Prospect Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate
Substanța activă: leflunomidum
Clasa ATC: [L04AA]:
antineoplazice si imunomodulatoare >>
imunosupresoare >>
imunosupresoare >>
imunosupresoare selective
Indicații Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate:
Leflunomida este indicata pentru tratamentul pacientilor adulti cu:* poliartrita reumatoida activa, ca medicament antireumatic modificator al bolii (MAMB),
* artrita psoriazica activa.
Un tratament recent sau concomitent cu MAMB hepatotoxice sau hematotoxice (de exemplu metotrexat) poate determina cresterea riscului de reactii adverse grave; de aceea, la inceperea tratamentului cu leflunomida trebuie luate in considerare cu atentie aspectele beneficiu/risc.
In plus, daca se inlocuieste leflunomida cu alt MAMB fara sa se urmeze procedura de eliminare, poate creste si riscul de reactii adverse grave, chiar pentru un timp indelungat dupa inlocuire.
Contraindicații:
* Hipersensibilitate la substanta activa (in special la cei cu antecedente de sindromStevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, eritem polimorf) sau la oricare dintre excipientii
* Pacienti cu insuficienta hepatica.
* Pacienti cu stari imunodeficitare severe, de exemplu SIDA.
* Pacienti cu functie medulara semnificativ deprimata sau cu anemie, leucopenie, neutropenie sau trombocitopenie semnificative, datorate altor cauze decat poliartrita reumatoida sau artrita psoriazica.
* Pacienti cu infectii grave.
* Pacienti cu insuficienta renala moderata pana la severa, deoarece experienta clinica la aceasta grupa de pacienti este insuficienta.
* Pacienti cu hipoproteinemie severa, de exemplu in cazul sindromului nefrotic.
* Femei gravide sau femei aflate in perioada fertila care nu utilizeaza metode contraceptive eficace in timpul tratamentului cu leflunomida si ulterior, atat timp cat concentratiile plasmatice ale metabolitului activ raman peste 0,02 mg/l (vezi pct. 4.6). Inaintea inceperii tratamentului cu leflunomida, trebuie exclusa eventualitatea existentei unei sarcini.
* Femei care alapteaza
Administrare Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate:
Tratamentul trebuie initiat si supravegheat de catre specialisti cu experienta in tratamentul poliartritei reumatoide si al artritei psoriazice.Alanin aminotransferaza (ALT) sau glutamopiruvat transferaza serica (GPTS) si numaratoarea completa a elementelor figurate sanguine, inclusiv numaratoarea diferentiata a leucocitelor si numaratoarea plachetelor, trebuie efectuate simultan si cu aceeasi frecventa:
* inainte de inceperea tratamentului cu leflunomida,
* la fiecare doua saptamani in primele sase luni de tratament si
* la fiecare 8 saptamani dupa aceea.
Doze
* In poliartrita reumatoida: tratamentul cu leflunomida se incepe, de obicei, cu o doza de incarcare de 100 mg o data pe zi, timp de 3 zile. Omiterea dozei de incarcare poate sa scada riscul de evenimente adverse (vezi pct. 5.1).
Doza de intretinere recomandata este de 10 mg pana la 20 mg leflunomida o data pe zi, in functie de severitatea (activitatea) bolii.
* In artrita psoriazica: tratamentul cu leflunomida se incepe cu o doza de incarcare de 100 mg o data pe zi, timp de 3 zile.
Doza de intretinere recomandata este de 20 mg leflunomida o data pe zi.
Efectul terapeutic apare, de obicei, dupa 4-6 saptamani si se poate intensifica in continuare pana la 4-6 luni.
Nu se recomanda ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara.
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu varsta peste 65 de ani.
Copii si adolescenti
Leflunomide Winthrop nu este recomandat pentru utilizare la pacientii cu varsta sub 18 ani, deoarece eficacitatea si siguranta in artrita reumatoida juvenila (ARJ) nu au fost demonstrate.
Mod de administrare
Comprimatele de Leflunomide Winthrop trebuie inghitite intregi, cu o cantitate suficienta de lichid.
