Prospect Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate

Substanța activă: leflunomidum
Producator: Haupt Pharma Munster GMBH, Germania
Clasa ATC: [L04AA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare selective
Leflunomidă medac aparţine unui grup de medicamente numite medicamente antireumatice. Acest medicament conţine substanţa activă leflunomidă.

Indicații Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate:

Leflunomidă medac se utilizează pentru a trata pacienţi adulţi cu poliartrită reumatoidă activă sau artrită psoriazică activă.

Simptomele poliartritei reumatoide includ inflamaţia articulaţiilor, umflare, dificultăţi în mişcare şi durere. Alte simptome, care afectează întregul organism, includ pierderea poftei de mâncare, febră, lipsă de energie şi anemie (număr insuficient de globule roşii în sânge).

Simptomele artritei psoriazice active includ inflamaţia articulaţiilor, umflare, dificultăţi de mişcare, durere şi pete roşii pe piele, care se exfoliază (leziuni pe piele).

Contraindicații:

Nu luaţi Leflunomidă medac
• dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la leflunomidă (în special, o reacţie gravă la nivelul pielii, adesea însoţită de febră, durere la nivelul articulaţiilor, apariţia de pete roşii pe piele sau de vezicule, ca de exemplu sindrom Stevens-Johnson), la alune sau soia, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament, sau dacă sunteţi alergic la teriflunomidă (utilizată pentru tratarea sclerozei multiple),
• dacă aveţi orice fel de probleme cu ficatul,
• dacă aveţi probleme cu rinichii, moderate până la severe,
• dacă aveţi concentraţii mult scăzute ale proteinelor din sânge (hipoproteinemie),
• dacă suferiţi de orice fel de problemă care vă afectează sistemul imun (de exemplu SIDA),
• dacă aveţi orice fel de problemă cu măduva osoasă sau dacă aveţi un număr redus de globule roşii sau albe în sângele dumneavoastră sau un număr redus de plachete sanguine,
• dacă aveţi o infecţie gravă,
• dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Administrare Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza iniţială obişnuită de Leflunomidă medac este de 100 mg leflunomidă o dată pe zi, în primele trei zile. După aceea, cei mai mulţi pacienţi au nevoie de:
• Pentru poliartrita reumatoidă: 10 până la 20 mg de Leflunomidă medac o dată pe zi, în funcţie de severitatea bolii.
• Pentru artrita psoriazică: 20 mg de Leflunomidă medac o dată pe zi.

Înghiţiţi comprimatele întregi, cu o cantitate mare de apă.

Poate să dureze 4 săptămâni sau mai mult până când veţi începe să simţiţi o ameliorare a stării dumneavoastră. Unii pacienţi pot să simtă şi în continuare o ameliorare, chiar după 4-6 luni de tratament.
În mod normal, veţi lua Leflunomidă medac pentru perioade lungi de timp.

Dacă luaţi mai multă Leflunomidă medac decât trebuie
Dacă aţi luat mai multă Leflunomidă medac decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau cereţi sfatul altui medic. Dacă este posibil, luaţi cu dumneavoastră comprimatele sau cutia pentru a le arăta medicului.

Dacă uitaţi să luaţi Leflunomida medac
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce v-aţi amintit, cu excepţia cazului în care se apropie ora pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate:

• Substanţa activă este leflunomida.
Un comprimat filmat de Leflunomidă medac 20 mg conţine leflunomidă 20 mg.
• Celelalte componente sunt: în nucleu - lactoză monohidrat, hidroxipropilceluloză slab substituită, acid tartaric, laurilsulfat de sodiu şi stearat de magneziu; în film - lecitină (din boabe de soia), alcool polivinilic, talc, dioxid de titan (E 171) şi gumă xantan.

