Prospect Abfen 400 mg granule efervescente

Substanța activă: ibuprofenum
Producator: AbbVie Italia
Clasa ATC: [M01AE]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid propionic
Abfen aparţine unui grup de medicamente numit antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS.
Un plic cu medicament conţine 400 mg ibuprofen.

Indicații Abfen 400 mg granule efervescente:

Acest medicament este pentru utilizare pe termen scurt
- pentru a ameliora durerea de intensitate uşoară până la moderată cum este durerea de cap sau durerea de dinţi
- pentru a ameliora durerile menstruale - pentru a scădea febra (temperatură mare).

Poate fi utilizat la adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani (cu greutatea de 40 kg şi peste).

Contraindicații:

Nu dați/luațiAbfen:
− la copii cu vârsta sub 12 ani
− dacă sunteţi alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente
− dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină) sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – semnele includ înroşire a pielii sau erupţie trecătoare pe piele, umflare a feţei sau a buzelor, nas care curge, respiraţie şuierătoare sau dificultate în respiraţie
− dacă aveţi (sau aţi avut două sau mai multe episoade de) ulcer la nivelul stomacului sau duodenului (ulcer peptic) sau sângerări
− dacă aţi avut sângerări sau ruptură la nivelul stomacului sau intestinului după ce aţi utilizat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) − dacă aveţi probleme severe cu ficatul sau rinichii
− dacă aveţi insuficienţă cardiacă gravă sau boală coronariană
− dacă aveţi sângerare la nivelul creierului (sângerare cerebrovasculară) sau altă sângerare activă
− dacă aveţi o boală care vă predispune la sângerare
− dacă suferiţi de deshidratare severă (cauzată de vărsături, diaree sau aport insuficient de lichide)
− dacă sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină. Vezi punctul “Sarcină, alăptare şi fertilitate” de mai jos pentru mai multe informaţii.

Nu utilizaţi Abfen dacă vă aflaţi într-una din situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Administrare Abfen 400 mg granule efervescente:

Utilizaţi întotdeauna Abfen exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament este destinat doar utilizării pe termen scurt. Trebuie să utilizaţi cea mai mică doză necesară pentru a ameliora simptomele şi pentru cea mai scurtă perioadă de timp.

Cât să utilizaţi

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani (40 kg şi peste)
Luaţi un pliculeţ (400 mg) ca doză unică sau până la de 3 ori pe zi, la un interval de 4 până la 6 ore.

Mai mult de 400 mg o dată, nu conferă un efect analgezic mai bun.
Nu utilizaţi mai mult de 3 plicuri (1200 mg) în 24 ore.

Persoane cu probleme la nivelul ficatului sau rinichilor
Dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii, medicul dumneavoastră vă va recomanda doza corectă pe care trebuie să o luaţi. Aceasta va fi cea mai mică doză posibilă.

Vârstnici (cu vârsta peste 65 ani)
Dacă sunteţi vârstnic, medicul dumneavoastră vă va recomanda doza corectă pe care trebuie să o luaţi. Aceasta va fi cea mai mică doză posibilă.

Administrarea acestui medicament
Pentru a obţine un debut rapid al acţiunii, doza poate fi luată pe stomacul gol.
• Goliţi granulele dintr-un plic într-un pahar mic cu apă (125 ml).
• Asiguraţi-vă că folosiţi toate granulele din plic.
• Amestecaţi medicamentul până nu mai apar bule şi granulele s-au dizolvat – se obţine o băutură acidulată cu aromă de portocale.

Cât timp să continuaţi tratamentul
Dacă simptomele se agravează sau dacă nu se ameliorează în 3 zile în caz de febră, sau în 5 zile în caz de durere, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă, la adolescenți (cu vârsta între 12 și 18 ani) simptomele se agravează sau dacă nu se ameliorează în 3 zile, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult Abfen decât trebuie
Dacă aţi luat Abfen mai mult decât trebuie, adresaţi-vă unui medic sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.

