Prospect Voltaren Forte 23,2 mg/g gel

Substanța activă: diclofenacum
Producator: Novartis Consumer Health GmbH
Clasa ATC: [M02AA]: sistemul muscular-scheletic >> preparate topice pentru leziuni si algii musculare >> produse topice pentru articulatii si muschi >> antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic
Voltaren Forte conţine substanţa activă diclofenac care face parte din grupul de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Este special creat pentru a fi absorbit în piele prin masaj și crește permeabilitatea la nivelul pielii. Substanța activă pătrunde în profunzimea țesutului inflamat.

Indicații Voltaren Forte 23,2 mg/g gel:

Voltaren Forte este utilizat pentru a calma durerea şi a reduce inflamaţia şi edemul în cazul unor afecţiuni dureroase de la nivelul încheieturilor şi muşchilor.

Voltaren Forte poate fi utilizat în tratarea următoarelor afecţiuni:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 14 ani şi peste:
• Traumatisme ale articulaţiilor şi muşchilor (de exemplu entorse, luxaţii, echimoze, dureri de spate, traumatisme din sport); ameliorează rapid durerea, inclusiv durerea moderată până la severă, se îmbunătățește mobilitatea pacientului și ajută la recuperarea funcției normale.
• Tendinită (de exemplu cotul tenismenului), inflamația tendoanelor din jurul cotului sau a genunchiului.
Numai adulţi (cu vârsta de 18 ani şi peste):
• Artroza uşoară a genunchilor sau degetelor sau de la nivelul coloanei vertebrale.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Voltaren Forte
• dacă sunteţi alergic la diclofenac sau la alte medicamente utilizate pentru tratamentul durerilor, febrei sau inflamaţiilor, cum sunt ibuprofen sau acid acetilsalicilic (o substanţă utilizată în prevenirea coagulării sângelui) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Simptomele unei reacţii alergice pot include: respiraţie şuierătoare (astm bronşic) sau îngreunată; urticarie sau erupţie pe piele manifestată prin vezicule; umflarea feţei sau a limbii; curgerea nasului.
• Dacă sunteţi gravidă în ultimele 3 luni de sarcină.
• Dacă aveţi vârsta sub 14 ani.
Dacă vi se aplică vreuna dintre situaţiile de mai sus, nu utilizaţi Voltaren Forte.

Administrare Voltaren Forte 23,2 mg/g gel:

Utilizaţi întotdeauna Voltaren Forte exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 14 ani şi peste:
Aplicaţi Voltaren Forte de 2 ori pe zi (dimineaţa și seara) pe suprafaţa dureroasă; durerea se ameliorează pentru o perioadă îndelungată, de până la 12 ore.

Cum să aplicaţi Voltaren Forte
1. Înainte de prima utilizare desigilaţi tubul: deşurubaţi capacul, apoi folosiţi partea opusă pentru a fixa, răsuci şi îndepărta sigiliul de pe tub.
2. Stoarceţi uşor din tub o cantitate mică de gel şi aplicaţi-o pe zona dureroasă sau inflamată şi masaţi uşor pentru a pătrunde în piele. Cantitatea necesară depinde de mărimea zonei dureroase sau inflamate; de obicei, este necesară o cantitate variind de la mărimea unei cireşe până la cea a unei nuci. Veţi simţi o senzaţie uşoară de răcorire atunci când masaţi gelul până la pătrunderea în piele.
3. Spălaţi-vă pe mâini după ce masaţi gelul, pentru a evita contactul accidental cu gura sau cu ochii (vezi punctul 2), exceptând cazul în care mâinile reprezintă suprafaţa care trebuie tratată.
Voltaren Forte este indicat numai pentru uz extern.

Cât timp trebuie să utilizaţi Voltaren Forte
Nu utilizaţi Voltaren Forte mai mult de:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 14 ani şi peste:
• 2 săptămâni pentru traumatisme ale muşchilor şi încheieturilor (de exemplu luxaţii, întinderi, echimoze) sau tendinită.

Numai adulţi (cu vârsta de 18 ani şi peste)
• 3 săptămâni pentru dureri asociate artrozelor
Un tratament mai îndelungat poate fi administrat numai la recomandarea medicului.
Dacă durerea sau inflamaţia persistă timp de 7 zile, sau se accentuează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult Voltaren Forte decât trebuie
Dacă ați aplicat mai mult gel decât trebuie, ștergeti surplusul de gel cu un șervetel. Dacă un copil sau dumneavoastră înghiţiţi accidental Voltaren Forte, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Voltaren Forte
Dacă uitaţi să aplicaţi Voltaren Forte la ora obişnuită, puteţi să îl aplicaţi atunci când vă amintiţi şi apoi continuaţi ca de obicei. Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Voltaren Forte 23,2 mg/g gel:

- Substanţa activă este diclofenac dietilamină. Un gram de gel conţine diclofenac dietilamină 23,2 mg, corespunzător la diclofenac sodic 20 mg.
- Celelalte componente sunt: alcool izopropilic, propilenglicol, caprilcaproat de cocoil, parafină lichidă, eter macrogol cetostearil, carbomeri, dietilamină, parfum eucaliptus sting, oleil alcool butilhidroxitoluen, apă purificată.

