Prospect Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Gedeon Richter Plc. Ungaria
Clasa ATC: [C09BB]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ACE si blocanti ai canalelor de calciu

Indicații Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate:

Lisonorm este un medicament care contine o asociere de amlodipina, o substanta care apartine unei grupe de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu (antagonisti de calciu) si lisinopril, o substanta care apartine unei grupe de medicamente denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Lisonorm este utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiune arteriala mare) la adulti.

Lisonorm este indicat la pacientii adulti a caror tensiune arteriala a fost deja controlata prin administrarea unor doze de 20 mg lisinopril si 5 mg amlodipina.
La pacientii cu tensiune arteriala mare, amlodipina actioneaza prin relaxarea vaselor de sange, astfel incat sangele sa treaca prin ele mai usor. De asemenea, imbunatateste aprovizionarea cu sange a muschiului inimii. Lisinoprilul reduce grosimea vaselor dumneavoastra de sange si va scade tensiunea arteriala.

Este posibil sa nu aveti niciun simptom al tensiunii arteriale mari dar, daca nu va luati medicamentul antihipertensiv in mod regulat, riscul aparitiei anumitor complicatii (cum sunt accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic) creste.

Contraindicații:

Nu luati Lisonorm
- daca sunteti alergic la lisinopril sau amlodipina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- daca sunteti alergic la alti inhibitori ai ECA (cum sunt enalapril, captopril si ramipril) sau la alte blocante ale canalelor de calciu (cum sunt nifedipina, felodipina sau nimodipina);
- daca ati avut o reactie alergica severa (angioedem: simptome cum sunt mancarimi, urticarie, respiratie suieratoare si umflare a mainilor, gatului, gurii sau pleoapelor), legata sau nu de tratamentul cu un inhibitor al ECA;
- daca un membru al familiei a avut vreodata o reactie alergica severa (angioedem ereditar) sau daca ati avut in trecut o reactie alergica severa de cauza necunoscuta (angioedem idiopatic);
- daca tensiunea dumneavoastra arteriala este prea mica (hipotensiune arteriala severa);
- daca aveti insuficienta circulatorie (inclusiv soc determinat de o afectiune a inimii, numit soc cardiogen);
- daca este blocat fluxul sangelui care iese din ventriculul stang al inimii, de exemplu aveti o ingustare severa a aortei;
- daca ati avut un infarct miocardic cu insuficienta cardiaca;
- daca sunteti gravida de peste 3 luni (de asemenea, este mai bine sa evitati sa luati Lisonorm la inceputul sarcinii).

Administrare Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate:

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este de un comprimat Lisonorm pe zi. Lisonorm poate fi luat impreuna cu alimente sau fara alimente. Trebuie sa va luati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi.
Daca aveti impresia ca efectul Lisonorm este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Utilizarea la copii si adolescenti
Lisonorm nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, din cauza lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.
Varstnici
In general, nu este necesara nicio modificare speciala a dozei la pacientii cu varsta peste 65 de ani.
Pacienti cu insuficienta hepatica
O boala a ficatului poate influenta concentratia de amlodipina din sange. In acest caz, medicul dumneavoastra va va recomanda examinari medicale mai frecvente.
Pacienti cu insuficienta renala
In timpul tratamentului cu Lisonorm, controlul dumneavoastra medical periodic va include monitorizarea frecventa a functiei rinichilor si a concentratiilor potasiului si sodiului in sange. In cazul deteriorarii suplimentare a functiei renale, tratamentul cu Lisonorm va fi oprit si va fi inlocuit cu tratamentul cu componentele individuale, in doze ajustate corespunzator.
Daca utilizati mai mult Lisonorm decat trebuie
Anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Probabil ca supradozajul cu Lisonorm determina tensiune arteriala foarte mica, care trebuie monitorizata atent, iar daca apar simptome caracteristice, cum sunt ameteli si dureri de cap, trebuie sa va intindeti pe spate, cu fata in sus. Medicul dumneavoastra va lua ulterior masurile necesare.
Daca uitati sa utilizati Lisonorm
Daca uitati sa luati un comprimat, renuntati la a mai lua un comprimat in acea zi. Pentru a evita riscul de supradozaj, nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati urmatoarea doza, la ora obisnuita.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate:

Substantele active sunt lisinopril si amlodipina.
Fiecare comprimat contine lisinopril 20 mg (sub forma de lisinopril dihidrat) si amlodipina 5 mg (sub forma de amlodipina besilat).
Celelalte componente sunt celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A) si stearat de magneziu.

