Prospect Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Recordati Industria Chimica e Farmaceutica S.p.A.
Clasa ATC: [C09BB]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ACE si blocanti ai canalelor de calciu

Indicații Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate:

Lercaril este o combinaţie fixă între un inhibitor al ECA (enalapril) şi un blocant al canalelor de calciu (lercanidipină), două medicamente care scad tensiunea arterială.
Lercaril se utilizează pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială), la pacienţii adulţi a căror tensiune arterială nu este controlată suficient prin administrarea de enalapril 20 mg.

Lercaril nu trebuie utilizat ca tratament iniţial pentru hipertensiunea arterială.

Contraindicații:

Nu luaţi Lercaril
• dacă sunteţi alergic la enalapril sau lercanidipină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
• dacă aveţi sau aţi avut o reacţie alergică la medicamente care conţin substanţe asemănătoare cu cele din Lercaril, adică medicamente numite inhibitori ai ECA sau blocante ale canalelor de calciu.
• dacă aţi prezentat vreodată umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care a cauzat dificultate la înghiţire sau respiraţie (angioedem) după un tratament anterior cu un inhibitor al ECA sau din cauze necunoscute sau ereditare
• dacă aveţi diabet zaharat sau insuficienţă renală şi urmaţi tratament pentru reducerea tensiunii arteriale cu medicamente care conţin aliskiren
• dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi Lercaril la începutul sarcinii).
• dacă aveţi anumite boli de inimă:
- obstrucţie a fluxului de sânge de la nivelul inimii, incluzând o îngustare a valvei aortice a inimii
- insuficienţă cardiacă congestivă netratată.
- disconfort la nivelul toracelui care apare în repaus sau care se agravează ori apare mai des (angină pectorală instabilă).
- în interval de o lună de când aţi avut un infarct miocardic
• dacă aveţi probleme severe ale rinichilor sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă.
• dacă aveţi probleme severe ale ficatului
• dacă utilizaţi medicamente care inhibă metabolizarea la nivelul ficatului, cum sunt:
- antifungice (de exemplu ketoconazol, itraconazol).
- antibiotice macrolide (de exemplu eritromicină, troleandomicină).
- antivirale (de exemplu ritonavir).
• dacă utilizaţi concomitent un medicament cunoscut sub denumirea de cyclosporină sau ciclosporină (utilizat după transplant pentru a preveni rejecţia organului transplantat).
• împreună cu grepfrut sau suc de grepfrut.

Administrare Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi: dacă medicul dumneavoastră nu v-a prescris altfel, doza uzuală este de un comprimat o dată pe zi, la aceeaşi oră, în fiecare zi. Comprimatul trebuie să fie luat, de preferat, dimineaţa, cu cel puţin 15 minute înainte de micul dejun. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă.

Pacienţi cu probleme ale rinichilor/vârstnici: medicul dumneavoastră vă va stabili doza luând în considerare cum vă funcţionează rinichii.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lercaril
Dacă aţi luat mai mult decât doza recomandată adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră comprimatele şi/sau ambalajul.
Dacă luaţi o doză mai mare decât cea corectă, vă poate scădea prea mult tensiunea arterială, iar inima dumneavoastră poate să bată neregulat sau mai repede.

Dacă uitaţi să luaţi Lercaril
• Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatul, luaţi comprimatul omis cât mai curând posibil
• Apoi, continuaţi să luaţi comprimatele ca de obicei.
• Nu luaţi o doză dublă pentru a pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Lercaril
• Nu încetaţi să vă luaţi medicamentul, cu excepţia cazului în care aşa v-a recomandat medicul dumneavoastră.
• Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate:

Substanţele active sunt maleat de enalapril şi clorhidrat de lercanidipină.
Fiecare comprimat filmat conţine: maleat de enalapril 20 mg (echivalent cu enalapril 15,29 mg) şi clorhidrat de lercanidipină 10 mg (echivalent cu lercanidipină 9,44 mg).

Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, povidonă K30, hidrogenocarbonat de sodiu, stearat de magneziu. Film: hipromeloză 5 cP, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000, galben de chinolină (E104), oxid galben de fer (E172).

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de alua Lercaril:
• Dacă aveţi tensiune arterială mică (puteţi prezenta manifestări cum sunt leşin sau ameţeli, mai ales când vă ridicaţi în picioare ding).
• Dacă v-a fost foarte rău (vărsături în exces) sau aţi avut recent diaree.
• Dacă urmaţi o dietă cu conţinut redus de sare.
• Dacă aveţi probleme ale inimii.
• Dacă aveţi o afecţiune care implică vasele de sânge de la nivelul creierului.
• Dacă aveţi probleme ale rinichilor (incluzând transplant de rinichi).
• Dacă aveţi probleme ale ficatului.
• Dacă aveţi probleme la nivelul sângelui, cum sunt un număr redus sau absenţa celulelor albe din sânge (leucopenie, agranulocitoză), număr redus de trombocite (trombocitopenie) sau o reducere a numărului de celule roşii din sânge (anemie).
• Dacă aveţi boli vasculare de colagen (de exemplu lupus eritematos, poliartrită reumatoidă sau sclerodermie).
• Dacă sunteţi un pacient aparţinând rasei negre, trebuie să ştiţi ca pacienţii din această rasă au risc crescut de reacţii alergice cu umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului, care determină dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, atunci când iau inhibitori ai ECA.
• Dacă aveţi diabet zaharat.
• Dacă dezvoltaţi o tuse seacă şi persistentă.
• Dacă luaţi suplimente care conţin potasiu, medicamente care economisesc potasiul sau substitunţi de sare care conţin potasiu.
• Dacă aveţi intoleranţă la anumite glucide (lactoză).
Dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari:
• Blocante ale receptorilor de angiotensină II (BRA) (cunoscute şi ca sartani de exemplu valsartan, telmisartan, irbesartan), în mod specual dacă aveţi complicaţii ale rinichilor date de diabetul zaharat.
• aliskiren.
Medicul dumneavoatră vă poate verifica funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi cantitatea de electroliţi (de exemplu potasiu) din sânge la intervale regulate. Vezi şi informaţiile de la punctul “Nu luaţi Lercaril”.

Dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie Dacă urmează să vi se efectueze oricare dintre următoarele, spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Lercaril:
• orice intervenţie chirurgicală care implică anestezie (chiar şi la dentist)
• un tratament pentru îndepărtarea colesterolului din sânge numit “LDL afereză”
• un tratament de desensibilizare, pentru a reduce efectele oricărei alergii la înţepăturile de albine sau viespi.
Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoatră dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă) sau alăptaţi (vezi puncul depre sarcină, alăptare şi fertilitate).

Copii şi adolescenţi
Nu daţi acest medicament copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există informaţii cu privire la efectele şi siguranţa acestuia.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă prezentaţi ameţeli, slăbiciune, oboseală sau somnolenţă în timpul tratamentului cu acest medicament, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Lercaril conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Lercaril poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Următoarele reacţii adverse pot să apară când luaţi acest medicament.

Unele reacţii adverse pot fi grave. Dacă se întâmplă oricare dintre următoarele adresaţi-vă imediat medicului dumneavoasatră:
• reacţii alergice cu umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care determină dificultate la înghiţire sau respiraţie;

