Prospect VANCO-TEVA, pulb.liof.

Substanța activă: vancomycini hydrochloridum
Clasa ATC: [J01XA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibacteriene >> glycopeptide - antibacteriene

Indicații VANCO-TEVA, pulb.liof.:

Infectii severe cu stafilococi sau alti germeni gram-pozitivi: septicemii, infectii osoase, infectii ale tractului respirator inferior sau cutanate.
Pacienti alergici la peniciline sau care nu raspund la alte antibiotice inclusiv peniciline sau cefalosporine. Infectii cu stafilococi rezistenti la meticilina (beta-lactamo-rezistenti).
Profilaxia si tratamentul colitei pseudomembranoase, al endocarditei bacteriene cu Str. viridans, Str. Bovis, Str. Pyogenes sau cu enterococi, mai ales cea cu Staph. Epidermidis, secundara protezarii valvulare. infectiile aparute postchirurgical sau la imunodeprimati.

Contraindicații:

Hipersensibilitate cunoscuta la antibiotic.

Administrare VANCO-TEVA, pulb.liof.:

Adulti cu functii renale normale: 2 g/zi, i.v. timp de cel putin 60 min (500 mg la 6 ore sau 1 g la 12 ore). Dozele pot fi modificate in functie de varsta sau obezitate daca ea exista.
Copii cu functii renale normale: 10 mg/kg corp la 6 ore, i.v. timp de peste 60 min. nou-nascuti si copii mici: initial 10 mg/kg corp la 12 ore (prima saptamana de viata), apoi la 8 ore (varsta de 1 luna), timp de peste 60 min diluata in ser fiziologic sau glucozat 5% (5 mg/ml cel mult 10 mg/min pana la 10 mg/ml). Pacienti cu afectare renala: doze scazute in functie de clearance-ul la creatinina; in anurie se administreaza 1 g la 7-10 zile.
Prematuri si varstnici: doze scazute deoarece functia renala a acestora este redusa. Colita pseudo-membranoasa (Cl. difficile si Staph. enterocolitis): adulti 500 mg pana la 2 g pe zi si copii 40 mg/kg corp, fractionat in 3-4 doze, oral diluat in apa, timp de 7-10 zile. Administrat pe cale orala nu este eficient si in cazul altor infectii.
Inaintea administrarii se va pregati solutia introducand in flacon (500 mg/10 ml) 10 ml de apa distilata pentru o concentratie de 50 mg vancomicina, dupa care se agita pana la omogenizare. Solutia obtinuta poate fi diluata cu: NaCl 9%, solutie Ringer lactat, dextroza 5%. Se recomanda administrarea cat mai repede dupa constituirea amestecului deoarece vancomicina poate provoca instabilitatea fizica a celorlalte componente datorita pH-ului scazut.

Acțiune:

Vancomicina este un antibiotic cu actiune bactericida de alterare a permeabilitatii peretelui celular si a sintezei arn bacterian.
Spectrul sau de actiune cuprinde germeni grampozitivi aerobi, inclusiv cei secretori de beta-lactamaza (stafilococi + streptococi) si anaerobi (clostridium). Alti germeni sensibili sunt: Listeria, lactobacillus, Actinomyces, Bacillus anthracis, Corynebacterium. Fungii si micobacteriile sunt rezistente la vancomicina. Este slab absorbita la nivelul tractului gastro-intestinal si de aceea pentru a fi eficienta se administreaza in perfuzie i.v.

Este eficienta pe cale orala numai in colita pseudo-membranoasa. Se poate utiliza singura sau in asociere cu amino-glicozide sau rifampicina.

Compoziție VANCO-TEVA, pulb.liof.:

Flacon cu vancomicina HCl pudra liofilizata, sterila, echivalentul a 500 mg vancomicina baza.

Precauții:

Administrarea rapida in bolus poate produce hipotensiune sau stop cardiac.
De aceea, trebuie diluata inaintea administrarii si perfuzata in decursul a 60 min pentru a evita reactiile provocate de absorbtia rapida. La pacientii cu insuficienta renala trebuie ajustate dozele deoarece administrarea timp indelungat la nivel ridicat prezinta un risc crescut de toxicitate.
Alte medicamente cu substanța activă vancomycini hydrochloridum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VANCO-TEVA, pulb.liof.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VANCO-TEVA, pulb.liof. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.