Proportia absorbtiei leflunomidei nu este influentata de aportul concomitent de alimente.
Compoziție Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate:
Fiecare comprimat contine leflunomida 20 mg.Excipienti cu efect cunoscut:
Fiecare comprimat contine lactoza monohidrat 72 mg.
Lista excipientilor
Nucleu:
Amidon de porumb
Povidona (E1201)
Crospovidona (E1202)
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu (E470b)
Lactoza monohidrat
Film:
Talc (E553b)
Hipromeloza (E464)
Dioxid de titan (E171)
Macrogol 8000
Oxid galben de fer (E 172)
Precauții:
Administrarea concomitenta cu MAMB hepatotoxice sau hematotoxice (de exemplu metotrexat) nu este recomandabila.Metabolitul activ al leflunomidei, A771726, are un timp de injumatatire lung, in general de 1 pana la 4 saptamani. Chiar daca tratamentul cu leflunomida a fost intrerupt, pot sa apara reactii adverse grave (de exemplu hepatotoxicitate, hematotoxicitate sau reactii alergice, vezi mai jos). De aceea, cand apar astfel de reactii toxice sau daca, din orice alt motiv, este necesara epurarea rapida a A771726 din organism, trebuie urmata procedura de eliminare. Procedura poate fi repetata daca este necesar din punct de vedere clinic.
Pentru procedurile de eliminare si alte actiuni recomandate in cazul sarcinii dorite sau neintentionate.
Reactii hepatice
In timpul tratamentului cu leflunomida, s-au raportat cazuri rare de afectare hepatica severa, inclusiv cazuri cu evolutie letala. Majoritatea cazurilor au aparut in timpul primelor 6 luni de tratament.
Tratamentul concomitent cu alte medicamente hepatotoxice a fost prezent frecvent. Este esential ca recomandarile privind monitorizarea sa fie respectate cu strictete.
ALT (GPTS) trebuie controlata inaintea inceperii tratamentului cu leflunomida si cu aceeasi frecventa ca numaratoarea completa a elementelor figurate sanguine (la fiecare doua saptamani) in timpul primelor sase luni de tratament si apoi la fiecare 8 saptamani.
In cazul cresterii valorilor ALT (GPTS) de 2 pana la 3 ori limita superioara a valorilor normale, se poate lua in considerare reducerea dozei de la 20 mg la 10 mg, iar monitorizarea trebuie efectuata saptamanal. Daca valorile ALT (GPTS) crescute de peste 2 ori limita superioara a valorilor normale
persista sau daca valorile ALT sunt de peste 3 ori limita superioara a valorilor normale, tratamentul cu leflunomida trebuie intrerupt si trebuie initiata procedura de eliminare. Se recomanda ca monitorizarea enzimelor hepatice sa se mentina si dupa intreruperea tratamentului cu leflunomida, pana cand valorile enzimelor hepatice se normalizeaza.
Deoarece sunt posibile efecte hepatotoxice aditive, este recomandat sa se evite consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu leflunomida.
Deoarece metabolitul activ al leflunomidei, A771726, este legat in proportie mare de proteinele plasmatice si este epurat prin metabolizare hepatica si excretie biliara, este de asteptat ca, la pacientii cu hipoproteinemie, concentratiile plasmatice de A771726 sa fie crescute. Leflunomide Winthrop este contraindicat la pacientii cu hipoproteinemie severa sau cu insuficienta hepatica.
Reactii hematologice
Odata cu determinarea ALT, trebuie efectuata o numaratoare completa a elementelor figurate sanguine, inclusiv numaratoarea diferentiata a leucocitelor si numaratoarea plachetelor, inaintea inceperii tratamentului cu leflunomida, apoi la fiecare 2 saptamani in primele 6 luni de tratament si apoi la fiecare 8 saptamani.
