Prospect ROWACHOL picaturi orale solutie

Substanța activă: combinații
Producator: ROWA-WAGNER GmbH & Co. KG, Germania
Clasa ATC: [A05AX]: tractul digestiv si metabolism >> terapia veziculei biliare si a ficatului >> terapia veziculei biliare >> alte preparate pentru terapia bilei
Grupa farmacoterapeutica: alte preparate pentru terapia bilei

Indicații ROWACHOL picaturi orale solutie:

Adjuvant in tratamentul urmatoarelor afectiuni:
-Microlitiaza biliara
-Colecistite si inflamatii ale cailor biliare
-Diskinezii biliare
-Sindromul post-colecistectomie.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Obstructie biliara, litiaza biliara cu indicatie chirurgicala, ileus, empiem la nivelul vezicii biliare.
Copii sub 6 ani.
Sarcina.
Alaptare.
Epilepsie.

Administrare ROWACHOL picaturi orale solutie:

Doza recomandata la adulti este de 3 – 5 picaturi Rowachol de 4 - 5 ori pe zi, in cure de tratament a caror durata depinde de recomandarea medicului, in functie de tipul afectiunii si de particularitatile fiecarui caz in parte.
La copii, doza recomandata este de 1 – 2 picaturi Rowachol de 3 - 4 ori pe zi, pentru a evita un eventual supradozaj.

Picaturile se administreaza cu 30 minute inainte de mese, pe o bucata de zahar.

Compoziție ROWACHOL picaturi orale solutie:

100 g picaturi orale solutie contine α-pinen 13,6 g, β-pinen 3,4 g, camfen 5 g, cineol 2 g, mentona 6 g, mentol 32 g si borneol 5 g si excipienti: ulei de masline virgin.

Precauții:

Precautii
Se recomanda a nu se depasi doza recomandata datorita posibilitatii de aparitie a fenomenelor de supradozaj.
Se recomanda asocierea unei diete cu un continut scazut de colesterol.

Atentionari speciale
Datorita prezentei in compozitia Rowachol a unei cetone (mentona), cu proprietati neurotoxice si emenagoge administrarea medicamentului este contraindicata la pacientii cu epilepsie, in timpul sarcinii sau al perioadei de alaptare.

Datorita efectului colecistokinetic al unor componente din compozitia medicamentului (alcooli, mentona), administrarea la pacienti cu litiaza biliara poate determina aparitia unei colici biliare, sau a unor complicatii (icterul obstructiv, colangita, pancreatita) in cazul prezentei unor calculi a caror dimensiune nu permite eliminarea lor. De aceea in special in cazul pacientilor in varsta este necesara o anamneza corecta si administrarea cu prudenta a medicamentului.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale ROWACHOL picaturi orale solutie:

Pot apare reactii alergice (chiar intarziate).
Reactiile adverse sunt rare si minore. Un numar mic de pacienti au prezentat eructatii si gust de menta dupa masa. Acestea pot fi reduse sau evitate prin administrarea medicamentului cu 30 de minute inainte de masa.
Un numar foarte redus de pacienti au prezentat senzatie de gura uscata si ulceratii bucale, efecte care pot fi inlaturate prin intreruperea tratamentului.

Supradozajul:

Datorita continutului in monoterpene si a prezentei mentonei in compozitia medicamentului, administrarea acestuia timp indelungat poate determina fenomene de intoxicatie cronica: nefrita, hemoragii gastrice, insuficiente hepato-renale, steatoza hepatica.

Administrarea in doze mari a cetonelor (mentona) poate determina, in functie de doza, fenomene de intoxicatie acuta ca: vertij, stare generala de rau, dezorientare, obnubilare, accese epileptiforme si tetaniforme (contractii mioclonice), greata, dispnee si tulburari psihosenzoriale, coma si deces (intr-un timp extrem de scurt la doze foarte mari), avort datorita faptului ca la aceste doze cetonele sunt neurotoxice si emenagoge.

Daca medicamentul a fost inghitit de putin timp, trebuie efectuate spalaturi gastrice. Pacientul trebuie supravegheat cu atentie si daca este necesar trebuie instituit tratament simptomatic. Trebuie monitorizata functia cardiaca, renala si hepatica.

Studiile preclinice de toxicitate efectuate la animal au evidentiat faptul ca dozele mari de uleiuri esentiale pot provoca deprimarea sistemului nervos central, ducand la stupoare, insuficienta respiratorie, stare de excitatie si convulsii.

Iritatia digestiva poate conduce la greata, varsaturi si diaree.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Tratamentul cu ROWACHOL poate reduce efectul anticoagulantelor orale de tip acenocumarol sau warfarina. Sunt necesare precautii in cazul medicamentelor metabolizate la nivel hepatic, care au un indice terapeutic mic.

Administrarea de ROWACHOL picaturi orale solutie în sarcină / alaptare:

Medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii datorita proprietatilor neurotoxice, emenagoge si a efectului contracturant al mentonei.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon de sticla bruna a 10 ml picaturi orale solutie prevazut cu picurator

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ROWACHOL picaturi orale solutie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ROWACHOL picaturi orale solutie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.