Prospect AZITROX 500 mg comprimate filmate

Substanța activă: azithromycinum
Producator: Zentiva, k.s., Republica Cehă
Clasa ATC: [J01FA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> macrolide si lincozamide >> macrolide
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: aritibiotice, macrolide
Tip: comprimate filmate
Azitrox este un antibiotic indicat pentru tratamentul şi prevenirea infecţiilor. Face parte din clasa antibioticelor macrolide, numite azalide. Este eficace împotriva unui spectru larg de bacterii care pot provoca infecţii.

Indicații AZITROX 500 mg comprimate filmate:

Medicamentul poate fi utilizat pentru tratamentul următoarelor infecţii:
- infecţii ale căilor respiratorii superioare: infecţii bacteriene ale faringelui, amigdalelor, sinusurilor nazale adiacente şi urechii mijlocii;
- infecţii ale căilor respiratorii inferioare: infecţii ale bronhiilor şi plămânilor;
- infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi: roşeaţă migratoare (prima fază a bolii Lyme –infecţie posibilă în urma unei muşcături provocate de o căpuşă infectată), erizipel, boală dermatologică veziculară bacteriană şi infecţii dermatologice supurante secundare.
- infecţii gastrice şi duodenale provocate de Helicobacter pylori.

Contraindicații:

Nu luaţi Azitrox
- dacă sunteţi alergic la azitromicină, la alte macrolide sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă pacientul este un copil cu greutatea corporală sub 25 kg.
- dacă aveţi afectare gravă a ficatului.

Administrare AZITROX 500 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii cu greutate corporală peste 45 kg
Azitromicina se administrează o dată pe zi, cel puţin cu 1 oră înainte de masă sau la 2 ore după masă.
În cazul infecţiilor căilor respiratorii doza recomandată este de 500 mg azitromicină, o dată pe zi timp de trei zile.

Eritem cronic migrator
În prima zi doza recomandată este de 1 g azitromicină (două comprimate de Azitrox 500 mg într-o singură priză); în zilele 2-5 doza recomandată este de 500 mg azitromicină zilnic (un comprimat de Azitrox 500 mg).

Boli cu transmitere sexuală
Doza recomandată este de 1 g (două comprimate de Azitrox 500 mg).

Infecţii gastrice şi duodenale provocate de Helicobacter pylori
Doza recomandată este de 1 g (două comprimate de Azitrox 500 mg) în combinaţie cu medicamente inhibitoare ale secreţiei gastrice şi alte medicamente conform cu indicaţiile medicului. Pacienţii vârstnici nu necesită ajustarea dozei.

Copii cu greutate corporală sub 45 kg
În cazul acestei forme famaceutice, medicamentul este destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani.
Azitromicina se administrează o dată pe zi, cu cel puţin 1 oră înainte de masă sau la 2 ore după masă.
În cazul infecţiilor căilor respiratorii, doza recomandată este de 10 mg/kg o dată pe zi timp de trei zile.
În cazul eritemului cronic migrator (prima fază a bolii Lyme), dozele sunt următoarele: în prima zi, copiilor li se administrează 20 mg/kg o dată la 24 ore, iar în zilele 2-5 câte 10 mg/kg o dată la 24 ore.
În tratamentul infecţiilor gastrice şi duodenale provocate de Helicobacter pylori, se administrează 20 mg/kg zilnic timp de trei zile în asociere cu medicamente inhibitoare ale secreţiei gastrice şi alte medicamente, conform indicaţiilor medicului.

Pacienţi cu afecţiuni ale rinichilor sau ficatului
Trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme cu rinichii sau ficatul deoarece este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza uzuală.

Azitrox se administrează o dată pe zi, cel puţin cu 1 oră înainte de masă, sau la 2 ore după masă.
Comprimatele filmate trebuie înghițite întregi.

Dacă luaţi mai mult Azitrox decât trebuie
Dacă luaţi mai multe comprimate în acelaşi timp, adresaţi-vă imediat medicului. Arătaţi-i comprimatele rămase. Reacţiile adverse apărute la doze mai mari decât cele recomandate au fost similare celor observate la doze uzuale. Supradozajul de antibiotice macrolidice se manifestă prin pierderea reversibilă a auzului, greaţă severă, vărsături şi diaree. În caz de supradozaj, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă a celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Azitrox
Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, luaţi-l cât mai repede posibil. Luaţi următoarea doză la un interval de 24 ore.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Azitrox
Nu întrerupeţi tratamentul pe durata prescrisă de medic, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă întrerupeţi administrarea medicamentului înainte de terminarea tratamentului, bacteriile pot rămâne active şi pot provoca recidive ale infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție AZITROX 500 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este azitromicină. Fiecare comprimat filmat conţine azitromicină 500 mg sub formă de azitromicină dihidrat.
- Celelalte componente sunt: nucleu- amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloză sodică, hidrogenofosfat de calciu anhidru, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu; film- hidroxipropilmetilceluloză 2910/5, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, talc, simeticonă emulsie SE 4, polisorbat 80.

