Prospect Brufen 400 mg comprimate filmate

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG, FAMAR AVE Anthou
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Brufen aparţine unui grup de medicamente numit AINS (antiinflamatoare nesteroidiene). Brufen reduce febra, calmează durerea şi are un efect antiinflamator.

Indicații Brufen 400 mg comprimate filmate:

Brufen este utilizat de către adulţi şi adolescenţi (cu vârsta între 12 şi 18 ani) pentru a calma durerile de intensitate uşoară până la moderată, pentru combaterea febrei, pentru tratamentul bolilor reumatice (artrită reumatoidă, artroză) şi pentru calmarea durerii menstruale.

Copiii cu vârsta între 6 şi 12 ani pot fi trataţi cu medicamente care conţine ibuprofen 200 mg pentru ameliorarea afecţiunilor dureroase acute şi febrei asociate guturaiului.

De regulă, efectul Brufen se obţine în decurs de 30 de minute.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Brufen
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
• dacă sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină;
• dacă aveţi o tendinţă crescută de sângerare;
• dacă aveţi o boală severă la nivelul ficatului sau rinichilor;
• dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă;
• dacă aveţi ulcer la nivelul stomacului, duodenului sau dacă aţi avut anterior ulcer la nivelul stomacului sau duodenului în timpul tratamentului cu Brufen sau cu medicament similar;
• dacă aţi avut reacţii alergice (de exemplu, dificultăţi în respiraţie, obstrucţie nazală, erupţie trecătoare pe piele) după utilizarea acidului acetilsalicilic sau a altor medicamente antiinflamatoare.

Administrare Brufen 400 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Brufen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru adulţi şi adolescenţi (cu vârsta între 12 şi18 ani)
In afecţiuni reumatice un comprimat filmat de 400 mg de 3 ori pe zi sau un medicament care conţin ibuprofen 600 mg de 3 ori pe zi. Lăsaţi o perioadă de 4-6 ore între doze. Pentru o ameliorare mai rapidă a redorii matinale, prima doză poate fi administrată pe nemâncate.

Doza zilnică maximă: 2400 mg.

Dureri menstruale: un comprimat de 400 mg de 1-3 ori pe zi, la nevoie. Lăsaţi o perioadă de 4-6 ore între doze.
Începeţi tratamentul la primele semne ale durerii menstruale.

Durere de intensitate mică până la moderată: un medicament care conţin ibuprofen 200 mg sau un comprimat filmat de 400 mg în doză unică sau de 3-4 ori pe zi. Lăsaţi o perioadă de 4-6 ore între doze. Doze unice mai mari de 400 mg nu au demonstrat a avea un efect analgezic suplimentar.
Febră la adulţi şi adolescenţi: un comprimat care conţine ibuprofen 200 mg sau un comprimat de 400 mg de 1 - 3 ori pe zi, după cum este necesar.

Durere acută sau febră asociate răcelii la copii cu vârsta între 6 şi 12 ani: un medicament care conţine ibuprofen 200 mg de 1-3 ori pe zi. Lăsaţi o perioadă de 4-6 ore între doze.

Pentru a preveni senzaţia de arsură de la nivelul gâtului sau gurii în timpul înghiţirii, comprimatele trebuie înghiţite întregi cu cel puţin jumătate de pahar de apă. Pentru a obţine un debut mai rapid al acţiunii, doza poate fi administrată pe stomacul gol. Dacă veți stomac sensibil luați Brufen împreună cu alimente.

Dacă aveţi boli hepatice şi renale severe sau sunteţi vârstnic, medicul dumneavoastră vă va recomanda doza corectă care va reprezenta cea mai mică doză posibilă.

Dacă utilizaţi mai mult Brufen decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Brufen decât trebuie sau dacă un copil a luat medicamentul accidental, adresaţi-vă întotdeauna unui medic, mergeţi la spital sau apelaţi numărul pentru urgenţe (tel. 112) pentru a primi un sfat în legătură cu riscul existent şi pentru recomandări privind acţiunile pe care trebuie să le urmaţi în continuare.

Simptomele pot include greaţă, durere la nivelul stomacului, vărsături (pot fi cu striuri cu sânge), durere de cap, zgomote în urechi, confuzie, mişcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari. În cazul utilizării unor doze mari, s-au raportat pierderea cunoştinţei, convulsii (în principal la copii) slăbiciune generală şi ameţeli, sânge în urină, senzaţia de corp rece şi dificultaţi în respiraţie.