Semnele unei supradoze pot include: senzaţie de rău/greaţă, durere la nivelul stomacului, stare de rău/ vărsături (pot fi cu striuri cu sânge), durere de cap, zgomote în urechi, confuzie, mişcări oscilatorii ale globilor oculari. În cazul utilizării unor doze mari, s-au raportat pierdere a cunoştinţei, convulsii (în principal la copii), senzaţie de slăbiciune sau ameţeală, sânge în urină, senzaţia de corp rece şi probleme în respiraţie.

Dacă luaţi de obicei medicamente pentru ameliorarea durerii, în special combinaţii de diferite substanţe cu efect de calmare a durerii, vă puteţi deteriora permanent rinichii, cu riscul de a face insuficienţă renală. Acest risc poate fi crescut dacă sunteţi deshidratat. Ca urmare, trebuie să evitaţi utilizarea excesivă a medicamentelor pentru calmarea durerii.

Dacă utilizaţi medicamente pentru calmarea durerii pentru o perioadă lungă de timp, pot apărea dureri de cap, care nu trebuie tratate cu mai multe medicamente de acest fel. Dacă consideraţi că acest lucru este valabil pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Abfen
• Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul să luaţi următoarea doză, săriţi doza uitată.
• Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Abfen 400 mg granule efervescente:

• Substanţa activă este ibuprofen. Un plic conţine ibuprofen 400 mg.

• Celelalte componente sunt acid malic, zaharină sodică, sucroză, povidonă K 29-30, aromă de portocală, laurilsulfat de sodiu, bicarbonat de sodiu şi carbonat de sodiu anhidru.

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Abfen:
− dacă aveţi boală inflamatorie cronică intestinală, cum este inflamaţia colonului cu ulcere (colită ulcerativă), inflamaţie care afectează tubul digestiv (boala Crohn) sau alte boli ale stomacului sau intestinelor
− dacă aveţi tulburări ale formării celulelor din sânge
− dacă aveţi probleme cu mecanismul de formare a cheagurilor de sânge
− dacă aveţi alergii, febra fânului, inflamaţia cronică a mucoasei nazale, a sinusurilor, polipi sau boli respiratorii cronice obstructive, deoarece este mai mare riscul de îngustare a căilor respiratorii cu apariţia dificultăţii la respiraţie (bronhospasm)
− dacă aţi avut vreodată astm bronşic
− dacă aveţi probleme cu circulaţia la nivelul arterelor mâinilor sau picioarelor
− dacă aveţi probleme cu ficatul, rinichii, inima sau dacă aveţi tensiune arterială mare
− dacă aţi avut de curând o intervenţie chirurgicală majoră
− dacă sunteţi în primele 6 luni de sarcină
− dacă plănuiţi să râmăneţi gravidă (vezi punctul “Sarcina, alăptarea şi fertilitatea” pentru mai multe informaţii)
− dacă alăptaţi
− dacă aveţi varicelă
− dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES) sau alte boli autoimune
− dacă aţi moştenit o afecţiune a pigmentului globulelor roşii din sânge – hemoglobina (porfirie)

Vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza Abfen, dacă oricare dintre cele de mai sus este valabil pentru dumneavoastră.

Vârstnici
Persoanele vârstnice trebuie atenţionate asupra riscului crescut de reacţii adverse, în special sângerări şi perforaţie la nivelul tubului digestiv, care pot fi letale.

Cea mai mică doză eficace
Pentru a micşora riscul de reacţii adverse, trebuie utilizată întotdeauna cea mai mică doză eficace. Utilizând o doză mai mare decât cea recomandată, poate creşte riscul de reacţii adverse.

Utilizând Abfen, există riscul de reacţii adverse grave.

Infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral
Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a utiliza acest medicament dacă aveţi probleme cu inima, dacă aţi avut accident vascular cerebral sau dacă există posibilitatea să le manifestaţi. Acest lucru se poate întâmpla dacă – de exemplu – aveţi tensiune arterială mare, diabet zaharat, valori mari ale colesterolului sau dacă fumaţi.

Acest medicament poate determina o uşoară creştere a riscului de a avea infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Acest risc crescut este mai probabil în cazul tratamentului pe termen lung cu doze mari.
Nu luaţi mai mult decât doza recomandată din acest medicament.

xistă risc de afectare renală la adolescenţii deshidrataţi.