Precauții:

Inainte sa luati Lisonorm, adresati-va medicului dumneavoastra:
- daca aveti probleme cu inima;
- daca aveti probleme cu vasele de sange (boala vasculara de colagen);
- daca aveti probleme cu rinichii;
- daca aveti probleme cu ficatul;
- daca vi se efectueaza interventii chirurgicale (inclusiv interventii chirurgicale stomatologice) sau anestezie;
- daca faceti dializa;
- daca urmeaza sa faceti un tratament numit afereza a lipoproteinelor cu densitate mica pentru eliminarea colesterolului din sange;
- daca aveti mai mult de 65 de ani;
- daca aveti diabet zaharat;
- daca urmati o dieta cu continut redus de sare si utilizati inlocuitori de sare sau suplimente care contin potasiu;
- daca aveti diaree sau varsaturi;
- daca urmati un tratament de desensibilizare, pentru a atenua alergia la intepaturi de albine sau viespi;
- daca aveti concentratii mari ale potasiului in sange (hiperpotasemie);
- daca sunteti de rasa neagra, deoarece inhibitorii ECA pot fi mai putin eficienti, dar, de asemenea, puteti face mai usor angioedem (umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului);
- daca luati oricare dintre medicamentele enumerate mai jos.
Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea fi) gravida. Lisonorm nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie luat daca sunteti gravida de peste 3 luni, deoarece, daca este utilizat in aceasta etapa, poate cauza leziuni grave copilului dumneavoastra (vezi paragraful „Sarcina”).
Daca prezentati tuse uscata, persistenta, un timp indelungat dupa inceperea tratamentului cu Lisonorm, adresati-va medicului dumneavoastra.
Copii si adolescenti
Lisonorm nu trebuie utilizat la copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Inainte de a conduce un vehicul, folosi unelte, utilaje sau efectua alte activitati care necesita concentrare, asigurati-va ca stiti cum va afecteaza Lisonorm. Lisonorm va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje in siguranta (in special la inceputul tratamentului). Daca observati ca Lisonorm va afecteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Reacții adverse ale Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Aceste reactii adverse pot apare cu anumite frecvente, care sunt definite dupa cum urmeaza:
- Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 utilizatori
- Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 utilizatori
- Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 utilizatori
- Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 utilizatori
- Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 utilizatori
- Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.
In cadrul unui studiu clinic efectuat cu combinatia de amlodipina si lisinopril au fost observate urmatoarele reactii adverse frecvente: dureri de cap, tuse si ameteli.
In timpul utilizarii Lisonorm pot aparea reactii alergice (de hipersensibilitate). Trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul cu Lisonorm si sa solicitati asistenta medicala daca apare oricare dintre urmatoarele simptome ale angioedemului:
- dificultati la respiratie, insotite sau nu de umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului;
- umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului care pot duce la dificultati la inghitire;
- mancarimi severe ale pielii (insotite de umflaturi).
Reactiile adverse suplimentare care au fost raportate doar pentru amlodipina sau doar pentru lisinopril (cele doua substante active ale Lisonorm) si care pot aparea si la acest medicament sunt urmatoarele:
Amlodipina
Reactii adverse frecvente
Dureri de cap, edeme (de exemplu umflare a gleznelor), senzatie de oboseala, somnolenta, greata (senzatie de rau), ameteli, dureri abdominale, palpitatii (batai mai rapide sau neregulate ale inimii), inrosire a fetei.
Spuneti medicului dumneavoastra daca aceste reactii adverse va cauzeaza vreo problema sau daca persista mai mult de o saptamana.
Reactii adverse mai putin frecvente
