Prospect Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie
Substanța activă: combinații
Producator: S.C.Meduman S.A., România
Clasa ATC: [A01AD]:
tractul digestiv si metabolism >>
produse pentru cavitatea bucala >>
produse pentru cavitatea bucala >>
alte preparate pentru tratamentul local
Indicații Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie:
Medicamentul este indicat în tratamentul aftelor bucale, gingivitelor, stomatitelor.Dacă nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
Contraindicații:
Nu utilizaţi Soluţie contra aftelor bucale-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lidocainǎ, la alte anestezice locale, la digluconat de clorhexidinǎ sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
-dacǎ suferiţi de vreo afecţiune care poate determina înghiţirea accidentală a soluţiei bucofaringiene.
Nu se admite folosirea medicamentului la copii mici, sub un an.
Administrare Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Aplicaţi medicamentul pe o bucată de vată sau tampon de tifon steril, cu ajutorul picurǎtorului (45 picǎturi), de la o distanţă de 2-4 mm, apoi badijonaţi zona lezată de 3-4 ori pe zi, cu cel puţin 2 ore înainte de mese. În cazul unor afte dureroase care îngreunează masticaţia, aplicaţi medicamentul înainte de masă.
Nu administraţi medicamentul la copii mici, sub un an.
Durata uzualǎ a tratamentului este de aproximativ 5 zile.
În cazul în care simptomele nu se amelioreazǎ dupǎ 2-3 zile de tratament, adresaţi-vǎ medicului sau farmacistului.
Dacă utilizaţi mai mult Soluţie contra aftelor bucale decât trebuie
Dacǎ aţi luat din greşeală prea mult din acest medicament:
- O cantitate mică nu ar trebui să aibă nici un efect secundar.
- O cantitate mare (de exemplu, o sticlă întreagă): trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital .
Ca urmare a conţinutului de alcool al produsului, ingestia accidentalǎ de cantitǎţi mari la copii necesită o intervenţie medicală promptă cu măsuri adecvate.
Clorhexidina este slab absorbită, atunci când este administratǎ oral. Pot să apară efecte locale cum ar fi senzaţie de arsurǎ la nivelul gurii şi gâtului. Este puţin probabil sǎaparǎ efecte sistemice, dacă sunt ingerate volume mari. Cu toate acestea, ingerarea unor cantităţi mari poate provoca tulburǎri digestive (dureri epigastrice, diaree) şi dacă clorhexidina trece în sistemul general, pot să apară semne de toxicitate neurologice.
Lidocaina, ingeratǎ în cantităţi mari va determina o amorţeală temporară a limbii şi senzaţie de sufocare din cauza anesteziei joncţiunii orofaringiene.
Proceduri de urgenţă:
- Nu se vaîncerca golirea stomacului.
- Administrarea de lapte, apă de băut, ouă crude, poate fi recomandabil, cu condiţia ca sǎ fie protejate căile respiratorii.
- Măsuri generale de susţinere ar trebui să fie instituite după cum consideră necesar medicul.
Dacă uitaţi să utilizaţi Soluţie contra aftelor bucale
Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, utilizaţi-o de îndată ce vă aduceţi aminte, dacă nu este timpul pentru următoarea doză.
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Soluţie contra aftelor bucale
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie:
Substanţele active sunt digluconat de clorhexidină şi lidocaină.Fiecare ml picături bucofaringiene soluţie conţine digluconat de clorhexidină soluţie 20% 2,425 mg şi lidocaină 21,34 mg.
Celelalte componente sunt: glicerol, etanol şi apǎ purificatǎ.
Precauții:
Înainte să utilizaţi Soluţie contra aftelor bucale, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Utilizaţi Soluţie contra aftelor bucale numai pentru administrare bucofaringianǎ.
Nu înghiţiţi medicamentul dupǎ aplicarea pe mucoasa bucalǎ şi gingivalǎ.
Nu utilizaţi medicamentul în caz de ulceraţii şi descuamarea erozivǎ a mucoasei bucale.
Dacǎ simptomele persistǎ peste durata maximǎ recomandatǎ pentru utilizarea medicamentului şi/sau sunt asociate cu febrǎ, adesaţi-vǎ medicului sau farmacistului.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorMedicamentul nu influenţeazǎ capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Soluţie contra aftelor bucale conţine 44232 mg etanol/100 ml, adică până la 147,44 mg etanol/doză (5 picături). Poate fi dăunător persoanelor cu etilism.
Acest lucru trebuie avut în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţi cu boli hepatice sau epilepsie.
Reacții adverse ale Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie:
Ca toate medicamentele, Soluţie contra aftelor bucale poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Reacţiile adverse observate cu Soluţie contra aftelor bucale sunt în general uşoare şi dispar după întreruperea tratamentului.
Reacţiile adverse datorate lidocainei sunt influenţate de dozǎ, şi pot fi:
- Frecvente:
Tulburǎri vasculare: hipotensiune arterialǎ, hipertensiune arterialǎ.
Tulburǎri gastro-intestinale: greaţǎ, vǎrsǎturi.
Tulburǎri ale sistemului nervos: parestezie, ameţeli.
Tulburǎri cardiace: bradicardie.
- Mai puţin frecvente:
Tulburǎri ale sistemului nervos: semne şi simptome de toxicitate CNS (convulsii, parestezie, amorţeli ale limbii, hiperacuzie, tulburǎri vizuale, tremurături, tinitus, dizartrie, CNS depresie).
