Prospect Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala
Substanța activă: azithromycinum
Producator: Eczacibaşi Ä°laç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Turcia
Clasa ATC: [J01FA]:
antiinfectioase de uz sistemic >>
antibiotice >>
macrolide si lincozamide >>
macrolide
Grupa farmaceutică: antibiotice; macrolide
Indicații Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala:
Azitromicina este indicată pentru tratamentul următoarelor infecţii produse de germeni sensibili:- infecţii ale căilor respiratorii superioare: faringită bacteriană, amigdalită, sinuzită, otită bacteriană;
- infecţii ale căilor respiratorii inferioare: bronşită acută şi cronică acutizată, pneumonie interstiţială şi alveolară;
- infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi - eritem cronic migrator (prima fază a boreliozei Lyme), erizipel, impetigo, piodermită;
- boli infecţioase cu transmitere sexuală - uretrită necomplicată/cervicită.
Contraindicații:
Hipersensibilitate la azitromicină, la alte antibiotice macrolidicee sau la oricare dintre excipienţii produsului.Insuficienţă hepatică severă.
Tratament concomitent cu derivaţii de ergot (datorită posibilităţii teoretice de apariţie a ergotismului).
Administrare Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala:
Azitromicina se administrează în priză unică zilnică.Adulţi
Pentru tratamentul bolilor infecţioase cu transmitere sexuală produse de Chlamydia trachomatis, doza recomandată este de 1 g azitromicină în priză unică.
Pentru toate celelalte indicaţii, doza totală recomandată este de 1,5 g azitromicină, administrându-se 500 mg azitromicină pe zi timp de 3 zile, sau 500 mg azitromicină în prima zi şi 250 mg azitromicină în următoarele 4 zile.
Copii
Nu există date disponibile cu privire la administrarea la copiii sub 6 luni.
La copii, doza zilnică recomandată este de 10 mg azitromicină/kg, în priză unică, administrată timp de 3 zile. La copiii cu greutate mai mică de 45 kg se va administra azitromicina sub formă de suspensie orală. La copiii cu greutatea peste 45 kg se poate administra aceeaşi doză ca la adulţi.
Pentru copiii cu greutate de până la 15 kg (sub 3 ani), doza se măsoară cu ajutorul pipetei. Pipeta este gradată, cu diviziuni de 0,25 ml, fiecare diviziune corespunzând la 10 mg azitromicină.
Pentru copiii cu greutate peste 15 kg, suspensia se va administra cu linguriţa dozatoare, conform recomandărilor următoare.
- 15-25 kg (3-7 ani): 5 ml suspensie reconstituită (200 mg azitromicină) o dată pe zi timp de 3 zile.
- 26-35 kg (8-11 ani): 7,5 ml suspensie reconstituită (300 mg azitromicină) o dată pe zi timp de 3 zile.
Vârstnici: se poate utiliza aceeaşi doză ca la copii.
Utilizarea la pacienţii cu insuficienţă renală
La pacienţii cu insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei > 40 ml/min), nu este necesară ajustarea dozei. Pentru pacienţii cu insuficienţă renală mai severă, vezi Atenţionări speciale.
Utilizarea la pacienţii cu insuficienţă hepatică
Vezi Atenţionări speciale.
Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa
Pentru obţinerea suspensiei orale se adaugă în flacoanele cu capacitatea de 15 ml şi 30 ml, solventul (apă distilată 7,5 ml şi, respectiv, 15 ml din flacoanele corespunzătoare furnizate în cutia de carton), rezultând o suspensie ce conţine 200 mg azitromicină pe 5 ml.
Suspensia reconstituită se păstrează maxim 5 zile la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Compoziție Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala:
5 ml suspensie reconstituită conţin azitromicină 200 mg sub formă de azitromicină dihidrat şi excipienţi: pulbere pentru suspensie orală: zaharoză, fosfat trisodic, benzoat de sodiu, hidroxipropilceluloză, guma Xanthan, aromă de cireşe, aromă de banane; solvent pentru reconstituirea suspensiei: apă purificată.Precauții:
Ca şi în cazul tratamentului cu alte antibiotice, se recomandă monitorizarea pentru depistarea semnelor de suprainfecţie cu germeni rezistenţi, inclusiv cu fungi.Ca şi în cazul eritromicinei şi al altor macrolide, rar, au fost raportate reacţii alergice grave, inclusiv edem angioneurotic şi şoc anafilactic. Unele reacţii alergice au determinat apariţia de simptome recurente, necesitând perioade lungi de monitorizare şi tratament.
