Prospect Nalgesin 220 mg comprimate filmate

Substanța activă: naproxenum
Producator: KRKA, d.d. Slovenia
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Ameliorează rapid durerea

Indicații Nalgesin 220 mg comprimate filmate:

Nalgesin este un medicament care ameliorează simptomele durerii şi inflamaţiei. Acesta acţionează prin inhibarea formării de prostaglandine. Efectul analgezic se instalează rapid si durează până la 12 ore.

Nalgesin este indicat pentru tratamentul simptomatic pe termen scurt al durerii uşoare până la moderate (cum sunt durerile de cap, durerile de dinţi, durerile menstruale, durerile articulare, durerile musculare).

Dacă după 3 zile de tratament nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu luaţi Nalgesin
- dacă sunteţi alergic la naproxen sodic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- dacă aţi avut vreodată dificultăţi în respiraţie (astm bronşic), blânde (urticarie) sau inflamaţia mucoasei nasului, polipi nazali sau o reacţie alergică severă, care a determinat dificultăţi în respiraţie sau ameţeli la administrarea acidului acetilsalicilic şi a altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS, medicamente antireumatice nesteroidiene);
- dacă aţi avut sau aveţi ulcer al stomacului sau intestinului subţire;
- dacă aţi avut sângerare sau perforaţie gastro-intestinală la administrarea AINS.
- dacă aţi avut insuficienţă severă a ficatului sau insuficienţă a rinichilor;
- dacă aveţi insuficienţă a inimii;
- dacă sunteţi gravidă în ultimul trimestru de sarcină.
- dacă aveţi accident vascular cerebral sau alte tipuri de sângerări;
- Nu daţi medicamentul la copiii cu vârsta sub 2 ani.

Administrare Nalgesin 220 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 16 de ani şi cu greutate corporală peste 50 kg este de 1 comprimat filmat la fiecare 8-12 ore. Schemă de tratament alternativă, puteţi lua 2 comprimate filmate odată şi apoi, dacă este nevoie, un comprimat filmat suplimentar după 8-12 ore.

Înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid, în timpul sau după mese. Pentru pacientii cu un stomac sensibil, este de preferat să luaţi comprimatele în timpul mesei. Nu mestecaţi comprimatele.

Doza zilnică maximă este de 3 comprimate filmate (corespunzător la 660 mg de naproxen sodic).
Nu utilizaţi Nalgesin pentru mai mult de 7 zile. Dacă după 3 zile de tratament durerea persistă sau dacă simptomele se agravează, trebuie să vă adresaţi medicului.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
La adolescenţii cu vârsta peste 16 de ani, cu o greutate corporală peste 50 de kg, dozele sunt aceleaşi ca la adulţi.
Nalgesin nu este recomandat la copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 16 ani.

Vârstnici
Doza maximă zilnică recomandată de Nalgesin este de 2 comprimate, împărţită în două prize. Se recomandă utilizarea celei mai mici doze eficace.

Pacienţi cu insuficienţă renală
Doza maximă zilnică recomandată de Nalgesin este de 2 comprimate, împărţită în două prize. Se recomandă utilizarea celei mai mici doze eficace. Nu luaţi Nalgesin dacă aveţi insuficienţă renală severă.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică
Doza maximă zilnică recomandată de Nalgesin este de 2 comprimate, împărţită în două prize. Se recomandă utilizarea celei mai mici doze eficace.

Nu luaţi Nalgesin dacă aveţi insuficienţă hepatică severă.
Dacă luaţi Nalgesin mai mult decât trebuie
Supradozajul poate determina durere abdominală, greaţă, vărsături, ameţeli, sunete în urechi, iritabilitate şi, în cazuri mai severe, vărsături cu sânge (hematemeză), sânge în scaun (melenă), tulburări ale conştienţei, tulburări ale respiraţiei, convulsii şi insuficienţă a rinichilor. În cazul unei supradoze, medicul va lua măsurile adecvate de tratament.

Dacă uitaţi să luaţi Nalgesin
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Nalgesin
Dacă luaţi naproxen sodic pentru scurt timp, pentru ameliorarea durerii, puteţi întrerupe tratamentul în siguranţă atunci când nu mai aveţi nevoie. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Nalgesin 220 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este naproxenul sodic.
Fiecare comprimat filmat conţine naproxen sodic 220 mg, care este echivalent cu naproxen 200 mg.
Celelalte component sunt povidonă K 30, celuloză microcristalină, talc şi stearat de magneziu (E572) în nucleul comprimatului, şi hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogol 8000, indigotină (E132) şi silicat de aluminiu şi potasiu (E555) în filmul comprimatului.

Precauții:

Generale
Incidenţa reacţiilor adverse depinde de doză şi durata tratamentului. Prin urmare, folosiţi întotdeauna Nalgesin în cea mai mica doza eficace şi pentru cea mai scurtă perioadă de timp necesară pentru a calma durerea.

