Prospect ABITREXATE, sol.inj.

Substanța activă: methotrexatum
Clasa ATC: [L01BA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai acidului folic

Indicații ABITREXATE, sol.inj.:

Solutia injectabila Abitrexate este indicata in urmatoarele cazuri:
a. Boli neoplazice:
1.Tratamentul coriocarcinomuiui gestational, corioadenomului si molei hidatiforme. tratamentul de intretinere (asociat altor chimioterapice) in leucemia acuta limfocitara, pentru profilaxia meningitei leucemice.
2. Tratamentul cancerelor de san, cancerelor epidermoide ale capului si gatului, al micosisului fungoid in stadiu avansat si al cancerului de plaman, indeosebi tipul scuamos si cu celule mici (mono sau polichimioterapie).
3. Tratamentul limfomelor non-hodgkiniene in stadiu avansat
(polichimioterapie). Prelungirea perioadelor de remisiune la pacientii cu osteosarcom nemetastazat, dupa rezectie chirurgicala sau amputatie pentru tumora primara (doze mari de metotrexat asociat cu alte chimioterapice, sub protectie cu folinat de calciu).

b. Psoriazis:
1. Controlul simptomatic al psoriazisului sever, care nu raspunde la alte forme de tratament si la care diagnosticul a fost stabilit prin biopsie si/sau consult dermatologic. Este necesara asigurarea ca faza acuta a psoriazisului nu este produsa de o afectiune concomitenta, nediagnosticata, care afecteaza raspunsul imun.
poliartrita reumatoida:
2. Tratamentul poliartritei reumatoide la pacientii selectionati, cu forme severe active de boala, clasica sau definita (criterii ARA), cu raspuns terapeutic insuficient sau intoleranta la tratamentul adecvat de prima linie cu doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene si cel putin unul din medicamentele specifice ale poliartritei reumatoide.

Contraindicații:

Este contraindicat la pacientii cu psoriazis sau poliartrita reumatoida daca sunt alcoolici, sau sufera de hepatita alcoolica sau alte boli cronice de ficat, la pacientii cu sindroame de imunodeficienta (analize de laborator pozitive), la pacientii cu discrazii sanguine preexistente (hipoplazie medulara, leucopenie, trombocitopenie, anemie semnificativa) si la cei cu hipersensibilitate cunoscuta la metotrexat.

Administrare ABITREXATE, sol.inj.:

Boli neoplazice
Coriocarcinom si boli trofoblastice similare:
Se administreaza pe cale orala, zilnic 5-30 mg metotrexat pentru un ciclu de 5 zile. Aceste cicluri se repeta, cand este necesar, de 3-5 ori, cu pauze de una sau mai multe saptamani intre ele cat este necesar pentru disparitia manifestarilor toxice. Eficacitatea tratamentului este evaluata de obicei prin analiza cantitativa a hCG (gonadotropinei corionice urinare) pe 24 de ore.

Psoriazis si poliartrita reumatoida
Pacientul trebuie bine informat asupra riscurilor care pot aparea si trebuie sa fie sub continua supraveghere a medicului (vezi Informatii pentru pacient). Trebuie efectuata evaluarea hematologica, hepatica, renala si pulmonara prin anamneza, examen fizic si analize de laborator, inainte de inceperea tratamentului cu metotrexat, in timpul acestuia si inainte de reluarea sa (vezi Contraindicatii).
Dozele recomandate sunt de 5-15 mg, intr-o singura priza o data pe saptamana (se folosesc comprimate de 2,5 mg). Dozele trebuie individualizate continuu, inaintea inceperii schemei obisnuite de tratament se poate administra o doza test initiala pentru a decela eventuale fenomene de hipersensibilitate si reactii adverse. Supresia medulara maxima apare de obicei in 7-10 zile.