Conţine benzoat de sodiu care este iritant uşor pentru piele, ochi şi mucoase şi poate creşte riscul de apariţie a icterului la nou-născuti.
Atenționări:
Utilizarea în insuficienţa renalăLa pacienţii cu insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei > 40 ml/min), nu este necesară ajustarea dozei. Nu există date disponibile cu privire la pacienţii cu insuficienţă renală mai severă, astfel că la aceştia este necesară prudenţă.
Utilizarea în insuficienţa hepatică
Se recomandă prudenţă în cazul administrării acestui medicament la pacienţii cu afecţiuni hepatice, deoarece ficatul este principala cale de excreţie a azitromicinei.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Azitromicina nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacienţii trebuie avertizaţi despre posibilitatea apariţiei de ameţeli/vertij, convulsii.
Reacții adverse ale Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala:
Majoritatea reacţiilor adverse raportate au fost cele gastro-intestinale, incluzând anorexie, greaţă, vărsături, diaree, dispepsie, dureri abdominale, crampe abdominale; constipaţia şi flatulenţa au fost observate ocazional.Au mai fost raportate:
- reacţii alergice cum sunt: erupţii cutanate, fotosensibilizare, artralgii, edeme sau urticarie, fiind raportate rareori şi reacţii de hipersensibilitate grave. Rareori, au apărut reacţii cutanate severe, inclusiv eritem multiform, sindrom Stevens Johnson şi necroliza epidermică toxică;
- anomalii ale funcţiei hepatice, inclusiv hepatită şi icter colestatic, precum şi rare cazuri de necroză hepatică şi insuficienţă hepatică cu deces. Au fost observate creşterea reversibilă a valorilor serice a transaminazelor hepatice şi bilirubinemiei. Aceste valori revin la normal în 2 - 3 săptămâni de la întreruperea tratamentului;
- ameţeli/vertij, convulsii (ca şi în cazul altor macrolide), cefalee şi somnolenţă, astenie şi parestezii;
- tulburări de gust;
- nefrită interstiţială şi insuficienţa renală acută;
- ocazional, a fost observată scăderea tranzitorie a numărului de neutrofile;
- palpitaţii şi aritmii, inclusiv tahicardie ventriculară;
In timpul tratamentului cu macrolide, au fost raportate tulburări de auz. La unii pacienţi trataţi cu azitromicină, au apărut rareori hipoacuzie, surditate şi/sau tinitus. Multe dintre acestea au fost asociate cu utilizarea pe perioade lungi de timp a unor doze mari în cadrul studiilor clinice.
S-a raportat, în cazul pacienţilor urmăriţi pe termen lung, că majoritatea acestor evenimente au fost reversibile.
Supradozajul:
Nu sunt disponibile date cu privire la supradozajul azitromicinei. Manifestările clinice tipice ale supradozajului cu antibiotice macrolidice includ hipoacuzie, greaţă, vărsături şi diareea.Se recomandă lavaj gastric şi tratament de susţinere.
Interacțiuni cu alte medicamente:
La pacienţii la care se administrează concomitent azitromicină şi antiacide, azitromicina trebuie administrată cu cel puţin 1 oră înainte sau 2 ore după administrarea antiacidului.Unele antibiotice macrolidice influenţează metabolizarea ciclosporinei. În absenţa datelor relevante din studii de farmacocinetică sau studii clinice cu privire la interacţiunile potenţiale dintre azitromicină şi ciclosporină, este necesară prudenţă în cazul administrării concomitente a acestor două medicamente. Dacă este necesară administrarea concomitentă, concentraţia plasmatică a ciclosporinei trebuie monitorizată, iar doza trebuie ajustată corespunzător.
S-a raportat că unele antibiotice macrolidice scad metabolizarea digoxinei la unii pacienţi. Aşadar, la pacienţii la care se administrează concomitent azitromicină şi digoxină se va avea în vedere posibilitatea creşterii digoxinemiei, aceasta necesitând monitorizare.