- Rare:
Tulburǎri cardiace: stop cardiac, aritmii cardiace.
Tulburǎri ale sistemului imunitar : reacţii alergice, reacţii anafilactice/şoc.
Tulburări respiratorii: deprimare respiratorie.
Tulburări ale sistemului nervos: neuropatie, leziuni ale nervilor periferici.
Tulburări oculare: arahnoidită,diplopie.
Aceste reacţii adverse sunt, în general, legate de doză şi pot duce la niveluri plasmatice ridicate, cauzate de supradozare, absorbţie rapidă sau injectarea accidentală intravasculară sau pot rezulta dintr-o hipersensibilitate, toleranţă diminuatǎ din partea pacientului.
Cele mai frecvente reacţii adverse asociate cu digluconatul de clorhexidinǎ, sunt o oarecare colorare temporarǎ a dinţilor şi a altor suprafeţe din zona de aplicare, o favorizare a formării calculului dentar şi o modificare în percepţia gustului.
Uneori se produce o senzaţie de arsură locală în momentul aplicării.
Mai puţin frecvent au fost raportate stomatite, gingivite, glosite, ulceraţii, gură uscată, hipoestezie, edem lingual şi parestezii.
Rar, se pot produce iritatii minore şi descuamari superficiale ale mucoasei bucale.
Rar, se poate produce umflarea glandelor parotide, reacţie care dispare după întreruperea tratamentului.
Foarte rar, se pot produce reacţii alergice severe.
În general, reacţiile adverse dispar dupǎ întreruperea tratamentului.
Deoarece produsul se administreazǎ topic, prin badijonarea mucoasei bucale şi nu se înghite, probabilitatea apariţiei reacţiilor adverse este foarte micǎ.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ulAgenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.Nu se cunosc interacţiuni cu alte medicamente.
Clorhexidina este incompatibilǎ cu agenţii anionici, care sunt de obicei prezenţi în pastele de dinţi convenţionale. Prin urmare, clătiţi bine gura cu apă, după periaj cu pasta de dinţi, înainte de a utiliza acest medicament. Utilizaţi medicamentul la un interval scurt de timp, dupǎ periajul cu pasta de dinţi.
Soluţie contra aftelor bucale împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Soluţie contra aftelor bucale se administrează cu cel puţin 2 ore înainte de mese. Înainte de administrare clătiţi bine gura cu apă. În cazul unor afte dureroase care îngreunează masticaţia, aplicarea se poate face înainte de masă.
Administrarea de Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.Nu existǎ studii adecvate privind utilizarea medicamentului la femeile însǎrcinate sau care alǎpteazǎ. Utilizaţi acest medicament în timpul sarcinii numai la recomandarea medicului dacǎ acesta consideră că este absolut necesar.
Prezentare ambalaj:
Soluţie contra aftelor bucale se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră.Este disponibil în cutii cu un flacon din sticlă brună, închis cu sistem de închidere cu siguranţă şi picurător din polietilenă; conţine 10 ml picături bucofaringiene, soluţie.
Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau flacon după EXP.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
- LOCACORTEN WITH NEOMYCIN, crema
- POLYBACTRIN SOLUTIE G.U., pulb.
- DOXIPROCT PLUS 40 mg+20 mg+0,25 mg/g unguent rectal
- BETRIVIT, fiole
- Inovum HCT 40 mg/10 mg/12,5 mg, comprimate filmate
- Fasconal P, comprimate
- Valfen 50 mg + 20 mg capsule
- Tolucombi 80 mg/25 mg comprimate
- Rowachol, capsule
- HEPASTERIL A, sol.perf.
- CYMALON, gran.susp.
- QUINAX 0,15 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- SILODERM S5, ung.
- Maltofer Fol 100 mg/0,35 mg, comprimate masticabile
- SEPTOLETE Pastile
- Mobilat cremă
- Ampiclox, capsule
- CARBOCIF, compriamte
- CLARINASE REPETABS, compr.film.
- COLDREX NITE sirop
- EUROSEPT, comprimate pentru supt
- PECTOLYN ANTITUSIVE, sirop
- DIALENS, sol.oft.
- CALCIUM-SANDOZ, sirop
- PRIMASEPT MED, sol.ext.
- Fasconal (Gedeon), comprimate
- FASCONAL, compr.
- Wick Vaporub unguent
- CHEWABLE VITAMINS IRON, compr.
- OROFAR 2 mg + 1,5 mg/ml spray bucofaringian, soluţie
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie(din aceeași clasă):
- AFTOLIZOL, sol.ext.
- Alvogyl, pasta
- B.B.C., sol.ext.
- Benzidamina Teva 3 mg comprimate
- CALGEL gel gingival
- Caustinerf fara arsenic, pasta
- Cholinex 150 mg, comprimate de supt
- Citrolin, apa de gura
- Dentinox – Gel N, 10 g gel gingival
- Dentinox – Gel N, 10 g gel gingival
- DENTOCALM, unguent
- Dentocalmin solutie dentara
- Garganta 1,5 mg/ml spray bucofaringian, soluţie
- Garganta 3 mg comprimate de supt
- GLIMBAX, apă de gură, 0,074 g / 100 ml
- Influsept 3 mg pastile
- INSADOL, draj.
- INSADOL, sol.uz int.
- Kamistad, gel
- Piascledine 300 mg, capsule
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Soluţie contra aftelor bucale 2,425 mg/21,34 mg/ml picături bucofaringiene soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!