Eruptie trecatoare pe piele, mancarimi ale pielii, cadere a parului, pete rosii pe piele, modificari de culoare a pielii, indigestie, varsaturi, crampe musculare, modificari ale tranzitului intestinal (diaree si constipatie), dureri musculare sau ale articulatiilor, dureri de spate, dureri in piept, schimbari ale dispozitiei (inclusiv anxietate), depresie, insomnie, tremuraturi, tulburari de vedere, tinitus (tiuit in urechi), hipotensiune arteriala (tensiune arteriala mica), dificultati la respiratie, modificare a gustului, parestezie (senzatie de amorteala sau furnicaturi), secretii nazale abundente, nevoie frecventa de a urina noaptea, tulburari ale urinarii, uscaciune a gurii, scadere a sensibilitatii la durere, transpiratii abundente, lesin, durere, indispozitie (stare de rau), slabiciune, marire a sanilor la barbati, impotenta, crestere in greutate, scadere in greutate.
Reactii adverse rare
Confuzie.
Reactii adverse foarte rare
Reactii alergice, valori anormale ale analizelor functiei hepatice, inflamatie a ficatului (hepatita), ingalbenire a pielii (icter), scadere a numarului de celule albe si trombocite din sange, crestere a glicemiei, infarct miocardic, batai neregulate ale inimii (aritmie), tuse, reactii severe pe piele (urticarie, piele cu cruste sau care se descuameaza, reactii alergice severe insotite de febra, pete rosii, dureri articulare si/sau tulburari oculare (sindrom Stevens-Johnson), umflare la nivelul buzelor, pleoapelor si organelor genitale (edem Quincke)), umflare sau leziuni ale gingiilor, inflamatie a pancreasului (pancreatita), inflamatie a mucoasei stomacului (gastrita), urticarie, sensibilitate la lumina, hipertonie (tensiune crescuta in muschi), neuropatie periferica (tulburare a nervilor care cauzeaza senzatie de slabiciune si furnicaturi), inflamatie a vaselor de sange.
Lisinopril
Reactii adverse frecvente
Dureri de cap, ameteli sau senzatie de lesin, in special la ridicarea brusca in picioare, diaree, tuse, varsaturi, probleme ale rinichilor.
Reactii adverse mai putin frecvente
Schimbari ale dispozitiei, schimbari de culoare (albastru pal urmat de inrosire) si/sau amortire sau furnicaturi la nivelul degetele de la maini sau de la picioare (fenomen Raynaud), modificari ale gustului, oboseala, somnolenta sau dificultate de a adormi, vise ciudate, senzatie de rotire (vertij), senzatii anormale la nivelul pielii (cum sunt furnicaturi, gadilituri, mancarimi sau arsuri), senzatie de batai rapide si neregulate ale inimii (palpitatii), infarct miocardic, accident vascular cerebral, secretii nazale abundente, greata (va vine sa vomitati), dureri de stomac sau indigestie, impotenta, oboseala, modificari ale rezultatelor anumitor teste de laborator (care arata cum va functioneaza rinichii si ficatul), eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, batai rapide ale inimii (tahicardie).
Reactii adverse rare
Angioedem (reactie de hipersensibilitate insotita de umflare brusca a buzelor, fetei si gatului si, ocazional, a picioarelor si mainilor; exista o frecventa mai mare de aparitie a angioedemului la pacientii apartinand rasei negre decat la ceilalti pacienti). Confuzie, secretie inadecvata a hormonului antidiuretic, care controleaza cantitatea de urina pe care o excretati, probleme acute ale rinichilor, insuficienta renala, uscaciune a gurii, cadere a parului, psoriazis, urticarie, marire a sanilor la barbati. Modificari ale parametrilor sangelui: scadere a valorilor hemoglobinei si hematocritului. Crestere a concentratiei de bilirubina (pigmentul biliar) in sange, concentratie mica de sodiu in sange.
Reactii adverse foarte rare
Scadere a glicemiei (hipoglicemie), dureri la nivelul sinusurilor, respiratie suieratoare, inflamatie a plamanilor (pneumonie), ingalbenire a pielii si/sau a albului ochilor (icter), inflamatie a ficatului sau pancreasului, insuficienta hepatica, afectiuni severe ale pielii (ale caror simptome includ inrosire, aparitie de basici si cojire), transpiratii. Reducere a volumului de urina (eliminarea unei cantitati mai mici de apa (urina) sau lipsa a eliminarii apei). Edem la nivelul intestinelor.
Modificari ale valorilor hemoleucogramei: scadere a numarului de globule rosii (anemie). Modificari ale parametrilor sangelui: scadere a numarului de trombocite din sange (trombocitopenie), scadere a numarului de celule albe (neutropenie, leucopenie, agranulocitoza). Aceste probleme pot cauza sangerari prelungite, oboseala, slabiciune, boala a ganglionilor limfatici, boala autoimuna (in care sistemul dumneavoastra imunitar produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi). Puteti contacta mai usor infectii.
