Prospect METHOTREXAT, compr.

Substanța activă: methotrexatum
Clasa ATC: [L01BA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai acidului folic

Indicații METHOTREXAT, compr.:

Leucemie limfocitara acuta a copilului (mentinerea remisiunii), coriocarcinom, cancer de san, meduloblastom, rabdomiosarcom, cancere ale capului si gatului cu celule scuamoase, cancer de col uterin, cancer testicular (se foloseste obisnuit in asociatii polichimioterapice); ca antiproliferativ in forme grave de psoriazis si micozis fungoid: ca imunodepresiv in transplantul de maduva si in cazuri selectionate de boli autoimune (artrita reumatoida, dermatomiozita, granulom Wegener etc.).

Contraindicații:

Sarcina (se va evita conceptia in timpul si 3 luni dupa terminarea tratamentului), perioada de alaptare, insuficienta renala severa, insuficienta hepatica, aparitia semnelor hematologice de hipoplazie medulara; prudenta multa sau se evita in caz de leucopenie, trombocitopenie sau anemie, la bolnavii cu afectiuni renale sau hepatice, in boala ulceroasa, colita ulceroasa, in prezenta infectiei, la debilitati, la copiii mici si la batrani.

Administrare METHOTREXAT, compr.:

Oral.
- pentru mentinerea remisiunii in leucemia acuta 15-30 mg/m2 de 2 ori/saptamana, in coriocarcinom 15-30 mg/zi in cure de 5 zile, separate prin pauze de una sau mai multe saptamani;
- in psoriazis, initial 10-25 mg o data pe saptamana, se poate creste treptat pana la cel mult 50 mg/saptamana, apoi se reduce treptat, tatonand doza de intretinere.
Pentru administrarea parenterala vezi Antifolan.

Acțiune:

Citotoxic anticanceros si imunodepresiv; actioneaza ca antifolic, inhiband sinteza acizilor nucleici.

Compoziție METHOTREXAT, compr.:

Comprimate continand methotrexat 2,5 mg.

Reacții adverse ale METHOTREXAT, compr.:

Frecvent stomatita ulceroasa, voma, diaree, leucopenie (continuarea tratamentului poate duce la aplazie medulara), uneori ulceratii ale mucoasei gastro-intestinale, trombocitopenii cu sangerari; relativ rar alopecie, dermatita, leziuni renale, leziuni hepatice, infiltrat pulmonar (pot evolua catre fibroza cand tratamentul este prelungit); scade rezistenta la infectii; embriotoxicitatea si teratogenitatea sunt marcate. Hemograma, functia renala si hepatica trebuie controlate inainte de instituirea si pe parcursul tratamentului, care trebuie facut numai la indicatia si sub supravegherea specialistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu se asociaza cu salicilati si alte antiinflamatorii nesteroidiene, sulfamide, antibacteriene, andiabetice sau diuretice, tetracicline, cloramfenicol, acid p-aminobenzoic, ca si cu diferite medicamente potential nefrotoxice si hepatotoxice (creste riscul reactiilor toxice la metotrexat); se vor evita bauturile alcoolice.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 100 bucati.
Alte medicamente cu substanța activă methotrexatum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu METHOTREXAT, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul METHOTREXAT, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.