Prospect Polmatine 5 mg/doză soluţie orală
Substanța activă: memantinum
Producator: Medana Pharma SA Polonia
Clasa ATC: [N06DX]:
sistemul nervos >>
psihoanaleptice >>
>>
Indicații Polmatine 5 mg/doză soluţie orală:
Polmatine Polmatine se utilizează pentru tratamentul pacienţilor cu boală Alzheimer moderată până la severă.Contraindicații:
Nu luaţi Polmatine dacă sunteţi alergic la clorhidratul de memantină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.Administrare Polmatine 5 mg/doză soluţie orală:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Doze O doză eliberată conţine 5 mg clorhidrat de memantină. Doza de Polmatine recomandată pentru adulţi şi pacienţi vârstnici este de patru activări ale pompei, echivalent cu 20 mg o dată pe zi. Pentru a reduce riscul de apariţie reacţiilor adverse, această doză este atinsă gradat, conform următoarei scheme zilnice de tratament:
Săptămâna 1 O activare a pompei (o doză)
Săptămâna 2 Două activări ale pompei (două doze)
Săptămâna 3 Trei activări ale pompei (trei doze)
Săptămâna 4 şi după Patru activări ale pompei (patru doze)
Doza iniţială uzuală este de o activare a pompei (1 x 5 mg) o dată pe zi, în prima săptămână. Aceasta doză se creşte în a doua săptămână la două activări ale pompei pe zi (1x 10 mg) şi în a treia săptămână la trei activări ale pompei o dată pe zi (1x 15 mg). Începând din a patra săptămână, doza recomandată este de patru activări ale pompei, o dată pe zi (1 x 20 mg).
Doze la pacienţii cu insuficienţă renală Dacă aveţi insuficienţă renală, medicul dumneavoastră va decide doza adecvată afecţiunii dumneavoastră. În acest caz, medicul dumneavoastră va trebui să vă monitorizeze funcţia renală, la intervale stabilite.
Mod de administrare
Polmatine trebuie administrat pe cale orală o dată pe zi. Pentru a beneficia de medicamentul dumneavoastră, trebuie să îl luaţi zilnic, în acelaşi moment al zilei. Soluţia trebuie luată cu puţină apă. Soluţia poate fi luată cu sau fără alimente. Pentru instrucţiuni detaliate privind modul de preparare şi manipulare a medicamentului vezi informaţiile prezentate la sfârşitul acestui prospect.
Durata tratamentului
Continuaţi să luaţi Polmatine atât timp cât acesta vă face bine. Medicul dumneavoastră trebuie să vă evalueze tratamentul în mod regulat.
Dacă utilizaţi mai mult Polmatine decât trebuie
* în general, dacă luaţi o doză de Polmatine prea mare, aceasta nu ar trebui să vă facă niciun rău.
* dacă se produce un supradozaj cu Polmatine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau solicitaţi ajutor medical, deoarece puteţi să aveţi nevoie de asistenţă medicală.
Dacă uitaţi să utilizaţi Polmatine
* dacă observaţi că aţi uitat să vă luaţi doza de Polmatine, aşteptaţi şi luaţi doza următoare la ora obişnuită * Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acțiune:
Polmatine aparţine grupului de medicamente cunoscute ca medicamente pentru tratamentul demenţei.Pierderea memoriei în boala Alzheimer este determinată de tulburarea transmiterii semnalelor la nivelul creierului. Creierul conţine aşa-numiţii receptori N-metil-D-aspartat (NMDA) care sunt implicaţi în transmiterea semnalelor nervoase importante în procesele de învăţare şi memorie.
Polmatine aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti ai receptorilor NMDA. Polmatine acţionează asupra acestor receptori NMDA ameliorând transmisia semnalelor nervoase şi memoria.
Compoziție Polmatine 5 mg/doză soluţie orală:
- Substanţa activă este clorhidrat de memantină.Fiecare activare a pompei eliberează 0,5 ml (0,5 mg) soluţie, conţinând clorhidrat de memantină 5 mg, echivalent cu memantină 4,16 mg
- Celelalte componente sunt sorbat de potasiu (E202), sorbitol (E420) şi apă purificată.
Precauții:
Înainte să utilizaţi Polmatine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră* dacă aveţi antecedente de convulsii epileptice
* dacă aţi avut recent un infarct miocardic sau dacă aveţi insuficienţă cardiacă congestivă sau hipertensiune arterială necontrolată terapeutic.
În aceste situaţii, tratamentul trebuie supravegheat cu atenţie, iar beneficiul clinic al tratamentului cu Polmatine trebuie reevaluat de către medicul dumneavoastră la intervale regulate.
Dacă aveţi insuficienţă renală (probleme la rinichi), medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenţie funcţia renală şi să adapteze corespunzător dozele de memantină.
Trebuie evitată utilizarea în acelaşi timp a medicamentelor numite amantadină (pentru tratamentul bolii Parkinson), ketamină (o substanţă folosită, în general, ca anestezic), dextrometorfan (folosit, în general, pentru tratamentul tusei) şi a altor antagonişti NMDA.
Copii şi adolescenţi
Nu este recomandată utilizarea Polmatine la copii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorMedicul dumneavoastră vă va spune dacă boala dumneavoastră vă permite să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în condiţii de siguranţă. De asemenea, Polmatine vă poate modifica reactivitatea, afectând capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Polmatine conţine sorbitol
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Medicul dumneavoastră vă va da sfaturile necesare.
Acest medicament conţine şi potasiu, mai puţin de 1 mmol (39 mg) pe doză, adică practic nu conţine potasiu.