La pacientii cu anemie, leucopenie si/sau trombocitopenie preexistente, precum si la pacientii cu functie medulara deprimata sau la cei cu risc de mielosupresie, riscul de tulburari hematologice este crescut. Daca apar astfel de tulburari, trebuie luata in considerare procedura de eliminare (vezi mai jos) pentru scaderea concentratiilor plasmatice ale metabolitului A771726.
In caz de reactii hematologice severe, inclusiv pancitopenie, trebuie intrerupt tratamentul cu Leflunomide Winthrop si cu orice alt tratament mielosupresiv concomitent si trebuie initiata procedura de eliminare.
Asocieri cu alte tratamente
Asocierea leflunomidei cu antimalaricele folosite in bolile reumatice (de exemplu clorochina si hidroxiclorochina), sarurile de aur injectabile sau orale, D-penicilamina, azatioprina si alte medicamente imunosupresoare, inclusiv inhibitorii factorului de necroza tumorala alfa, nu a fost studiata in mod adecvat in studii clinice randomizate, pana in prezent (cu exceptia metotrexatului. Riscul asociat terapiei combinate, in special in cazul tratamentului pe termen lung, nu este cunoscut. Deoarece o astfel de terapie poate duce la toxicitate aditiva sau chiar sinergica (de exemplu hepato- sau hematotoxicitate), asocierea cu un alt MAMB (de exemplu metotrexat) nu este recomandata.
Se recomanda precautie la administrarea leflunomidei in asociere cu medicamente metabolizate de catre CYP2C9, altele decat AINS, cum sunt fenitoina, warfarina, fenprocumona si tolbutamida.
Inlocuirea cu alte tratamente
Deoarece leflunomida persista in organism timp indelungat, inlocuirea cu un alt MAMB (de exemplu metotrexat) fara efectuarea procedurii de eliminare (vezi mai jos) poate creste probabilitatea de riscuri aditive, chiar dupa un timp indelungat de la inlocuire (adica interactiune cinetica, toxicitate de organ).
Similar, tratamentul recent cu medicamente hepatotoxice sau hematotoxice (de exemplu metotrexat) poate intensifica reactiile adverse; de aceea, inceperea tratamentului cu leflunomida trebuie luata in considerare cu atentie, avand in vedere aceste aspecte beneficiu/risc, iar in faza initiala a inlocuirii tratamentului, se recomanda o monitorizare mai atenta.
Reactii cutanate
In caz de stomatita ulceroasa, tratamentul cu leflunomida trebuie intrerupt.
La pacientii tratati cu leflunomida, au fost semnalate cazuri foarte rare de sindrom Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica. Imediat ce se observa reactii adverse cutanate si/sau la nivelul mucoaselor care ridica suspiciunea unor astfel de reactii severe, Leflunomide Winthrop si orice alt tratament asociat trebuie intrerupte si initiata imediat procedura de eliminare a leflunomidei. O
eliminare completa este esentiala in astfel de cazuri. In astfel de cazuri, este contraindicata reluarea tratamentului cu leflunomida (vezi pct. 4.3).
Dupa utilizarea leflunomidei, au fost raportate psoriazis pustulos si agravarea psoriazisului. Poate fi luata in considerare intreruperea tratamentului, avand in vedere afectiunea si antecedentele personale ale pacientului.
Infectii
Este cunoscut faptul ca medicamentele cu proprietati imunosupresoare - ca leflunomida - pot creste susceptibilitatea pacientilor la infectii, inclusiv infectii oportuniste. Infectiile pot fi de natura mai severa si, de aceea, pot necesita un tratament precoce si energic. In cazul in care apar infectii severe,
necontrolate, poate fi necesara intreruperea tratamentului cu leflunomida si initierea procedurii de eliminare, descrise mai jos.
Au fost raportate cazuri rare de leucoencefalopatie multifocala progesiva (LMP) la pacientii carora li se administreaza leflunomida asociata la alte medicamente imunosupresoare.
Trebuie luat in considerare riscul de aparitie a tuberculozei. La pacientii care prezinta si alti factori de risc pentru tuberculoza, trebuie luata in considerare testarea reactivitatii la tuberculina.