Copii cu vârsta sub 12 ani
Acest medicament nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament vă poate face să vă simţiţi ameţit sau somnoros. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi sau nu folosiţi unelte sau utilaje. Nu efectuaţi nicio altă activitate care vă necesită atenţia.

Abfen conţine sucroză
Sucroza (zahăr) este un zahar. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament

Abfen conţine sodiu
Abfen conţine sodiu 100 mg per plic. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare de către persoanele care urmează o dietă cu restricţie la sodiu. Aţi putea avea nevoie de mai puţin sodiu în dietă datorită sodiului conţinut în acest medicament.

Reacții adverse ale Abfen 400 mg granule efervescente:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse grave
Opriţi administrarea acestui medicament şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – puteţi avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale:

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- Scaune de culoare negru închis sau sânge în scaun
- Vărsături cu sânge sau cu particule închise la culoare, ce arată ca zaţul de cafea

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- Umflare a feţei, a limbii sau a gâtului (laringelui), ceea ce poate cauza o mare dificultate la respiraţie (angioedem), bătăi rapide ale inimii, scădere severă a tensiunii arteriale sau şoc ameninţător de viaţă
- O reacţie alergică bruscă, însoţită de dificultate la respiraţie, respiraţie şuierătoare şi scădere a tensiunii arteriale - Erupţie trecătoare pe piele, severă, cu băşici pe piele, în special pe picioare, braţe, mâini şi tălpi, care poate apărea şi la nivelul feţei sau al buzelor (eritem polimorf, sindrom StevensJohnson). Aceasta poate deveni şi mai gravă, când băşicile devin mai mari şi se răspândesc, iar părţi ale pielii pot cădea (necroliză toxică epidermică). De asemenea, pot apărea infecţii severe cu distrugerea (necroza) pielii, ţesutului subcutanat şi a muşchilor.
- Tulburări ale formării celulelor din sânge (agranulocitoză, cu simptome ca febră, durere în gât, ulceraţii la nivelul gurii, simptome asemănătoare gripei, oboseală severă, sângerări la nivelul nasului sau pielii). Medicul dumneavoastră va trebui să vă verifice numărul de celule din sânge.

Opriţi utilizarea acestui medicament şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi vreuna din reacţiile adverse de mai sus.

Opriţi administrarea acestui medicament şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi următoarele:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- Arsuri la stomac, durere la nivelul abdomenului, indigestie

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- Vedere înceţoşată sau alte probleme la nivelul ochilor, cum este sensibilitatea la lumină
- Reacţii de hipersensibilitate cum sunt erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, criză de astm bronşic (uneori cu tensiune arterială mică)

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- pierdere a vederii

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- Umplere bruscă a plămânilor cu apă, conducând la dificultăţi la respiraţie, tensiune arterială crescută, retenţie de apă şi creştere în greutate

Opriţi administrarea acestui medicament şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse de mai sus.

Alte reacţii adverse

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- Tulburări la nivelul tubului digestiv, cum sunt diaree, greaţă, vărsături, flatulenţă, constipaţie
- Durere de cap, somnolenţă, vertij, ameţeală, oboseală, agitaţie, insomnie şi iritabilitate

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- Ulcer la nivelul tubului digestiv cu sau fără perforaţie
- Inflamaţia intestinelor sau agravarea inflamaţiei colonului (colită) sau a tubului digestiv (boala Crohn) şi complicaţii la nivelul diverticulilor intestinului gros (perforaţie sau fistulă)
- Sângerări microscopice din intestin care pot duce la anemie
- Ulcere şi inflamaţie la nivelul gurii
- inflamaţia mucoasei stomacului
- Probleme cu rinichii, inclusiv apariţia de edeme, inflamaţia rinichilor şi insuficienţă renală
- Nas care curge
- Dificultate la respiraţie (bronhospasm)

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- Depresie, confuzie, halucinaţii
- Sindrom de lupus eritematos
- Creştere a ureei din sânge şi a altor enzime hepatice, scădere a valorilor hemoglobinei şi hematocritului în sânge, inhibiţia agregării plachetare şi prelungirea timpului de sângerare, scădere a calciului seric şi creştere a valorilor serice ale acidului uric

