Prospect Arzip 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: mycophenolatum mofetilum
Producator: Accord Healthcare Ltd., Marea Britanie
Clasa ATC: [L04AA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare >> imunosupresoare selective

Indicații Arzip 500 mg, comprimate filmate:

Arzip este un medicament utilizat pentru a suprima mecanismul de apărare al organismului dumneavoastră.

Arzip este utilizat pentru a împiedica organismul dumneavoastră să respingă rinichiul, inima sau ficatul transplantat. Acest medicament este utilizat împreună cu alte medicamente cunoscute sub denumirea de ciclosporină şi corticosteroizi.

Contraindicații:

Nu luaţi Arzip:
- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la micofenolatul de mofetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Arzip.
- Dacă alăptaţi.

Administrare Arzip 500 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Arzip exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală este după cum urmează:
Transplant renal
Adulţi
Prima doză va fi administrată în decurs de 72 ore după operaţia de transplant. Trebuie să luaţi 2 comprimate dimineaţa şi 2 comprimate seara.
Copii (cu vârsta între 2 şi 18 ani)
Doza administrată variază în funcţie de dimensiunile copilului. Medicul dumneavoastră decide care este doza cea mai potrivită, pe baza suprafeţei corporale (estimată în funcţie de înălţime şi de greutate). Doza recomandată este de 600 mg/m2, administrată de două ori pe zi.
Transplant cardiac
Adulţi
Prima doză va fi administrată în decurs de 5 zile după operaţia de transplant. Trebuie să luaţi 3 comprimate dimineaţa şi 3 comprimate seara.
Copii şi adolescenţi
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea Arzip la copiii şi adolescenţii la care s-a efectuat un transplant cardiac.
Transplant hepatic
Adulţi
Prima doză de Arzip vă va fi administrată la cel puţin 4 zile după operaţia de transplant şi în momentul în care sunteţi capabil să înghiţiţi comprimatele. Trebuie să luaţi 3 comprimate dimineaţa şi 3 comprimate seara.
Copii şi adolescenţi
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea Arzip la copiii şi adolescenţii la care s-a efectuat un transplant hepatic.
Mod şi cale de administrare
Înghiţiţi comprimatele întregi cu un pahar cu apă. Nu rupeţi sau sfărâmaţi comprimatele.
Tratamentul trebuie continuat atât timp cât aveţi nevoie de imunosupresie pentru a împiedica
respingerea de către organismul dumneavoastră a organului transplantat.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Arzip
Dacă luaţi mai multe comprimate decât vi s-a recomandat sau dacă altcineva ia din greşeală medicamentul dumneavoastră, mergeţi imediat la un medic sau la spital.
Dacă uitaţi să luaţi Arzip
Oricând uitaţi să luaţi medicamentul dumneavoastră, luaţi-l imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi să-l
luaţi la orele obişnuite. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Arzip
Încetarea tratamentului dumneavoastră cu Arzip poate creşte posibilitatea de respingere a organului transplantat de către organismul dumneavoastră. Nu încetaţi să luaţi medicamentul, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului
dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Arzip 500 mg, comprimate filmate:

Substanţa activă este micofenolatul de mofetil. Fiecare comprimat conţine micofenolat de mofetil 500 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), povidonă (K-90),
hidroxipropilceluloză, croscarmeloză sodică, talc, stearat de magneziu
Film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, indigotină (E 132), oxid roşu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172).