Reactii respiratorii
In timpul tratamentului cu leflunomida, s-au raportat cazuri de pneumopatie interstitiala.
Riscul aparitiei acesteia este crescut la pacientii cu istoric de pneumopatie interstitiala. Pneumopatia interstitiala este o afectiune cu potential letal, care poate aparea in forma acuta in timpul tratamentului.
Aparitia simptomelor pulmonare, cum sunt tusea si dispneea, poate constitui un motiv de intrerupere a tratamentului si de investigatii ulterioare, dupa caz.
Neuropatie periferica
La pacientii tratati cu leflunomida, au fost raportate cazuri de neuropatie periferica. La majoritatea pacientilor, simptomatologia s-a ameliorat dupa intreruperea tratamentului cu leflunomida. Cu toate acestea, a existat o mare variabilitate a rezultatelor finale si anume, la unii pacienti neropatia s-a remis, iar la alti pacienti simptomele au persistat. Varsta peste 60 de ani, asocierea cu medicamente neurotoxice si diabetul zaharat pot creste riscul de neuropatie periferica. Daca la un pacient tratat cu Leflunomide Winthrop se instaleaza neuropatia periferica, trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului cu Leflunomide Winthrop si efectuarea procedurii de eliminare a medicamentului.
Tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala trebuie controlata inaintea inceperii tratamentului cu leflunomida si periodic dupa aceea.
Procrearea (recomandari pentru barbati)
Barbatii trebuie avertizati despre posibila toxicitate fetala de origine paterna. De asemenea, in timpul tratamentului cu leflunomida, contraceptia trebuie garantata.
Nu exista date specifice cu privire la riscul de toxicitate fetala de origine paterna. Cu toate acestea, nu s-au efectuat studii la animale pentru evaluarea acestui risc specific. Pentru a minimaliza orice risc posibil, barbatii care doresc sa aiba un copil trebuie sa aiba in vedere intreruperea tratamentului cu leflunomida si administrarea de colestiramina 8 g de 3 ori pe zi, timp de 11 zile sau de pulbere de
carbune activat 50 g de 4 ori pe zi, timp de 11 zile.
In ambele cazuri, dupa aplicarea procedurii, se determina pentru prima data concentratia plasmatica a metabolitului A771726. In continuare, concentratia plasmatica a metabolitului A771726 trebuie determinata inca o data dupa un interval de cel putin 14 zile. Daca ambele valori ale concentratiei plasmatice sunt sub 0,02 mg/l si dupa o perioada de asteptare de minim 3 luni, riscul de toxicitate
fetala este foarte mic.
Procedura de eliminare
Se administreaza colestiramina 8 g de 3 ori pe zi, zilnic. Alternativ, se administreaza 50 g pulbere de carbune activat de 4 ori pe zi, zilnic. Durata eliminarii complete este, de obicei, de 11 zile. Durata se poate modifica in functie de datele clinice sau de rezultatul testelor de laborator.
Lactoza
Leflunomide Winthrop contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Atenționări:
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilajeIn cazul aparitiei unor reactii adverse cum sunt ametelile, poate fi afectata capacitatea pacientului de a se concentra si de a reactiona corespunzator. In astfel de situatii, pacientii trebuie sa evite sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.
Reacții adverse ale Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate:
Rezumatul profilului de sigurantaCele mai frecvent raportate reactii adverse la leflunomida sunt, de obicei: usoara crestere a tensiunii arteriale, leucopenie, parestezii, cefalee, ameteli, diaree, greata, varsaturi, afectari ale mucoasei bucale (de exemplu stomatita aftoasa, ulceratii la nivelul cavitatii bucale), dureri abdominale, accentuarea caderii parului, eczema, eruptii cutanate (inclusiv eruptii cutanate maculopapulare), prurit, xerodermie,
tenosinovita, cresterea CPK, anorexie, scadere ponderala (de obicei nesemnificativa), astenie, reactii alergice usoare si cresterea parametrilor hepatici (transaminaze (in special ALT), mai rar gamma-GT, fosfataza alcalina, bilirubina).
