Prospect Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile

Substanța activă: combinații
Producator: TAKEDA GmbH, Germania
Clasa ATC: [A02AD]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> antiacide >> combinatii cu compusi de aluminiu, calciu si magneziu
Categoria: Antiacide, gastrita, ulcer
Maalox este o combinaţie echilibrată de hidroxid de aluminiu şi hidroxid de magneziu, care are un efect de scădere a acidităţii, protejând mucoasa esofagului (parte a tubului digestiv care face legătura între gură şi stomac), stomacului şi duodenului (prima porţiune din intestinul subţire) de acţiunea acidă a sucului gastric. Hidroxidul de aluminiu este un antiacid cu acţiune slabă şi lentă. Are acţiune antiacidă directă; leagă acizii biliari şi scade contracţia muşchilor din peretele stomacului şi intestinului.
Hidroxidul de magneziu este un antiacid cu acţiune intensă, rapidă şi de durată relativ scurtă; acţionează prin creşterea volumului conţinutului intestinal. Astfel creşte şi contracţia muşchilor din peretele intestinului.

Indicații Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile:

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul durerilor determinate de afecţiunile esofagului, stomacului şi duodenului, însoţite de aciditate crescută (hiperaciditate), la adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 15 ani.

Contraindicații:

Nu luaţi Maalox:
- dacă sunteţi alergic la hidroxidul de aluminiu, hidroxidul de magneziu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aveţi insuficienţă renală severă, întrucât acesta conţine magneziu.

Administrare Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

În momentul apariţiei durerilor sau manifestărilor de aciditate crescută (hiperaciditate), doza uzuală este de 1 – 2 comprimate masticabile Maalox. Comprimatele masticabile pot fi supte sau mestecate. Doza cea mai mare recomandată este de 12 comprimate masticabile Maalox pe zi, administrate în 6 prize. Maalox este recomandat adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta peste 15 ani.

Dacă luaţi mai mult Maalox decât trebuie

În cazul administrării de lungă durată şi de doze mari, pot să apară scăderea fosfaţilor sau creşterea valorilor magneziului din sânge (hipermagneziemie).
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Maalox adresaţi-vă imediat unui medic sau mergeţi la cel mai apropiat serviciu de urgenţe al unui spital, pentru a primi tratamentul adecvat.

Compoziție Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile:

- Substanţele active sunt: hidroxidul de aluminiu şi hidroxidul de magneziu. Fiecare comprimat masticabil conţine 400 mg hidroxid de aluminiu şi 400 mg hidroxid de magneziu.
- Celelalte componente sunt: manitol, sorbitol, zaharină sodică, zahăr conţinând 3% amidon, aromă de mentă, stearat de magneziu, zahăr.

Precauții:

Dacă apar următoarele manifestări, cereţi sfatul unui medic:
− scădere în greutate
− dificultate la înghiţire sau jenă abdominală persistentă
− tulburări ale digestiei, nou instalate sau recent modificate
− insuficienţă renală.
- dacă aveţi insuficienţă renală sau faceţi dializă pe o perioadă lungă de timp, valorile aluminiului şi magneziului din sânge pot creşte. În acest caz, utilizarea de săruri de aluminiu şi de magneziu, timp îndelungat şi la doze mari, poate determina afectarea creierului (encefalopatie), demenţă, anemie cu celule roşii mici (anemie microcitară) sau agravarea demineralizării osoase (osteomalacie) datorată dializei.
dacă aveţi porfirie (boală ereditară care afectează formarea unui component al celulelor roşii sanguine) şi faceţi hemodializă
− dacă aveţi o alimentaţie cu un conţinut scăzut de fosfor, deoarece datorită prezenţei hidroxidului de aluminiu poate apare deficitul de fosfor.

Dacă durerile sau manifestările de aciditate crescută nu trec sau se agravează după 10 zile de tratament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Acest medicament conţine sorbitol şi zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Un comprimat masticabil conţine 59,2 mg zahăr. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Maalox nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Maalox conţine zahăr şi sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacții adverse ale Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt mai puţin frecvente pentru dozele recomandate. Ocazional pot apare diaree sau constipaţie, dacă medicamentul este utilizat în mod excesiv.

