Prospect Momerid 1 mg/g, unguent

Substanța activă: mometasonum
Producator: Medicamenta a.s., Republica Ceha
Clasa ATC: [D07AC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi simpli >> corticosteroizi puternici (grup III)

Indicații Momerid 1 mg/g, unguent:

Momerid contine substanta activa furoat de mometazna, care apartine unui grup de medicamente numit corticosteroizi topici (sau steroizi). Corticosteroizii topici pot fi impartiti in patru grade de intensitate sau potenta: slabi, moderati, puternici si foarte puternici. Momerid este clasificat ca un corticosteroid puternic. La adulti si copii cu varsta de cel putin 6 ani, Momerid este utilizat pentru a reduce
simptomele determinate de anumite afectiuni inflamatorii ale pielii, cum sunt psoriazisul (cu exceptia placilor extinse de psoriazis) si dermatita atopica.

Acest medicament este utilizat, in general, pentru tratamentul afectiunilor pielii, in care aceasta este foarte uscata, solzoasa si crapata. Medicamentul nu duce la vindecarea afectiunii medicale de care suferiti, dar va ajuta la ameliorarea simptomelor pe care le aveti.

Contraindicații:

Nu utilizati Momerid

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra, sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa, mometazona sau la alti corticosteroizi sau la oricare dintre celelalte componente incluse in Momerid.

Pentru orice alte afectiuni ale pielii, deoarece acestea se pot agrava, in special, acneea rozacee (o afectiune a pielii care afecteaza fata), acneea, dermatita din jurul gurii, mancarimea din zona perianala si genitala, iritatiile de scutec, infectiile bacteriene, cum sunt impetigo, tuberculoza (infectie pulmonara), sifilisul (o boala transmisibila sexual), infectiile virale, cum sunt herpesul, zona zoster si varicela, infectiile fungice, cum sunt piciorul atletului (piele inrosita, ingrosata, cu senzatie de mancarime la nivelul piciorului) sau candidoza, o infectie a vaginului care poate determina scurgeri si mancarime sau alte infectii ale pielii.

Daca ati avut recent o reactie la o vaccinare (de exemplu, pentru gripa).

Administrare Momerid 1 mg/g, unguent:

Mod de administrare

Momerid este indicat pentru uz cutanat (utilizare la nivelul pielii).
Acest medicament este numai pentru uz extern.

Utilizati intotdeauna Momerid exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicul dumneavoastra trebuie sa va evalueze tratamentul la intervale regulate.

Adulti, inclusiv pacienti varstnici si copii cu varsta de cel putin 6 ani:
Trebuie aplicat, cu grija, un strat subtire de Momerid pe suprafetele de piele afectata, o data pe zi.
Este necesar sa utilizati numai o cantitate mica din acest medicament.
Daca v-a fost prescris unguentul, este suficienta doar o unitate varf de deget (o linie de la varful degetului aratator al unui adult pana la primul pliu) pentru a acoperi o suprafata de doua ori cat o mana de adult. Nu aplicati niciodata o cantitate mai mare sau mai des decat vi s-a recomandat de catre medicul dumneavoastra sau de catre farmacist.

Aveti grija deosebita:

Nu utilizati unguentul pe fata fara supravegherea atenta a medicului dumneavoastra.
Nu trebuie sa utilizati unguentul pe suprafete mari de corp (mai mult de 20% din suprafata corporala) sau pentru o durata lunga de timp (de exemplu, in fiecare zi pentru mai mult de 3 saptamani).
Evitati contactul ochilor cu unguentul.
Nu aplicati bandaje sau pansamente pe suprafata tratata decat la recomandarea medicului dumneavoastra. Acestea vor creste absorbtia preparatului si numarul reactiilor adverse posibile.
Momerid nu este recomandat pentru utilizarea la copii cu varsta sub 6 ani.

Copii cu varsta de cel putin 6 ani:
Nu utilizati unguentul la copii cu varsta peste 6 ani, pe oricare parte a corpului, fara supravegherea atenta a medicului. Nu aplicati unguentul pe mai mult de maxim 10% din aria suprafetei corporale a copilului.

Daca uitati sa aplicati Momerid
Daca uitati sa aplicati unguentul la momentul programat, aplicati-l cat de curand va aduceti aminte, apoi continuati tratamentul in mod normal. Nu aplicati o cantitate dubla sau nu utilizati de doua ori pe zi pentru a compensa aplicarea uitata.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Momerid

Nu trebuie sa apara reactii adverse daca dumneavoastra (sau altcineva) inghititi accidental unguentul. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului. Unii dintre hormonii dumneavoastra pot fi afectati daca
utilizati unguentul mai des decat trebuie sau pe arii mai mari de corp. La copii, pot fi afectate cresterea si dezvoltarea.

Daca nu ati respectat instructiunile de dozaj sau recomandarile medicului dumneavoastra si ati utilizat unguentul prea des si/sau pentru o perioada lunga de timp, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.