Clasificarea frecventelor asteptate:
Foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si <1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100); rare (≥1/10000 si <1/1000); foarte rare (<1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Infectii si infestari
Rare: infectii severe, inclusiv sepsis, care poate fi letal
Ca si alte medicamente cu potential imunosupresor, leflunomida poate creste susceptibilitatea la infectii, inclusiv infectii oportuniste (vezi, de asemenea, pct. 4.4). De aceea, incidenta globala a infectiilor poate creste (in special a rinitei, bronsitei si pneumoniei).
Tumori benigne, maligne si nespecificate (inclusiv chisturi si polipi)
Riscul de tumori maligne, in special de sindroame limfoproliferative, este crescut in cazul utilizarii anumitor medicamente imunosupresoare.
Tulburari hematologice si limfatice
Frecvente: leucopenie (leucocite >2000/mmc)
Mai putin frecvente: anemie, trombocitopenie usoara (trombocite <100000/mmc)
Rare: pancitopenie (probabil prin mecanism antiproliferativ), leucopenie (leucocite <2000/mmc), eozinofilie
Foarte rare: agranulocitoza
Utilizarea recenta, concomitenta sau consecutiva de medicamente cu potential mielotoxic poate fi asociata cu un risc crescut de efecte hematologice.
Tulburari ale sistemului imunitar
Frecvente: reactii alergice usoare
Foarte rare: reactii anafilactice/anafilactoide severe, vasculita, inclusiv vasculita cutanata necrotizanta
Tulburari metabolice si de nutritie
Frecvente: cresterea CPK
Mai putin frecvente: hipokaliemie, hiperlipemie, hipofosfatemie
Rare: cresterea LDH
Cu frecventa necunoscuta: hipouricemie
Tulburari psihice
Mai putin frecvente: anxietate
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: parestezii, cefalee, ameteli, neuropatie periferica
Tulburari cardiace
Frecvente: crestere usoara a tensiunii arteriale
Rare: crestere severa a tensiunii arteriale
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Rare: afectiune pulmonara interstitiala (inclusiv pneumopatie interstitiala), care poate fi letala
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: diaree, greata, varsaturi, afectarea mucoasei bucale (de exemplu stomatita aftoasa, ulceratii la nivelul cavitatii bucale), durere abdominala
Mai putin frecvente: tulburari ale gustului
Foarte rare: pancreatita
Tulburari hepatobiliare
Frecvente: modificarea testelor de laborator hepatice (transaminaze [mai ales ALT], mai rar gamma-GT, fosfataza alcalina, bilirubina)
Rare: hepatita, icter/colestaza
Foarte rare: afectare hepatica severa, cum sunt insuficienta hepatica si necroza hepatica acuta, care pot fi letale
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: accentuarea caderii parului, eczema, eruptii cutanate (inclusiv eruptii cutanate maculopapulare), prurit, xerodermie
Mai putin frecvente: urticarie
Foarte rare: necroliza epidermica toxica, sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf
Cu frecventa necunoscuta: lupus eritematos cutanat, psoriazis pustulos sau agravarea psoriazisului
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Frecvente: tenosinovita
Mai putin frecvente: ruptura de tendon
Tulburari renale si ale cailor urinare
Cu frecventa necunoscuta: insuficienta renala
Tulburari ale aparatului genital si sanului
Cu frecventa necunoscuta: scadere usoara (reversibila) a concentratiei spermei, a numarului total de spermatozoizi si a motilitatii lor rapid progresive
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente: anorexie, scadere ponderala (de obicei nesemnificativa), astenie
Supradozajul:
SimptomeAu fost raportate cazuri de supradozaj cronic la pacientii care au utilizat Leflunomide Winthrop in doze zilnice de pana la cinci ori doza zilnica recomandata si cazuri de supradozaj acut la adulti si copii. In majoritatea cazurilor de supradozaj, nu s-au raportat evenimente adverse. Evenimentele adverse concordante cu profilul de siguranta al leflunomidei au fost: durere abdominala, greata, diaree, cresterea valorilor enzimelor hepatice, anemie, leucopenie, prurit si eruptii cutanate.