Precauții:

- NU aplicaţi gelul dacă aveţi leziuni pe piele cum sunt tăieturi, plăgi deschise sau pe pielea care prezintă urticarie sau eczemă. Dacă urticaria începe să apară pe piele după ce aplicaţi medicamentul, întrerupeţi tratamentul.
- Evitaţi aplicarea pe suprafeţe întinse de piele şi timp îndelungat, cu excepţia cazului în care vă recomandă medicul.
- Voltaren Forte este doar pentru uz extern. A nu se utiliza în cavitatea bucală. A nu se înghiţi.
- Spălaţi-vă pe mâini după utilizare. Evitaţi contactul cu ochii. Dacă acest lucru se întâmplă, clătiţi-vă ochii cu apă curentă, din abundenţă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă disconfortul persistă.
- Puteţi utiliza un bandaj elastic (orteză) sau feșe specifice leziunilor de tip entorsă, dar nu utilizaţi gelul sub bandaje elastice ocluzive (plastic).
Dacă aveţi întrebări, discutaţi cu farmacistul sau doctorul dumneavoastră înainte de a utiliza Voltaren Forte.

Copii şi adolescenţi
Datele privind siguranţa şi eficacitatea administrării la copii şi adolescenţi sub 14 ani sunt insuficiente.

La adolescenţi începând cu vârsta de 14 ani, dacă acest medicament este necesar pentru tratamentul durerii pe o perioadă mai mare de 7 zile sau dacă simptomele se înrăutăţesc, pacientul/părinţii adolescentului este/sunt sfătuiţi să consulte medicul.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Voltaren Forte nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Voltaren Forte conţine butilhidroxitoluen. Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritaţia ochilor sau a mucoaselor.

Voltaren Forte conţine propilenglicol. Poate provoca iritaţie cutanată.

Reacții adverse ale Voltaren Forte 23,2 mg/g gel:

Ca toate medicamentele, Voltaren Forte poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele reacţii adverse rare şi foarte rare pot fi grave
Dacă aveţi oricare dintre simptomele de alergie de mai jos, OPRIŢI administrarea Voltaren Forte şi adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului dumneavoastră:
• Erupţie tracătoare pe piele cu vezicule; urticarie (pot afecta între 1 şi 10 pacienți din 10000).
• Respiraţie şuierătoare, greoaie sau senzaţia de apăsare în piept (astm bronşic) (pot afecta mai puţin de 1 pacient din 10000).
• Umflarea feţei, buzelor, limbii şi gâtului (pot afecta mai puţin de 1 pacient din 10000).

Alte reacţii adverse ce pot avea loc sunt de obicei uşoare, trecătoare şi inofensive (dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă unui medic sau farmacist).

Reacţii adverse frecvente (pot afecta între 1 şi 10 pacienți din 100)
• Erupţii pe piele, mâncărimi, înroşire sau usturime a pielii.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta mai puţin de 1pacient din 10000)
• Pielea poate fi mai sensibilă la expunerea la soare. Pot apărea semne de arsuri solare cu mâncărimi, umflături şi vezicule.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Voltaren Forte împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea de Voltaren Forte 23,2 mg/g gel în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.
Voltaren Forte nu trebuie utilizat în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, pentru că poate afecta fătul sau poate crea probleme la naştere. Voltaren Forte trebuie utilizat numai la recomandarea medicului în timpul primelor 6 luni de sarcină iar doza trebuie menţinută cât mai scăzută şi durata tratamentului să fie cât mai scurtă posibil.
În timpul alăptării Voltaren Forte trebuie utilizat numai la recomandarea medicului, întrucât diclofenacul trece în cantităţi mici în laptele matern. Totuşi, Voltaren Forte nu trebuie aplicat pe sâni de către mamele care alăptează, nici altundeva pe suprafeţe mari de piele sau pentru o perioadă mai mare de timp.

Prezentare ambalaj:

Voltaren Forte se prezintă sub formă de gel moale, omogen, cu aspect cremos, de culoare albă până la alb-gălbuie. Nu este gras și nu patează.

Ambalaj
Cutie cu un tub din aluminiu laminat (polietilenă de joasă densitate/aluminiu/polietilenă de înaltă densitate (strat intern), sigilat cu o membrana etanşă din polietilenă de înaltă densitate, închis cu capac alb cu filet, din polipropilenă, având încorporat un dispozitiv folosit pentru a îndepărta sigiliul înainte de folosire.
Mărimea ambalajului: 20 g; 30g, 50 g; 60 g, 100 g, 120 mg, 150 g.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după “EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentul ambalat pentru comercializare: A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.
Medicamentul în uz sau medicamentul după prima deschidere - A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă diclofenacum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Voltaren Forte 23,2 mg/g gel(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Voltaren Forte 23,2 mg/g gel vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.