Când începeţi să luaţi Lercaril puteţi prezenta slăbiciune, ameţeli sau vedere înceţoşată; acestea sunt determinate de reducerea bruscă a tensiunii arteriale şi dacă apar astfel de manifestări poate fi de ajutor să vă aşezaţi în poziţie culcat. Dacă sunteţi îngrijorat de aceste manifestări, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Reacţii adverse observate la Lercaril
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) Tuse, senzaţie de ameţeală, durere de cap.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) Modificări ale parametrilor sângelui cum sunt număr redus de trombocite, creştere a concentraţiei de potasiu din sânge, nervozitate (anxietate), senzaţie de ameţeală când vă ridicaţi în picioare, vertij, bătăi rapide ale inimii, bătăi rapide şi bruşte ale inimii (palpitaţii), înroşire bruscă a feţei, gâtului şi pieptului, tensiune arterială mică, durere abdominală, constipaţie, senzaţie de rău (greaţă), valori crescute ale enzimelor hepatice, înroşire a pielii, dureri de articulaţii, creştere a frecvenţei urinărilor, senzaţie de slăbiciune, oboseală, senzaţie de căldură, umflare a gleznelor.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) Anemie, reacţii alergice, ţiuituri în urechi (tinitus), leşin, senzaţie de gât uscat, leziuni la nivelul gurii, indigestie, gust sărat la nivelul limbii, diaree, senzaţie de uscăciune la nivelul gurii, umflare a gingiilor, reacţii alergice cu umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care determină dificultate la înghiţire sau respiraţie, erupţii pe piele, urticarie, necesitatea de a urina în cursul nopţii, producerea unei cantităţi mari de urină, impotenţă.

Reacţii adverse suplimentare observate doar la enalapril sau lercanidipină
Enalapril
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) Vedere înceţoşată.
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) Depresie, durere în piept, modificări ale ritmului bătăilor inimii, angină pectorală, scurtare a arespiraţiei, modificări ale gustului, creştere a cantităţii de creatinină din sânge (observată de obicei la analize de sânge).

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) Anemie (incluzând anemie aplastică şi hemolitică), scădere marcată şi bruscă a tensiunii arteriale, confuzie, imposibilitate de a adormi sau somnolenţă, senzaţie de amorţeală şi înţepături la nivelul pielii, infarct miocardic (determinat posibil de scăderea tensiunii la anumiţi pacienţi cu risc, incluzându-i pe cei cu probleme de circulaţie a sângelui la nivelul inimii sau creierului), accident vascular cerebral (determinat posibil de reducerea prea mare a tensiunii la anumiţi pacienţi cu risc crescut), curgere a nasului, leziuni la nivelul gurii şi răguşeală, astm bronşic, mişcări lente ale alimentelor în interiorul intestinului, inflamaţie a pancreasului, vărsături, iritaţie la nivelul stomacului (iritaţie gastrică), ulcer, anorexie, transpiraţie în exces, erupţie însoţită de mâncărime, căderea părului, tulburare a funcţiei rinichilor, insuficienţă renală, cantitate mare de protein în urină (măsurată la analize), crampe musculare, stare general de rău (maleză), temperatură mare (febră), cantităţi reduse de zahăr sau sodiu în sânge, cantităţi crescute de uree în sânge (toate măsurate la analizele de sânge).

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) Modificări ale parametrilor sângelui cum sunt număr redus de celule albe, deprimare a măduvei spinării, boli autoimune, vise ciudate sau problem cu somnul, sindrom ‘Raynaud’ (mâinile şi picioarele devin albe şi foarte reci din cauza fluxului redus de sânge), infiltrate pulmonare, inflamaţie la nivelul nasului, pneumonie, probleme ale ficatului cum este reducerea funcţiei ficatului, inflamaţie a fiactului, icter (îngălbenire a pielii şi a albului ochilor), cantităţi crescute de bilirubină (măsurată la analize de sânge), eritem polimorf (pete roşii de diferite mărimi pe piele), sindrom Stevens-Johnson (o afecţiune gravă a pielii care determină înroşirea şi cojirea pielii, apariţia de vezicule sau răni, despindere a stratului superior al pielii de la nivelul stratelor inferioare), reducere a cantităţii de urină produse, mărire a sânilor la bărbaţi.

Foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 din 10000 persoane) Umflare la nivelul intestinului (angioedem intestinal).
Lercanidipină
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) Angină pectorală (durere în piept determinată de oprirea fluxului de sânge către inimă), vărsături, arsură în capul pieptului, durere musculară.

Foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 din 10000 persoane) Durere la nivelul pieptului.
Pacienţii care au deja angină pectorală pot prezenta episoade mai frecvente, cu durată şi de intensitate mai mare atunci când sunt trataţi cu un grup de medicamente din care face parte şi lercanidipina. Au fost raportate cazuri izolate de infarct miocardic.

