Prospect Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente

Substanța activă: lansoprazolum
Producator: Krka, d.d., Novo Mesto, Slovenia
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice
Substanța activă din Lanzul este lansoprazolul, care este un inhibitor de pompă de protoni. Inhibitorii de pompă de protoni reduc cantitatea de acid din stomacul dumneavoastră.

Indicații Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente:

Lanzul este indicat la adulți.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie Lanzul pentru următoarele indicații:
- Tratamentul ulcerului duodenal sau de stomac-
- Tratamentul inflamației esofagului dumneavoastră (esofagită de reflux)
- Prevenirea esofagitei de reflux
- Tratamentul arsurilor și a regurgitației acide
- Tratamentul infecției cauzate de bacteria Helicobacter pylori, administrat ân combinație cu antibiotice
- Tratamentul sau prevenirea ulcerului duodenal sau stomacal la pacienții care necesită tratament continuu cu AINS (tratamentul cu AINS este utilizat împotriva durerii sau inflamației)
- Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison.

• Medicul dumneavoastră vă poate prescrie Lanzul pentru o altă indicației sau cu o altă doză decât cea prezentată în acest prospect. Vă rugăm urmați recomandările medicului dumneavoastră.
Trebuie să vă adresați unui medic, dacă nu vă simțiți mai bine sau dacă vă simțiți mai rău după 14 zile de tratament.

Contraindicații:

Nu luați Lanzul

- dacă sunteţi alergic la lanzoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente:

Luați întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înghițiți capsula cu un pahar de apă. Dacă vi se pare dificil să îngițiți capsulele, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o alternativă la modul de administrare al medicamentului. Nu zdrobiți și nu mestecați aceste capsule sau conținutul acestora, deoarece medicamentul nu va avea efectele adecvate.

Dacă luați Lanzul o dată pe zi, încercați să îl luați la aceeași oră, în fiecare zi. S-ar putea să aveți rezultate optime dacă luați Lanzul la prima oră a dimineții.

Dacă luați Lanzul de două ori pe zi, trebuie să luați prima doză diumineața, iar a doua doză seara.

Doza de Lanzul depinde de afecțiunea dumneavoastră. Dozele recomandate de Lanzul la adulți sunt descrise mai jos. Medicul dumneavoastră poate prescrie uneori o doză diferită și vă va spune care este durata tratamentului.

Tratamentul arsurilor și regurgitației acide: 15 mg sau 30 mg pe zi, timp de 4 săptămâni. Dacă simptomele persistă, trebuie să spuneți medicului dumneavoastră. Dacă simptomele dumneavoastră nu dispar în 4 săptămâni de tratament, vă rugăm adresați-vă medicului dumneavoastră.

Tratamentul ulcerului duodenal : o capsulă de 30 mg pe zi, timp de 2 săptămâni.

Tratamentul ulcerului de stomac (ulcer gastric): o capsulă de 30 mg pe zi, timp de 4 săptămâni

Tratamentul inflamației esofagului (esofagită de reflux ): o capsulă de 30 mg pe zi, timp de 4 săptămâni

Prevenirea pe termen lung a esofagitei de reflux: 15 mg pe zi; medicul dumneavoastră vă poate ajusta doza la 30 mg pe zi.

Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori: doza recomandată este de o capsulă de 30 mg în combinație cu două antibiotice diferite dimineața și o capsulă de 30 mg în combinație cu două antibiotice diferite seara. Durata tratamentului zilnic este de 7 zile.

Combinațiile recomandate (lansoprazol + antibiotice) sunt:
- 30 mg Lanzul împreună cu claritromicină 250-500 mg și amoxicilină 1000 mg
- 30 mg Lanzul împreună cu claritromicină 250 mg și metronidazol 400-500 mg.

Dacă sunteți tratat pentru infecție, deoarece aveți ulcer, este puțin probabil ca ulcerul să reapară după vindecarea infecției. Pentru a avea cele mai bune șanse de succes, luați medicamentele la timp și nu pierdeți nicio doză.

Tratamentul ulcerului duodenal sau stomacal la pacienții care necesită tratament continuu cu AINS: o capsulă de 30 mg timp de 4 săptămâni.

Prevenirea ulcerului duodenal sau stomacal la pacienții care necesită tratament continuu cu AINS: 15 mg pe zi; medicul dumneavoastră vă poate ajusta doza la 30 mg pe zi.

Sindromul Zollinger-Ellison: doza recomandată este de două capsule de 30 mg pe zi la începutul tratamentului, după care doza pe care o va prescrie medicul dumneavoastră depinde de modul în care răspundeți la tratament.