Precauții:

Înainte să luaţi Leflunomidǎ medac, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale
• dacă aţi suferit vreodată de inflamaţie la nivelul plămânilor (pneumopatie interstiţială).
• dacă aţi avut vreodată tuberculoză sau dacă aţi venit în contact cu o persoană care are sau care a avut tuberculoză. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă efectueze teste, pentru a vedea dacă aveţi tuberculoză.
• dacă sunteţi bărbat şi doriţi să aveţi un copil. Deoarece nu se poate exclude trecerea Leflunomidă medac în spermă, trebuie utilizată o măsură contraceptivă sigură pe durata tratamentului cu Leflunomidă medac. Bărbaţii care doresc să aibă un copil trebuie să ceară sfatul medicului, care le va putea recomanda să întrerupă tratamentul cu Leflunomidă medac şi să ia anumite medicamente pentru a elimina Leflunomidei medac rapid şi suficient din organism. În acest caz, veţi avea nevoie de o analiză a sângelui pentru a vă asigura căLeflunomidă medac a fost suficient eliminată din organismul dumneavoastră şi, după aceea, va trebui să aşteptaţi încă cel puţin 3 luni înainte de a decide conceperea unui copil.
• dacă urmează să faceți o analiză de sânge specifică (nivelul de calciu). Pot fi detectate niveluri de calciu fals reduse.

Leflunomidă medac poate determina, ocazional, unele tulburări la nivelul sângelui, ficatului, plămânilor sau ale nervilor de la nivelul braţelor sau picioarelor. De asemenea, poate determina unele reacţii alergice grave [inclusiv reacţie la medicamente, cu eozinofilie şi simptome sistemice (DRESS)] sau poate creşte posibilitatea apariţiei unei infecţii severe. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să citiţi punctul Reacţii adverse posibile.

DRESS se manifestă iniţial prin simptome asemănătoare gripei şi erupţie pe pielea de la nivelul feţei, iar ulterior prin erupţie extinsă pe piele, însoţită de temperatură mare, valori crescute ale enzimelor hepatice, observate la analizele de sânge, creştere a numărului unui tip de celule albe din sânge (eozinofilie) şi prin mărirea ganglionilor limfatici.

Medicul dumneavoastră vă va efectua analize de sânge la intervale regulate, înainte şi pe durata tratamentului cu Leflunomidă medac, pentru a vă urmări numărul de celule din sânge şi funcţia ficatului. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va controla cu regularitate tensiunea arterială, deoarece Leflunomidă medac poate determina creşterea tensiunii arteriale.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți diaree cronică neexplicată. Medicul dumneavoastră poate solicita efectuarea de teste suplimentare pentru un diagnostic diferențial.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă apare ulcer la nivelul pielii în timpul tratamentului cu Leflunomidă medac.

Copii şi adolescenţi
Leflunomidă medac nu este recomandată pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Leflunomidă medac vă poate face să vă simţiţi ameţit(ă), ceea ce poate afecta capacitatea dumneavoastră de a vă concentra şi de a reacţiona. Dacă simţiţi acest lucru, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Leflunomidă medac conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Leflunomidă medac conţine lecitină din soia
Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Leflunomidă medac conţine sodiu
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat filmat, adică practic „nu conține sodiu”.

Reacții adverse ale Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră şi opriţi utilizarea Leflunomidei medac:
• dacă aveţi slăbiciune, senzaţie de gol în cap sau ameţeli sau aveţi dificultăţi de respiraţie, deoarece acestea pot fi semnele unei reacţii alergice grave,
• dacă vă apar erupţii pe piele sau ulceraţii la nivelul gurii, deoarece acestea pot indica reacţii severe, care uneori pot pune viaţa în pericol [de exemplu sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, eritem polimorf, reacţie la medicamente, cu eozinofilie şi simptome sistemice (DRESS)].
dresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi:
• piele palidă, oboseală sau vânătăi, deoarece acestea pot indica tulburări sanguine determinate de un dezechilibru între diferitele tipuri de celule care intră în compoziţia sângelui,
• oboseală, durere abdominală sau icter (colorarea galbenă a ochilor sau a pielii), deoarece acestea pot indica afecţiuni grave, precum insuficienţa hepatică, care se poate finaliza cu deces,
• orice simptome de infecţie, cum sunt febră, durere în gât sau tuse, deoarece acest medicament poate creşte riscul de infecţii severe, care pot pune viaţa în pericol,
• tuse sau dificultăţi la respiraţie, deoarece acestea pot indica probleme plămânilor (boală pulmonară interstiţială sau hipertensiune pulmonară),
• senzaţie neobişnuită de furnicături, slăbiciune sau durere la nivelul mâinilor sau picioarelor, deoarece acestea pot indica probleme ale nervilor (neuropatie periferică).