Ca şi alte macrolide, azitromicina se va administra cu prudenţă în asociere cu terfenadina.
Administrarea concomitentă cu anticoagulantele orale necesită prudenţă. Se recomandă un control mai frecvent al INR-ului, eventual, ajustarea dozei de anticoagulant oral în timpul tratamentului cu macrolide şi după încetarea acestuia.
Deoarece alimentele scad absorbţia azitromicinei, fiecare doză trebuie administrată cu cel puţin o oră înainte de masă sau la 2 ore după masă.
Administrarea de Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala în sarcină / alaptare:
Studiile cu privire la funcţia de reproducere efectuate la animale, au arătat că azitromicina trece bariera feto-placentară, dar nu s-au observat efecte dăunătoare la făt.La gravide, nu sunt disponibile studii adecvate. De aceea, la gravide, azitromicina se va administra numai dacă este absolut necesar.
Nu se ştie dacă azitromicina se excretă în laptele matern, astfel că aceasta se va administra în timpul alăptării numai dacă este absolut necesar.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu un flacon din polietilenă cu pulbere pentru 15 ml suspensie orală reconstituită, flacon cu solvent a 7,5 ml solvent, o seringă pentru administrare orală şi o linguriţă dozatoare.Cutie cu un flacon din polietilenă cu pulbere pentru 30 ml suspensie orală reconstituită, flacon cu solvent a 15 ml solvent, o seringă pentru administrare orală şi o linguriţă dozatoare.
Condiții de păstrare:
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă azithromycinum:
- AZITROX 500 mg comprimate filmate
- Azatril 250 mg, capsule
- AZYTER 15 mg/g picături oftalmice, soluţie în recipient unidoză
- Azitromicină Arena 500 mg comprimate filmate
- Azitromicină Sandoz 500 mg granule pentru suspensie orală în linguriţă unidoză
- Azitromicina Sandoz 250 mg comprimate filmate
- Azitromicina Sandoz 500 mg comprimate filmate
- Azibiot 250 mg comprimate filmate
- Sumamed 500 mg comprimate filmate
- Azitromicină Sandoz 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Zitrocin 500 mg, comprimate filmate
- Azitromicina Terapia 250 mg, comprimate filmate
- Zmax 2g gran.susp.orala
- Azibiot 20 mg/ml, 40 mg/ml pulbere pentru suspensie orală
- Azitromicină Aurobindo 250 mg comprimate filmate
- Sumamed 250 mg capsule
- Azitromicină Terapia 500 mg comprimate filmate
- Sumamed Forte 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Azitromicină Aurobindo 500 mg comprimate filmate
- AZIBIOT 500 mg, comprimate filmate
- Azitrox 250, comprimate filmate
- Sumamed 250 mg, capsule
- SUMAMED, pulb.susp.
- Azitromicina Terapia 600 mg, comprimate filmate
- Sumamed 125 mg comprimate filmate
- AZITROX 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Azitromicină Sandoz 100 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala(din aceeași clasă):
- Azatril 250 mg, capsule
- Azibiot 20 mg/ml, 40 mg/ml pulbere pentru suspensie orală
- Azibiot 250 mg comprimate filmate
- AZIBIOT 500 mg, comprimate filmate
- Azitromicină Arena 500 mg comprimate filmate
- Azitromicină Aurobindo 250 mg comprimate filmate
- Azitromicină Aurobindo 500 mg comprimate filmate
- Azitromicină Sandoz 100 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Azitromicină Sandoz 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Azitromicina Sandoz 250 mg comprimate filmate
- Azitromicina Sandoz 500 mg comprimate filmate
- Azitromicină Sandoz 500 mg granule pentru suspensie orală în linguriţă unidoză
- Azitromicina Terapia 250 mg, comprimate filmate
- Azitromicină Terapia 500 mg comprimate filmate
- Azitromicina Terapia 600 mg, comprimate filmate
- AZITROX 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Azitrox 250, comprimate filmate
- AZITROX 500 mg comprimate filmate
- Clar 500 mg, comprimate filmate
- Claritromicin Hexal 250, comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Azro 200 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orala vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!