Prospect VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente

Substanța activă: diclofenacum
Producator: Novartis Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [M01AB]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid acetic
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Substanţa activă din Voltaren comprimate gastrorezistente este diclofenac sodic.
Voltaren aparţine unui grup de medicamente numite „medicamente antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS), care sunt utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei.

Monitorizarea în timpul tratamentului cu Voltaren
Dacă aveţi o boală cardiacă stabilită sau prezentaţi riscuri semnificative de apariţie a unei boli cardiace, medicul dumneavoastră va reevalua periodic dacă trebuie să continuaţi tratamentul cu Voltaren, mai ales dacă sunteţi tratat timp de peste 4 săptămâni.

Dacă aveţi orice tulburare hepatică, renală sau afectare a sângelui, vi se vor face analize sanguine în timpul tratamentului. Acestea vă vor monitoriza fie funcţia hepatică (valoarea transaminazelor), sau funcţia renală (valoarea creatininei) sau numărul de celule din sânge (numărul globulelor albe şi roşii şi al trombocitelor). Medicul dumneavoastră va lua în considerare aceste analize sanguine pentru a decide dacă administrarea Voltaren trebuie întreruptă sau dacă doza trebuie modificată.

Indicații VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente:

Voltaren poate fi utilizat pentru tratamentul următoarelor afecţiuni:
- Dureri articulare reumatice (artrite).
- Dureri de spate, umăr blocat, cotul de tenismen şi alte tipuri de reumatism.
- Crize de gută.
- Luxaţii, entorse şi alte leziuni.
- Durere şi tumefacţie după intervenţie chirurgicală.
- Afecţiuni inflamatorii dureroase în sfera ginecologică, incluzând ciclurile menstruale.
- Infecţii ale urechii, nasului şi gâtului.

Contraindicații:

Urmaţi cu atenţie toate instrucţiunile date de medic. Acestea pot diferi de informaţiile generale conţinute în acest prospect.

Nu utilizaţi Voltaren
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la diclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale Voltaren, enumerate la sfârşitul acestui prospect.
- dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică după utilizarea de medicamente utilizate pentru a trata inflamaţii sau dureri (de exemplu, acid acetilsalicilic, diclofenac sau ibuprofen). Reacţiile pot include astm, nas înfundat, erupţie cutanată, umflarea feţei. Dacă dumneavoastră credeţi că puteţi fi alergic, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
- dacă aveţi ulcer gastric sau duodenal.
- dacă aveţi hemoragie sau perforare gastro-intestinală, ale cărei simptome sunt sânge în materiile fecale sau materii fecale de culoare neagră.
- dacă aţi avut vreodată probleme gastro-intestinale, cum ar fi ulcer gastric, hemoragie sau scaune negre, sau aţi prezentat disconfort gastric sau arsuri la stomac după ce aţi luat medicamente anti-inflamatoare în trecut.
- dacă aveţi boală renală sau hepatică severă.
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă congestivă diagnosticată şi/sau boală cerebrovasculară, de exemplu, dacă aţi suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AVC), aveţi blocaje ale vaselor de sânge la nivelul inimii sau creierului sau dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea
- dacă aveţi sau aţi avut probleme cu circulaţia sângelui (arteriopatie periferică)
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă.
- dacă sunteţi în ultimele trei luni de sarcină.

Informaţi-vă medicul dumneavoastră fără a utiliza Voltaren comprimate gastrorezistente dacă oricare dintre situaţiile menţionate mai sus se aplică în cazul dumneavoastră. Dacă credeţi că puteţi fi alergic, cereţi sfatul medicului.

Administrare VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente:

Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră. Nu depăşiţi doza recomandată.

Cât Voltaren să utilizaţi
Nu depăşiţi doza recomandată prescrisă de medicul dumneavoastră. Este important ca dumneavoastră să utilizaţi cea mai mică doză care vă ameliorează durerea şi nu trebuie să utilizaţi Voltaren comprimate gastrorezistente mai mult timp decât este necesar.

Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate gastrorezistente de Voltaren trebuie să utilizaţi. În funcţie de cum răspundeţi la tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică sau mai mare.

Adulţi
La începutul tratamentului, doza zilnică este în general de 100 până la 150 mg.
În cazurile mai uşoare, precum şi în tratamentul de lungă durată, în general, este suficientă o doză de 75 până la 100 mg pe zi. De obicei, doza zilnică trebuie divizată în 2–3 prize. Nu utilizaţi mai mult de 150 mg pe zi.