Reacţii adverse frecvente (pot apărea la 1 din 10 persoane)
• scădere uşoară a numărului de globule albe din sânge (leucopenie),
• reacţii alergice uşoare,
• pierdere poftei de mâncare, scădere în greutate (de obicei nesemnificativă),
• oboseală (astenie),
• dureri de cap, ameţeli,
• senzaţii anormale la nivelul pielii ca nişte furnicături (parestezii),
• creştere uşoară a tensiunii arteriale,
• colită,
• diaree,
• greaţă, vărsături,
• inflamaţie sau ulceraţii la nivelul gurii,
• durere abdominală,
• creşterea valorilor unor analize ale ficatului,
• accentuarea căderii părului,
• eczemă, piele uscată, erupţii pe piele, mâncărime,
• tendinită (manifestată prin durere determinată de inflamaţia membranei din jurul tendoanelor, de obicei la picioare şi la mâini),
• creşterea anumitor enzime din sânge (creatinfosfokinaza),
• probleme ale nervilor de la nivelul braţelor sau picioarelor (neuropatie periferică).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot apărea la 1 din 100 de persoane)
• scăderea numărului de globule roşii din sânge (anemie) şi a numărului de plachete sanguine (trombocitopenie),
• scăderea concentraţiei potasiului din sânge,
• teamă fără motiv,
• modificări ale gustului,
• urticarie (erupţie pe piele, sub forma unei iritaţii),
• ruptură de tendon,
• creşterea concentraţiei grăsimilor din sânge (colesterol şi trigliceride),
• scăderea concentraţiei de fosfat din sânge.

Reacţii adverse rare (pot apărea la 1 din 1000 de persoane)
• creşterea numărului de celule sanguine numite eozinofile (eozinofilie), scăderea uşoară a numărului de globule albe din sânge (leucopenie), scăderea numărului tuturor celulelor din sânge (pancitopenie),
• creşterea severă a tensiunii arteriale,
• inflamaţia plămânilor (boală pulmonară interstiţială),
• creşterea valorilor unor teste ale funcţiei ficatului, care poate evolua spre afecţiuni grave, cum sunt hepatita şi icterul,
• infecţii severe, numite sepsis, care se pot finaliza cu deces,
• creşterea anumitor enzime din sânge (lactatdehidrogenaza).

Reacţii adverse foarte rare (pot apărea la 1 din 10000 de persoane)
• scădere importantă a unor tipuri de globule albe din sânge (agranulocitoză),
• reacţii alergice severe şi posibil severe,
• inflamaţii ale vaselor de sânge (vasculită, incluzând vasculită cutanată necrotizantă),
• inflamaţia pancreasului (pancreatită),
• afectare severă a ficatului, cum sunt insuficienţa hepatică sau necroza hepatică, care se pot finaliza cu deces,
• reacţii severe, care uneori pot pune viaţa în pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, eritem polimorf).

