Prospect Reuxen 500 mg, comprimate

Substanța activă: naproxenum
Producator: AC Helcor SRL Romania
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Grupa farmaceutică: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene
Tip: Comprimate

Indicații Reuxen 500 mg, comprimate:

Tratamentul simptomatic de scurta durata al durerilor usoare sau moderate, cum sunt durerile articulare si musculare, cefalee, durerile dentare Si durerle menstruale. Poate fi util, de asemenea, pentru scaderea febrei.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la substa activa, la alte substante inrudite chimic sau la oricare dintre excipientn produsului.
Naproxenul este contraindicat la pacientii care sufera de manifestari alergice cum ar fi astm bronsic, urticarie, rinita, polipi nazali, angioedem, reactii anafilactice sau anfilactoide induse de acidul acetil salicilic, de analgezice, de analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si medicamente antireumatice, din cauza posibilei reactii incrucisate.
Naproxenul este contraindicat la pacientii cu sangerari gastro-intestinale in antecedente, cu ulcer gastro-duodenal activ, cu afectiuni cronice inflamatorii ale colonului (colita ulceroasa, boala Crohn) cu insuficienta hepatica grava, cu insuficienta cardiaca decompensata grava, cu insuficienta renala grava (clearance-ul creatininei < 30ml/min) cu angioederm pe durata terapiei intensive cu diuretice si la pacientii cu sangerari curente si supusi riscului hemoragic in conditiile tratamentului cu anticoagulante.
In sarcina, incepand din luna a sasea si in timpul alaptarii (vezi pct: 4.6 Sarcina si alaptarea).
Copiii sub 16 ani.

Administrare Reuxen 500 mg, comprimate:

Adulti si adolescenti peste 16 ani: doza recoamandata este de 250 mg o data sau de 2 ori pe zi.
Doza maxima de 500 mg intr-un interval de 24 de ore nu trebuie depasita.
La pacientii varstnici si Ia cei cu insuficienta renala asoara spre moderata doza recomandata este de 250 mg pe zi.
Reuxen trebuie administrat de pfeferinta dupa mese.
Medicamentul nu trebuie adminstrat mai mult de 7 zile pentru tratamentul durerii si mai mult de 3 zile pentru tratamentul febrei.
Pacientii trebuie sfatuiti sa se adreseze medicului in cazul in care durerea sau febra persista sau se agraveaza

Compoziție Reuxen 500 mg, comprimate:

Un comprimat contine naproxen 500mg
Excipientii: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, polividona K 30, talc, stearat de magneziu, croscarmeloza sodica.

Precauții:

Exista o relatie stransa intre doza adminastrata si evenimentele adverse gastro-intestinale grave. Ca urmare, trebuie utilizata intotdeauna cea mai mica doza eficace.
In cazul tratamentul pacientilor hipertensivi sau al pacientilor cu insuficienta cardiaca sau renala, este necesara prudenta (inhibitorii sintezei de prostaglandine pot provoca retentie hidrica si insuficienta renala in special la pacientii cu functie renala diminuata). Diureza si functia renala trebuie monitorizate indeaproape, in special la pacientii varstnici cu insuficienta cardiaca congestiva cronica sau cu insuficienta renala cronica si la pacientii aflati sub tratament diuretic, in urma unor interventii chirurgicale majore care au implicat hipovolemie. In cazul insuficientei cardiace grave poate surveni inrautatirea starii pacientului.
Este necesara prudenta in cazul pacientilor cu semne de alergie prezente sau in antecedente, deorece medicamentul poate provoca bronhospasm, astm bronsic sau alte manifestari alergice si pacientilor cu antecedente de afectiuni gastro-intestinale si hepatice.
Daca apar tulburari de vedere, tratamentul cu Reuxen trebuie intrerupt. Naproxenul, ca oricare alt AINS, poate provoca simptome de boala infectioasa.
in cazuri izolate a fost descrisa o exacerbare a inflamatiilor de etiologie infectioasa in legatura temporala cu utilizare a AINS.
Exista dovada ca medicamentele care inhiba ciclooxigenaza/prostaglandin sintetaza pot determina scaderea fertilitatii femeilor printr-un efect asupra ovulatiei. Acesta este reversibil la interuperea tratamentului.
La pacientii varstnici este probabila, existenta unei functii renale, hepatice si cardiace compromise, de aceea acest grup de pacienti este mai expus la riscul unor efecte nedorite ale AINS. Nu se recomanda utilizarea prelungita a AINS la pacientii varstnici.
Naproxenul inhiba agregarea trombocitelor si poate prelungi timpul de sangerare. Pacientii care au tulburari de coagulare sau care sunt supusi unei terapii medicamentoase ce interfera cu hemostaza trebuie monitorizati cu atentie in timpul administrarii Reuxen. Datorita riscului de sangerare digestiva sunt necesare precautii in cazul pacientilor care consuma zilnic doze mari de etanol.
in caz de dureri de origine gastro-intestinala, utilizarea naproxen nu este recomandata.
Pentru asocieri care urmeaza sa fie administrate cu precautie, vezi pct 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune. Pacientii cu probleme ereditare rare de intoleranta la galactoza, cu deficit de lactaza sau cu malabsorbtie de glucoza- galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Medicamentul nu afecteaza in mod normal capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Totusi, se recomanda atentie pentru cei care executa o sarcina ce necesita vigilenta daca - pe durata terapiei -acestia observa somnolenta, ameteli, depresie.

