozaj trebuie să urmărească menţinerea funcţiilor vitale.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Nu s-au stabilit interacţiuni evidente între DepoCyte administrat pe cale intratecală şi alte medicamente.Nu s-au realizat studii privind administrarea concomitentă, pe cale intratecală, a DepoCyte împreună cu alţi agenţi antineoplazici.
Administrarea intratecală concomitentă a citarabinei cu alţi agenţi citotoxici poate mări riscul de neurotoxicitate.
Administrarea de DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila în sarcină / alaptare:
SarcinaNu s-au efectuat studii de teratogenitate cu DepoCyte administrat la animale şi nici nu există studii adecvate şi bine controlate privind utilizarea de DepoCyte la femeile gravide.
Citarabina, componenta activă din DepoCyte, poate provoca anomalii fetale atunci când este administrată pe cale sistemică în timpul sarcinii, în special în primul trimestru. Cu toate acestea, preocuparea legată de apariţia anomaliilor fetale în urma administrării intratecale a DepoCyte este redusă, deoarece expunerea sistemică la citarabină este neglijabilă.
În pofida riscului aparent scăzut, femeile aflate în perioada fertilă nu trebuie tratate cu DepoCyte pînă când sarcina nu este exclusă şi trebuie sfătuite să utilizeze măsuri contraceptive sigure.
Deoarece citarabina are potenţial mutagen şi poate induce anomalii cromozomiale la nivelul spermatozoizilor, pacienţii de sex masculin care urmează tratament cu DepoCyte şi partenerele acestora trebuie sfătuiţi să utilizeze măsuri contraceptive sigure.
Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă citarabina se elimină în laptele uman, în urma administrării pe cale intratecală a medicamentului. Expunerea sistemică la citarabina sub formă liberă în urma tratamentului intratecal cu DepoCyte a fost neglijabilă. Ţinând cont de faptul că medicamentul poate fi eliminat în laptele matern şi că există riscul potenţial de producere a unor reacţii adverse grave la sugari, utilizarea DepoCyte nu este recomandată la femeile care alăptează.
Fertilitatea
Nu s-au efectuat studii de fertilitate care să evalueze toxicitatea DepoCyte asupra funcţiei de reproducere. Deoarece expunerea sistemică la citarabina liberă în urma tratamentului intratecal cu DepoCyte este neglijabilă, riscul afectării fertilităţii pare a fi scăzut.
Prezentare ambalaj:
Suspensie de culoare albă sau aproape albă.Flacon din sticlă de tip I, închis cu un dop din cauciuc butilic acoperit cu fluororezină şi sigilat cu un sigiliu din aluminiu tip "flip-off", conţinând citarabină 50 mg în 5 ml suspesie.
DepoCyte este furnizat în cutii individuale, fiecare conţinând un flacon monodoză.
Condiții de păstrare:
A se păstra la frigider (2°C - 8°C).A nu se congela.
Alte medicamente cu substanța activă cytarabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila(din aceeași clasă):
- 5-Fluorouracil Ebewe 50 mg/ml concentrat pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- 5-FLUOROURACIL, sol. inj.
- Alexan 20 mg/ml, solutie injectabila
- Alexan 50 mg/ml, solutie injectabila
- ALEXAN, fiole
- Arxeda 150 mg comprimate filmate
- Azacitidină Celgene 25 mg/ml pulbere pentru suspensie injectabilă
- Capecitabină Actavis 150 mg, 500 mg, comprimate filmate
- Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate
- Capecitabină Dr. Reddy’s 500 mg comprimate filmate
- Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate
- Capecitabina Fresenius Kabi 150 mg, 500 mg, comprimate filmate
- Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate
- Capecitabină Sandoz 150 mg / 500 mg, comprimate filmate
- Capecitabină SUN 150 mg comprimate filmate
- Capecitabină SUN 150 mg și 500 mg comprimate filmate
- Capecitabină SUN 500 mg comprimate filmate
- Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate
- Capecitabine Accord 150 mg comprimate filmate
- Capecitabine Accord 300 mg comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DepoCyte 50 mg, suspensie injectabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!