Dacă uitaţi să utilizaţi Brufen
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Brufen 400 mg comprimate filmate:

Un comprimat filmat conţine ibuprofen 400 mg.
• Substanţa activă este ibuprofen.
• Celelalte componente sunt:
Nucleu
• celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu.
Film
• hipromeloză, talc, dioxid de titan (E 171).

Precauții:

Discutați despre tratament cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Brufen 400 mg comprimate filmate, dacă:

- dacă aveți anumite tulburări ale sistemului imunitar (boală mixtă de ţesut conjunctiv și lupus eritematos sistemic (LES), condiție a sistemului imunitar care afectează țesutul conjunctiv având ca rezultat dureri articulare, modificarea culorii pielii și tulburări ale altor organe) acestea pot avea un risc crescut de apariţie a meningitei aseptice
- dacă aveți insuficienţă renală sau hepatică
- dacă aveţi probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă, angină (durere toracică) sau ați avut un infarct miocardic, operație de bypass, boală arterială periferică (circulaţie deficitară la nivelul picioarelor din cauza arterelor îngustate sau blocate), sau orice fel de accident vascular cerebral (inclusiv “mini-accident vascular cerebral” sau accident ischemic tranzitoriu ,,AIT’’ dacă aveți tensiune arterială crescută, diabet zaharat, colesterol crescut, istoric familial de boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral sau dacă sunteți fumător.
- dacă aveţi astm, rinită cronică (nas înfundat şi care curge în mod cronic) sau boală alergică, având în vedere că Brufen poate cauza dificultăţi la respiraţie, urticarie sau o reacţie alergică severă dacă aveţi oricare din cele enumerate mai sus.
- aveţi boli inflamatorii intestinale, antecedente de ulcer gastric sau o tendinţă crescută de sângerare.

• Întotdeauna luaţi cea mai mică doză posibilă şi pentru cel mai scurt timp posibil pentru a reduce riscul de apariţie a reacţiilor adverse. În general, dozele mai mari decât cele recomandate pot să atragă după sine riscuri. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie evitată administrarea concomitentă a mai multor medicamente AINS.

• Asemenea altor medicamente antiinflamatoare, Brufen poate masca semnele unei infecţii.

• Pacienţii care au avut tulburări ale tractului gastro-intestinal, în special pacienţii vârstnici, trebuie să se adreseze medicului în cazul în care prezintă simptome abdominale, în special la începutul tratamentului.

• Medicamentele antiinflamatoare și antialgice precum Brufen se pot asocia cu un risc ușor crescut de apariție a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral în special atunci când sunt utilizate doze mari. Nu depăşiţi doza sau durata recomandată de tratament.

• În timpul varicelei, se recomandă să evitaţi utilizarea acestui medicament.

• Acest medicament aparţine unui grup de medicamente (AINS) care poate afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil după întreruperea tratamentului. Vezi pct. ,,Sarcina, alăptarea şi fertilitatea’’.

• Nu luaţi Brufen dacă planificaţi să rămâneţi gravidă. Mai întâi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Vezi pct. ,,Sarcina, alăptarea şi fertilitatea’’.

• Opriți tratamentul cu Brufen şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome (angioedem):
- umflare a feţei, limbii sau gâtului,
- dificultăţi la înghiţire,
- urticarie şi dificultăţi în respiraţie.

• În cazuri foarte rare, s-au raportat reacţii grave la nivelul pielii când s-a utilizat un AINS. Dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele sau leziuni la nivelul mucoaselor, întrerupeţi tratamentul cu Brufen şi adresaţi-vă unui medic. Erupţia cutanată severă poate include vezicule la nivelul pielii, în special pe picioare, braţe, mâini şi tălpi, se poate extinde şi la nivelul feţei si buzelor (eritem multiform, sindromul Stevens-Johnson). Această erupţie poate deveni chiar mai severă, veziculele pot creşte şi se pot extinde şi pe alte porţiuni ale pielii, şi porţiuni ale pielii se pot desprinde (necroliză epidermică toxică). De asemenea, pot fi infecţii severe ce pot implica distrugerea (necroza) pielii, ţesutului subcutanat şi muscular.