Tratament
In caz de supradozaj sau intoxicatie, se recomanda administrarea de colestiramina sau carbune activat, pentru a accelera eliminarea. La trei voluntari sanatosi, s-a demonstrat ca administrarea de colestiramina, oral, in doza de 8 g de trei ori pe zi, timp de 24 de ore, a scazut concentratia plasmatica
a metabolitului A771726 cu aproximativ 40% in 24 ore si cu 49% pana la 65% in 48 ore.
S-a aratat ca administrarea de carbune activat (pulbere trecuta in suspensie) pe cale orala sau pe sonda nazo-gastrica (50 g la fiecare 6 ore, timp de 24 ore) reduce concentratiile plasmatice ale metabolitului activ A771726 cu 37% in 24 ore si cu 48% in 48 ore.
Aceste proceduri de eliminare pot fi repetate daca situatia clinica le necesita.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Studiile efectuate in conditii de hemodializa sau DPCA (dializa peritoneala cronica ambulatorie) au demonstrat ca A771726, metabolitul principal al leflunomidei, nu este dializabil.Studii privind interactiunile au fost efectuate numai la adulti.
Cresterea frecventei reactiilor adverse poate sa apara in cazul utilizarii recente sau concomitente a medicamentelor hepatotoxice sau hematotoxice sau cand tratamentul cu leflunomida este urmat de astfel de medicamente fara efectuarea procedurii de eliminare (vezi, de asemenea, recomandarile privind asocierea cu alte tratamente). De aceea, se recomanda monitorizarea atenta a enzimelor hepatice si a parametrilor hematologici, in faza initiala a tratamentului de inlocuire.
Intr-un studiu clinic restrans (n=30) in care s-au administrat concomitent leflunomida (10 pana la 20 mg pe zi) si metotrexat (10 pana la 25 mg pe saptamana), s-a observat o crestere de 2 pana la 3 ori a enzimelor hepatice la 5 din cei 30 pacienti. In toate cazurile, cresterile au fost reversibile, la 2 pacienti in conditiile administrarii in continuare a ambelor medicamente si la 3 pacienti dupa intreruperea leflunomidei. O crestere mai mare decat de 3 ori limita superioara a valorilor normale a fost observata la alti 5 pacienti. Si in aceste cazuri cresterile au fost reversibile, la 2 pacienti in conditiile administrarii in continuare a ambelor medicamente si la 3 pacienti dupa intreruperea leflunomidei.
La pacientii cu poliartrita reumatoida, nu s-a observat nici o interactiune farmacocinetica intre leflunomida (10 pana la 20 mg pe zi) si metotrexat (10 pana la 25 mg pe saptamana).
Se recomanda ca pacientii care primesc leflunomida sa nu fie tratati cu colestiramina sau cu pulbere de carbune activat, deoarece acestea determina o scadere rapida si semnificativa a concentratiilor plasmatice ale metabolitului A771726 (metabolitul activ al leflunomidei).
Se considera ca mecanismul implica intreruperea circuitului enterohepatic si/sau dializa gastrointestinala a metabolitului A771726.
Daca pacientul se afla sub tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si/sau glucocorticoizi, acestea pot fi administrate in continuare dupa inceperea tratamentului cu leflunomida.
Enzimele implicate in metabolizarea leflunomidei si a metabolitilor sai nu se cunosc cu precizie. Un studiu privind interactiunile efectuat in vivo cu cimetidina (inhibitor nespecific al citocromului P450) a demonstrat ca nu exista interactiuni semnificative. Dupa administrarea unei doze unice de leflunomida la subiecti care primeau doze multiple de rifampicina (inductor nespecific al citocromului P450), concentratiile plasmatice maxime ale A771726 au crescut cu aproximativ 40%, in timp ce ASC nu s-a modificat semnificativ. Mecanismul acestui efect nu este clar.