Administrarea concomitentă de naproxen sodic şi alte AINS (inclusiv inhibitori selectivi de COX-2) trebuie evitată.
În timpul administrării prelungite de naproxen sodiu, este necesară verificarea funcţiilor hepatice şi renale, mai ales dacă aveţi boli hepatice sau insuficienţă renală, probleme cu inima, dacă luaţi diuretice sau aveţi vârsta peste 65 de ani.

Înainte să luaţi Nalgesin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- dacă aveţi vârsta peste 65 de ani, deoarece prezentaţi un risc mai mare de reactii adverse severe, care afectează în special stomacul, cu risc de deces;
- dacă aveţi sau aţi avut în trecut sângerare gastrointestinală, ulcer sau perforaţie intestinală, trebuie să fiţi monitorizat cu atenţie de medicul dumneavoastră.
Pot apărea reacţii adverse gastro-intestinale grave cu sau fără vreo problemă anterioară; este posibilă sângerarea şi perforaţia intestinală (o gaură în peretele intestinal), ceea ce reprezintă risc de deces;
- dacă aveţi antecedente de boli gastro-intestinale de exemplu, colită ulcerativă şi boala Crohn, deoarece boala poate recidiva sau se poate agrava;
- dacă aveţi tulburări de coagulare a sângelui sau dacă luaţi concomitent medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge;
- dacă aveţi insuficienţă a ficatului sau rinichilor;
- dacă aveţi sau aţi avut probleme cu inima;
- dacă aveţi sau aţi avut tensiune arterială mare;
- dacă sunteţi o femeie care încercaţi să rămâneţi gravidă sau dacă aveţi o problemă să rămâneţi gravidă;
- dacă aveţi sau aţi avut orice fel de reactii alergice, astm bronşic, boli respiratorii cronice sau polipi nazali.

Efecte gastro-intestinale Hemoragie, ulceraţie si perforaţie gastro-intestinală, cu risc de deces, au fost raportate la utilizarea tuturor medicamentelor AINS, în orice moment din timpul tratamentului, cu sau fără simptome de avertizare.

Riscul de hemoragie gastro-intestinală, ulceraţie si perforaţie este mai mare cu creşterea dozelor de AINS, dacă aţi avut în trecut ulcer şi pentru vârstnici. Trebuie să începeţi tratamentul cu cea mai mică doză disponibilă.

Trebuie să raportaţi medicului dumneavoastră orice simptome abdominale neobişnuite (în special sângerare gastrointestinală), dacă aveţi un istoric de sensibilitate gastro-intestinală, mai ales dacă sunteţi în vârstă.

Tratamentul concomitent cu medicamente utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei articulare (corticosteroizi), medicamente utilizate pentru a prevenirea coagulării sângelui (warfarină), inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau antiagregante plachetare, cum este acidul acetilsalicilic, poate creşte riscul de ulceraţii sau sângerări gastro-intestinale.

Efecte cardiovasculare şi cerebrovasculare
Utilizarea unor medicamentelor cum este şi Nalgesin poate fi asociată cu o creştere uşoară a riscului atacului de inimă (infarct miocardic) sau accidentului vascular cerebral. Riscurile sunt mai mari în cazul dozelor mari şi tratamentului prelungit. Nu depăşiţi doza recomandată sau durata tratamentului.

Dacă aveţi probleme cu inima, accident vascular cerebral în trecut sau consideraţi că aveţi riscul unor asemenea boli (de exemplu, dacă aveţi tensiune arterială mare, diabet zaharat sau colesterol crescut sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Reacţii ale pielii
Reacţii cutanate foarte rar grave, unele dintre ele letale, au fost raportate în special la începutul tratamentului cu AINS. Dacă observaţi orice fel de erupţii pe piele, mâncărime, leziuni ale mucoaselor sau alte semne de alergie/de hipersensibilitate, întrerupeţi tratamentul imediat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii de hipersensibilitate
Au fost observate foarte rar reacţii alergice acute grave. Sunteţi mai predispus la aceste reacţii dacă aveţi umflare a feţei şi gâtului, orice fel de alergie diagnosticată, astm bronşic, inflamaţii cronice ale mucoasei nazale sau boli respiratorii cronice. La primele semne ale unei reacţii alergice grave, întrerupeţi administrarea medicamentului.

Precauţii legate de fertilitate
Medicamentul aparţine grupului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la întreruperea medicamentului.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi Nalgesin la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 16 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nalgesin nu prezintă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. La utilizarea AINS, pot apare ameţeli, somnolenţă, oboseală şi tulburări ale vederii.

În cazul apariţiei acestor reacţii adverse, pacienţii nu trebuie să conducă sau să folosească utilaje.

Reacții adverse ale Nalgesin 220 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
- Foarte frecvente: poate afecta mai mult de 1 din 10 persoane
- Frecvente: poate afecta până la 1 din 10 persoane
- Mai puţin frecvente: poate afecta până la 1 din 100 persoane
- Rare: poate afecta până la 1 din 1000 persoane
- Foarte rare: poate afecta până la 1 din 10000 persoane
- Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.
Frecvente
- greaţă, dispepsie, senzaţie de arsură în capul pieptului, vărsături, durere de stomac, balonare, durere abdominală,
- durere de cap, ameţeli, somnolenţă.

