Prospect Genticol 0,3% unguent oftalmic

Substanța activă: gentamicinum
Producator: Sifi SpA Italia
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Grupa farmaceutică: antibiotice de uz oftalmologic
Tip: Unguent oftalmic

Indicații Genticol 0,3% unguent oftalmic:

Tratamentul infectiilor externe ale globului ocular si anexelor produse de germeni sensibili la gentamicina: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean, blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.
Profilaxia infectiilor chirurgicale oflalmologice.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la gentamicina sau la oricare dintre excipienti.

Administrare Genticol 0,3% unguent oftalmic:

GENTICOL, unguent oftalmic: se aplica de 3-4 ori pe zi. Daca se face tratament concomitent si cu solutie oftalmica, unguentul se poate aplica o singura data pe zi, seara inainte de culcare.

Compoziție Genticol 0,3% unguent oftalmic:

100 g unguent oftalmic contin gentamicina 300 mg sub forma de sulfat de gentamicina si excipienti: parafina lichida, lanolina anhidra, vaselina alba.

Precauții:

Folosirea locala timp indelungat a antibioticelor poate determina cresterea rezistentei microorganismelor.

Atenționări:

Daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii de hipersensibilitate, se impune intreruperea tratamentului si reevaluarea atitudinii terapeutice.
La copii produsul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.

Reacții adverse ale Genticol 0,3% unguent oftalmic:

Genticol poate determina ocazional iritatii oculare trecatoare si usoare. Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice tratamentul trebuie intrerupt.

Supradozajul:

Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, supradozajul acut este putin probabil. In cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Este contraindicata asocierea cu alte aminoglicozide administrate concomitent. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporina, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul oto- si nefrotoxicitatii).
Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice beta-lactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).

Administrarea de Genticol 0,3% unguent oftalmic în sarcină / alaptare:

Desi studiile preclinice nu au evidentiat efecte fetotoxice dupa administrarea topica a gentamicinei, produsul se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Deoarece nu se stie daca gentamicina administrata local se excreta in lapte si daca exista riscul unor reactii adverse severe la sugari, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Prezentare ambalaj:

GENTICOL, unguent oftalmic
Cutie cu un tub de aluminiu a 10 g unguent oftalmic.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 °C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă gentamicinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Genticol 0,3% unguent oftalmic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Genticol 0,3% unguent oftalmic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.