Prospect Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate
Substanța activă: combinatii
Producator: Recordati Industria Chimica e Farmaceutica S.p.A.,
Clasa ATC: [C09BB]:
sistem cardiovascular >>
produse active pe sistemul renina-angiotensina >>
combinatii de inhibitori A.C.E. >>
inhibitori ACE si blocanti ai canalelor de calciu
Indicații Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate:
Lercaril este o combinatie fixa intre un inhibitor ECA (enalapril) si un blocant al canalelor de calciu (lercanidipina), doua medicamente care scad tensiunea arteriala.Lercaril se utilizeaza:
- pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala), la pacientii a caror tensiune arteriala nu este controlata in mod adecvat cu lercanidipina 10 mg, administrata in monoterapie. Lercaril nu trebuie utilizat pentru tratamentul initial al hipertensiunii arteriale.
Contraindicații:
Nu luati Lercaril* daca sunteti alergic la oricare dintre substantele active farmacologic (enalapril sau lercanidipina) sau la oricare dintre celelalte componente ale Lercaril comprimate.
* daca sunteti alergic la medicamentele asemanatoare cu Lercaril (de exemplu amlodipina, felodipina, nifedipina, captopril, fosinopril, lisinopril, ramipril).
* daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni. (De asemenea, este mai bine sa evitati Lercaril la inceputul sarcinii - vezi pct. Sarcina).
* daca suferiti de anumite boli de inima:
- insuficienta cardiaca congestiva netratata.
- obstructie a fluxului de sange de la nivelul ventriculului stang al inimii, incluzand o ingustare a aortei (stenoza aortica).
- angina pectorala instabila (angina de repaus sau angina care se agraveaza progresiv).
- in interval de o luna de cand ati suferit un atac de cord (infarct miocardic).
* daca aveti probleme severe ale ficatului sau ale rinichilor sau daca urmati tratament prin dializa.
* daca utilizati medicamente cum sunt:
- antifungice (de exemplu ketoconazol, itraconazol).
- antibiotice macrolide (de exemplu eritromicina, troleandomicina).
- antivirale (de exemplu ritonavir).
* daca utilizati concomitent un medicament cunoscut sub denumirea de cyclosporina sau ciclosporina.
* impreuna cu grepfrut sau suc de grepfrut.
* daca ati avut vreodata edem angioneurotic (edem al fetei, buzelor, limbii si/sau laringelui, mainilor si picioarelor), fie de tip ereditar, fie dupa un tratament anterior cu un inhibitor ECA.
* daca aveti o predispozitie ereditara la umflarea tesuturilor sau daca incep sa vi se umfle tesuturile din cauze necunoscute (edem angioneurotic ereditar sau idiopatic).
Administrare Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate:
Luati intotdeauna Lercaril exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.Daca medicul dumneavoastra nu v-a prescris altfel, doza uzuala este de un comprimat o data pe zi, la aceeasi ora, in fiecare zi. Comprimatul trebuie sa fie luat, de preferat, dimineata, cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun. Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu apa.
Comprimatele nu trebuie luate cu grepfrut sau cu suc de grepfrut.
Daca aveti impresia ca efectul Lercaril este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra.
Daca luati mai mult decat trebuie din Lercaril
Daca ati luat mai mult decat doza recomandata de catre medicul dumneavoastra sau in caz de supradozaj, solicitati imediat un consult medical si, daca este posibil, luati cu dumneavoastra comprimatele si/sau ambalajul.
Daca luati o doza mai mare decat cea corecta, va poate scadea prea mult tensiunea arteriala, iar inima dumneavoastra poate sa bata neregulat sau mai repede. Acest lucru va poate face sa va pierdeti constienta.
In plus, o scadere severa a tensiunii arteriale poate determina reducerea fluxului sanguin catre organele importante, insuficienta cardiovasculara si insuficienta renala.
Daca uitati sa luati Lercaril
Daca uitati sa va luati comprimatul, luati comprimatul omis cat mai curand posibil, exceptand cazul in care este aproape momentul sa luati doza urmatoare. Apoi, continuati sa luati comprimatele ca de obicei. Nu luati o doza dubla intr-o singura zi.
Daca incetati sa luati Lercaril
Daca incetati sa luati Lercaril, tensiunea dumneavoastra arteriala poate creste din nou. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra, inainte de a inceta sa luati Lercaril.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Compoziție Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate:
Substantele active sunt maleat de enalapril si clorhidrat de lercanidipina.Fiecare comprimat filmat contine: maleat de enalapril 10 mg (echivalent cu enalapril 7,64 mg) si clorhidrat de lercanidipina 10 mg (echivalent cu lercanidipina 9,44 mg).
Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, povidona, hidrogenocarbonat de sodiu, stearat de magneziu.
Film: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000.
Precauții:
Va rugam sa informati medicul sau farmacistul:* daca suferiti de o boala de inima care implica intreruperea fluxului sanguin (ischemie).
* daca suferiti de o tulburare a fluxului de sange la nivelul creierului (boala vasculara cerebrala).
* daca aveti probleme renale.
* daca va cresc valorile enzimelor hepatice sau daca va apare icter.
* daca vi se reduce, in diferite grade, numarul globulelor albe (leucopenie, agranulocitoza), putand determina susceptibilitate fata de infectii si simptome generale severe.
* daca suferiti de anumite boli ale tesutului conjunctiv cu implicarea vaselor de sange (boli vasculare de colagen).
* daca luati concomitent alopurinol (un medicament impotriva gutei), procainamida (un medicament utilizat impotriva batailor neregulate ale inimii) sau litiu (un medicament utilizat impotriva anumitor tipuri de depresie).
* daca prezentati reactii de hipersensibilitate sau umflarea tesuturilor (edem angioneurotic) in timpul tratamentului cu Lercaril.
* daca suferiti de diabet zaharat.
* daca va apare o tuse uscata, persistenta.
* daca prezentati risc de crestere a concentratiei potasiului din sange.
* daca reducerea tensiunii arteriale este inadecvata, datorita originii dumneavoastra etnice (mai ales la pacientii cu pielea neagra).
* daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Lercaril nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie administrat daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni, deoarece poate dauna grav copilului dumneavostra daca este utilizat in aceasta etapa (vezi pct. despre sarcina).
Daca aveti nevoie de tratament de desensibilizare pentru veninul insectelor (de exemplu de albine sau viespi), Lercaril trebuie inlocuit temporar cu un medicament potrivit, de un alt tip. In caz contrar, pot sa va apara simptome generale care pun viata in pericol. De asemenea, astfel de reactii pot sa apara dupa intepaturi de insecte (de exemplu de albina sau de viespe).
Utilizarea de Lercaril in timpul efectuarii sedintelor de dializa sau in timpul tratamentului pentru concentratii crescute ale lipidelor din sange poate determina aparitia unor reactii severe de hipersensibilitate si chiar a socului care pune viata in pericol.
Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca urmati tratament cu Lercaril sau daca aveti nevoie de dializa, astfel incat medicul sa poata tine cont de acest lucru, atunci cand va prescrie tratamentul.
Daca urmeaza sa suferiti in scurt timp o interventie chirurgicala sau sa vi se faca o anestezie (incluzand anestezie dentara), va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra ca luati Lercaril, deoarece in timpul anesteziei poate sa apara o scadere brusca a tensiunii arteriale.
Va rugam sa-i spuneti imediat medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele semne si simptome:
* Umflarea fetei, membrelor, buzelor, mucoaselor, limbii si/sau laringelui sau scurtarea respiratiei.
* Colorarea pielii si a mucoaselor in galben.
* Febra, umflarea nodulilor limfatici si/sau inflamarea gatului.
In astfel de situatii, trebuie sa incetati sa mai luati Lercaril, iar medicul dumneavoastra va lua masurile adecvate.
Siguranta si eficacitatea Lercaril nu a fost demonstrata in cadrul studiilor controlate efectuate la copii.
Utilizarea acestui medicament necesita supraveghere medicala regulata. De aceea, va rugam sa fiti absolut sigur ca efectuati toate analizele de laborator si examenele medicale pe care le hotaraste medicul dumneavoastra.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelorDaca prezentati ameteli, slabiciune, oboseala sau somnolenta in timpul tratamentului cu acest medicament, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Lercaril
Lercaril contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate:
Ca toate medicamentele, Lercaril poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.Reactiile adverse cele mai frecvente (frecventa 1 pana la 10%), observate in timpul tratamentului cu Lercaril sunt tuse, ameteli si somnolenta. Toate reactiile adverse observate fie la Lercaril 10 mg/10 mg, fie la enalapril sau lercanidipina, administrate singure sunt prezentate mai jos.
Frecventele se definesc astfel: foarte frecvente (care afecteaza mai mult de 1 din 10 pacienti); frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti); mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti); rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti); foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti).
Sistem vascular si limfatic
Mai putin frecvente: Anemie.
Rare: Scaderea numarului anumitor celule din sange, scaderea anumitor valori ale analizelor de laborator (hemoglobina si hematocrit), reducerea functiei maduvei osoase, umflarea nodulilor limfatici, boli autoimune.