Mai puţin frecvente
- reacţii alergice (inclusiv umflare a feţei, (edem facial), umflare a feţei şi gâtului (angioedem),
- tulburărin ale somnului, agitaţie,
- sunete în urechi (tinitus), tulburări de auz,
- tulburări de vedere,
- vânătăi,
- diaree, constipaţie,
- erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi (prurit),
- funcţie anormală a rinichilor,
- tremurături,
- umflare a gleznelor, picioarelor sau degetelor (edeme periferice).

Rare
- leziune a stomacului sau a mucoasei stomacului (ulcer gastro-duodenal), sângerări gastro- intestinale şi/sau perforaţie a stomacului, vărsături cu sânge de la nivelul stomacului sau esofagului (hematemeză), sânge în scaun (melenă), inflamaţii în interiorul gurii (stomatită), agravare a inflamaţiei care determină durere abdominală sau diaree (colită acută agravată), agravare a bolii Crohn;
- fotosensibilitate, căderea părului (alopecie), o boală severă, cu apariţia de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor şi organelor genitale (erupţii veziculo-buloase, cum sunt sindromul Stevens Johnson şi necroliza epidermică toxică).

Foarte rare
- modificări ale numărului celulelor din sânge, cum sunt granulocitopenie, trombocitopenie, anemie aplastică şi anemie hemolitică,
- reacţie asemănătoare meningitei,
- bătăi mai rapide ale inimii (tahicardie), umflare a ţesuturilor (edem), creştere a tensiunii arteriale (hipertensiune arterială), insuficienţă cardiacă congestivă,
- dificultăţi de respiraţie (dispnee), astm bronşic,
- colită, inflamarea mucoasei bucale (stomatită),
- îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, determinată de afecţiuni ale ficatului sau sângelui (icter), inflamaţia ficatului (hepatită), modificări ale valorilor enzimelor hepatice (valori anormale ale testelor funcţiei hepatice).

Cu frecvenţă necunoscută - inflamaţia stomacului (gastrită).
Nalgesin pot fi asociate cu un risc uşor crescut de atac de cord ("infarct miocardic") sau de accident vascular cerebral.

Întrerupeţi imediat administrarea Nalgesin şi adresaţi-vă unui medic dacă prezentaţi unul dintre următoarele semne şi simptome, care pot sugera reacţii adverse severe:
- tensiune arterială mare severă şi bruscă,
- accelerarea sau încetinire a bătăilor inimii,
- oboseală sau slăbiciune neobişnuite,
- anxietate, agitaţie, pierdere a conştienţei,
- dificultăţi de respiraţie sau înghiţire,
- reacţii ale pielii, cum sunt mâncărime, erupţie, umflare a feţei şi gâtului, înroşire a pielii,
- greaţă severă, vărsături, dureri severe de stomac sub formă de crampe, diaree.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nalgesin împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Ca rezultat al interacţiunii cu alte medicamente, efectele Nalgesin sau ale acestor medicamente pot fi crescute sau scăzute.

Acest lucru apare în cazul utilizării concomitente a:
- altor medicamente contra durerii (acid acetilsalicilic şi alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene),
- medicamente utilizate pentru prevenirea coagulării sângelui (warfarină),
- medicamente utilizate în tratamentul depresiei (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei),
- medicamente utilizate în tratamentul diabetului zaharat (sulfoniluree),
- medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (derivaţi de hidantoină),
- medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari,
- medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată (furosemid),
- medicamente utilizate în tratamentul bolilor psihice (litiu),
- medicamente care determină eliminarea acidului uric din organism şi previn atacurile de gută (probenecid),
- medicamente care inhibă sistemul imunitar (ciclosporină),
- medicamente utilizate în tratamentul bolilor maligne (metotrexat),
- medicamente utilizate în tratamentul SIDA (zidovudină)
- medicamente utilizate în tratamentul durerilor şi inflamaţiilor articulaţiilor (corticosteroizi).

Nalgesin împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Luaţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid şi, de preferat, împreună cu alimente. Nu consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu naproxen sodic, deoarece alcoolul etilic poate creşte riscul de hemoragie gastro-intestinală asociat cu utilizarea AINS.

Administrarea de Nalgesin 220 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Utilizarea naproxenului sodic nu este recomandată în timpul sarcinii.

Medicul va determina dacă beneficiul administrării medicamentului la gravidă este mai mare decât riscul posibil asupra fătului. De aceea, în timpul sarcinii, trebuie să luaţi acest medicament numai la indicaţia medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să luaţi acest medicament în ultimul trimestru de sarcină. În timpul tratamentului cu Nalgesin nu este recomandată alăptarea.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate ovale, uşor biconvexe, de culoare albastru-gri deschis şi reflexe metalice, cu lăţime de 4,2 mm – 4,6 mm şi lungime de 13,5 mm – 13,8 mm.
Comprimatele filmate sunt disponibile în cutii cu blistere cu 10, 20 sau 30 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă naproxenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Nalgesin 220 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Nalgesin 220 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.