În ciclurile menstruale dureroase, începeţi tratamentul cu o doză de 50 până la 100 mg, imediat ce apar primele simptome. Continuaţi cu utilizarea a 50 mg până la de 3 ori pe zi pentru câteva zile, în funcţie de necesitate. Dacă după administrarea dozei maxime zilnice de 150 mg nu se obţine o ameliorare suficientă a durerii pe parcursul a 2–3 cicluri menstruale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi până la maxim 200 mg pe zi, pe parcursul următorului ciclu menstrual. Nu depăşiţi doza de 200 mg pe zi.

Copii şi adolescenţi
Datorită concentrației, Voltaren 50 mg comprimate gastrorezistente nu trebuie administrat copiilor și adolescenților cu vârsta mai mică de 14 ani.

La adolescenţi se administrează zilnic 0,5 până la 2 mg/kg corp divizat în 2–3 prize, în funcţie de severitatea bolii.

Nu utilizaţi mai mult de 150 mg pe zi.
Pentru tratamentul artritei reumatoide juvenile, doza zilnică poate fi crescută până la maximum 3 mg/kg corp, divizată în mai multe prize.

Când trebuie utilizat Voltaren
Se recomandă ca Voltaren comprimate gastrorezistente să fie administrate înaintea meselor sau pe stomacul gol.

Cum trebuie utilizat Voltaren
Voltaren comprimate gastrorezistente trebuie înghiţite întregi cu un pahar cu apă sau cu alt lichid. Este recomandat să utilizaţi Voltaren comprimate gastrorezistente înaintea meselor sau pe stomacul gol. Nu rupeţi sau mestecați comprimatele.

Cât timp trebuie utilizat
Voltaren Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră. Dacă luaţi Voltaren comprimate gastrorezistente mai mult de câteva săptămâni, mergeţi la medicul dumneavoastră pentru controale periodice pentru a vă asigura că nu suferiţi reacţii adverse nedorite. Dacă aveţi întrebări despre cât timp trebuie să luaţi Voltaren, discutaţi cu medicul sau farmacistul.

Dacă aţi utilizat mai mult Voltaren decât trebuie
Dacă aţi utilizat accidental prea mult Voltaren comprimate gastrorezistente informaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul sau mergeţi de urgenţă la camera de gardă a spitalului.
Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Voltaren
Dacă omiteţi să utilizaţi o doză, administraţi una imediat ce vă amintiţi. Dacă este aproape momentul administrării următoarei doze, pur şi simplu administraţi următorul comprimat la ora obişnuită. Nu dublaţi următoarea doză pentru a o recupera pe cea uitată.

Acțiune:

Voltaren ameliorează simptomele inflamaţiei, cum sunt tumefacţia şi durerea, blocând sinteza moleculelor (prostaglandine) responsabile de inflamaţie, durere şi febră. El nu are efect asupra cauzelor inflamaţiei sau febrei.

Dacă aveţi orice întrebare despre cum acţionează Voltaren şi de ce v-a fost prescris acest medicament, întrebaţi medicul dumneavoastră.

Compoziție VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente:

- Substanţa activă este diclofenac sodic. Fiecare comprimat gastrorezistent conţine diclofenac sodic 50 mg.
- Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu, povidonă K 30, celuloză microcristalină, stearat de magneziu, hidroxipropilmetilceluloză, oxid galben de fer (E 172), talc, oxid roșu de fer (E172), dioxid de titan (E 171), poliacrilat dispersie 30%, Macrogol 8000, emulsie siliconică antispumantă SE2, ulei de ricin hidrogenat polioxietilat 40.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Voltaren
- dacă aveţi o boală cardiacă sau a vaselor de sânge stabilită (denumită şi boală cardiovasculară, inclusiv tensiune arterială mare necontrolată, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cardiacă ischemică stabilită sau boală arterială periferică), deoarece tratamentul cu Voltaren nu este, în general, recomandat.
- dacă aveţi o boală cardiacă stabilită (ca mai sus) sau prezentaţi factori semnificativi de risc, cum este tensiunea arterială mare, niveluri anormal de mari ale grăsimilor (colesterol, trigliceride) în sânge, diabet zaharat sau dacă fumaţi, iar doctorul dumneavoastră decide să vă prescrie Voltaren, nu trebuie să creşteţi doza peste 100 mg pe zi dacă sunteţi trataţi mai mult de 4 săptămâni.
- în general, este important să luaţi cea mai mică doză de Voltaren care vă atenuează durerea şi/sau umflarea şi pentru cea mai scurtă perioadă de timp pentru a menţine riscul de reacţii adverse cardiovasculare la un nivel cât mai mic posibil.
- dacă utilizaţi Voltaren simultan cu alte medicamente antiinflamatoare, incluzând acidul acetilsalicilic, corticosteroizi, anticoagulante sau ISRS (vezi „Utilizarea altor medicamente”).
- dacă aveţi astm sau febra fânului (rinită alergică sezonieră).
- dacă aveţi colonul inflamat (colită ulcerativă) sau tractul intestinal inflamat (boala Crohn).
- dacă aveţi afecţiuni hepatice sau renale.
- dacă puteţi fi deshidratat (de exemplu datorită stării de rău, diareei, înainte sau după o intervenţie chirurgicală majoră.
- dacă aveţi picioarele umflate.
- dacă aveţi afecţiuni hemoragice sau alte afecţiuni sanguine, incluzând o boală hepatică rară numită porfirie.

Informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Voltaren comprimate gastrorezistente dacă oricare dintre cele de mai sus sunt valabile pentru dumneavoastră.

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie următoarele înainte de a vi se administra diclofenac
• dacă fumaţi
• dacă aveţi diabet
• dacă aveţi angină pectorală, cheaguri de sânge, tensiune arterială mare, valori mărite ale colesterolului sau trigliceridelor.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Medicamente precum Voltaren se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Dacă, în orice moment în timpul administrării Voltaren, prezentaţi orice semne sau simptome ale unor probleme cu inima sau vasele de sânge, cum sunt durere de piept, respiraţie întretăiată, slăbiciune sau vorbire neclară, contactaţi imediat medicul.

Voltaren poate reduce simptomele unei infecţii (de exemplu, durere de cap, febră), astfel, putând face o infecţie mai dificil de observat şi tratat adecvat. Dacă nu vă simţiţi bine şi doriţi să mergeţi să fiţi consultaţi de un medic, amintiţi-vă să menţionaţi că utilizaţi Voltaren.

În cazuri rare, Voltaren, ca şi alte medicamente antiinflamatoare, poate produce reacţii cutanate alergice severe (de exemplu, erupţie cutanată).

Dacă prezentaţi oricare din simptomele descrise mai sus, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Persoanele vârstnice
Pacienţii vârstnici pot fi mai sensibili la acţiunea Voltaren decât adulţii. Astfel, în mod deosebit, ei trebuie să urmeze instrucţiunile medicului cu atenţie şi să utilizeze numărul minim de comprimate care asigură ameliorarea simptomelor. Este important pentru pacienţii vârstnici să informeze imediat medicul lor despre reacţiile adverse care apar.

Copii/adolescenţii
Datorită concentrației, Voltaren 50 mg comprimate gastrorezistente nu trebuie administrat copiilor și adolescenților cu vârsta mai mică de 14 ani.

Voltaren 25 mg comprimate gastrorezistente poate fi administrat pacienţilor cu vârsta mai mică de 14 ani. Voltaren comprimate gastrorezistente nu trebuie administrat copiilor cu vârsta mai mică de 12 luni.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Voltaren să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi folosi utilaje sau de a desfăşura activităţi care necesită atenţie sporită.

Informaţii importante privind unele componente ale Voltaren
Voltaren comprimate gastrorezistente conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, Voltaren poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele reacţii adverse pot fi grave:
Aceste reacţii adverse mai puţin frecvente pot afecta între 1 şi 10 din 1000 pacienţi, mai ales când aceştia iau o doză zilnică mare (150 mg) pentru o perioadă lungă de timp
- Durere toracică bruscă şi severă (semn al infarctului miocardic sau al atacului de cord).
- Senzaţie de lipsă de aer, dificultate la respiraţie în poziţie culcată, umflarea picioarelor (semne ale insuficienţei cardiace).