• Brufen poate determina scăderea numărului de celule albe din sânge şi astfel poate să scadă rezistenţa dumneavoastră la infecţii. Dacă dezvoltaţi o infecţie cu simptome precum febră şi schimbarea gravă a stării generale, sau febră însoţită de simptome de infecţie localizată, cum sunt durere de gât/ faringe/ gură sau probleme urinare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră imediat. Vi se va efectua un test de sânge pentru a verifica o posibilă scădere a numărului de celule albe din sânge (agranulacitoză). Este important să informaţi medicul că utilizaţi acest medicament.

• Se recomandă precauție la pacienții deshidratați datorită riscului de apariție a insuficienței renale.

Copii şi adolescenţi
Există risc de insuficienţă renală la copiii şi adolescenţi deshidrataţi.
Copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani nu trebuie să li se administreze Brufen.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La anumite persoane, Brufen poate influenţa timpul de reacţie. Acest lucru trebuie luat în considerare în cazul în care este necesar un nivel ridicat de vigilenţă, de exemplu conducerea vehiculelor.

Dumneavoastră sunteţi singura persoană responsabilă să decidă dacă sunteţi într-o stare corespunzătoare pentru a conduce un vehicul sau dacă puteţi să îndepliniţi alte sarcini care necesită un nivel crescut de concentrare. Din cauza efectelor medicamentelor sau a reacţiilor adverse determinate de acestea, utilizarea medicamentelor reprezintă unul din factorii care pot reduce capacitatea de a îndeplini astfel de sarcini în siguranţă. Descrierea acestor reacţii este inclusă la alte puncte. Pentru recomandări, citiţi toate informaţiile din acest prospect. Discutaţi cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur şi aveţi nevoie de clarificări.

Informaţii importante despre unele componente ale Brufen
Brufen comprimate filmate conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Brufen 400 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai grave reacții adverse:

- Încetaţi să utilizaţi Brufen şi contactaţi un medic imediat în cazul în care experimentaţi următoarele simptome (angioedem) (o reacţie adversă neobişnuită)
• umflarea feţei, limbii sau a gâtului,
• dificultăţi la înghiţire,
• urticarie sau respiraţie dificilă.

- Brufen poate determina scăderea numărului de celule albe din sânge (agranulocitoză) şi astfel poate să scadă rezistenţa dumneavoastră la infecţii (o reacție adversă mai puțin frecventă). Dacă dezvoltaţi o infecţie cu simptome precum febră şi schimbarea gravă a stării generale, sau febră însoţită de simptome de infecţie localizată, cum sunt durere de gât/ faringe/ gură sau probleme urinare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră imediat. Este important să informaţi medicul că utilizaţi acest medicament.

- Au fost raportate modificări grave ale pielii și mucoasei precum necroliza epidermică toxică și/sau eritem multiform (o reacție adversă foarte rară). Dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele sau leziuni la nivelul mucoaselor, întrerupeţi tratamentul cu Brufen şi adresaţi-vă unui medic. Erupţia cutanată severă cu vezicule la nivelul pielii, în special pe picioare, braţe, mâini şi tălpi se poate extinde şi la nivelul feţei si buzelor. Această erupţie poate deveni chiar mai severă, veziculele pot creşte şi se pot extinde şi pe alte porţiuni ale pielii, şi porţiuni ale pielii se pot desprinde (necroliză epidermică toxică). De asemenea, pot fi infecţii severe ce pot implica distrugerea (necroza) pielii, ţesutului subcutanat şi muscular.

Alte reacţii adverse

Frecvente (care pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
- Dureri de cap, ameţeală
- Reacţii adverse gastrointestinale (indigestie, diaree, greaţă, vărsături, durere abdominală flatulenţă, constipaţie, scaune negre, sângerare la nivelul stomacului şi intestinului, vărsături cu sânge)
- Erupţie trecătoare pe piele - Oboseală

Mai puţin frecvente (care pot afecta până la 1 din 100 pacienţi):
- Rinită
- Insomnie, anxietate
- Tulburări de vedere, dificultate în respiraţie
- Spasm bronşic, astm bronșic
- Ulceraţie la nivelul gurii
- Ulcer la nivelul stomacului, perforaţie a ulcerului de la nivelul stomacului, inflamaţie a mucoasei stomacului
- Hepatită, icter, tulburări ale funcției ficatului
- Mâncărime, vânătăi mici pe piele şi mucoase
- Fotosensibilitate
- Deteriorarea funcţiei renale
- Modificări ale numărului de celule din sânge
- Anemie (scăderea numărului de celule roșii din sânge sau a hemoglobinei, care poate face pielea palidă și poate provoca slăbiciune)
- Somnolenţă
- Senzaţie de furnicături
- Pierderea auzului