Psoriazis
Scheme de tratament initiale:
1. Doza unica saptamanala 10-25 mg oral, intramuscular sau intravenos pana la obtinerea raspunsului adecvat.
2. Schema de tratament oral fractionat: de 3 ori cate o doza de 2,5 mg la intervale de 12 ore. Doza fiecarei schemei se ajusteaza treptat pentru a obtine raspuns clinic optim. Obisnuit nu trebuie depasite 30 mg pe saptamana. Dupa ce s-a obtinut raspunsul optim, dozele trebuie reduse pana la cea mai scazuta cantitate eficace, iar intervalul dintre administrari trebuie crescut. Folosirea metotrexatului poate permite reintoarcerea la tratamentul local conventional al psoriazisului, ceea ce este recomandat.
Poliartrita reumatoida
Scheme de tratament initial:
1. Doze unice orale de 7,5 mg o data pe saptamana.
2. Doze orale fractionate de 3 ori cate o doza de 2,5 mg la intervale de 12 ore.
Dozele fiecarei scheme pot fi ajustate pentru a obtine un raspuns optim, nu trebuie depasita o doza totala de 20 mg pe saptamana. Experienta limitata arata o crestere semnificativa a incidentei si severitatii unor reactii toxice, in special supresia medulara, la doze mai mari de 20 mg pe saptamana. Odata obtinut raspunsul clinic, dozele se reduc pana la cea mai mica doza eficace. Raspunsul terapeutic incepe de obicei dupa 3-6 saptamani de tratament, iar starea pacientului se amelioreaza in continuare in urmatoarele 12 saptamani sau chiar mai mult. Durata optima de tratament este necunoscuta.
Date limitate furnizate de studii pe termen lung indica faptul ca ameliorarea clinica se mentine cel putin 2 ani in conditii de tratament continuu, in cazul intreruperii tratamentului, poliartrita reumatoida se agraveaza de obicei dupa 3-6 saptamani.
Aceasta trebuie sa revina la normal sau la valori mai mici de 50 UI/24 ore dupa al treilea sau al patrulea ciclu de tratament. Urmeaza apoi, in 4-6 saptamani, o rezolutie completa, masurabila, a leziunilor. Dupa normalizarea hCG se recomanda de obicei inca 1-2 cicluri de tratament.

Inainte de fiecare ciclu este esentiala o evaluare clinica atenta. Poate fi utila asocierea ciclica a metotrexatului cu alte medicamente antitumorale. Deoarece mola hidatiforma poate preceda coriocarcinomul, a fost recomandata, in aceasta situatie, profilaxia cu metotrexat. In corioadenomul destrues (considerat o forma invaziva de mola hidatiforma), metotrexatul se administreaza in doze similare cu cele recomandate pentru coriocarcinom.

Leucemie
Leucemia limfoblastica acuta la copii si adolescenti tineri raspunde bine la chimioterapia actuala. La adultii tineri si pacientii varstnici, remisia clinica este mai greu de obtinut si o recadere timpurie este intalnita mai des. Pentru inductia remisiunii in leucemia acuta limfoblastica a fost folosit initial metotrexatul singur sau in asociere cu steroizi, Remisiuni rapide si eficiente sunt produse actualmente cu glucocorticoizi in asociere cu alte medicamente antileucemice sau in combinatii ciclice cu metotrexat.

Pentru inductia remisiunii metotrexatul este administrat in doze de 3,3 mg/m2 in asociere cu prednison 60 mg/m2. Aceasta schema produce remisiuni in 4-6 saptamani la 50% din pacienti. Metotrexatul (in asociere cu alte produse) este medicamentul de electie pentru tratamentul de intretinere a remisiunilor. Dupa obtinerea remisiunii si imbunatatirea starii generale, se initiaza tratamentul de intretinere cu o doza totala de metotrexat de 30 mg/m2 saptamanal, in doua prize (de doua ori pe saptamana).

In caz de recadere, se administreaza din nou schema terapeutica de inductie a remisiunii.
In leucemia limfoblastica a fost folosita o varietate de asociatii chimioterapice, atat pentru inductia cat si pentru tratamentul de intretinere. Medicul trebuie sa cunoasca noile progrese in terapia antileucemica.

Meningita leucemica
In tratamentul sau profilaxia meningitei leucemice, metotrexatul trebuie administrat intratecal. Solutia injectabila se dilueaza cu solutie de NaCI 0,9% pana la concentratia de 1 mg/ml. Volumul de lichid cerebrospinal (LCS) depinde de varsta si nu de suprafata corporala. LCS reprezinta la nastere 40% din volumul LCS al adultului si atinge nivelul adultului in cativa ani. S-a raportat ca administrarea intratecala de metotrexat in doza de 12 mg/m2 (maximum 15 mg) a determinat la copii concentratii mici in LCS si eficacitate redusa, iar la adulti, concentratii mari si neurotoxicitate.
De aceea dozele se calculeaza in functie de varsta si nu suprafata corporala. Intr-un studiu la pacienti sub 40 de ani, dozele calculate astfel au determinat o concentratie mare de metotrexat in LCS, mai rar neurotoxicitate. Alt studiu la copii cu leucemie limfoblastica, care compara dozele prevazute mai sus cu doze de 12 mg/m2 (max. 15 mg), a aratat o reducere semnificativa a recaderilor la nivelul sistemului nervos in grupul in care dozele au fost stabilite in functie de varsta.