Studii in vitro au indicat ca A771726 inhiba activitatea citocromului P4502C9 (CYP2C9). In studiile clinice, nu s-au observat probleme de siguranta atunci cand s-au administrat concomitent leflunomida si AINS metabolizate de catre CYP2C9. Se recomanda prudenta daca leflunomida se administreaza
concomitent cu medicamente, altele decat AINS, metabolizate de catre CYP2C9, cum sunt: fenitoina, warfarina, fenprocumona si tolbutamida.
Intr-un studiu efectuat la voluntare sanatoase care au primit leflunomida concomitent cu un contraceptiv oral trifazic, continand 30 μg etinilestradiol, nu s-a redus eficacitatea medicamentului
contraceptiv, iar farmacocinetica metabolitului A771726 a ramas in limitele predictibile.
Vaccinari
Nu sunt disponibile date clinice cu privire la eficacitatea si siguranta vaccinarilor efectuate sub tratament cu leflunomida. Cu toate acestea, vaccinarea cu vaccinuri vii atenuate nu este recomandata.
Timpul lung de injumatatire plasmatica al leflunomidei trebuie luat in considerare atunci cand se recomanda vaccinarea cu un vaccin viu atenuat dupa ce s-a intrerupt tratamentul cu Leflunomide Winthrop.
Administrarea de Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
SarcinaMetabolitul activ al leflunomidei, A771726, este suspectat ca determina malformatii congenitale grave, atunci cand este administrat in timpul sarcinii. Leflunomide Winthrop este contraindicat in timpul sarcinii.
Femeile aflate in perioada fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive eficace in timpul si pana la 2 ani dupa intreruperea tratamentului (vezi mai jos Perioada de asteptare) sau pana la 11 zile dupa intreruperea tratamentului.
Pacienta trebuie sa fie sfatuita ca, in cazul oricarei intarzieri a menstruatiei sau al oricarui alt motiv de
a suspecta o sarcina, trebuie sa informeze imediat medicul pentru a efectua un test de sarcina, iar daca testul este pozitiv, medicul si pacienta trebuie sa discute despre riscul la care este expusa sarcina. Daca procedura de eliminare, descrisa mai jos, este instituita de indata ce se constata intarzierea menstruatiei, este posibil ca scaderea rapida a concentratiilor plasmatice ale metabolitului activ sa permita reducerea riscului fetal determinat de leflunomida.
Intr-un studiu prospectiv restrans (n=64) efectuat la femei care au devenit gravide in mod neplanificat, in timpul tratamentului cu leflunomida pentru maxim 3 saptamani dupa conceptie, urmat de o procedura de eliminare a medicamentului, nu s-au observat diferente semnificative (p=0,13) ale ratelor globale ale defectelor structurale majore ale produsului de conceptie (5,4%) comparativ cu oricare dintre alte grupuri (4,2% in grupul afectat de boala [n=108] si 4,2% in grupul gravidelor sanatoase [n=78]).
Femeilor care urmeaza tratament cu leflunomida si doresc sa ramana gravide, li se recomanda una dintre urmatoarele proceduri, pentru a se asigura ca fatul nu este expus la concentratii toxice de A771726 (concentratia limita este sub 0,02 mg/l):
Perioada de asteptare
Concentratiile plasmatice ale A771726 pot fi de peste 0,02 mg/l pentru o perioada lunga de timp. Este de asteptat ca acestea sa scada sub 0,02 mg/l dupa aproximativ 2 ani de la intreruperea tratamentului cu leflunomida.
Dupa o perioada de asteptare de 2 ani, se masoara concentratia plasmatica a A771726 prima data. In continuare, concentratia plasmatica a A771726 trebuie determinata din nou dupa un interval de cel putin 14 zile. Daca ambele concentratii plasmatice sunt sub 0,02 mg/l, nu este de asteptat un risc teratogen.
Pentru informatii suplimentare cu privire la testare, va rugam sa contactati Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata sau reprezentanta sa locala.