Reacții adverse ale Reuxen 500 mg, comprimate:

In mod asemanator cu celelalte AINS naproxenul poate induce urmatoarele reactii adverse:

Frecvente (>1/100, < 1/10)
Tulburari gastro-intestinale: greata, dispepsie, pirozis, gastralgie, flatulenta.
Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, somnolenta, ameteli.

Mai putin frecvente (>1/1000, < 1/100)
Tulburari gastro-intestinale: diaree, constipatie.
T ale sistemului nervos: tulburari ale somnului, excitatie, tulburari vizuale, tinitus, tulburari ale auzului.
Altele: reactii alergice (inclusiv edem facial si angioedem), frisoane, rash/prurit, edeme (inclusiv edeme periferice), echimoze, reducerea functiei renale.

Rare (>1/10000,<1/1000)
Tulburari gastro-intestinale: ulcer gastroduodenal, sangerare si perforatie castro-itestinala.

Foarte rare (<1/10000), inclusiv raportari izolate:
Tulburari gastro-intestinale: colita, stomatita.
Tulburari hepatobiliare: icter, hepariii, alterarea functiei hepatice.
Tulburari hematologice si limfatice: anemie aplastica sau hemolitica, cresterea presiunii arteriale, trombocitopenie, granulocitopenie.
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: dispnee, astm bronsic.
Altele: fotosensibilitate, alopecie, eruptii cutanate, tahicardie, simptome asemanatoare meningitei aseptice la pacientii cu afectiuni autoimune.
Ca si in cazul altor AINS, reactiile alergice de natura anafilactica sau anfilactoida pot surveni la pacientii cu sau fara expunere prealabila la aceasta clasa medicamente. Simptomele tipice ale unei reactii anafilactice includ hipotensiune arteriala severa si brusca, tahicardie sau bradicardie, oboseala sau slabiciuni neobisnuite, anxietate, agitatie, pierderea cunostintei, dificultati in respiratie sau in inghitire, prurit, urticarie cu sau fara angioedem, inrosirea pielii, greata, varsaturi, dureri abdominale de tipul crampelor, diaree.

Supradozajul:

Semnele supradozajului includ amorteli, pirozis, diaree, greata, varsaturi, somnolenta, hiponatremie, acidoza metabolica, convulsii.
in cazul ingerari/administrarii accidentale sau voluntare a unei supradoze de medicament, trebuie sa se aplice tratamentele uzuale necesare in aceste situatii. Se recomanda golirea stomacului si masuri de sustinere. Administrarea aromata a anei cantitati adecvate de carbune activ poate reduce absorbtia medicamentului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocieri nerecomandate
Administrarea naproxenului impreuna cu alte AINS sau glucocorticoizi nu este recomandata, din cauza riscului crescut de ulcer si sangerari gastro-intestinale.
Naproxenul potenteaza efectul anticuagulantelor cumarinice (de exemplu warfarina, dicumarolul) deoarece prelungeste timpul de protrombina si reduce agregarea plachetara.
Trebuie evitata asocierea naproxenului cu litiu; cand este nececesar, trebuie intensificata monitorizarea nivelurilor de litiu in plasmasa si trebuie ajustate dozele.
Asocieri care trebuie administrate cu precautie:
Datorita legarii in proportie mare a naproxenului de proteinele plasmatice, tratamentul cu hidantoine sau sulfamide trebuie administrat cu prudenta. De asemenea, este necesara prudenta in cazul pacientilor aflati in tratament cu ciclosporina, tacrolimus, sulfoniluree, diuretice de ansa, metrotrexat, beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie, probenicid, diuretice tiazidice si digoxin.
Naproxenul poate modifica de sangerare (poate prelungi timpul de sangerare pana la 4 zile dupa intreruperea terapiei), clearance-ul creatininei (care poate scadea), azotemia, concentratiile plasmatice de creatinina si potasiu (pot creste), testele functionale hepatice (se poate produce cresterea transaminazelor). Naproxenul poate creste in mod fals valorile urinare 17-cetosteroizilor, poate interfera cu testele de urina pentru acidul 5- hidroxiindolaceticic. Inainte de testarea functiei suprarenale, terapia cu naproxen trebuie intrerupta timp de cel putin 72 de ore.

Administrarea de Reuxen 500 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu au fost raportate efecte malformative periculoase la om. Totusi, experienta clinica de utilizare pe perioada sarcinii este limitata.
Pe durata ultimlor patru luni de sarcina, toti inhibitorii sintezei prostaglndinelor pot expune fatul la:
-toxicitate cardiopulmonara (hipertensiune pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial)
-disfunctie renala care poate progresa la insuficienta renala cu oligoamnios;
-expune mama si copilul, la sfarsitul sarcinii, la o posibila preiungire a timpului de sangerare;
-inhiba contractiile uterine si poate intarzia/prelungi nasterea.
in consecinta, AINS trebuie administrate doar daca este absolut necesar pe durata primelor 5 luni de sarcina. Cu exceptia unor utilizari obstreticale foarte restrictionate, care implica monitorizare specializata, prescrierea AINS este contraindicata incepand cu cea de-a sasea luna de sarcina.

Alaptarea
Deoarece AINS sunt excretate in laptele matern, ca masura de precautie, utilizarea acestora trebuie evitata pe durata alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă naproxenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Reuxen 500 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Reuxen 500 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.