Precauții:

Înainte să luaţi Azitrox, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În cazul acestei forme famaceutice, medicamentul este destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani.

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi acest medicament:
- dacă aveţi probleme cu ficatul: este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze funcţia ficatului sau să vă întrerupă tratamentul.
- dacă aveţi probleme cu rinichii;
- dacă apare diaree sau observaţi apariţia altor semne de infecţie în timpul tratamentului;
- dacă aveţi o cantitate scăzută de potasiu sau magneziu în sânge;
- dacă aţi avut tulburări de ritm ale inimii: bătăi anormale ale inimii (aritmie ventriculară), scădere a ritmului bătailor inimii (bradicardie), istoric de sindrom de prelungire a intervalului QT (în special dacă sunteți femeie sau persoană vârstnică);
- dacă aveţi miastenia gravis.

Medicamentul trebuie administrat cu precauţie pacienţilor cu afectare uşoară până la moderată a ficatului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există date disponibile privind efectul Azitrox 500 mg asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale AZITROX 500 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi imediat administrarea medicamentului şi adresaţi-vă unui medic dacă prezentaţi oricare dintre reacţiile adverse de mai jos:
• Erupții grave pe piele care implică frecvent ulcere ale gurii, gâtului, nasului, organelor genitale și conjunctivită (ochi roșii si umflați) și poate progresa la vezicule larg răspândite și descuamarea pielii - frecvența de apariție nu este cunoscută.
• Umflare a diferitelor părți ale corpului, cel mai des în zona feței sau a gâtului- apare mai puțin frecvent
• Reacție alergică gravă care provoacă probleme de respirație sau amețeli, care pot duce chiar la o stare de șoc - frecvența de apariție nu este cunoscută
• Bătăi rapide sau neregulate - frecvența de apariție nu este cunoscută (pot fi mai frecvente la femei și la vârstnici).

În timpul tratamentului cu Azitrox pot să apară următoarele reacţii adverse, împărţite în funcţie de frecvenţa de apariţie:

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
• Diaree.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• dureri de cap;
• vărsături (Dacă vărsați într-o perioadă de 5 minute după înghițirea comprimatului, adresați-vă medicului dumneavoastră, deoarece poate aveți nevoie de o doză suplimentară), durere de stomac, greață (senzație de rău);
• număr scăzut de limfocite (un tip de celule albe ale sângelui), număr crescut de eozinofile, bazofile, monocite și neutrofile (tipuri de celule albe ale sângelui), scăderea concentraţiei de bicarbonat în sânge.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
• candidoză (infecție cu ciuperci), candidoză orală, infecţii la nivelul vaginului, inflamarea de cauză infecțioasă a plămânilor, infecții cu ciuperci, infecții bacteriene, durere în gât (faringită), inflamație de cauză infecțioasă a stomacului și intestinului subțire (gastroenterită), tulburări ale respirației, curgere a nasului;
• scăderea numărului unor tipuri de celule albe din sânge (leucopenie, neutropenie), număr crescut ale unui anumit tip de celule albe (eozinofilie);
• reacţii de hipersensibilitate;
• anorexie (pierdere a poftei de mâncare);
• stare de nervozitate, lipsa somnului;
• amețeli, somnolență, modificare a simțului gustului, parestezie (modificări ale senzațiilor- senzații de gâdilare, furnicături, mâncărime);
• afectare a vederii;
• tulburări ale funcțiilor urechii;
• palpitaţii;
• bufeuri;
• dificultăți la respirație, sângerare din nas;
• constipaţie (dificultate în eliminarea scaunului), eliminarea de gaze (flatulență), indigestie, inflamație a stomacului, dificultăți de înghițire, distensie a abdomenului, uscăciunea gurii, eliminarea de gaze din stomac pe gură (eructație), ulcerații în gură, secreție crescută de salivă
• erupție trecătoare pe piele, mâncărime, urticarie, inflamare a pielii, piele uscată, transpirații excesive;
• artroză (boală a articulațiilor), durere musculară, durere de spate sau de gât;
• dureri la urinat, durere de rinichi;
• sângerare uterină anormală care apare între menstruații, tulburări ale testiculelor;
• umflare (de exemplu a feței sau a membrelor inferioare), astenie (senzație de slabiciune fizică generalizată), stare generală de rău, oboseală, durere în piept, febră;
• valori crescute ale unor rezultate ale analizelor de laborator care indică afecţiuni ale ficatului (creşterea enzimelor care indică afecţiuni ale ficatului), de asemenea creșterea valorilor bilirubinei (pigmentul din bilă), ureei, creatininei și fosfatazei alcaline în sânge, modificări ale concentraţiei de potasiu și sodiu în sânge (care arată funcția rinichiului), creștere a nivelului clorului în sânge, a glucozei și bicarbonatului, creșterea numărului trombocitelor, scăderea hematocritului (procentajul de volumal celulelor roșii ale sângelui în tot volumul de sânge al organismului);
• complicații legate de procedurile utilizate.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
• agitaţie;
• funcţie anormală a ficatului, icter(colorație galbenă a pielii și albului ochilor) colestatic;
• sensibilitate la lumina soarelui.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
• inflamație a colonului;
• scădere a numărului trombocitelor, anemie hemolitică (scădere a numărului de celule roșii);
• agresivitate, anxietate (teamă fără motiv), delir, halucinații (vederea, auzirea sau simțirea unor lucruri care nu sunt prezente);
• leşin (pierderea de scurtă durată a conștienței), convulsii, scăderea sezațiilor, hiperactivitate psihomotorie, pierderea sau alterarea simțului mirosului, pierderea simțului gustului, miastenia gravis (tulburare neuromusculară – tulburare a mișcărilor și oboseală musculară);
• tulburări de auz inclusiv surditate și/sau țiuituri în urechi;
• prelungirea pe electrocardiogramă (ECG) a intervalului QT (o măsură a repolarizării ventriculare, astfel fiind legată de modificări ale ritmului de bătaie al inimii)
• tensiune arterială scăzută ;
• inflamaţie a pancreasului, decolorarea limbii;
• inflamare a ficatului, necroză a ficatului și evenimente la nivelul ficatului care au dus în rare cazuri la deces;
• durere în articulații;
• afectare acută a funcţiei rinichilor (insuficiență renală acută), inflamare a rinichilor.