Reacții adverse ale Polmatine 5 mg/doză soluţie orală:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.În general, reacţiile adverse observate sunt uşoare până la moderate.
Frecvente (afectează 1 până la 10 persoane din 100):
* dureri de cap, somnolenţă, constipaţie, valori crescute ale analizelor de sânge cu privire la funcţia ficatului, ameţeli, tulburări de echilibru, scădere a amplitudinii mişcărilor respiratorii, tensiune arterială mare şi hipersensibilitate la medicament.
Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 persoane din 1000):
* oboseală, infecţii fungice, confuzie, halucinaţii, vărsături, mers anormal, insuficienţă cardiacă şi cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă/tromboembolism).
Foarte rare (afectează puţin de 1 din 10.000 de persoane):
* convulsii.
Frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
* pancreatită, inflamaţie la nivelul ficatului (hepatită) şi reacţii psihotice.
Boala Alzheimer a fost asociată cu depresie, idei suicidare şi suicid. Aceste evenimente au fost raportate la pacienţi trataţi cu Polmatine.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Polmatine împreună cu alte medicamenteSpuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. În special, efectele următoarelor medicamente pot fi modificate de Polmatine şi poate fi necesară ajustarea dozelor de către medicul dumneavoastră
* amantadină, ketamină, dextrometorfan
* dantrolen, baclofen
* cimetidină, ranitidină, procainamidă, chinidină, chinină, nicotină
* hidroclorotiazidă (sau orice asociere care conţine hidroclorotiazidă)
* anticolinergice (substanţe utilizate, în general, pentru tratamentul tulburărilor de mişcare sau crampelor intestinale)
* anticonvulsivante (substanţe utilizate, în general, pentru prevenirea şi tratamentul convulsiilor)
* barbiturice (substanţe utilizate, în general, pentru inducerea somnului)
* agonişti dopaminergici (substanţe cum sunt L-dopa, bromocriptină)
* neuroleptice (substanţe utilizate în tratamentul tulburărilor psihice)
* anticoagulante orale.
Dacă vă internaţi în spital, informaţi-vă medicul că urmaţi tratament cu Polmatine.
Polmatine împreună cu alimente băuturi
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi schimbat recent sau intenţionaţi să vă schimbaţi radical dieta (de exemplu de la dietă normală la dietă strict vegetariană), dacă suferiţi de acidoză tubulară renală (ATR-exces în sânge de substanţe care formează acizi, din cauza disfuncţiei renale (funcţia renală scăzută)) sau de infecţii grave ale tractului urinar (structura care transportă urina), deoarece poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza de medicament.
Administrarea de Polmatine 5 mg/doză soluţie orală în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.Utilizarea de memantină nu este recomandată femeilor gravide.
Femeile care iau Polmatine nu trebuie să alăpteze.
Prezentare ambalaj:
Polmatine soluţie orală se prezintă ca o soluţie limpede, incoloră până la uşor gălbuie.Polmatine soluţie orală este disponibil în flacoane a 50 ml sau 100 ml.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. Flaconul cu pompa montată trebuie ţinut şi transportat numai în poziţie verticală.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie după EXP: Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă memantinum:
- Axura 10 mg comprimate filmate
- Memantină Abdi 10 mg comprimate filmate
- Memantină Cipla 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Cognomem 5 mg/doză eliberată, soluţie orală
- Memantină Dr. Reddy’s 10 mg comprimate filmate
- Axura 5 mg/doză soluţie orală
- Memantină Terapia 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Memantină Polipharma comprimate filmate
- Mantomed 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Melutrin comprimate orodispersabile
- Ebixa 20 mg, comprimate filmate
- Axura 5 mg, comprimate filmate
- Xapimant 10 mg/ml soluție orală
- Memantina Lannacher Heilmittel 10 mg comprimate filmate
- Polmatine comprimate filmate
- Axura 20 mg comprimate filmate
- Axura 15 mg, comprimate filmate
- Memantina Atb 5 mg + 10 mg + 15 mg + 20 mg comprimate filmate
- Memantina Pharmascope 10 mg comprimate filmate
- Memantină Ranbaxy 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Tormoro 10 mg comprimate filmate
- Xapimant 10 mg/ 20 mg comprimate filmate
- Memantina Aurobindo 10 mg comprimate filmate
- Memantina Torrent 5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg comprimate filmate
- Memantină Chanelle 10 mg/ml soluţie orală
- Memantină Glenmark 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Maruxa 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Memantina Lannacher Heilmittel 20 mg comprimate filmate
- Ebixa 15 mg, comprimate filmate
- Memigmin 10 mg comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Polmatine 5 mg/doză soluţie orală(din aceeași clasă):
- Axura 10 mg comprimate filmate
- Axura 15 mg, comprimate filmate
- Axura 20 mg comprimate filmate
- Axura 5 mg, comprimate filmate
- Axura 5 mg/doză soluţie orală
- Bilobil 40 mg, capsule
- Bilobil Intens 120 mg capsule
- Cognomem 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Cognomem 5 mg/doză eliberată, soluţie orală
- Ebixa 10mg, comprimate filmate
- Ebixa 15 mg, comprimate filmate
- Ebixa 20 mg, comprimate filmate
- Ebixa 5 mg, comprimate filmate
- Ebixa 5 mg/doza, solutie orala
- Flavotan 120 mg, comprimate filmate
- Flavotan 40 mg, comprimate filmate
- Flavotan 80 mg, comprimate filmate
- Frunză de ginkgo Queisser 120 mg, 240 mg comprimate filmate
- Gingium 120 mg, comprimate filmate
- Gingium 40 mg, comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Polmatine 5 mg/doză soluţie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!