Prospect Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Recordati Industria Chimica e Farmaceutica S.p.A.
Clasa ATC: [C09BB]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ACE si blocanti ai canalelor de calciu

Indicații Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate:

Lercaril este o combinaţie fixă între un inhibitor al ECA (maleat de enalapril) şi un blocant al canalelor de calciu (lercanidipină), două medicamente care scad tensiunea arterială.

Lercaril se utilizează pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială), la pacienţii adulţi care utilizează deja enalapril şi lercanidipină sub formă de comprimate separate.

Contraindicații:

Nu luaţi Lercaril
• dacă sunteţi alergic la enalapril sau lercanidipină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
• dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la medicamente care conţin substanţe active asemănătoare cu cele din compoziţia Lercaril, adică medicamente numite inhibitori ai ECA sau blocante ale canalelor de calciu.
• dacă aţi avut vreodată umflare la nivelul feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, care a determinat dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (angioedem) după un tratament anterior cu un inhibitor al ECA, fără un motiv cunoscut sau angioedemul este congenital.
• dacă aveţi diabet zaharat sau probleme ale rinichilor şi luaţi un medicament care conţine aliskiren pentru a reduce tensiunea arterială.
• dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină (de asemenea, este bine să evitaţi utilizarea de Lercaril în primul trimestru de sarcină – vezi punctul Sarcina).
• dacă aveţi anumite boli de inimă:
- obstrucţie a fluxului de sânge de la nivelul ventriculului stâng al inimii, incluzând o îngustare a valvei aortice (stenoză aortică).
- insuficienţă cardiacă congestivă netratată.
- disconfort la nivelul pieptului, în stare de repaus, care se agravează progresiv sau se repetă mai des (angină pectorală instabilă).
- în interval de o lună de când aţi avut un infarct miocardic.
• dacă aveţi probleme severe ale rinichilor sau dacă urmaţi tratament prin dializă.
• dacă aveţi probleme severe ale ficatului.
• dacă utilizaţi medicamente care sunt inhibitori ai metabolismului hepatic cum sunt:
- antifungice (de exemplu ketoconazol, itraconazol).
- antibiotice macrolide (de exemplu eritromicină, troleandomicină).
- antivirale (de exemplu ritonavir).
• dacă utilizaţi concomitent un medicament cunoscut sub denumirea de ciclosporină (utilizat după un transplant pentru a preveni rejetul organului transplantat).
• împreună cu grepfruit sau suc de grepfruit.

Administrare Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Lercaril exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi: dacă medicul dumneavoastră nu v-a prescris altfel, doza uzuală este de un comprimat o dată pe zi, la aceeaşi oră, în fiecare zi. Comprimatul trebuie luat, de preferat, dimineaţa, cu cel puţin 15 minute înainte de micul dejun. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă.

Pacienţi cu probleme ale rinichilor/vârstnici: doza de medicament va fi stabiltă de medicul dumneavoastră, în funcţie de modul în care vă funcţionează rinichii.

Dacă luaţi Lercaril mai mult decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult decât doza recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră comprimatele şi/sau ambalajul. Dacă luaţi o doză mai mare decât cea corectă, vă poate scădea prea mult tensiunea arterială, iar inima dumneavoastră poate să bată neregulat sau mai repede.

Dacă uitaţi să luaţi Lercaril
• Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatul, săriţi peste doza omisă.
• Luaţi următoarea doză ca de obicei.
• Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Lercaril
• Nu opriţi administrarea medicamentului cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.
• Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate:

Substanţele active sunt maleat de enalapril şi clorhidrat de lercanidipină.
Fiecare comprimat filmat conţine: maleat de enalapril 20 mg (echivalent cu enalapril 15,29 mg) şi clorhidrat de lercanidipină 20 mg (echivalent cu lercanidipină 18,88 mg).

Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, povidonă K30, hidrogenocarbonat de sodiu, stearat de magneziu.
Film: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), talc, oxid roşu de fer (E 172)

Precauții:

Vă rugăm să vă adresaţi medicului sau farmacistului înainte de a lua Lercaril:
• dacă aveţi tensiune arterială mică (puteţi prezenta senzaţie de leşin sau ameţeli, în special când vă ridicaţi în picioare).
• Dacă aveţi stare de rău (vărsături în exces) sau aţi avut recent diaree.
• Dacă urmaţi o dietă cu conţinut redus de sare.
• Dacă aveţi probleme ale inimii.
• Dacă aveţi o afecţiune la nivelul vaselor de sânge din creier.
• Dacă aveţi probleme ale rinichilor (incluzând transplant de rinichi).
• Dacă aveţi probleme ale ficatului.
• Dacă aveţi probleme ale sângelui, cum sunt absenţă sau număr redus de celule albe (leucopenie, agranulocitoză), număr redus de trombocite (trombocitopenie) sau reducere a numărului de celule roşii (anemie).
• Dacă aveţi o boală vasculară de colagen (de exemplu lupus eritematos, poliartrită reumatoidă sau sclerodermie)
• Dacă sunteţi un pacient de rasă negră, trebuie să ştiţi că aveţi un risc mai mare de reacţii alergice cu umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului, cu dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, atunci când luaţi inhibitori ai ECA.
• Dacă aveţi diabet zaharat.
• Dacă prezentaţi tuse seacă persistentă.
• Dacă luaţi suplimente care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul sau înlocuitori de sare care conţin potasiu.
• Dacă aveţi intoleranţă la anumite glucide (lactoză)
Dacă urmează să vi se efectueze o procedură Spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Lercaril, dacă urmează să vi se efectueze oricare dintre următoarele
• orice intervenţie chirurgicală sau o anestezie (incluzând anestezie dentară)
• un tratament pentru îndepărtarea colesterolului din sângele dumneavoastră numit “LDL afereză”
• un tratament de desensibilizare, pentru a diminua efectele care pot să apară după înţepături de albină sau viespe.

Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă (sau puteţi rămâne gravidă) sau alăptaţi.

Copii şi adolescenţi
Nu daţi acest medicament copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există informaţii cu privire la efect şi siguranţă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă prezentaţi ameţeli, slăbiciune, oboseală sau somnolenţă în timpul tratamentului cu acest medicament, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Lercaril conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Lercaril poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. La acest medicament pot să apară următoarele reacţii adverse:
Anumite reacţii adverse pot fi grave.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
• Reacţii alergice cu umflare la nivelul feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, care determină dificultăţi de respiraţie sau la inghitire;
Când începeţi să luaţi Lercaril puteţi avea senzaţia de leşin sau de ameţeală sau să aveţi vederea înceţoşată; acestea sunt determinate de o scădere bruscă a tensiunii arteriale şi, dacă se întâmplă acestea, poate fi util să vă aşezati în poziţia culcat. Dacă sunteţi îngrijorat, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Reacţii adverse observate la Lercaril

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): Tuse, senzaţie de ameţeală, durere de cap.
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane): Modificări ale parametrilor sângelui, cum sunt reducere a numărului de trombocite, creştere a concentraţiei de potasiu din sânge, nervozitate (anxietate), senzaţie de ameţeală când vă ridicaţi în picioare, senzaţie de învârtire, bătăi rapide ale inimii, bătăi rapide sau în plus ale inimii, pe care le percepeţi (palpitaţii), înroşire bruscă la nivelul feţei, gâtului su pieptului (eritem), tensiune arterială mică, durere abdominală, constipaţie, senzaţie de rău (greaţă), valori mari ale enzimelor ficatului, înroşire la nivelul pielii, durere de articulaţii, creştere a frecvenţei urinărilor, senzaţie de slăbiciune, oboseală, senzaţie de căldură, umflare la nivelul gleznelor.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): Anemie, reacţii alergice, ţiuituri în urechi (tinitus), leşin, senzaţie de uscăciune la nivelul gâtului, durere în gât, indigestie, gust sărat pe limbă, diaree, senzaţie de uscăciune la nivelul gurii, umflare a gingiilor, reacţii alergice cu umflare la nivelul feţei, buzelor, limbii şi gâtului cu dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, erupţii trecătoare pe piele, urticarie, urinare în timpul nopţii, producere a unei cantităţi mai mari de urină, impotenţă.

Reacţii adverse observate la enalapril sau lercanidipină când sunt luate singure
Enalapril
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): Vedere înceţoşată.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): depresie, durere în piept, modificări ale ritmului bătăilor inimii, angină pectorală, scurtare a respiraţiei, modificări ale gustului, creştere a concentraţiei de creatinină în sângele dumneavoastră (determinată de obicei la analize).

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane): Anemie (incluzând anemie aplastică şi hemolitică), scădere bruscă a tensiunii arteriale, confuzie, imposibilitate de a adormi sau somnolenţă, senzaţie de furnicături sau amorţeli, infarct miocardic (posibil determinat de tensiunea arterială foarte mică la anumiţi pacienţi cu risc crescut, incluzându-i pe cei cu probleme de circulaţie a sângelui la nivelul inimii şi creierului), accident vascular cerebral (posibil determinat de tensiunea arterială foarte mică la anumiţi pacienţi cu risc crescut), curgere a nasului, durere în gât şi răguşeală, astm bronşic, mişcare lentă a alimentelor de-a lungul intestinelor, inflamaţie a pancreasului, vărsături, indigestie (iritaţie gastrică), ulcer, anorexie, transpiraţie în exces, mâncărimi sau erupţii care nu ies în relief pe piele, cădere a părului, disfuncţie renală, insuficienţă renală, concentraţie mare de proteine în urină (măsurată la analize), crampe musculare, stare generală de rău (maleză), temperatură mare (febră), concentraţii mici de zahăr sau sodiu în sânge, concentraţii mari de uree în sânge (toate măsurate la analizele de sânge).