Utilizarea la copii și adolescenți
Lanzul nu trebuie administrat la copii și adolescenți.

Dacă luaţi mai mult Lanzul decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Lanzul decât v-a indicat medicul dumneavoastră, contactaţi-l imediat.

Dacă uitaţi să luaţi Lanzul
Dacă nu aţi luat doza de medicament la ora indicată, luaţi-l cât mai repede posibil, cu excepția cazului în care se apropie ora pentru doza următoare. Dacă este timpul pentru doza următoare, luaţi-o numai pe aceasta, fără să luaţi o doza pierdută. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Lanzul
Nu întrerupeți tratamentul mai devreme, deoarece vă simțiți bine. S-ar putea ca boala să nu se fi vindecat și să poată reapare, dacă nu terminați ciclul de tratament recomandat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Compoziție Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente:

- Substanța activă este lansoprazolul. Fiecare capsulă de Lanzul conţine lansoprazol 30 mg.
- Celelalte componente sunt : sfere de zahăr, hidroxipropilceluloză, carbonat de magneziu greu, zahar, amidon de porumb, laurilsulfat de sodiu, hipromeloză, copolimer de acid metacrilicacrilat de etil (1:1) dispersie 30%, talc, macrogol 6000, dioxid de titan (E171), gelatină.

Precauții:

Înainte să luaţi Lanzul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți o boală severă la ficat. În acest caz, medicul vă poate ajusta dozele.
Dacă ați avut vreodată o reacție alergică pe piele în timpul tratamentului cu un medicament similar cu Lanzul, care reduce calctitatea de acid din stomac, spuneți medicului dumneavoastră înainte de a lua Lanzul.

Medicul dumneavoastră poate efectua sau a efectuat o investigație suplimentară, numită endoscopie, pentru a stabili diagnosticul afecțiunii dumneavoastră și/sau a exclude o boală malignă.

Dacă în timpul tratamentului cu Lanzul apare diaree, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece utilizarea Lanzul a fost asociat cu o ușoară creștere a diareei infecțioase.

Dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat Lanzul concomitent cu alte medicamente pentru tratamentul Helicobacter pylori infection (antibiotice) sau împreună cu medicamente antiinflamatoare, pentru tratamentul durerii sau al unei afecțiuni reumatice: vă rugăm citiți cu atenție și prospectele acestor medicamente.

Dacă luați Lanzul pentru o perioadă îndelungată (mai mult de 1 an), probabil medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu regularitate. Trebuie să-i spuneți despre orice situație sau simptome noi și neașteptate, oridecâte ori mergeți la control la medicul dumneavoastră.
Dacă faceţi tratament cu un inhibitor al pompei de protoni, cum este Lanzul, în special pentru o perioadă mai mare de 1 an, poate creşte uşor riscul de fractură de şold, încheietura mâinii sau coloană vertebrală. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi osteoporoză sau luaţi corticosteroizi (care pot creşte riscul osteoporozei).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Efecte secundare, cum ar fi amețeli, vertij, oboseala și tulburări de vedere apar uneori la pacientii care iau Lanzul. Dacă prezentați reacții adverse ca acestea, trebuie să fiți precaut, deoarece capacitatea dumneavoastră de a reacționa poate fi scăzută.

Sunteți singurul responsabil pentru a decide dacă vă aflați într-o stare adecvată pentru a conduce un vehicul cu motor sau de a efectua alte sarcini care necesită concentrare crescută. Din cauza efectelor sau a recțiilor adverse, medicamentele pe care le luați pot constitui unul dintre factorii care pot reduce capacitatea dumneavoastră de a face aceste lucruri în condiții de siguranță. Descrieri ale acestor efecte pot fi găsite în alte secțiuni ale prospectului. Citiți toate informațiile din acest prospect pentru date suplimentare.

Discutați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteți sigur de ceva.