Aceste reacţii adverse rare sau foarte rare afectează mai puţin de 1 până la 10 pacienţi la fiecare 10000 pacienţi
- Sângerări sau vânătăi spontane (semne ale trombocitopeniei).
- Febră mare, infecţii frecvente, durere în gât persistentă (semne ale agranulocitozei).
- Dificultate la respiraţie sau înghiţire, erupţii pe piele tranzitorii, mâncărimi, urticarie, ameţeli (semne de hipersensibilitate, reacţii anafilactice şi anafilactoide).
- Umflare în special la nivelul feţei şi gâtului (semne ale angioedemului).
- Gânduri sau dispoziţii ciudate (semne ale tulburărilor psihotice).
- Tulburări de memorie.
- Convulsii.
- Anxietate.
- Gât amorţit, febră, greaţă, vărsături, durere de cap (semne ale meningitei aseptice).
- Durere de cap bruscă şi severă, greaţă, ameţeală, amorţeală, incapacitate sau dificultate la vorbire, slăbiciune sau paralizia membrelor sau feţei (semne ale accidentului sau atacului vascular cerebral).
- Tulburări de auz.
- Durere de cap, ameţeli (semne ale tensiunii arteriale crescute, hipertensiune).
- Erupţii pe piele tranzitorii, pete roşu-purpuriu, febră, mâncărimi (semne ale vasculitei).
- Dificultate la respiraţie brusc instalată şi senzaţia de apăsare a cutiei toracice însoţită de respiraţie şuierătoare sau tuse (semne ale astmului sau pneumoniei, dacă apare febra).
- Vărsătură cu sânge (hematemeză) şi/sau materii fecale de culoare neagră sau cu sânge (semne ale hemoragiei gastrointestinale).
- Diaree cu sânge (semn al diareei hemoragice).
- Scaune negre (semn al melenei).
- Durere de stomac, greaţă (semne ale ulcerului gastrointestinal).
- Diaree, durere abdominală, febră, greaţă, vărsături (semne ale colitei, inclusiv colitei hemoragice şi exacerbarea colitei ulcerative sau bolii Crohn).
- Durere de stomac severă (semn al pancreatitei).
- Îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter), greaţă, pierderea apetitului alimentar, urină închisă la culoare (semne ale hepatitei/insuficienţei hepatice).
- Simptome similare celor ale gripei, oboseală, dureri musculare, valori crescute ale enzimelor hepatice în cadrul rezultatelor analizelor de sânge (semne ale tulburărilor hepatice, inclusiv hepatită fulminantă, necroză hepatică, insuficienţă hepatică).
- Erupţii pe piele cu vezicule (semne ale dermatitei buloase). Piele roşie sau vânătă (semne posibile ale inflamării vaselor sanguine), erupţii pe piele cu vezicule, vezicule pe buze, ochi sau în gură, inflamarea pielii cu exfoliere sau descuamare (semne ale eritemului multiform sau, dacă apare febra, semne ale sindromului Stevens-Johnson sau a necrolizei epidermice toxice).
- Erupţii pe piele cu exfoliere sau descuamare (semne ale dermatitei exfoliative).
- Sensibilitatea crescută a pielii la lumina solară (semne ale reacţiei de fotosensibilitate).
- Pete purpurii pe piele (semne ale purpurei sau purpurei Henoch-Schonlein dacă este cauzată de o alergie).
- Umflare, slăbiciune sau urinare anormală (semne ale insuficienţei renale acute).
- Exces de proteine în urină (semne ale proteinuriei)
- Umflarea feţei sau abdomenului, tensiune arterială crescută (semne ale sindromului nefrotic).
- Eliminarea unei cantităţi mai mare sau mai mică de urină, somnolenţă, confuzie, greaţă (semne ale nefritei tubulointerstiţiale).
- Scăderea severă a cantităţii de urină eliminate (semne ale necrozei renale papilare).
- Umflare generalizată (semne ale edemului).

Informaţi medicul dumneavoastră imediat dacă prezentaţi oricare din aceste reacţii adverse.

Unele reacţii adverse sunt frecvente (care afectează până la 1 din 10 pacienţi):
Durere de cap, ameţeală, vertij, greaţă, vărsături, diaree, indigestie (semne ale dispepsiei), durere de burtă, balonare, pierderea poftei de mâncare, valori anormale ale rezultatelor testelor funcţiei hepatice (de exemplu concentraţia crescută a transaminazelor), erupţii pe piele.

Unele reacții adverse sunt mai puțin frecvente (care afectează între 1 și 10 pacienți din 1000 pacienți)
Palpitaţii, durere la nivelul pieptului

Unele reacţii adverse sunt rare (afectează mai mult de 1din 10000 persoane, dar mai puţin de 1 din 1000 persoane):
Somnolenţă, durere de stomac (semn al gastritei), tulburare hepatică, erupţii pe piele trecătoare cu mâncărimi (urticarie).

