Prospect Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Gedeon Richter Plc. Ungaria
Clasa ATC: [C09BB]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ACE si blocanti ai canalelor de calciu

Indicații Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate:

Lisonorm comprimate este o asociere de amlodipina, care apartine unei grupe de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu, si lisinopril, care apartine unei grupe de medicamente denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Lisonorm este utilizat in tratarea hipertensiunii arteriale (tensiune arteriala crescuta). Este posibil sa nu prezentati nici un simptom al tensiunii arteriale crescute, dar daca nu va luati medicamentul antihipertensiv in mod regulat, riscul aparitiei unor anumite complicatii (cum sunt atac cerebral sau infarct) poate creste.

Contraindicații:

Nu trebuie sa luati acest medicament:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Lisonorm
- daca sunteti alergic la alti inhibitori ECA (cum sunt enalapril, captopril si ramipril) sau la alte blocante ale canalelor de calciu (cum sunt nifedipina, felodipina sau nimodipina)
- daca ati avut un angioedem (simptomele acestuia sunt mancarimi, urticarie, respiratie suieratoare si umflarea mainilor, gatului, gurii sau pleoapelor), legat sau nu de tratamentul cu un inhibitor ECA
- daca tensiunea dumneavoastra arteriala este prea scazuta (hipotensiune arteriala severa)
- daca suferiti de o ingustare a aortei (stenoza aortica), a valvei inimii (stenoza mitrala), o ingrosare a muschiului inimii (cardiomiopatie hipertrofica) sau de soc cardiogen (tesuturile organismului dumneavoastra sunt insuficient irigate cu sange)
- daca aveti angina instabila (cu exceptia anginei Prinzmetal)
- daca ati suferit un atac de cord (infarct miocardic) in ultimele 28 de zile
- daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida
- daca alaptati

Administrare Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate:

Luati intotdeauna Lisonorm exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Daca aveti impresia ca efectul Lisonorm este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca luati mai mult decat trebuie din Lisonorm
Anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Este probabil ca supradozajul sa determine tensiune arteriala foarte scazuta, aceasta trebuind atent monitorizata; daca apar simptome caracteristice cum sunt ameteli si dureri de cap, trebuie sa va intindeti cu fata in sus. Medicul dumneavoastra va lua ulterior masurile necesare.
Daca uitati sa luati Lisonorm
Pentru a evita riscul de supradozaj, nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati urmatoare doza la ora obisnuita.

Compoziție Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate:

- Substantele active sunt lisinopril si amlodipina. Fiecare comprimat contine lisinopril 10 mg (sub forma de dihidrat) si amlodipina 5 mg (sub forma de besilat).
- Celelalte componente sunt celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A) si stearat de magneziu.

Precauții:

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament daca:
- aveti probleme cu inima
- aveti probleme cu rinichii
- aveti probleme cu ficatul
- faceti dializa
- urmeaza sa efectuati un tratament numit afereza a lipoproteinelor de densitate mica pentru eliminarea colesterolului
- aveti mai mult de 65 de ani
- daca urmati o dieta cu continut redus de sodiu si utilizati substituenti de sare sau suplimente care contin potasiu
- aveti diaree sau varsaturi
- urmati un tratament de desensibilizare pentru a atenua alergia la intepaturi de albine sau viespiTrebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament daca:
- aveti probleme cu inima
- aveti probleme cu rinichii
- aveti probleme cu ficatul
- faceti dializa
- urmeaza sa efectuati un tratament numit afereza a lipoproteinelor de densitate mica pentru eliminarea colesterolului
- aveti mai mult de 65 de ani
- daca urmati o dieta cu continut redus de sodiu si utilizati substituenti de sare sau suplimente care contin potasiu
- aveti diaree sau varsaturi
- urmati un tratament de desensibilizare pentru a atenua alergia la intepaturi de albine sau viespi