Lanzul conţine zahăr
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- durere de cap, ameţeli
- senzaţie sau stare de rău, diaree, dureri de stomac, constipaţie, dureri de stomac, gaze, uscăciunea gurii sau durere a gurii şi în gât
- modificări ale valorilor testelor ficatului
- erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi
- oboseală.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- modificări ale numărului globulelor sângelui.
- depresie
- durere articulară sau musculară, fractură de şold, încheietura mâinii sau coloană vertebrală
- reţinere de lichide în organism şi umflături.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- anemie (paloare)
- insomnie, halucinaţii, confusion
- nelinişte, vertij, furnicături (parestezie), somnolenţă, tremurături
- tulburări vizuale
- inflamarea limbii (glosită), candidoză (infecţie fungică, ce poate afecta pielea sau mucoasele), pancreatită, modificarea gustului,
- inflamarea ficatului (poate apărea îngălbenirea pielii şi albului ochilor)
- reacţii ale pielii, cum sunt arsuri sau înţepături, vânătăi, înroşirea pielii, căderea părului, sensibilitate crescută la lumină,
- probleme ale rinichilor,
- umflarea sânilor la bărbaţi,
- febră, transpiraţii abundente, angioedem, pierderea apetitului, impotenţă
- trebuie să contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă apar simptome de angioedem, cum sunt umflături ale feţei, limbii sau faringelui, dificultate la înghitire, blânde şi dificultate respiratorie.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- scăderea numărului celulelor albe din sânge, astfel încât rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate scădead. Dacă apare o infecţie, cu febraă şi afectarea severă a stării generale,sau febră şi simptome locvale de infecţie, cum sunt dureri în gât /faringe/gură sau probleme urinare, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumnevoastră. Vi se va indica o testare a sângelui, pentru evaluarea reducerii posibile a celulelor albe din sânge (agranulocitoză)
- colită (inflamarea intestinelor), inflamarea gurii (stomatită)
- reacţii foarte severe ale pielii, cu înroşire, apariţie de vezicule, inflamare severă şi descojirea pieli
- reacţii severe de hipersensibilitate, icnlusiv şoc. Simptomele reacţei de hipersensibilitate pot include febră, erupţie cutanată, umflături şi, uneori, scăderea bruscă a tensiunii arteriale
- modificări ale valorilor testelor de sânge, cum sunt nivelele concentraţiilor sodiului, colesterolului şi trigliceridelor.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
- scăderea nivelului de magneziu din sânge
- dacă luaţi lansoprazol mai mult de 3 luni este posibil ca nivelul magneziului în sânge să scadă. Concentraţiile scăzute ale magneziului pot determina oboseală, contracţii involuntare ale muşchilor, dezorientare, convulsii, ameţeală, creşterea frecvenţei bătăilor inimii. Dacă aveţi oricare dintre simptomele acestea, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Concentraţiile scăzute ale magneziului pot de asemenea să ducă la scăderea concentraţiilor potasiului şi calciului din sânge. Medicul dumneavoastră poate prescrie efectuarea regulată de teste de laborator, pentru monitorizarea nivelelor de magneziu din sânge.
- erupție trecătoare pe piele, posibil asociată cu dureri la nivelul articulațiilor.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

În special, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați medicamente care conțin următoarele substanțe active, deoarece Lanzul poate afecta efectele acestora:
- inhibitori de protează HIV, cum sunt atazanavir și nelfinavir (utilizați pentru tratamentul infecției cu HIV)
- metotrexat (utilizat pentru tratamentul bolilor autoimune si a cancerului)
- ketoconazol, itraconazol, rifampicină (utilizată pentru tratamentul infecțiilor)
- digoxină (utilizată în tratamentul problemelor inimii)
- warfarină (utilizat pentru tratamentul cheagurilor de sânge)
- teofilină (utilizată în tratamentul astmului bronșic)
- tacrolimus (utilizat în prevenirea respingerii transplantului)
- fluvoxamină (utilizată în tratamentul depresiei și a altor afecțiuni psihice)
- antiacide (utilizate în tratamentul arsurilor sau regurgitației acide)
- sucralfat (utilizat în tratamentul ulcerelor)
- sunătoare (Hypericum perforatum) (utilizată în tratamentul depresiei ușoare).

Lanzul împreună cu alimente și băuturi
Pentru cele mai bune rezultate ale tratamentului, luați Lanzul cu cel puțin 30 minute după masă.

Administrarea de Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Utilizarea Lanzul nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece nu există suficiente date clinice asupra utilizării lansoprazolului în timpul sarcinii.
Nu există suficiente date clinice asupra utilizării lansoprazolului în timpul alăptării. Rezultatele studiilor la animale sugerează că lansoprazolul trece în laptele matern.
În evaluarea necesității continuării/întreruperii alăptării sau a tratamentului cu lansoprazol, medicul curant va lua în considerare beneficiile alăptării pentru sugar și beneficiile tratamentului cu Lanzul pentru dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Capsule de culoare albă.
Cutie cu 2 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 7 capsule gastro-rezistente.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC. A se păstra în ambalajul original.

Nu luaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă lansoprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lanzul 30 mg, capsule gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.