Daca incetati sa utilizati Momerid
Nu incetati brusc tratamentul daca l-ati utilizat pentru o perioada lunga de timp, deoarece acest lucru poate fi daunator. Tratamentul trebuie sa fie intrerupt treptat, urmand sfatul medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Momerid 1 mg/g, unguent:

Substanta activa este furoatul de mometazona.
Fiecare gram de Momerid contine furoat de mometazona 1 mg.
Celelalte componente sunt: hexilenglicol, acid fosforic concentrat (pentru ajustarea pH-ului), monopalmitostearat de propilenglicol, ceara alba de albine, vaselina alba, butilhidroxitoluen (E 321) (ca antioxidant) si apa purificata.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Momerid

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, ati putea fi gravida sau daca alaptati.
Daca apar iritatii sau sensibilizare la utilizarea Momerid, trebuie sa spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Cand se utilizeaza acest medicament in psoriazis, acesta poate agrava afectiunea (de exemplu poate sa apara o forma pustulara a bolii). Trebuie sa lasati medicul sa evalueze evolutia cazului dumneavoastra la intervale regulate, deoarece acest tratament necesita o
supraveghere atenta.

Momerid nu trebuie aplicat pe pielea lezata.
Unguentul nu trebuie aplicat pe pleoape. Aveti grija ca unguentul sa nu ajunga in contact cu ochii.

Atenționări:

Momerid contine propilenglicol care poate provoca iritatie cutanata si butilhidroxitoluen, (E 321), care poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact) sau iritatia ochilor si a mucoaselor.

Reacții adverse ale Momerid 1 mg/g, unguent:

Ca toate medicamentele, Momerid poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca simptomele dumneavoastra nu incep sa se amelioreze dupa utilizarea acestui medicament conform instructiunilor medicului sau daca se agraveaza, adresati-va medicului dumneavoastra.

Reactiile adverse raportate la copiii si adultii care au utilizat corticosteroizi topici, includ:

Urmatoarele frecvente sunt considerate baza pentru evaluarea reactiilor adverse:

foarte frecvente:afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10
frecvente:afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100
mai putin frecvente:afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000
rare:afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000
foarte rare:afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000
Cu frecventa necunoscuta:care nu poate fi estimata din datele disponibile

Tabel 1: Reactii adverse legate de tratament raportate in functie de clasificarea pe aparate, sisteme si organe si frecventa
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente:
Senzatie de arsura usoara pana la moderata la locul de aplicare, subtierea pielii, senzatie de furnicaturi/intepaturi, mancarime, infectii
bacteriene, parestezie (senzatii anormale la nivelul pielii) sau urme neobisnuite pe piele, de culoare rosie.

Mai putin frecvente:
Urme neregulate sau dungi pe piele, infectie secundara, vezicule cu puroi pe pielea fetei, colorarea in rosu-inchis sau albastru-inchis a pielii, inflamarea foliculilor de la nivelul pielii, cresterea neobisnuita a parului, sensibilizare, uscaciune, modificarea culorii pielii, macerarea pielii (inmuierea si albirea pielii), inflamatie (inclusiv reactii de tip acneic), miliaria (senzatie de caldura intepatoare, o eruptie trecatoare pe piele cu senzatie de mancarime puternica)

Infectii si infestari
Mai putin frecvente: Infectie secundara.

Tulburari vasculare
Foarte rare: Vase de sange dilatate la nivelul pielii numite vene de paianjen

Utilizarea crescuta, tratamentul unor suprafete mari de piele, utilizarea de lunga durata si utilizarea sub pansament pot creste riscul aparitiei reactiilor adverse.

Corticosteroizii pot afecta productia normala de steroizi din corp. Acest lucru are posibilitate mai mare de aparitie daca se utilizeaza doze mari pe o perioada lunga de timp.
In special, la copiii tratati cu unguente si creme care contin corticosteroizi medicamentul se poate absorbi prin piele si poate sa apara o tulburare numita sindromul Cushing care include simptome numeroase, cum sunt fata in luna plina” si slabiciunea.
Copiii tratati pentru o perioada lunga de timp pot creste mai incet decat altii. Medicul dumneavoastra poate preveni acest lucru prescriind cea mai mica doza de steroid care sa controleze bine simptomele.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala si orice alte tratamente sau suplimente dietetice, cum sunt vitaminele. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Administrarea de Momerid 1 mg/g, unguent în sarcină / alaptare:

In timpul sarcinii sau in timp ce alaptati, tratamentul cu Momerid trebuie inceput numai la recomandarea medicului dumneavoastra.

Cu toate acestea, daca medicul dumneavoastra va prescrie unguentul in timpul sarcinii sau in timp ce alaptati, trebuie sa evitati sa utilizati doze mari si utilizati numai pentru perioade scurte. Momerid nu trebuie aplicat in zona sanului in perioada de alaptare.

Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Momerid este un unguent moale, de culoare alba translucid. Unguentul este continut in tuburi din aluminiu cu capac perforator din PEDJ, cu filet, de culoare alba, intr-o cutie.
Marimea ambalajelor: tuburi cu 10 g, 15 g, 20 g, 30 g, 50 g, 60 g sau 100 g unguent.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Momerid dupa data de expirare inscrisa pe tub si pe cutie, dupa EXP. Data de
expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se pastra la temperaturi peste 30 grade C.

Aruncati tubul desigilat cu unguentul ramas dupa 12 saptamani.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mometasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Momerid 1 mg/g, unguent(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Momerid 1 mg/g, unguent vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.