Unele reacţii adverse sunt foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):
Număr redus de globule roşii în sânge (anemie), număr redus de globule albe în sânge (leucopenie), dezorientare, depresie, tulburări ale somnului (semne ale insomniei), coşmaruri, iritabilitate, furnicături sau amorţirea mâinilor sau picioarelor (parestezii), tremurături (semne ale tremorului), tulburări ale gustului (semne ale disgeuziei), tulburări ale vederii (semne ale afectării vizuale, vedere înceţoşată, diplopie), zgomote în urechi (semne ale tinitusului), constipaţie, leziuni ale gurii (semne ale stomatitei), limbă umflată, roşie şi dureroasă (semne ale glositei), tulburări ale tubului ce transportă mâncarea din gât până în stomac (semne ale unei tulburări esofagiene), crampe la nivelul abdomenului superior, mai ales după masă (semne ale unei afecţiuni caracterizate prin îngustări la nivelul intestinului asemănătoare unei diafragme), erupţii pe piele cu mâncărimi, înroşire şi senzaţie de arsură (semne ale eczemei), înroşirea pielii (semne ale eritemului), căderea părului (semn al alopeciei), mâncărimi (semne ale pruritului), sânge în urină (semne ale hematuriei).

Informaţi medicul dumneavoastră dacă oricare din acestea vă afectează sever.

Medicamente precum Voltaren se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Dacă utilizaţi Voltaren pentru mai mult decât câteva săptămâni, prezentaţi-vă regulat la control la medicul dumneavoastră, pentru a fi siguri că nu apar reacţii adverse neobservate.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alt medicament. De asemenea, amintiţi de acelea ce nu au fost prescrise de către un medic. În special, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente:
- Litiu sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS); (medicamente utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de depresie.
- Digoxină (un medicament utilizat pentru afecţiuni cardiace).
- Diuretice (medicamente utilizate pentru a creşte cantitatea de urină).
- Inhibitori ECA sau beta-blocante (grupe de medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute şi insuficienţei cardiace).
- Alte medicamente antiinflamatoare precum acidul acetilsalicilic sau ibuprofen.
- Corticosteroizi (medicamente utilizate pentru a reduce zonele inflamate ale corpului).
- Anticoagulante (medicamente utilizate pentru a preveni coagularea sângelui).
- Medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului, excepţie insulina.
- Metotrexat (un medicament utilizat pentru a trata anumite tipuri de cancer sau artrită).
- Ciclosporină, tacrolimus ( medicamente utilizate în primul rând de către pacienţii cărora li s-a efectuat un transplant de organe).
- Trimetoprim (un medicament utilizat pentru prevenirea sau tratarea infecţiilor căilor urinare)
- Antibacteriene chinolonice (medicamente utilizate împotriva infecţiilor).
- Voriconazol (un medicament utilizat pentru tratamentul infecţiilor fungice).
- Fenitoină (un medicament utilizat pentru tratarea crizelor convulsive).
- Colestipol şi Colestiramina (medicamente utilizate pentru scăderea grăsimilor din sânge).

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele obţinute fără reţetă.

Utilizarea Voltaren împreună cu alimente şi băuturi
- Voltaren comprimate gastrorezistente trebuie înghiţite întregi cu un pahar cu apă sau cu alt lichid.
- Este recomandat să utilizaţi Voltaren comprimate gastrorezistente înaintea meselor sau pe stomacul gol.

Administrarea de VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Nu trebuie să utilizaţi Voltaren comprimate gastrorezistente în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar.
Ca şi în cazul altor medicamente antiinflamatoare, nu trebuie să utilizaţi Voltaren comprimate gastrorezistente în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, deoarece acesta poate vătăma copilul dumneavoastră nenăscut sau poate determina probleme la naştere.

Informaţi medicul dumneavoastră dacă alăptaţi.

Nu trebuie să alăptaţi în timpul utilizării Voltaren comprimate gastrorezistente, deoarece acesta poate vătăma copilul dumneavoastră.

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicamente.

Medicul trebuie să discute cu dumneavoastră posibilul risc asociat administrării Voltaren în timpul sarcinii sau alăptării.

Femei cu potenţial fertil
Voltaren poate face mai dificilă instalarea sarcinii. Dacă intenţionaţi să rămâneţi însărcinată sau aveţi probleme în a rămâne însărcinată, nu trebuie să utilizaţi Voltaren comprimate gastrorezistente decât dacă este strict necesar.

Prezentare ambalaj:

Medicamentul dumneavoastră se numeşte Voltaren şi este sub formă de comprimate gastrorezistente de culoare maro deschis, rotunde, biconvexe, ștanțate pe o față cu ’’CG’’ , iar pe cealaltă cu ’’GT’’.
Voltaren 50 mg comprimate gastrorezistente este disponibil în cutii cu 2 blistere a câte 10 comprimate gastrorezistente

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Voltaren după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă diclofenacum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VOLTAREN 50 mg comprimate gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.