La pacientii varstnici se indica reducerea dozelor, deoarece turnoverul si volumul LCS scad cu varsta. Pentru tratamentul meningitei leucemice, metotrexatul se administreaza intratecal la intervale de 2 pana la 5 zile. Administrarea la asemenea intervale poate determina fenomene de toxicitate subacuta. De aceea tratamentul se administreaza pana cand numarul celulelor din LCS revine la normal, dupa care se adauga o singura doza suplimentara. Pentru profilaxia meningitei leucemice, se utilizeaza aceleasi doze ca in cursul tratamentului curativ, exceptie facand intervalele dintre administrari (este recomandabil ca medicul sa consulte literatura de specialitate). Dupa administrarea intratecala pot aparea efecte adverse de natura neurologica. Dozele mari pot provoca convulsii.
Metotrexatul administrat intratecal realizeaza concentratii active in circulatia sistemica si poate determina fenomene toxice. In cazul asocierii injectarii intratecale si tratamentului sistemic, ultimul trebuie modificat adecvat (se reduc dozele sau administrarea se intrerupe). Infiltrarea leucemica focala a sistemului nervos poate sa nu raspunda la administrarea intratecala a chimioterapicelor, facand necesara radioterapia.

Limfoame
In limfomul Burkitt, dozele recomandate sunt de 10-25 mg/zi oral timp de 4 pana la 8 zile. In stadiul III, metotrexatul este administrat concomitent cu alte medicamente antitumorale. Tratamentul in toate stadiile consta din cicluri intercalate de 7-10 zile pauza. Limfosarcoamele in stadiul III raspund la poiichimioterapie, incluzand metotrexat in doze de 0,625 pana fa 2,5 mg/kg zilnic.

Micosis fungoid
Tratamentul cu metotrexat produce remisiuni clinice in jumatate din cazurile tratate. Doza este de 2,5-10 mg zilnic, timp de saptamani sau luni. Dozele si modificarea tratamentului depind de raspunsul pacientului si de eventualele modificari hematologice.

Osteosarcom
O chimioterapie adjuvanta eficienta necesita administrarea unor doze mari de metotrexat intravenos impreuna cu folinat de calciu oral (terapie de protectie) in asociatie cu alte citotoxice (doxorubicina, cisplatina, bleomicina, ciclofosfamida si dactinomicina). Doza de atac pentru terapia cu doze mari de metotrexat este de 12 g/m2. Daca aceasta doza nu este suficienta pentru a produce un varf al concentratiei serice de metotrexat 1000 Lmol (10/3 mol/l) la sfarsitul perfuziei, doza poate fi crescuta la 15 g/m2 in tratamentele ulterioare. Daca pacientul prezinta varsaturi sau nu tolereaza medicatia orala, folinatul de calciu se administreaza intravenos sau intramuscular, folosind aceeasi schema terapeutica. Modificarile dozei sunt necesare in cazul toxicitatii induse medicamentos. Cand se administreaza doze mai mari de metotrexat trebuie urmarit atent urmatorul ghid terapeutic de siguranta.

Compoziție ABITREXATE, sol.inj.:

Fiecare ml contine:
* ingredient activ: Metotrexatul sau (Methotrexatum/Methotrexate) 25 mg sau 100 mg.
* alte ingrediente: clorura de sodiu (sodium choride), hidroxid de sodiu (sodium choride), acid hidrocloric (hydrochloric acid) si apa.

Precauții:

Metotrexatul are un potential toxic mare; frecventa si severitatea efectelor toxice depind de doza sau ritmul de administrare, dar au fost observate la orice doza. Pentru ca ele pot aparea oricand in cursul tratamentului, este necesara urmarirea atenta a pacientilor. Cand apar reactii toxice, doza trebuie redusa sau administrarea se intrerupe si se iau masuri de corectare adecvate. Daca este necesar, acestea includ folosirea folinatului de calciu.

Daca tratamentul cu metotrexat este reluat, pacientul trebuie supravegheat cu atentie, luand in considerare necesitatea continuarii tratamentului si posibilitatea recurentei toxicitatii. Farmacologia clinica a metotrexatului nu a fost studiata bine la varstnici. Datorita diminuarii functiei hepatice si renale, precum si a scaderii depozitelor de folati la aceasta categorie de pacienti se administreaza doze mici de metotrexat, iar monitorizarea urmareste evidentierea precoce a semnelor de toxicitate.