Dacă oricare dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Puteţi să cereţi medicului dumneavoastră sau farmacistului mai multe informaţii cu privire la reacţiile adverse. Ambii au la dispoziţie o listă mai detaliată a reacţiilor adverse.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Lercaril împreună cu alte medicamente

Lercaril nu trebuie administrat concomitent cu anumite alte medicamente.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Atunci când Lercaril este administrat concomitent cu anumite alte medicamente, efectul Lercaril sau al celuilalt medicament se poate modifica sau anumite reacţii adverse să apară mai frecvent.

În mod special spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente
• medicamente care conţin potasiu (incluzând substituenţi de sare dietetici)
• alte medicamente care scad tensiunea arterială, cum sunt blocanţi ai receptorilor de angiotensină II, diuretice (comprimate care elimină apa) sau medicamentul numit aliskiren
• litiu (un medicament utilizat pentru tratamentul unui anumit tip de depresie)
• medicamente pentru depresie numite ‘antidepresive triciclice’
• medicamente pentru probleme mintale numite ‘antipsihotice’
• medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, incluzând inhibitori COX-2 (medicamente care reduc inflamaţia şi pot fi utilizate pentru calmarea durerii)
• anumite medicamente pentru calamarea durerii sau pentru poliartrita reumatoidă, incluzând terapia cu aur
• anumite medicamente pentru tuse şi răceală şi medicamente pentru reducerea greutăţii care conţin substanţe numite ‘simpatomimetice’
• medicamente pentru diabet zaharat (incluzând medicamentes antidiabetice orale şi insulină) astemizol sau terfenadină (medicamente pentru alergii)
• amiodaronă sau chinidină (medicamente pentru tratamentul bătăilor rapide ale inimii)
• fenitoină sau carbamazepină (medicamente pentru epilepsie)
• rifampicină (un medicament pentru tratamentul tuberculozei)
• digoxină (un medicament pentru tratamentul problemelor inimii)
• midazolam (un medicament care vă ajută să adormiţi)
• beta-blocante (medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari şi problemelor inimii)
• un medicament pentru ulcere şi arsuri în capul pieptului numit cimetidină atunci când este luat în doze mai mari de 800 mg pe zi

Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza şi/sau să ia alte măsuri de precauţie:
• dacă luaţi blocanţi ai receptorilor de angiotensină II (BRA) sau aliskiren.

Lercaril împreună cu alimente şi băuturi
• Lercaril trebuie administrat cu cel puţin 15 minute înainte de masă.
• Consumul de alcool etilic poate creşte efectul Lercaril. De aceea, se recomandă fie să nu consumaţi deloc alcool etilic, fie să limitaţi strict consumul de alcool etilic.
• Lercarul nu trebuie luat cu grapefruit sau suc de grapefruit

Administrarea de Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcină şi fertilitate
Trebuie să-i spuneţi medicului dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Lercaril nu este recomandat la femeile care pot rămâne gravide şi la începutul sarcinii şi nu trebuie administrat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, deoarece poate dăuna grav copilului dumneavostră dacă este utilizat după a treia lună de sarcină.

Alăptarea
Spuneţi-i medicului dacă alăptaţi sau sunteţi pe cale să începeţi să alăptaţi. Alăptarea nou-născuţilor (primele câteva săptămâni după naştere) şi mai ales a nou-născuţilor prematuri nu este recomandată în timpul administrării Lercaril.

În cazul unui sugar de vârstă mai mare, medicul trebuie să vă sfătuiască în privinţa beneficiilor şi riscurilor administrării Lercaril în timpul alăptării, comparativ cu alte tratamente.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele Lercaril 20 mg/10 mg sunt comprimate filmate galbene, rotunde şi biconvexe. Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate este disponibil în cutii cu 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 90, 98 şi 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate. A se păstra la temperaturi sub 25°C.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lercaril 20 mg/10 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.