− Reacţiile adverse determinate de hidroxidul de aluminiu pot fi: constipaţie, greaţă, vărsături; deficit de fosfaţi (cu osteoporoză, hipercalciurie – eliminarea crescută a calciului prin urină, nefrolitiază secundară – formarea de pietre în rinichi) în caz de administrare de lungă durată sau de doze mari; tratamentul de lungă durată poate determina osteodistrofie (dezvoltarea şi creşterea anormală a osului), miopatie (afecţiune a muşchilor), encefalopatie (afectare a creierului, manifestată uneori prin fenomene de demenţă sau convulsii).
− Reacţiile adverse determinate de hidroxidul de magneziu pot fi: diaree, iar la doze mari şi tratament de lungă durată, creşterea valorilor magneziului din sânge (hipermagneziemie).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Nu este recomandată folosirea Maalox în acelaşi timp cu chinidina (medicament pentru tratamentul bolilor inimii).

Maalox poate să scadă absorbţia următoarelor medicamente, atunci când sunt utilizate în acelaşi timp:
- medicamente pentru diminuarea acidităţii gastrice: antagonişti H2, lansoprazol
- medicamente pentru tratamentul tuberculozei: etambutol, izoniazidă
- medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute şi al altor boli de inimă: atenolol, metoprolol, propranolol, digoxină
- medicamente pentru tratamentul malariei sau a unor afecţiuni reumatice: clorochină
- medicamente pentru tratamentul infecţiilor: cicline (tetraciclina), fluorochinolone, lincosamidă, cefdinir, cefpodoxima
- medicamente împotriva bolilor inflamatorii: diflunisal, glucocorticoizi (prednisolon, dexametazonă), indometacin
- medicamente pentru tratamentul osteoporozei: bifosfonaţi
- medicamente pentru tratamentul alergiilor: fexofenadină
- medicamente pentru tratamentul potasiului crescut în sânge: kayexalat
- medicamente pentru tratamentul micozelor: ketoconazol
- medicamente pentru tratamentul tulburărilor psihice: neuroleptice fenotiazinice
- medicamente pentru tratamentul intoxicaţiilor cu plumb, cupru şi pentru artrita reumatoidă: penicilamină
- medicamente pentru tratamentul bolilor glandei tiroide: tiroxină
- alte medicamente: florură de sodiu, fosfaţi, săruri de fer.

Anumite medicamente interacţionează cu antiacidele dacă sunt luate în acelaşi timp. Acestea ar trebui luate la un interval de 2 ore (4 ore pentru fluorochinolone), înainte sau după administrarea antiacidului.

Hidroxidul de aluminiu şi citraţii pot duce la creşterea valorilor aluminiului din sânge, mai ales la pacienţii cu insuficienţă renală.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi medicamente care conţin acid acetilsalicilic. Antiacidele pot creşte eliminarea acestora prin urină.

Dacă luaţi vreunul dintre medicamentele enumerate mai sus, medicul dumneavoastră vă va da instrucţiuni suplimentare.

Administrarea de Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Trebuie ţinut cont de conţinutul în ioni de aluminiu şi magneziu al medicamentului, care poate determina modificări ale modului în care alimentele trec prin intestin (tranzitului intestinal):
- hidroxidul de magneziu poate determina diaree
- hidroxidul de aluminiu poate determina constipaţie, mai frecvent la gravide decât la restul populaţiei.

Dacă sunteţi gravidă, medicul dumneavoastră vă va recomanda să nu luaţi timp îndelungat sau doze mari de antiacid.

Maalox se poate utiliza în timpul sarcinii sau în perioada alăptării, doar dacă este necesar şi după evaluarea atentă de către medicul dumneavoastră. Magneziul este considerat compatibil cu alăptarea.

Prezentare ambalaj:

Se prezintă sub formă de comprimate rotunde, cu margini teşite, plate, de culoare albă, având gravat “Mx” pe fiecare faţă.
Este disponibil în cutii cu 4 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate masticabile.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Maalox 400 mg/400 mg comprimate masticabile vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.