Reacții adverse posibil legate de utilizarea în profilaxia și tratamentul infecției cu Complexul Mycobacterium Avium diferă față de raportările în cazul utilizării în alte indicații.
Azitrox este luat pentru profilaxia și tratamentul infecției cu Complexul Mycobacterium Avium, pot apărea următoarele reacții adverse împărțite în funcție de incidența lor:

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
• diaree, durere de stomac, greaţă (senzație de rău), eliminarea de gaze(flatulenţă), disconfort la nivelul stomacului.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• anorexie (pierdere a poftei de mâncare);
• ameţeli, dureri de cap, parestezie (modificări ale senzațiilor- senzații de gâdilare, furnicături, mâncărime), modificare a simțului gustului;
• tulburări de vedere;
• surditate;
• erupţie trecătoare pe piele, mâncărime;
• dureri în articulații;
• oboseală.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
• sensibilitate scăzută;
• afectare a auzului, țiuituri în urechi;
• palpitaţii;
• inflamare a ficatului (hepatită);
• erupții grave pe piele (sindrom Stevens-Johnson), sensibilitate la lumina soarelui;
• astenie astenie (senzație de slabiciune fizică generalizată), stare generală de rău.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Azitrox şi alte medicamente se pot influenţa reciproc.
Antiacidele scad viteza de absorbţie a azitromicinei, de aceea azitromicina trebuie administrată cu 1 oră înainte sau la 2 ore după administrarea antiacidelor.
Acest medicament nu trebuie utilizat concomitent cu derivaţi de ergot, de exemplu ergotamina, dihidroergotamină (utilizaţi în tratamentul migrenei): poate să apară ergotism (manifestat prin mâncărimi la nivelul membrelor, crampe musculare şi gangrena mâinilor şi picioarelor ca urmare a circulaţiei insuficiente a sângelui).
Azitrox 500 mg poate fi administrat concomitent cu următoarele medicamente numai la indicaţia unui medic:
- zidovudină (medicament utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV)
- rifabutină (pentru tratamentul tuberculozei)
- ciclosporină (utilizată pentru suprimarea sistemului imunitar pentru a preveni şi trata respingerea unui organ sau a măduvei osoase transplantate)
- digoxină (utilizată pentru tratamentul afectării functiei de pompă a inimii)
- warfarină (utilizată pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge)
- alte antibiotice (cum sunt eritromicină, lincomicină şi clindamicină)
- cisapridă (pentru tratamentul problemelor cu stomacul), terfenadină (utilizată pentru tratamentul afecţiunilor alergice inclusiv a febrei fânului), antipsihotice (pentru probleme psihice), cum este pimozida, antidepresive (pentru tratamentul depresiei), cum este citalopramul, fluorochinolone (medicamente antimicrobiene utilizate în tratamentul infecțiilor), cum sunt moxifloxacina și levofloxacina, unor medicamente pentru tratamentul tulburărilor de ritm ale inimii: utilizarea acestor medicamente împreună cu Azitrox poate provoca tulburări ale inimii.
Se cunoaşte că antibioticele macrolide (asemănătoare azitromicinei) interacţionează cu astemizol şi alfentanil, de aceea se recomandă prudenţă la administrarea concomitentă cu azitromicină a acestor medicamente.

Azitrox împreună cu alimente şi băuturi
Azitrox se administrează o dată pe zi, cel puţin cu 1 oră înainte de masă, sau la 2 ore după masă.

Administrarea de AZITROX 500 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Gravidele sau femeile care alăptează trebuie să ia Azitrox, numai dacă este absolut necesar, la recomandarea medicului.

Prezentare ambalaj:

Azitrox 500 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare albă.

Azitrox 500 mg este disponibil în cutii cu un blister din Aluminiu/PVC cu 3 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă azithromycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu AZITROX 500 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul AZITROX 500 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.