Prospect Antibioptal picaturi oftalmice

Substanța activă: combinatii
Producator: Farmila-Thea Farmaceutici SPA Italia
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Grupa farmaceutică: produse oftalmologice, combinatii de antibiotice
Tip: Picaturi oftalmice, solutie

Indicații Antibioptal picaturi oftalmice:

Antibioptal este indicat pentru infectiile camerei anterioare a ochiului provocate de bacterii sensibile Gram-negativ si Gram-pozitiv.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului.

Administrare Antibioptal picaturi oftalmice:

Doza recomandata este de 1 - 2 picaturi Antibioptal instilate in sacul conjunctival, de 3-6 ori pe zi.

Compoziție Antibioptal picaturi oftalmice:

100 ml picaturi oftalmice, solutie contin sulfat de neomicina 340000 UI, cloramfenicol 0,5 g si excipienti: macrogol 300, macrogdl 1540, macrogol 4000, polisorbat 80, borat de sodiu, acid boric, thimerosal, hidroxipropilmetilceluloza, apa purificata.

Precauții:

Utilizarea prelungita sau repetata a produsului poate duce la dezvoltarea microorganismelor rezistente, inclusiv a fungilor si la fenomene de sensibilizare, in principal la neomicina; de asemenea, sunt posibile reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alte aminoglicozide. In aceste cazuri sau daca nu se observa ameliorare dupa aproximativ 7 zile de terapie, trebuie informat medicul care va adopta masurile adecvate.

In cazuri rare s-a observat hipoplazie medulara dupa utilizarea locala prelungita a cloramfenicolului. Ca urmare, medicamentul trebuie utilizat o perioada scurta de timp, cu exceptia cazului in care medicul recomanda altfel. Administrarea accidentala sau pe termen lung de doze mari poate produce fenomene toxice (ototoxice/nefrotoxice pentru neomicina si hipoplazice medulare pentru cloramfenicol).

Administrarea la copii mici trebuie luata in considerare numai daca este absolut necesar si numai sub supraveghere medicala. Produsul trebuie utilizat in decurs de 15 zile dupa prima deschidere a flaconului.

Reacții adverse ale Antibioptal picaturi oftalmice:

Utilizarea indelungata a cloramfenicolului poate provoca fenomene de sensibilizare (arsuri, edem angioneurotic, urticarie, dermatita veziculara si maculo-papulara); in aceste cazurii tratamentul trebuie intrerupt.

Reactiile adverse datorate absorbtiei sistemice a cloramfenicolului si neomicinei sunt putin probabile. Produsul are toxicitate mica si este bine tolerat local. In tratamentul de lunga durata cu doze mari, trebuie luat in considerate riscul potenjal de oto/nefrotoxicitate legat de neomicina si de hipoplazie medulara legat de cloramfenicol.

Neomicina produce sensibilizare cutanata. S-a raportat cresterea numarului persoanelor cu hipersensibilitate la neomicina; la acestia pot sa apara reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alte aminoglicozide care pot impiedica utilizarea ulterioara a acestora (de exemplu: kanamicina, paromicina, streptomicina, posibil, gentamicina).

Supradozajul:

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu Antibioptal.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu se cunosc.

Administrarea de Antibioptal picaturi oftalmice în sarcină / alaptare:

Antibioptal nu trebuie administrat in timpul sarcinii si alaptarii cu exceptia cazului in care beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential fetal. In aceste cazuri, administrarea produsului se va face numai sub supraveghere medicala.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon picurator a 10 ml picaturi oftalmice, solutie.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 2-8 grade C in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Antibioptal picaturi oftalmice(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Antibioptal picaturi oftalmice vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.