De asemenea, pot să apară, cu frecvenţă necunoscută, alte reacţii adverse, cum sunt insuficienţă renală, scăderea concentraţiilor de acid uric din sânge, hipertensiune pulmonară, infertilitate la bărbaţi (care este reversibilă când tratamentul cu acest medicament este oprit), lupus cutanat (caracterizat prin erupţie/roşeaţă în zone ale pielii care sunt expuse la lumină), psoriazis (nou apărut sau agravat), DRESS și ulcer la nivelul pielii (răni rotunde, deschise în piele, prin care se pot vedea țesuturile de dedesubt).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Acest lucru este important mai ales dacă luaţi:
• alte medicamente pentru poliartrita reumatoidă, cum sunt antimalaricele (de exemplu clorochină şi hidroxiclorochină), săruri de aur administrate pe cale orală sau intramuscular, D-penicilamină, azatioprină şi alte medicamente imunosupresoare (de exemplu metotrexatul), deoarece aceste asocieri nu sunt recomandabile,
• warfarină şi alte medicamente administrate pe cale orală, utilizate pentru subţierea sângelui, deoarece este necesară supraveghere pentru a diminua riscul de reacţii adverse la acest medicament,
• teriflunomidă, pentru tratamentul sclerozei multiple,
• repaglinidă, pioglitazonă, nateglinidă sau rosiglitazonă pentru tratamentul diabetului zaharat,
• daunorubicină, doxorubicină, paclitaxel sau topotecan pentru tratamentul cancerului,
• duloxetină, pentru tratamentul depresiei, incontinenţei urinare sau al bolii rinichilor la pacienţii cu diabet zaharat,
• alosetron, pentru tratamentul diareei severe,
• teofilină, pentru tratamentul astmului,
• tizanidină, un relaxant muscular,
• contraceptive orale (care conţin etinilestradiol şi levonorgestrel),
• cefaclor, benzilpenicilină (penicilină G), ciprofloxacină pentru tratamentul infecţiilor,
• indometacin, ketoprofen pentru tratamentul durerilor sau inflamaţiei,
• furosemidă, pentru tratamentul unor boli de inimă (diuretic, pentru creşterea eliminării de urină),
• zidovudină, pentru tratamentul infecţiei cu HIV,
• rosuvastatină, simvastatină, atorvastatină, pravastatină pentru tratamentul hipercolesterolemiei (valori mari ale colesterolului),
• sulfasalazină, pentru tratamentul bolii inflamatorii intestinale sau al poliartritei reumatoide,
• un medicament numit colestiramină (utilizat pentru a reduce valorile crescute ale colesterolului) sau cărbune activat, deoarece aceste medicamente pot reduce cantitatea de Leflunomidă medac care este absorbită în organism,

Dacă luaţi deja un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) şi/sau glucocorticoizi, puteţi continua să le luaţi şi după ce aţi început tratamentul cu Leflunomidă medac.

Vaccinări
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă trebuie să fiţi vaccinat. Anumite vaccinuri nu trebuie administrate în timpul tratamentului cu Leflunomidă medac şi pentru o anumită perioadă de timp după încetarea tratamentului.

Leflunomidă medac împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Leflunomidă medac poate fi luată cu sau fără alimente.
Nu este recomandat să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Leflunomidă medac. Consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Leflunomidă medac poate creşte riscul de afectare a ficatului.

Administrarea de Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Leflunomidă medac dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă. Dacă sunteţi gravidă sau rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Leflunomidă medac, riscul de a avea un copil cu malformaţii grave este crescut. Femeile aflate în perioada fertilă nu trebuie să ia Leflunomidă medac fără să utilizeze metode contraceptive sigure.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă planificaţi o sarcină după ce aţi încetat tratamentul cu Leflunomidă medac, deoarece este nevoie să vă asiguraţi că Leflunomidă medac a fost complet eliminată din organism înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Acest lucru poate dura până la 2 ani. Această perioadă poate fi scurtată la câteva săptămâni luând anumite medicamente care accelerează eliminarea Leflunomidei medac din organism.

În orice caz, va trebui confirmat printr-o analiză a sângelui faptul că Leflunomidă medac a fost suficient eliminată din organism şi, după aceea, va trebui să aşteptaţi încă cel puţin o lună înainte de a rămâne gravidă.

Pentru alte informaţii privind testele de laborator, vă rugăm să contactaţi medicul dumneavoastră.

În cazul în care credeţi că aţi rămas gravidă în timpul tratamentului cu Leflunomidă medac sau în următorii 2 ani după întreruperea tratamentului, trebuie să contactaţi imediat medicul dumneavoastră, pentru a vă face un test de sarcină. Dacă testul confirmă că sunteţi gravidă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament cu anumite medicamente pentru a elimina Leflunomidă medac rapid şi suficient din organismul dumneavoastră, deoarece acest tratament poate reduce riscul la care este expus copilul.

Nu trebuie să luaţi Leflunomidă medac dacă alăptaţi, deoarece leflunomida trece în lapte.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate Leflunomidă medac 20 mg sunt albe sau aproape albe, rotunde, cu un diametru de aproximativ 8 mm şi o linie de divizare pe una din feţele comprimatului. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale

Comprimatele sunt ambalate în flacoane.
Comprimate filmate Leflunomidă medac 20 mg: Sunt disponibile mărimi de ambalaj cu 15, 30, 60 sau 100 de comprimate filmate într-un flacon.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi flacon după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se ţine flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă leflunomidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.