Prospect Melutrin comprimate orodispersabile

Substanța activă: memantinum
Producator: Genepharm S.A. Grecia
Clasa ATC: [N06DX]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> >>
Melutrin 5 mg comprimate orodispersabile
Melutrin 10 mg comprimate orodispersabile
Melutrin 15 mg comprimate orodispersabile
Melutrin 20 mg comprimate orodispersabile

Indicații Melutrin comprimate orodispersabile:

Melutrin se utilizează pentru tratamentul pacienţilor cu boală Alzheimer moderată până la severă.

Contraindicații:

Nu luaţi Melutrin dacă sunteţi alergic la clorhidratul de memantină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Melutrin comprimate orodispersabile:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze
Doza de Melutrin recomandată pentru adulţi şi pacienţi vârstnici este de 20 mg o dată pe zi. Pentru a reduce riscul de apariţie a reacţiilor adverse, această doză este atinsă treptat, conform următoarei scheme zilnice de tratament:
săptămâna 1 un comprimat de 5 mg zilnic, timp de 7 zile
săptămâna 2 un comprimat de 10 mg zilnic, timp de 7 zile
săptămâna 3 un comprimat de 15 mg zilnic, timp de 7 zile
săptămâna 4 şi după un comprimat de 20 mg zilnic

Pentru concentraţiile care nu sunt disponibile, pacientul trebuie să utilizeze alte medicamente disponibile.
Doza de întreţinere Doza zilnică recomandată este de 20 mg o dată pe zi. Pentru continuarea tratamentului, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Doze la pacienţii cu insuficienţă renală
Dacă aveţi insuficienţă renală, medicul dumneavoastră va decide doza adecvată afecţiunii dumneavoastră. În acest caz, medicul dumneavoastră va trebui să vă monitorizeze funcţia renală la intervale stabilite.

Mod de administrare
Melutrin trebuie administrat pe cale orală o dată pe zi. Pentru ca medicamentul să fie benefic trebuie să îl luaţi cu regularitate zi de zi, în acelaşi moment al zilei. Comprimatele se pot lua cu sau fără alimente.

Durata tratamentului
Continuaţi să luaţi Melutrin atât timp cât acesta vă face bine. Medicul dumneavoastră trebuie să vă evalueze tratamentul în mod regulat.

Instrucţiuni de utilizare
Melutrin comprimate orodispersabile se pot rupe cu uşurinţă, aşadar trebuie să manevraţi comprimatele cu atenţie. Nu manevraţi comprimatele cu mâinile ude, deoarece comprimatele se pot rupe.
- Ţineţi folia tip blister de margini şi separaţi o unitate a blisterului de restul foliei trăgând încet de perforaţiile din jurul acesteia.
- Dezlipiţi cu atenţie partea din spate.

Aşezaţi comprimatul pe limbă. Comprimatul se va dezintegra rapid şi se poate înghiţi fără apă.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Melutrin
- În general, dacă luaţi o doză de Melutrin prea mare aceasta nu vă face niciun rău.
- Dacă se produce un supradozaj considerabil cu Melutrin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau solicitaţi ajutor medical, deoarece se poate să aveţi nevoie de asistenţă medicală.

Dacă uitati să luaţi Melutrin
- Dacă observaţi că aţi uitat să luaţi doza dumneavoastră de Melutrin, aşteptaţi şi luaţi doza următoare, la ora obişnuită.
- Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Melutrin aparţine grupului de medicamente cunoscute ca medicamente pentru tratamentul demenţei.
Pierderea memoriei în boala Alzheimer este determinată de tulburarea transmisiei semnalelor la nivelul creierului. Creierul conţine aşa-numiţii receptori N-metil-D-aspartat (NMDA) care sunt implicaţi în transmiterea semnalelor nervoase importante în procesele de învăţare şi memorie.

Melutrin aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti ai receptorilor NMDA. Melutrin acţionează asupra acestor receptori NMDA, ameliorând transmisia semnalelor nervoase şi memoria.

Compoziție Melutrin comprimate orodispersabile:

- Substanţa activă este clorhidratul de memantină. Fiecare comprimat orodispersabil conţine clorhidrat de memantină 5/10/15/20 mg, echivalent cu memantină 4,15/8,31/12,46/16,62 mg.
- Celelalte componente sunt: polacrilin, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, manitol (E 421), croscarmeloză sodică, aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid roşu de fer (E 172), aromă de mentă [conţine maltodextrină (porumb), amidon modificat E1450 (porumb ceros), ulei de mentă (Mentha arvensis)], stearat de magneziu

Precauții:

Înainte să luaţi Melutrin adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- dacă aveţi antecedente de convulsii epileptice
- dacă aţi avut recent un infarct miocardic sau dacă aveţi insuficienţă cardiacă congestivă sau hipertensiune arterială necontrolată prin tratament (tensiune arterială mare).