Copii, exceptand tratamentul cancerului, eficienta si siguranta metotrexatului la copii nu au fost inca stabilite.

Reacții adverse ale ABITREXATE, sol.inj.:

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este influentata capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Toxicitate sistemica de organ.

Gastrointestinala:
Daca apar stomatita, varsaturi si diaree cu deshidratare, metotrexatul trebuie intrerupt pana la ameliorarea simptomatologiei. Metotrexatul trebuie folosit cu extrema prudenta in prezenta ulcerului peptic sau a colitei ulceroase.

Hematologica: Metotrexatul poate inhiba hematopoieza determinand anemie, leucopenie si/sau trombocitopenie. La bolnavii cu tumori maligne si tulburari hematologice preexistente, medicamentul trebuie folosit cu atentie, sau trebuie evitat. in studii clinice la pacienti cu poliartrita reumatoida (n = 128) s-au observat: leucopenie (leucocite < 3000/mm3) la 2 pacienti, trombocitopenie (trombocite < 100000/mm3) la 6 pacienti si pancitopenie la 2 pacienti.

In psoriazis si poliartrita reumatoida, tratamentul cu metotrexat trebuie intrerupt imediat daca exista o scadere semnificativa a elementelor sanguine.
In neoplazii, tratamentul cu metotrexat trebuie continuat numai daca beneficiul terapeutic depaseste riscul de supresiune medulara severa. Pacientii cu granulocitopenie severa si febra trebuie evaluati imediat; ei necesita de regula tratament parenteral cu antibiotice cu spectru larg.
Hepatica: Metotrexatul are potential hepatotoxic acut (cresterea transaminazelor) si cronic (fibroza si ciroza). Toxicitatea cronica poate fi fatala si apare de obicei dupa tratament indelungat (in general 2 ani sau mai mult) si dupa o doza totala de cel putin 1,5 g. in studii la pacientii cu psoriazis, hepatotoxicitatea a fost rezultatul dozelor cumulate.

Alcoolismul, obezitatea, diabetul si varsta inaintata au fost factori agravanti.
O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu leziuni hepatice preexistente. Testele hepatice, incluzand aibumina serica, trebuie facute periodic. in cazul aparitiei fibrozei sau cirozei, testele au de multe ori valori normale, aceste leziuni putand fi detectate numai prin biopsie. in psoriazis, se recomanda o biopsie hepatica la doza cumulata de 1,5 g. Fibroza moderata sau ciroza impune intreruperea administrarii medicamentului; fibroza usoara necesita repetarea biopsiei dupa 6 luni.

Modificari histologice usoare, cum ar fi incarcarea grasa si inflamatie portala de grad scazut sunt relativ obisnuite inainte de inceperea tratamentului si nu necesita evitarea sau intreruperea acestuia, ci doar prudenta. Experienta clinica privind tratamentul artritei reumatoide asociate cu boli hepatice este limitata.
Testele hepatice nu constituie, nici in acest caz, factori predictivi ai modificarilor histologice la aceasta populatie. La pacientii cu poliartrita reumatoida nu s-a stabilit cand trebuie efectuata biopsia hepatica, in functie de doza cumulata si de durata tratamentului.

Administrarea de ABITREXATE, sol.inj. în sarcină / alaptare:

Tratamentul cu metotrexat este incompatibil cu sarcina.
Chimioterapicul nu trebuie utilizat pentru tratamentul psoriazisului sau potiartritei reumatoide la femeia insarcinata. In cazul bolilor neoplazice trebuie bine evaluat raportul dintre beneficiul pentru mama si riscul fetal. Femeile cu potential fertil nu trebuie sa inceapa terapia cu metotrexat decat daca sarcina este exclusa. Este necesar ca ele sa fie informate despre gravitatea riscului fetal.

Sarcina trebuie evitata daca unul dintre parteneri primeste metotrexat. In timpul sau cel putin 3 luni dupa tratament la barbati si in timpul sau pentru cel putin 1 ciclu de ovulatie dupa tratament la femei. metotrexatul este contraindicat in timpul alaptarii (datorita efectelor adverse severe ce pot sa apara la nou-nascut).
Alte medicamente cu substanța activă methotrexatum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ABITREXATE, sol.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ABITREXATE, sol.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.