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): Modificări ale parametrilor sângelui, cum sunt reducere a numărului de celule albe, deprimare a funcţiei măduvei spinării, boli autoimune, vise ciudate sau probleme cu somnul, sindrom Raynaud (atunci când mâinile şi picioarele devin reci şi palide din cauza circulaţiei reduse a sângelui), infiltrate pulmonare, inflamaţie a nasului, pneumonie, probleme ale ficatului, cum sunt funcţie redusă a ficatului, inflamaţie a ficatului, icter (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor), concentraţii mari de bilirubină (măsurate la analizele de sânge), eritem polimorf (pete roşii de diferite mărimi pe piele), sindrom Stevens-Johnson (o afecţiune gravă a pielii în care apare înroşire şi decojire a pielii, vezicule sau răni, sau desprindere a stratului superficial al pielii de stratul inferior), producere a unei cantităţi reduse de urină, mărire a sânilor la bărbaţi.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane): Umflare la nivelul intestinului (angioedem intestinal).

Lercanidipină
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): Angină pectorală (durere în piept cauzată de oprirea circulaţiei sângelui la nivelul inimii), vărsături, arsuri în capul pieptului, durere musculară.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane): Durere în piept.
Pacienţii diagnosticaţi cu angină pectorală pot prezenta creşterea frecvenţei, duratei sau severităţii episoadelor dureroase atunci când iau medicamente din grupul cărora face parte şi lercanidipina. Pot fi observate cazuri izolate de infarct miocardic.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Puteţi să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului cu privire la mai multe informaţii despre reacţiile adverse.
Ambii au la dispoziţie o listă completă a reacţiilor adverse.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Lercaril împreună cu alte medicamente Lercaril nu trebuie luat în acelaşi timp cu anumite medicamente.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, chiar şi cele obţinute fără prescripţie medicală. Acest lucru este necesar deoarece dacă Lercaril este luat împreună cu anumite medicamente, efectul său sau al celorlalte medicamente poate fi modificat sau anumite reacţii adverse pot să apară mult mai frecvent.

În mod special adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:
• medicamente care conţin potasiu (incluzând înlocuitorii de sare dietetici)
• alte medicamente care scad tensiunea arterială, cum sunt blocante ale receptorilor de angiotensină, diuretice (comprimate care elimină apa) sau medicamentul numit aliskiren
• litiu (un medicament utilizat pentru tratamentul unui tip de depresie)
• medicamente pentru depresie numite ‘antidepresive triciclice’
• medicamente pentru probleme mintale numite ‘antipsihotice’
• medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, incluzând inhibitori COX-2- (medicamente care reduc inflamaţia şi pot fi utilizate pentru a ameliora durerea)
• anumite medicamente pentru durere sau pentru artrită, incluzând terapia cu aur
• anumite medicamente pentru tuse sau răceală şi medicamente pentru reducerea greutăţii care conţin o substanţă numită ‘agent simpatomimetic’
• medicamente pentru diabet zaharat (incluzând medicamente antidiabetice orale şi insulină)
• astemizol sau terfenadină (medicamente pentru alergii)
• amiodaronă sau chinidină (medicamente pentru tratamentul bătăilor rapide ale inimii)
• fenitoină sau carbamazepină (medicamente pentru epilepsie)
• rifampicină (un medicament pentru tratamentul tuberculozei)
• digoxină (un medicament pentru tratamentul problemelor inimii)
• midazolam (un medicament care vă ajută să dormiţi)
• beta-blocante (medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari şi problemelor inimii)
• un medicament pentru tratamentul ulcerelor şi arsurilor din capul pieptului numit cimetidină, dacă este luat în doze zilnice mai mari de 800 mg

Lercaril cu alimente, băuturi şi alcool
Lercaril trebuie administrat cu cel puţin 15 minute înainte de masă. Consumul de alcool etilic poate creşte efectul Lercaril. De aceea, se recomandă fie să nu consumaţi deloc alcool etilic, fie să limitaţi strict consumul de alcool etilic. Lercaril nu trebuie luat cu grapefruit sau suc de grapefruit.

Administrarea de Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcină şi fertilitate
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Lercaril nu este recomandat la femeile care vor să rămână gravide şi în timpul primului trimestru de sarcină şi nu trebuie luat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece paoate avea efecte nocive asupra copilului dumneavoastră dacă este luat după luna a treia de sarcină.

Alăptare
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau vreţi să începeţi să alăptaţi.
Alăptarea la sân a nou-născuţilor (primele săptămâni după naştere) şi în mod special a nou-născuţilor prematuri nu este recomandată în timp ce luaţi Lercaril.

În cazul copiilor mai mari, medicul dumneavoastră vă va atenţiona cu privire la beneficiile şi riscurile utilizării de Lercaril în timpul alăptării, comparativ cu alte tratamente.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele Lercaril 20 mg/20 mg sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare portocalie, cu diametrul de 12 mm. Lercaril 20 mg/20 mg este disponibil în cutii cu 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 90, 98 şi 100 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate. A nu se păstra la temperaturi peste 25ºC.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lercaril 20 mg/20 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.