Prospect Azatril 250 mg, capsule

Substanța activă: azithromycinum
Clasa ATC: [J01FA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> macrolide si lincozamide >> macrolide
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase

Indicații Azatril 250 mg, capsule:

Azatril 250 mg este indicat in tratamentul infecţiilor determinate de microorganisme sensibile la azitromicină:
- Infecţii ale căilor respiratorii superioare - ca altrenativă la terapia cu penicilină in amigdalita acută, faringita acută, sinuzită şi in otita urechii medii.
- Infecţii ale căilor respiratorii inferioare - bronşita şi pneumonia bacteriană (forme uşoare şi moderate), pneumonia atipică, boala pulmonară obstructivă cronică severă.
- Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi - erizipel, impetigo şi piodermită secundară, eritem cronic migrator.
- Boli cu transmitere sexuală - uretrită şi cervicită necomplicate cauzate de Chlamydia trachomatis, uretrita şi cervicita gonococică.
- Infecţii gastrice şi duodenale determinate de Helicobacter pylori.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la azitromicină, la alte macrolide sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.
Informaţi medicul dumneavoastră dacă aţi prezentat alergii in antecedente.

Administrare Azatril 250 mg, capsule:

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza zilnică şi modul de administrare, precum şi durata tratamentului.

Adulţi:
Azitromicina se administrează o dată pe zi, cu cel puţin o oră inainte de masă sau la 2 ore după masă.
Infecţii ale căilor respiratorii, pielii şi ţesuturilor moi (cu excepţia eritemului cronic migrator): doza recomandată este de 500 mg azitromicină pe zi (2 capsule Azatril 250 mg), in priză unică, timp de 3 zile.
Pneumonie: doza recomandată este de 500 mg azitromicină pe zi (2 capsule Azatril 250 mg), in priză unică, timp de 3 zile sau o doză unică de 500 mg azitromicină (2 capsule Azatril 250 mg) pe zi in prima zi de tratament şi 250 mg azitromicină (1 capsulă Azatril 250 mg) pe zi in zilele 2 - 5.
Eritem cronic migrator: doza totală de 3 g azitromicină va fi administrată după cum urmează: in prima zi, doza recomandată este de 1 g azitromicină (4 capsule Azatril 250 mg); in zilele 2 - 5 doza recomandată este de 500 mg azitromicină (2 capsule Azatril 250 mg) in priză unică.
Boli cu transmitere sexuală: in cazul uretritei şi cervicitei non-gonococice cauzate de Chlamydia trachomatis şi al infecţiilor cauzate de Haemophilus ducreyi, doza recomandată este de 1 g azitromicină (4 capsule Azatril 250 mg), in priză unică; in uretrita şi cervicita gonococică, doza recomandată este de 2 g azitromicină (8 capsule Azatril 250 mg), in priză unică.
Infecţii gastrice şi duodenale determinate de Helicobacter pylori: doza recomandată este de 1 g azitromicină (4 capsule Azatril 250 mg) pe zi, timp de 3 zile, in asociere cu amoxicilină (1 g de 2 ori pe zi, timp de 7 zile) sau metronidazol (500 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile) şi omeprazol (20 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile).

Copii:
În prima zi a tratamentului, doza recomandată este de 10 mg azitromocină/kg şi zi, iar in următoarele 2-4 zile, doza recomandată este de 5 mg azitromocină/kg şi zi.
Datorită formei farmaceutice, capsulele de Azatril 250 mg nu trebuie utilizate la copiii cu vârsta sub 6 ani.

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră in cazul apariţiei mâncărimilor (pruritului), a inroşirii feţei sau a erupţiilor cutanate şi a dificultăţilor de respiraţie. În acest caz intrerupeţi tratamentul, deoarece pot fi semne de hipersensibilitate (alergie). Medicul vă va prescrie tratamentul necesar.

Foarte rar, in urma tratamentului cu azitromicină pot să apară reacţii alergice severe cum sunt edemul angioneurotic, anafilaxia, sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică.
În cazul apariţiei reacţiilor alergice, se va intrerupe tratamentul cu azitromicină şi se va institui tratament simptomatic. După intreruperea tratamentului antialergic se poate observa persistenţa simptomelor alergice, datorită timpului de injumătăţire plasmatică lung al azitromicinei.