Procedura de eliminare
Dupa intreruperea tratamentului cu leflunomida:
* se administreaza colestiramina 8 g de trei ori pe zi, zilnic, timp de 11 zile,
* alternativ, se administreaza pulbere de carbune activat 50 g de 4 ori pe zi, zilnic, timp de 11 zile.
Cu toate acestea, chiar daca se efectueaza procedura de eliminare, sunt necesare 2 determinari separate ale concentratiilor plasmatice ale A771726, la interval de cel putin 14 zile si o perioada de asteptare de o luna si jumatate intre prima concentratie plasmatica sub 0,02 mg/l si fertilizare.
Femeile aflate in perioada fertila trebuie informate ca este necesara o perioada de asteptare de 2 ani dupa intreruperea tratamentului cu leflunomida, inainte de a avea o sarcina. Daca o perioada de asteptare de aproximativ doi ani, in conditii de utilizare a unei metode contraceptive eficace, nu este considerata aplicabila, poate fi recomandata instituirea profilactica a procedurii de eliminare.
Atat colestiramina cat si carbunele activat pot influenta absorbtia estrogenilor si progestativelor astfel incat, utilizarea contraceptivelor orale nu poate garanta o contraceptie sigura in cursul procedurii de eliminare cu colestiramina sau carbune activat. Se recomanda sa se utilizeze o alta metoda contraceptiva.
Alaptarea
Studiile la animale au aratat ca leflunomida sau metabolitii sai trec in laptele matern. De aceea, femeile care alapteaza, nu trebuie sa primeasca leflunomida.
Prezentare ambalaj:
Blister: Blister din Aluminiu/Aluminiu. Marimile de ambalaj: 30 si 100 comprimate filmate.Flacon: Flacon din PEID cu deschidere larga, cu capacitate 100 ml, cu capac insurubat si desicant inclus, continand 30, 50 sau 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Alte medicamente cu substanța activă leflunomidum:
- Leflunomida Jenson 20 mg, comprimate filmate
- Leflunomida Sandoz 20 mg, comprimate filmate
- Leflunomidă medac 20 mg comprimate filmate
- Leflunomide Winthrop 10 mg, comprimate filmate
- Leflunomide Arena 10 mg comprimate filmate
- Arava 10 mg comprimate filmate
- Leflunomide Zentiva 10 mg comprimate filmate
- Leflunomidă ratiopharm 20 mg comprimate filmate
- Leflunomidă ratiopharm 10 mg comprimate filmate
- Leflunomida Sandoz 10 mg, comprimate filmate
- Leflunomidă medac 10 mg comprimate filmate
- Leflunomide Arena 100 mg comprimate filmate
- Leflunomida Jenson 10 mg, comprimate filmate
- Leflon comprimate filmate
- Leflunomide Arena 20 mg comprimate filmate
- Leflunomide Zentiva 20 mg comprimate filmate
- Leflunomide Zentiva 100 mg comprimate filmate
- Arava 20 mg comprimate filmate
- Arava 100 mg comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
- Acid micofenolic Accord 180 mg comprimate gastrorezistente
- Acid micofenolic Sandoz 180 mg comprimate gastrorezistente
- Acid micofenolic Sandoz 360 mg comprimate gastrorezistente
- Arava 10 mg comprimate filmate
- Arava 100 mg comprimate filmate
- Arava 20 mg comprimate filmate
- Arzip 500 mg, comprimate filmate
- AUBAGIO 7 mg, 14 mg comprimate filmate
- Axympa 180 mg comprimate gastrorezistente
- Axympa 360 mg comprimate gastrorezistente
- Benlysta 120 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- Benlysta 200 mg soluţie injectabilă în seringă preumplută
- Benlysta 200 mg soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut
- Benlysta 400 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- CellCept 1 g/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- CellCept 250 mg capsule
- CellCept 250 mg, capsule
- CellCept 500 mg comprimate filmate
- CellCept 500 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- Certican 0,1 mg, comprimate dispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Leflunomide Winthrop 20 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!