În aceste situaţii, tratamentul trebuie supravegheat cu atenţie, iar beneficiul clinic al tratamentului cu Melutrin trebuie reevaluat de către medicul dumneavoastră la intervale regulate.
- Dacă aveţi insuficienţă renală (probleme cu rinichii), medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenţie funcţia renală şi să modifice corespunzător dozele de memantină.
- Trebuie evitată utilizarea în acelaşi timp a medicamentelor numite amantadină (pentru tratamentul bolii Parkinson), ketamină (o substanţă folosită, în general, ca anestezic), dextrometorfan (folosit, în general, pentru tratarea tusei) şi a altor antagonişti NMDA.

Copii şi adolescenţi
Melutrin nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicul dumneavoastră vă va spune dacă boala dumneavoastră vă permite să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în condiţii de siguranţă. De asemenea, Melutrin vă poate modifica reactivitatea, afectând capacitatea de conducere a vehiculelor şi de folosire a utilajelor.

Melutrin conţine manitol, aspartam şi lactoză
Aspartamul este o sursă de fenilanină şi poate fi dăunător persoanelor cu fenilcetonurie. Dacă medicul dumneavostră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Melutrin comprimate orodispersabile:

Ca toate medicamentele, Melutrin poate avea reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 10)
• dureri de cap, somnolenţă, constipaţie, valori crescute ale analizelor de sânge cu privire la funcţia ficatului, ameţeli, tulburări de echilibru, respiraţie dificilă, tensiune arterială mare şi hipersensibilitate la medicament

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100)
• oboseală, infecţii fungice, confuzie, halucinaţii, vărsături, tulburări de mers, insuficienţă cardiacă şi cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă/tromboembolism)

Foarte rare (pot afecta până la 1 persoană din 10000)
• convulsii

Frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
• Inflamaţii ale pancreasului, inflamaţie la nivelul ficatului (hepatită) şi reacţii psihotice

Boala Alzheimer a fost asociată cu depresie, idei suicidare şi suicid. Aceste evenimente au fost raportate în perioada care a urmat punerii pe piaţă a medicamentului, la pacienţii trataţi cu memantină.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Melutrin împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

În special, efectele următoarelor medicamente pot fi modificate de Melutrin şi poate fi necesară ajustarea dozelor de către medicul dumneavoastră:
- amantadină, ketamină, dextrometorfan
- dantrolen, baclofen
- cimetidină, ranitidină, procainamidă, chinidină, chinină, nicotină
- hidroclorotiazidă (sau orice alt medicament care conţine hidroclorotiazidă în asociere cu altă substanţă)
- anticolinergice (substanţe utilizate, în general, pentru tratamentul tulburărilor de mişcare sau crampelor intestinale)
- anticonvulsivante (substanţe utilizate, în general, pentru prevenirea şi tratamentul convulsiilor)
- barbiturice (substanţe utilizate, în general, pentru inducerea somnului)
- agonişti dopaminergici (substanţe cum sunt L-dopa, bromocriptină);
- neuroleptice (substanţe utilizate în tratamentul tulburărilor psihice).
- anticoagulante orale
Dacă vă internaţi în spital, informaţi-vă medicul că urmaţi tratament cu Melutrin.

Melutrin împreună cu alimente şi băuturi
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi schimbat recent sau intenţionaţi să schimbaţi radical dieta (de exemplu de la dietă normală la dietă strict vegetariană) sau dacă aveţi acidoză tubulară renală (ATR, exces în sânge de substanţe care formează acizi, din cauza disfuncţiei renale (funcţie renală redusă) sau infecţii grave ale tractului urinar (structura anatomică care transportă urina), deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de medicament.

Administrarea de Melutrin comprimate orodispersabile în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Utilizarea memantinei nu este recomandată la femeile gravide.
Femeile care iau Melutrin nu trebuie să alăpteze.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele orodispersabile de 5 mg sunt rotunde, plane, de culoare roz deschis, cu aspect marmorat şi margini teşite, cu diametrul de 7 mm şi marcate cu “5” pe una dintre feţe.
Comprimatele orodispersabile de 10 mg sunt rotunde, plane, de culoare roz deschis, cu aspect marmorat şi margini teşite, cu diametrul de 9 mm şi marcate cu “10” pe una dintre feţe. Comprimatele orodispersabile de 15 mg sunt rotunde, plane, de culoare roz deschis, cu aspect marmorat şi margini teşite, cu diametrul de 11 mm şi marcate cu “15” pe una dintre feţe.
Comprimatele orodispersabile de 20 mg sunt rotunde, plane, de culoare roz deschis, cu aspect marmorat şi margini teşite, cu diametrul de 12 mm şi marcate cu “20” pe una dintre feţe.
Melutrin comprimate orodispersabile sunt disponibile în blistere care conţin 28 comprimate orodispersabile

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă memantinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Melutrin comprimate orodispersabile(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Melutrin comprimate orodispersabile vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.