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- Conştientizarea neplăcuta a bătăilor inimii, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic sau tensiune arterială mare
- Zgomote în urechi
- Inflamaţia esofagului sau a pancreasului
- Îngustare a intestinului
- Inflamaţia acută a ficatului, colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor, disfuncţia ficatului, afectarea acestuia sau insuficienţă hepatică
- Inflamaţia membranei creierului (fără infecţie bacteriană)
- Afectare a ţesutului rinichilor
- Căderea părului

Următoarele reacţii adverse au fost raportate în cazul utilizării altor AINS:
- Tensiune arterială mare sau insuficienţă cardiacă
- Agravare a ulceraţiilor din intestinul gros şi a bolii crohn (boală intestinală)
- O uşoară creştere a riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Abfen împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, dacă aţi luat recent sau dacă este posibil să luaţi orice alte medicamente. Aceasta, deoarece Abfen poate influenţa modul de acţiune al altor medicamente. De asemenea, anumite medicamente pot influenţa modul în care acţionează Abfen.

În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi unul dintre următoarele medicamente:
- acid acetilsalicilic
- nu utilizaţi acest medicament dacă luaţi alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii (AINS)
- alte medicamente ce conţin ibuprofen, cum sunt cele pe care le puteţi cumpăra fără reţetă
- medicamente pentru probleme cu inima – cum este digoxina
- medicamente pentru diabet (aşa numitele sulfoniluree)
- medicamente pentru oprirea formării cheagurilor de sânge – cum sunt acid acetilsalicilic, warfarină, ticlopidină
- medicamente care suprimă sistemul imunitar – cum sunt ciclosporina şi tacrolimus
- medicamente pentru tensiune arterială mare
– inclusiv inhibitori ECA (cum este captoprilul), betablocante sau antagonişti ai receptorilor angiotensinei-II
- diuretice (medicamente care elimină apa)
- steroizi – utilizaţi pentru boli inflamatorii
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) – utilizaţi în depresie
- unele antibiotice utilizate în infecţii
– aminoglicozide şi chinolone
- zidovudină – utilizată pentru infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) sau SIDA
- metotrexat – utilizat în cancere
- colestiramină – utilizată pentru a scădea colesterolul
- litiu – utilizat pentru unele forme de depresie
- voriconazol sau fluconazol – utilizate în infecţiile cu ciuperci (fungi)
- mifepristonă – utilizată pentru întreruperea medicală a sarcinii
- Gingko biloba – un medicament din plante utilizat adesea în demenţă

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabil pentru dumneavoastră (sau dacă nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumnevoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Abfen.

Abfen împreună cu alcool
Dacă beţi alcool în timp ce urmaţi un tratament cu acest medicament, este mai probabil să manifestaţi reacţii adverse.

Administrarea de Abfen 400 mg granule efervescente în sarcină / alaptare:

Sarcină
• Nu luați acest medicament dacă sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină
• Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament, plănuiţi să rămâneţi gravidă sau sunteţi în primele 6 luni de sarcină sau dacă alăptaţi. Trebuie să luați acest medicament doar la recomandarea medicului dumneavoastră.

Alăptare
Ibuprofenul este excretat în laptele matern, dar este puţin probabil să aibă efect asupra sugarului. Adresaţi-vă medicului dacă luați Abfen mai des decât ocazional în perioada când alăptaţi,

Fertilitate
Ibuprofenul aparţine unui grup de medicamente (AINS) care afectează fertilitatea femeilor. Acest efect este reversibil la întreruperea tratamentului. Este puţin probabil ca ibuprofenul, luat ocazional, să afecteze probabilitatea de a râmăne gravidă, totuşi spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament, dacă aveţi probleme în a rămâne gravidă.

Prezentare ambalaj:

Abfen este sub formă de granule de culoare albă cu aromă de portocale. Medicamentul este disponibil în plicuri.

Fiecare cutie conţine 12 sau 15 plicuri.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Nu utilizaţi Abfen după data de expirare înscrisă pe plic şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ibuprofenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Abfen 400 mg granule efervescente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Abfen 400 mg granule efervescente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.