Ca şi in cazul altor medicamente antibacteriene, in timpul tratamentului cu azitromicină poate să apară colita pseudomembranoasă (mai mult sau mai puţin severă). De obicei, formele clinice uşoare dispar după intreruperea administrării azitromicinei; in cazul formelor moderate şi severe, se recomandă instituirea unui tratament pe bază de soluţii de electroliţi, aminoacizi pentru hrănirea parenterală, şi un chimioterapic activ pe Clostridium difficile.
Datorită conţinutului in amidon de grâu, medicamentul este contraindicat la pacienţii cu alergie la grâu (afecţiune diferită de boala celiacă). Poate fi administrat pacienţilor cu boală celiacă.
Capsula de Azatril 250 mg conţine colorantul E 122, care poate provoca reacţii de tip alergic.
Datorită conţinutului in lactoză, medicamentul este contraindicat la pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi galactozei

Atenționări:

Insuficienţă hepatică, insuficienţă renală
Azitromicina trebuie administrată cu prudenţă la pacienţii cu afecţiuni hepatice şi cu colestază, deoarece ficatul este principala cale de excreţie a azitromicinei.
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei > 40 ml/min). Pentru pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei < 40 ml/min) nu sunt disponibile date cu privire la utilizarea azitromicinei, de aceea, se recomandă prudenţă la administrarea azitromicinei la aceşti pacienţi.

Copii
Datorită formei farmaceutice, capsulele de Azatril 250 mg nu trebuie utilizate la copiii cu vârsta sub 6 ani.

Reacții adverse ale Azatril 250 mg, capsule:

Frecvente
Cele mai frecvente reacţii adverse intâlnite sunt: diaree, scaune moi (5%), greaţă (3%) şi dureri abdominale (3%).
Rare
Dispepsie, flatulenţă, vărsături, melenă şi icter colestatic, palpitaţii, dureri toracice, candidoze, vaginite, nefrită, vertij, dureri de cap, somnolenţă, fatigabilitate, erupţii cutanate, fotosensibilitate, edem angioneurotic, anafilaxie, necroliză epidermică toxică.
In cazuri foarte rare, s-a observat creşterea valorilor enzimelor hepatice.
S-au inregistrat şi câteva cazuri de neutropenie uşoară, tranzitorie.

Supradozajul:

Nu sunt disponibile date privind supradozajul cu azitromicină. Manifestările tipice ale supradozajului cu macrolide sunt: pierderea auzului, greaţă, vărsături şi diaree, care sunt reversibile.
Se recomandă intreruperea tratamentului, dacă este necesar, instituirea unui tratament simptomatic şi spălături gastrice.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Informaţi medicul dumneavoastră in cazul in care utilizaţi - sau doriţi să utilizaţi - şi alte medicamente in acelaşi timp cu Azatril 250 mg.
Administrarea concomitentă a azitromicinei cu antiacide pe bază de aluminiu sau magneziu determină scăderea vitezei de absorbţie a azitromicinei.
Cimetidina, administrată in doză de 800 mg, cu 2 ore inainte de administrarea azitromicinei, nu modifică absorbţia antibioticului.
Administrarea concomitentă a antibioticelor macrolide cu teofilina duce la creşterea concentraţiei plasmatice a teofilinei. De aceea, această asociere poate fi utilizată numai in condiţiile monitorizării concentraţiilor plasmatice ale teofilinei.
Azitromicina nu trebuie administrată concomitent cu derivaţii de ergotamină datorită riscului de ergotism.

Administrarea concomitentă de macrolide (eritromicină, claritromicină) şi cisapridă prezintă riscul apariţiei unor tulburări de ritm cardiac (tahicardie ventriculară, in special torsada vârfurilor). Acest risc nu poate fi eliminat complet nici in cazul asocierii cu azitromicina.
Asocierea azitromicinei cu bromocriptină şi ciclosporină poate duce la creşterea concentraţiilor plasmatice a acestora.
Azitromicina nu are efect asupra citocromului P450. De aceea, spre deosebire de alte macrolide, ea nu modifică metabolizarea şi concentraţia plasmatică ale carbamazepinei şi fenitoinei.

Administrarea de Azatril 250 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Deoarece nu sunt disponibile date suficiente privind siguranţa asupra fătului, azitromicina se administrează in timpul sarcinii numai dacă beneficiul terapeutic matern depăşeşte riscul potenţiel fetal.
Azitromicina se excretă in laptele matern. De aceea, in cazul in care tratamentul cu azitromicină este absolut necesar, se recomandă intreruperea alăptării.
Informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi insărcinată sau dacă alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister din Al/PVC a 6 capsule.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare inscrisă pe ambalaj.
A nu se lăsa la indemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă azithromycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Azatril 250 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Azatril 250 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.