Rare (care pot afecta până la 1 din 1000 pacienţi):
- Meningită non-bacteriană
- Reacţie alergică
- Depresie, confuzie
- Tulburări de vedere, tinitus (zgomote în urechi), amețeală
- Deteriorarea funcţiei ficatului şi retenţia lichidelor în organism

Foarte rare (care pot afecta până la 1 pacient din 10000 pacienți):
- Inflamaţia pancreasului, insuficienţă hepatică

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
- Colită şi boală Crohn;
- Insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, tensiune arterială mare.

Vă rugăm să reţineţi că Brufen poate să prelungească timpul de sângerare.

Au fost raportate cazuri de tensiune arterială mare şi insuficienţă cardiacă, precum şi de agravare a ulcerelor intestinului gros şi a bolii Crohn (boală intestinală) în timpul tratamentului cu medicamente utilizate pentru calmarea durerii (AINS).

În situaţii excepţionale, s-au observat infecţii grave ale pielii în cazul varicelei (vărsatului de vânt). Utilizarea AINS poate determina sau agrava inflamația în relație cu o infecție a pielii (de exemplu poate să apară o afecțiune, cum ar fi fasciita necrozantă, caracterizată prin durere intensă, febră mare, piele umflată și caldă, vezicule, necroză). Dacă în timpul utilizării de ibuprofen apar sau se agravează semne de infectie a pielii, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Medicamente precum Brufen se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Brufe împreună cu alte medicamente
Nu utilizaţi medicamente împotriva durerii de diferite tipuri în acelaşi timp, în afară de cazul în care vă recomandă medicul.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi luat utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente inclusiv dintre cele obținute fără prescripție medicală

Brufen poate influenţa sau poate fi influenţat de tratamentul cu anumite medicamente, inclusiv cele pentru tratamentul:
- tumorilor şi tulburărilor sistemului imunitar (metotrexat),
- bolii maniaco-depresive (litiu),
- ritmului neregulat al inimii (digoxină),
- durerii (acid acetilsalicilic),
- medicamente anticoagulante (care subțiază sau previn coagularea sângelui, de exemplu, aspirina/acidul acetilsalicilic, dicumarol, warfarină, ticlopidină),
- depresiei (medicamente numite ISRS),
- medicamente care scad tensiunea arterială (inhibitori ai ECA cum este captopril, beta-blocante cum este atenolol, antagonişti ai receptorilor de angiotensină II cum este losartan, diuretice)
- inflamaţiilor (corticosteroizi),
- infecţiilor cu ciuperci (antifungice, în special voriconazol sau fluconazol),
- diabetului zaharat (sulfoniluree),
- infecţiei cu HIV (zidovudină).

Unele medicamente pot influența acțiunea tratamentulului cu Brufen 400 mg comprimate filmate sau acesta poate influența acțiunea altor medicamente.
Cereţi întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Brufen 400 mg comprimate filmate împreună cu alte medicamente.

Brufen împreună cu alimente şi băuturi
Brufen poate fi utilizat împreună cu alimente şi băuturi. Pentru un efect mai rapid, Brufen poate fi luat pe nemâncate.

Administrarea de Brufen 400 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Femeile gravide nu trebuie să utilizeze Brufen în ultimul trimestru de sarcină.
Femeile care planifică să rămână gravide sau sunt gravide trebuie să evite să utilizeze Brufen. În orice perioadă a sarcinii, tratamentul trebuie utilizat numai la recomandarea medicului.

Ibuprofenul se elimină în laptele matern. Prin urmare, utilizarea ibuprofenului nu este recomandată în timpul alăptării. Cu toate acestea, adresaţi-vă medicului în cazul în care utilizarea Brufen este necesară mai mult decât ocazional în timpul alăptării.
Utilizarea ibuprofenului poate influenţa fertilitatea. Nu se recomandă utilizarea ibuprofenului de către femeile care încearcă să rămână gravide sau de cele care sunt în timpul investigaţiilor pentru infertilitate.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate, ovale, de culoare albă.

Cutie cu 20, 30 şi 60 de comprimate filmate (blister) şi 100 de comprimate filmate (flacon din PEÎD)

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Brufen 400 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Brufen 400 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.