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Lisonorm va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Lisonorm poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Frecventele sunt definite dupa cum urmeaza:
* foarte frecvent: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10
* frecvent: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100
* mai putin frecvent: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 1.000
* rar: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 10000
* foarte rar: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000
* reactii adverse cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile.
Reactiile adverse frecvente observate intr-un studiu clinic cu Lisonorm comprimate au fost: dureri de cap, tuse, ameteli, palpitatii (batai mai rapide sau neregulate ale inimii) si senzatie de mancarime.
La utilizarea Lisonorm pot aparea reactii alergice (de hipersensibilitate). Trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul cu Lisonorm si sa solicitati asistenta medicala daca apar oricare dintre urmatoarele simptome ale unui angioedem:
- dificultati de respiratie, insotite sau nu de umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
- umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului care pot duce la dificultati la inghitire.
- mancarimi severe ale pielii (insotite de eruptie).
Alte reactii adverse care au fost raportate doar pentru amlodipina sau doar pentru lisinopril (cele doua substante active) si care pot aparea si la Lisonorm, sunt urmatoarele:
Amlodipina
Reactii adverse frecvente
Dureri de cap, edeme (de exemplu umflarea gleznelor), senzatie de oboseala, somnolenta, senzatie de rau, ameteli, dureri abdominale, palpitatii (batai mai rapide sau neregulate ale inimii), greata, inrosirea fetei.
Spuneti medicului dumneavoastra daca aceste reactii adverse va produc probleme sau daca persista mai mult de o saptamana.
Reactii adverse mai putin frecvente
Eruptii cutanate, mancarimi ale pielii, indigestie, scurtarea respiratiei, crampe musculare, modificarea tranzitului intestinal, dureri musculare sau articulare, dureri de spate, dureri in piept, schimbari ale starii de dispozitie, tremor, tulburari vizuale, tiuituri in urechi, hipotensiune arteriala, dificultati de respiratie, modificarea gustului, nas care curge, accentuarea nevoii de a urina, uscaciunea gurii, sete, scaderea sensibilitatii la durere, transpiratie abundenta, lesin, senzatie de slabiciune, marirea sanilor la barbati, impotenta, crestere in greutate, scadere in greutate.
Reactii adverse foarte rare
Reactii alergice, valori anormale ale testelor hepatice, inflamarea ficatului (hepatita), ingalbenirea pielii (icter), cresterea glicemiei, atac de cord (infarct miocardic), ritm neregulat al inimii (aritmie), tuse, reactii cutanate severe, umflare sau leziuni ale gingiilor, pete rosii pe piele.
Lisinopril
Reactii adverse frecvente
Dureri de cap, ameteli sau senzatie de lesin in special la ridicarea brusca in picioare, diaree, tuse, varsaturi, reducerea volumului urinar.
Reactii adverse mai putin frecvente
Schimbari ale starii de dispozitie, angioedem (reactie de hipersensibilitate insotita de umflarea brusca a buzelor, fetei si gatului si ocazional a picioarelor si mainilor; frecventa de aparitie a angioedemului este mai mare la pacientii de culoare decat la ceilalti pacienti), schimbari de culoare (albastru pal urmat de inrosire) si/sau senzatie de amortire sau de intepaturi in degetele de la maini sau picioare (fenomen Raynaud), modificari ale gustului, oboseala, somnolenta sau dificultati de adormire, vise ciudate, ritm rapid al inimii, nas care curge, greata, dureri de stomac sau indigestie, eruptii cutanate, mancarimi, impotenta, oboseala, slabiciune a muschilor.
Reactii adverse rare
Confuzie, probleme renale acute, uscaciunea gurii, carea parului, psoriasis, marirea sanilor la barbati.
Tulburari hematologice: scaderea numarului de globule rosii, de trombocite (trombocitopenie), de celule albe (neutropenie, leucopenie, agranulocitoza). Acestea pot duce la sangerari prelungite, oboseala, senzatie de slabiciune, boli ale ganglionilor limfatici sau o boala autoimuna (in care organismul se lupta cu sine insusi). Probabilitatea aparitiei infectiilor este crescuta.
Reactii adverse foarte rare
Scaderea glicemiei (hipoglicemie), dureri ale sinusurilor, respiratie suieratoare, inflamatii ale plamanilor, ingalbenirea pielii si/sau ochilor (icter), inflamarea ficatului sau a pancreasului, afectiuni cutanate severe (simptome ale acestora includ inrosire, formarea de basici si descuamare), transpiratie.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa informati medicul sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Diureticele care economisesc potasiul (cum sunt spirolactona, amilorid, triamteren, utilizate pentru reducerea retinerii de lichide) pot fi luate impreuna cu Lisonorm doar sub supraveghere medicala stricta.
Trebuie acordata atentie deosebita atunci cand Lisonorm este luat impreuna cu urmatoarele medicamente:
* diuretice (utilizate pentru reducerea retinerii de lichide)
* alte medicamente utilizate pentru reducerea tensiunii arteriale (antihipertensive)
* medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum este acidul acetilsalicilic (utilizat pentru tratarea artritei, durerilor musculare, durerii de cap, inflamatiilor si febrei)
* litiu, antipsihotice, utilizate in tratarea tulburarilor mentale
* insulina si antidiabetice orale
* stimulante ale sistemului nervos autonom (simpatomimetice) cum sunt efedrina, fenilefedrina, xilometazolina si salbutamolul, utilizate in tratarea congestiilor, tusei, racelii si astmului bronsic
* imunosupresoare, utilizate la prevenirea respingerii transplanturilor
* alupurinol, utilizat in tratamentul gutei
* narcotice, morfina si medicamente inrudite, utilizate in tratarea durerilor severe
* medicamente anticanceroase
* antiacide, utilizate in tratarea aciditatii gastrice
* anestezice, utilizate in interventii chirurgicale sau in unele interventii stomatologice. Spuneti medicului sau dentistului dumneavoastra ca luati Lisonorm inainte de a vi se face o anestezie locala sau generala, deoarece exista riscul unei scaderi pe termen scurt a tensiunii arteriale.
* anticonvulsive (cum sunt carbamazepina, fenitoina si fenobarbital) utilizate in tratarea epilepsiei
* medicamente utilizate in tratarea infectiilor bacteriene (rifampicina), cu HIV (ritonavir) sau fungice (ketoconazol).
* medicamente din plante medicinale continand sunatoare (Hypericum perforatum)
Utilizarea Lisonorm cu alimente si bauturi
Lisonorm poate fi luat cu sau fara alimente, dar trebuie evitat consumul de alcool pe durata tratamentului.

Administrarea de Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Nu trebuie sa luati Lisonorm in timpul sarcinii si alaptarii.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, plate, cu margini rotunjite, cu diametrul de 8 mm, cu linie mediana pe una dintre fete si inscriptionate cu A+L pe cealalta fata.
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.
Cutii continand blistere din PVC/PE/PVDC/Aluminiu albe, opace a 30 sau 90 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umezeala.
A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor.
Nu utilizati Lisonorm comprimate dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lisonorm 10 mg/5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.