Prospect GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3%

Substanța activă: gentamicinum
Producator: E.I.P.I.CO MED S.R.L., România
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
Grupa farmacoterapeutică: antibiotice de uz oftalmologic

Indicații GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3%:

Tratamentul infecţiilor externe ale globului ocular şi anexelor: conjunctivită, cheratită, cheratoconjunctivită, ulcer cornean, blefarită, blefaroconjunctivită, dacriocistită.
Profilaxia infecţiilor chirurgicale oftalmologice.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la gentamicină sau la oricare dintre excipienţi.

Administrare GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3%:

Doza uzuală este de 1-2 picături, de 3-4 ori pe zi, instilate în sacul conjunctival inferior sau după sfatul medicului. In cazul infecţiilor cu germeni rezistenţi doza poate fi crescută la 1-2 picături de 6-8 pe zi

Compoziție GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3%:

100 ml picături oftalmice, soluţie conţin gentamicină 300 mg sub formă de sulfat de gentamicină şi excipienţi: hidrogenofosfat de disodiu anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, clorură de benzalconiu, clorură de sodiu, apă distilată pentru preparate injectabile.

Precauții:

Folosirea locală timp îndelungat a antibioticelor poate determina creşterea rezistenţei microorganismelor.

Atenţionări speciale
Dacă nu s-au obţinut rezultate terapeutice semnificative după o perioadă relativ scurtă de timp sau dacă apar reacţii de hipersensibilitate, se impune întreruperea tratamentului şi reevaluarea atitudinii terapeutice.

La copii produsul trebuie folosit numai dacă este absolut necesar şi sub strict control medical.

Produsul conţine clorură de benzalconiu care se poate depune în lentilele de contact moi, de aceea nu trebuie administrat în timpul folosirii acestor lentile. Lentilele trebuie îndepărtate înaintea administrării picăturilor şi nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu există date care să sugereze că gentamicina administrată topic influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacienţii trebuie avertizaţi să aştepte până când tulburările de vedere dispar, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3%:

Produsul este în general bine tolerat. Uneori poate determina ocazional iritaţii oculare trecătoare şi uşoare. Dacă în timpul tratamentului apar fenomene de iritaţie la locul aplicării sau reacţii alergice tratamentul trebuie întrerupt.

Supradozajul:

Datorită concentraţiei mici a substanţei active şi administrării locale, supradozajul acut este puţin probabil. În cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Este contraindicată asocierea cu alte aminoglicozide administrate concomitent. Se recomandă evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar şi locală, cu polimixine, cefalotină, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporine, cisplatină sau cu alte medicamente cu potenţial nefrotoxic şi ototoxic (creşte riscul oto- şi nefrotoxicităţii).

Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, în special cu antibiotice beta-lactamice (studii in vitro au demonstrat că se inactivează reciproc).

Administrarea de GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3% în sarcină / alaptare:

Deşi studiile preclinice nu au evidenţiat efecte toxice fetale după administrarea topică a gentamicinei, produsul se administrează în timpul sarcinii numai dacă este absolut necesar şi după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal.

Deoarece nu se ştie dacă gentamicina administrată local se excretă în lapte şi dacă există riscul unor reacţii adverse severe la sugari, se va lua în considerare fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alăptării.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon a 10 ml picături oftalmice, soluţie.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă gentamicinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3%(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul GENTAMICIN SULPHATE Picături oftalmice, soluţie, 0,3% vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.