Metabolism
Mai putin frecvente: Valori foarte mici ale zaharului din sange.
Ochi
Foarte frecvente: Vedere incetosata.
Sistem nervos
Foarte frecvente: Ameteli.
Frecvente: Durere de cap, depresie.
Mai putin frecvente: Confuzie, somnolenta, insomnie, nervozitate, senzatii anormale (de exemplu amorteli, senzatie de intepaturi).
Rare: Vise neobisnuite, tulburari ale somnului.
Sistem cardiovascular
Frecvente: Scaderea excesiva a tensiunii arteriale, incluzand scaderea excesiva a tensiunii arteriale cand stati in picioare, pierderea de scurta durata a constientei (lesin), infarct miocardic sau accident vascular cerebral, durere in piept, senzatie de apasare in piept, ritm al inimii anormal, cresterea frecventei inimii.
Mai putin frecvente: Umflarea gleznelor, palpitatii.
Rare: Maini si picioare reci.
Cai respiratorii
Foarte frecvente: Tuse.
Frecvente: Scurtarea respiratiei.
Mai putin frecvente: Curgere a nasului, inflamatia faringelui si raguseala, respiratie suieratoare, astm bronsic.
Rare: Anomalii la nivelul tesutului plamanilor, respiratie zgomotoasa, inflamatia plamanilor.
Tract gastro-intestinal
Foarte frecvente: Greata.
Frecvente: Diaree, durere abdominala, modificarea gustului.
Mai putin frecvente: Obstructie intestinala, inflamatia pancreasului, varsaturi, tulburari digestive, constipatie, pierderea apetitului alimentar, iritatie gastrica, uscaciunea gurii, ulcer gastric.
Rare: Inflamatie si ulceratii la nivelul mucoasei bucale, inflamatia limbii.
Foarte rare: Ingrosarea gingiei, umflare la nivelul intestinelor.
Ficat si vezica biliara
Rare: Insuficienta hepatica, inflamatia ficatului, icter (ingalbenirea pielii si/sau a albului ochilor).
Piele si tesut subcutanat
Frecvente: Inrosirea fetei, inrosire si senzatie de caldura la nivelul pielii, eruptii trecatoare pe piele, umflarea fetei, buzelor, limbii, gatului, mainilor.
Mai putin frecvente: Transpiratie crescuta, mancarimi, urticarie, caderea parului.
Rare: Reactii severe la nivelul pielii.
A fost descris un complex de simptome, care poate fi asociat cu unele dintre urmatoarele reactii adverse sau chiar cu toate: febra, inflamatia suprafetelor seroase, inflamatia vaselor de sange, dureri musculare si articulare/inflamatia muschilor si a articulatiilor si anumite modificari ale valorilor analizelor de laborator; pot sa apara eruptii trecatoare pe piele, sensibilitate la lumina si alte reactii la nivelul pielii.
Rinichi si tract urinar
Mai putin frecvente: Probleme renale.
Rare: Reducerea cantitatii de urina, cresterea cantitatii de urina.
Aparat genital si sani
Mai putin frecvente: Impotenta.
Rare: Marirea sanilor la barbati.
Generale
Foarte frecvente: Senzatie de slabiciune.
Frecvente: Oboseala.
Mai putin frecvente: Crampe musculare, inrosirea fetei, zgomote in urechi, stare generala de rau, febra.
Valori ale analizelor de laborator
Frecvente: Cresterea concentratiei potasiului din sange, cresterea concentratiei creatininei din sange.
Mai putin frecvente: Cresterea concentratiei ureei din sange, scaderea concentratieisodiului din sange.
Rare: Cresterea valorilor analizelor de laborator (enzime hepatice, bilirubina serica).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.Atunci cand Lercaril este administrat concomitent cu anumite alte medicamente, efectul Lercaril sau al celuilalt medicament se poate intensifica, poate fi micsorat sau exista posibilitatea ca anumite reactii adverse sa apara mai frecvent.
Efectul de scadere a tensiunii arteriale se poate intensifica daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente impreuna cu Lercaril:
* Ciclosporina (un medicament care deprima activitatea sistemului imunitar).
* Antifungice orale, cum sunt ketoconazol si itraconazol.
* Medicamente antivirale, cum este ritonavir.
* Antibiotice macrolide, cum sunt eritromicina sau troleandomicina.
* Cimetidina, un medicament impotriva ulcerului, in doze zilnice mai mari de 800 mg.
* Diuretice, cum sunt hidroclorotiazida, clortalidona, furosemid, triamteren, amilorida, indapamida, spironolactona sau alte medicamente care scad tensiunea arteriala.