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Arzip
Trebuie să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră:
- Dacă observaţi apariţia oricărui semn de infecţie (de exemplu febră, durere în gât), a vânătăilor şi/sau sângerărilor neaşteptate.
- Dacă aveţi sau aţi avut vreodată orice probleme cu aparatul digestiv, de exemplu ulcere gastrice.
Medicul dumneavoastră vă recomanda efectuarea regulată a testelor de sânge, pentru a descoperi orice modificare posibilă a numărului de celule din sânge.
Arzip reduce capacitatea de apărare a organismului dumneavoastră. Din această cauză, există un risc crescut de apariţie a cancerului de piele. De aceea, trebuie să vă limitaţi expunerea la lumina soarelui şi la razele ultraviolete (UV), purtând haine protectoare adecvate şi utilizând o cremă ecran cu factor de protecţie mare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Nu s-a dovedit faptul că Arzip vă influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Arzip 500 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Arzip poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă observaţi una dintre următoarele reacţii adverse grave, este necesar să vi se acorde imediat îngrijire medicală:
• Simptome de infecţie (de exemplu febră, durere de gât), vânătăi şi/sau sângerări neaşteptate, incluzând vărsături cu sânge sau scaun cu sânge.
• Convulsii epileptice
• Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, oboseală neobişnuită sau febră, urină de culoare închisă (semne de ficat inflamat).
• Hipersensibilitate (anafilaxie, edem angioneurotic): dacă prezentaţi umflarea pleoapelor, feţei, buzelor, gurii sau limbii, mâncărime sau aveţi dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire sau ameţeli marcate.
Următoarea listă conţine reacţiile adverse raportate până în prezent în relaţie cu tratamentul cu micofenolat (substanţa activă a medicamentului Arzip) administrat în asociere cu ciclosporină şi corticosteroizi, clasificate în funcţie de frecvenţa lor de apariţie:
Foarte frecvente
(la mai mult de 1 din 10 persoane tratate)
* Diverse tipuri de infecţii (bacteriene, virale şi fungice), incluzând sepsis. Arzip suprimă mecanismele de apărare ale organismului dumneavoastră. În consecinţă, mecanismele de apărare ale corpului dumneavoastră vor fi mai puţin eficace în contracararea infecţiilor, decât în mod normal. Dacă luaţi Arzip puteţi fi expus la mai multe infecţii decât în mod normal.
* Vărsături, dureri abdominale, diaree, greaţă.
* Număr scăzut de celule albe şi/sau roşii sau de trombocite (manifestate sub formă de sângerare, cheaguri de sânge şi vânătăi).
Frecvente
(la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 persoane tratate)
* cancer al pielii, tumori benigne ale pielii.
* Valori modificate ale diferitelor teste de laborator, incluzând valori serice crescute ale enzimelor hepatice, concentraţii modificate ale substanţelor transportate în sânge (zahăr, grăsimi, colesterol, minerale), parametri modificaţi ai funcţiei rinichilor cum sunt creatinină, concentraţia de fosfat şi acid uric, gută.
* Număr crescut de celule albe din sânge, modificare a tensiunii arteriale, frecvenţă crescută a bătăilor inimii şi dilatarea vaselor de sânge.
* Convulsii, tonus muscular crescut, tremor, somnolenţă, slăbiciune a muşchilor, ameţeli, durere de cap, furnicături şi amorţeli, modificare a gustului, agitaţie, confuzie, depresie, anxietate, modificare a gândirii, insomnie.
* Scurtarea respiraţiei, tuse.
* Hemoragie gastro-intestinală, peritonită, ileus, inflamaţie a stomacului, esofagului sau intestinului, ulcer gastric sau ulcer duodenal, constipaţie, indigestie, flatulenţă, eructaţii, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate.
* Acnee, îngroşarea pielii, pierderea în exces a părului, erupţii trecătoare pe piele.
* Tulburări ale funcţiei ficatului, inflamaţie a ficatului, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor determinată de probleme ale ficatului sau sângelui (icter).
* Umflături, febră, frisoane, stare generală de rău, stare de slăbiciune, dureri.
S-au raportat cazuri de boală a creierului denumită leucoenefalopatie multifocală progresivă (LMP). Această boală se manifestă prin simptome cum sunt tulburări de motilitate, vedere, memorie sau modificare a personalităţii. Dacă apar aceste simptome, este necesar să vă adresaţi unui medic, care vă poate recomanda un consult neurologic, pentru a exclude LMP.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Cu toate acestea, nu încetaţi să luaţi medicamentul, cu excepţia cazului în care aţi discutat mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră, în special dacă luaţi următoarele medicamente:
- azatioprină, tacrolimus sau alte medicamente imunosupresoare (care sunt administrate uneori pacienţilor după o operaţie de transplant)
- colestiramină (utilizată pentru tratamentul pacienţilor cu concentraţie crescută a colesterolului în sânge)
- antiacide (pentru arsurile din capul pieptului)
- aciclovir, ganciclovir (medicamente împotriva infecţiilor virale)
- rifampicină (antibiotic)
- sevelamer (chelator al fosfatului - medicament utilizat la pacienţi cu insuficienţă renală cronică pentru a reduce absorbţia fosfatului)
Vaccinurile vii trebuie evitate. Dacă doriţi să vi se administreze orice tip de vaccin, discutaţi procedura optimă cu medicul dumneavoastră.
Folosirea Arzip cu alimente şi băuturi
Alimentele şi băuturile nu au nicio influenţă asupra tratamentului dumneavoastră cu Arzip.

Administrarea de Arzip 500 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Medicamentul Arzip poate fi dăunător pentru copilul nenăscut. Nu trebuie să utilizaţi Arzip în timpul sarcinii, decât dacă este clar indicat de către medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască să utilizaţi o metodă contraceptivă înainte de a lua Arzip, în timp ce luaţi Arzip şi timp de 6 săptămâni după ce aţi încetat să luaţi Arzip.
Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă. De asemenea, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă în viitorul apropiat
Nu luaţi Arzip dacă alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate sub formă de capsulă, biconvexe, de culoare roşu închis, marcate cu "AHI" pe o faţă şi cu "500" pe cealaltă faţă.
1 cutie conţine 50 de comprimate filmate (în blistere a câte 10 comprimate).

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A nu se utiliza Arzip după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP:.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mycophenolatum mofetilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Arzip 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Arzip 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.