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
Lesin, depresie.
Daca prezentati orice reactie adversa, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentului medical. Acestea includ orice reactii adverse posibile nementionate in acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Lisonorm impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente.
Diureticele care economisesc potasiul (cum sunt spirolactona, amilorid, triamteren, utilizate pentru scaderea retinerii de lichide) si suplimentele cu potasiu sau inlocuitorii de sare care contin potasiu pot fi luate impreuna cu Lisonorm doar sub supraveghere medicala stricta.
Este necesara prudenta deosebita atunci cand Lisonorm este utilizat impreuna cu urmatoarele medicamente:
- comprimate pentru eliminarea apei din organism numite diuretice (utilizate pentru scaderea retinerii de lichide);
- alte medicamente utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale (antihipertensive);
- medicamente utilizate in tratamentul bolilor cardiace;
- medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum este acidul acetilsalicilic, (utilizate pentru tratamentul artritei, durerilor musculare, durerii de cap, inflamatiilor, febrei);
- litiu, antidepresive triciclice, antipsihotice (utilizate in tratamentul tulburarilor mintale);
- insulina si antidiabetice orale;
- stimulante ale sistemului nervos autonom (simpatomimetice), cum sunt efedrina, fenilefrina, xilometazolina si salbutamolul (utilizate in tratamentul congestiilor, tusei, racelii si astmului bronsic);
- imunosupresoare (utilizate in prevenirea respingerii transplanturilor, de exemplu corticosteroizi, medicamente citotoxice si antimetaboliti);
- alopurinol (utilizat in tratamentul gutei);
- procainamida (utilizata in aritmii);
- heparina (pentru tratamentul cheagurilor de sange);
- narcotice, morfina si medicamente inrudite (utilizate in tratamentul durerii severe);
- medicamente utilizate in tratamentul cancerului;
- anestezice (utilizate in interventii chirurgicale sau in unele interventii stomatologice). Spuneti medicului sau stomatologului dumneavoastra ca luati Lisonorm inainte de a vi se face o anestezie locala sau generala, deoarece exista riscul unei scaderi pe termen scurt a tensiunii arteriale.
- anticonvulsivante (cum sunt carbamazepina, fenobarbital si fenitoina) utilizate in tratamentul epilepsiei;
- medicamente utilizate in tratamentul infectiilor bacteriene (rifampicina), infectiilor cu HIV (ritonavir) sau infectiilor fungice (ketoconazol);
- saruri de aur, in special cand sunt administrate intravenos (utilizate pentru tratamentul simptomelor artritei reumatoide);
- dantrolen (relaxant al musculaturii scheletice, utilizat pentru tratamentul hipertermiei maligne);
- preparate din plante pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum).
Lisonorm impreuna cu cu alimente si bauturi si alcool
Consumul de alcool trebuie evitat pe durata tratamentului.
Sucul de grapefruit poate interactiona cu amlodipina, crescandu-i efectul; totusi, in general, aceasta crestere nu este semnificativa.

Administrarea de Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va recomanda sa opriti tratamentul cu Lisonorm inainte de a ramane gravida sau imediat ce stiti ca sunteti gravida si sa luati alt medicament in loc de Lisonorm. Lisonorm nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca sunteti gravida de peste 3 luni, deoarece, daca este utilizat in aceasta etapa, poate cauza leziuni grave copilului dumneavoastra.
Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. Lisonorm nu este recomandat la mamele care alapteaza, iar medicul dumneavoastra va poate alege un alt tratament daca doriti sa alaptati, in special daca copilul dumneavoastra este nou-nascut sau s-a nascut prematur.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul de 11 mm, marcate pe o fata cu CF2.
Cutie cu blistere de culoare alba din PVC-PE-PVDC/Al, cu 30 sau 90 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lisonorm 20 mg/5 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.