Prospect GENTAMICINE LEURQUIN 80 mg, sol. inj.

Substanța activă: gentamicinum
Clasa ATC: [J01GB]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> aminoglicoside >> alte aminoglicozide

Indicații GENTAMICINE LEURQUIN 80 mg, sol. inj.:

Gentamed este un antibiotic bactericid activ impotriva unui spectru extrem de larg de germeni grampozitivi si gram-negativi, cuprinzand Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, specii de Staph. aureus rezistente la antibiotice. Gentamed este frecvent activ impotriva germenilor rezistenti la streptomicina si kanamicina, ca si la alte antibiotice neinrudite. Gentamed injectabil este indicat in infectii ale tractului urinar, infectii pulmonare, bacteriemie, septicemie, infectii postarsuri, plagi traumatice sau chirurgicale infectate sau alte infectii sistemice cauzate de organisme sensibile.

Contraindicații:

Gentamed nu va fi folosit in sarcina, exceptand situatiile amenintatoare de viata. Nu se va folosi nici in caz de hipersensibilitate cunoscuta fata de antibiotic.
Tulburari ale aparatului vestibular (pierderea auzului s-a manifestat mai rar) au fost inregistrate ca urmare a folosirii gentamicinei in prezenta afectarii renale, in doze prea mari sau timp prea indelungat. La cativa pacienti cu afectare renala s-a raportat o crestere tranzitorie a azotului seric, care a revenit la normal dupa incetarea terapiei. Frecventa administrarii trebuie redusa in cazuri cu functie renala afectata (vezi mai sus).
Exista dovezi conform carora orice nefro-toxicitate potentiala a cefolasporinelor, mai ales a cefaloridiniei, poate fi crescuta in prezenta gentamicinei.

Daca se foloseste aceasta combinatie, este indicata monitorizarea functiei renale. Administrarea concomitenta a gentamicinei cu substante cu potential ototoxic sau nefotoxic trebuie evitata. S-au raportat blocaj neuromuscular si paralizie respiratorie la administrarea aminoglicozidelor la pacienti care au primit musculo-relaxante tip curara in timpul anesteziei.

Administrare GENTAMICINE LEURQUIN 80 mg, sol. inj.:

Gentamed se administreaza de obicei intramuscular, dar poate fi administrat si intravenos daca este necesar, de exemplu la pacienti socati, cu arsuri severe sau masa musculara redusa. Aceleasi doze sunt recomandate pentru uzul intramuscular si intravenos. Administrarea intravenoasa se face printr-o injectare tip "bolus", fie in tubul setului de perfuzie, fie direct in vena, intr-o perioada de doua-trei minute. Gentamed poate fi administrat si in perfuzie, in solutie sterila de NaCl sau intr-o solutie sterila de dextroza 5% in apa, cu conditia ca timpul de perfuzie sa fie de 20 de minute, iar volumul de fluid nu mai mare de 100 ml. Gentamed injectabil nu se va amesteca cu nici un alt medicament inaintea administrarii.

Gentamicina injectabila: Adulti: Infectii severe: 5 mg/kg zilnic, fractionate la intervale de 6 sau 8 ore, in lipsa unei afectari a functiei renale. Doza totala zilnica poate fi ulterior marita sau scazuta conform indicatiilor clinice. Alte infectii sistemice: 80 mg la 8 ore, timp de 7-10 zile, este de obicei doza eficienta. Daca greutatea corporala este mai mica de 60 kg, se vor folosi 60 mg la 8 ore. Infectii ale tractului urinar: ca si pentru infectiile sistemice sau, daca functia renala nu este afectata, 160 mg o data pe zi. Copii: pana la 2 saptamani: 3 mg/kg la 12 ore. Intre 2 saptamani si 12 ani: 2 mg/kg la 8 ore. Controale ale nivelelor serice de varf confirma faptul ca doza este adecvata si ajuta, de asemenea, la detectarea nivelelor peste 10 mg/ml, la care trebuie luata in considerare posibilitatea ototoxicitatii. Gentamicina este excretata prin filtrare glomerulara simpla, de aceea este administrata in doze reduse in cazuri cu afectare renala.

In tratamentul adultilor se poate folosi urmatorul tabel:

Clearance-ul la creatinina
Ureea sanguina Doza si frecventa administrarii
(mg/100 ml) (mmol/l) ml/min)
<40 6 - 7 > 70 80 mg la 8 ore
40 - 100 6 - 17 30 - 70 80 mg la 12 ore
100 - 200 17 - 34 10 - 30 80 mg zilnic
>200 > 34 5 - 10 80 mg la 48 ore
Hemodializa intermitenta de doua ori pe saptamana < 5 80 mg dupa dializa
Frecventa administrarii, in ore, poate fi aproximata in functie de creatinina serica (mg%) x 8 sau in unitati serice internationale: crea-tinina serica (mmol/l). Daca se folosesc aceste dozari, nivelele maxime serice trebuie masurate. Nivelele de varf ale gentamicinei apar dupa aproximativ o ora de la injectia intramusculara si cu 15 minute dupa injectarea "in bolus" intravenoasa. De aceea nivelele se vor masura imediat inaintea injectiei urmatoare.

Precauții:

Gentamed este stabil si nu necesita refri-gerare. Incompatibilitate fizica sau chimica apare intre Gentamed si urmatoarele substante: peniciline, cefalosporine, eritromicina, lipi-physan, heparina, bicarbonat de sodiu.
Nu se va amesteca Gentamed in aceeasi seringa cu nici una din aceste substante. Poate, totusi, sa fie administrat concomitent cu una din ele, dar in locuri separate.

Gentamed si substantele incompatibile pot fi injectate prin bolus consecutiv in tubul setului de perfuzie, lasand un flux adecvat intre cele doua administrari.
Alte medicamente cu substanța activă gentamicinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu GENTAMICINE LEURQUIN 80 mg, sol. inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul GENTAMICINE LEURQUIN 80 mg, sol. inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.