* Anumite substante vasodilatatoare, cum sunt nitroglicerina si nitratii organici (isosorbid) sau medicamente anestezice.
* Anumite medicamente antidepresive si antipsihotice.
* Baclofen.
Efectul de scadere a tensiunii arteriale poate fi micsorat daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente impreuna cu Lercaril:
* Anumite medicamente impotriva durerii (de exemplu paracetamol, ibuprofen, naproxen, indometacin sau aspirina, exceptand cazul in care sunt utilizate in doze mici).
* Medicamente care actioneaza asupra vaselor de sange (de exemplu noradrenalina, isoprenalina, dopamina, salbutamol).
* Anticonvulsivante, cum sunt fenitoina si carbamazepina.
* Rifampicina (un medicament folosit pentru tratamentul tuberculozei).
Daca utilizati digoxina (un medicament care influenteaza tonusul muschiului inimii), va rugam sa intrebati medicul care sunt semnele pe care ar trebui sa le observati.
Daca utilizati diuretice care retin potasiul (spironolactona) sau suplimente cu potasiu, concentratia potasiului din sangele dumneavoastra poate creste.
Utilizarea concomitenta de carbonat de litiu si Lercaril conduce la toxicitate determinata de litiu.
Daca utilizati medicamente imunosupresive sau impotriva gutei, in cazuri foarte rare, este posibil sa fiti predispus la infectii severe.
Daca suferiti de diabet zaharat, va rugam sa retineti ca utilizarea concomitenta de Lercaril fie cu insulina, fie cu medicamente antidiabetice orale, cum sunt sulfonilureicele si biguanidele, poate determina aparitia hipoglicemiei (scadere excesiva a cantitatii de zahar din sange) in prima luna de tratament.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati antihistaminice, cum sunt terfenadina sau astemizol sau medicamente impotriva aritmiei, cum sunt amiodarona sau chinidina, ori estramustina, amifostina sau aur, deoarece pot sa apara anumite interactiuni cu aceste medicamente.
Utilizarea Lercaril cu alimente si bauturi
Lercaril trebuie administrat cu cel putin 15 minute inainte de masa.
Consumul de alcool etilic poate creste efectul Lercaril. De aceea, se recomanda fie sa nu consumati deloc alcool etilic, fie sa limitati strict consumul de alcool etilic.
Administrarea de Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
SarcinaTrebuie sa-i spuneti medicului daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. In mod normal, medicul va va recomanda sa incetati sa luati Lercaril inainte de a ramane gravida sau imediat ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda sa luati alt medicament in loc de Lercaril. Lercaril nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie administrat daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni, deoarece poate dauna grav copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa a treia luna de sarcina.
Alaptarea
Spuneti medicului daca alaptati sau sunteti pe cale sa incepeti sa alaptati. Alaptarea nou-nascutilor (primele cateva saptamani dupa nastere) si mai ales a nou-nascutilor prematuri nu este recomandata in timpul administrarii Lercaril. In cazul unui sugar de varsta mai mare, medicul trebuie sa va sfatuiasca in privinta beneficiilor si riscurilor administrarii Lercaril in timpul alaptarii, comparativ cu alte tratamente.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Prezentare ambalaj:
Comprimatele Lercaril 10 mg/10 mg sunt comprimate filmate albe, rotunde si biconvexe.Lercaril 10 mg/10 mg este disponibil in cutii cu 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 90, 98 si 100 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.Nu utilizati Lercaril dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Comprimatele dumneavoastra de Lercaril se pastreaza cel mai bine in ambalajul original, pentru a fi protejate de lumina si umiditate. A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
- Amlessa 4 mg/5 mg, 4 mg/10 mg, 8 mg/5 mg, 8 mg/10 mg comprimate
- BEATIL 4 mg/5 mg, 8 mg/5 mg, 4 mg/10 mg, 8 mg/10 mg comprimate
- Co-Amlessa comprimate
- Coreyra 5 mg/5 mg, 10 mg/5 mg capsule
- Coripren 10 mg/10 mg, comprimate filmate
- Coripren 20 mg/10 mg, comprimate filmate
- Egiramlon capsule
- Elernap comprimate filmate
- Eneas, comprimate
- Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate
- Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate
- Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate
- Lisonorm 20 mg/10 mg comprimate
- Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate
- Perindopril tosilat/Amlodipină Teva comprimate
- Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate
- Preamlessa 2,85 mg/2,5 mg, 5,7 mg/5 mg comprimate
- PRESTANCE comprimate
- Prylar capsule
- Ramipril/Amlodipina Adamed capsule
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lercaril 10 mg/10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!