Prospect BIVACYN, ung.oft.

Substanța activă: combinatii
Producator: Lek
Clasa ATC: [S01AA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antibiotice

Indicații BIVACYN, ung.oft.:

In dermatologie: piodermita epidermica (impetigo) si epidermocutanata (foliculite), dermatopatii suprainfectate de diferite etiologii (eczema vulgara, pruridermatite constitutionale cronice alergice, dermatite seboreice cu infectie bacteriana secundara si stasis dermatitis), ulceratii suprainfectate de diverse etiologii (tumori ulcerate, ulceratii datorate insuficientei circulatorii), eritrasma, dermatopatii bacteriene (Ecthyma gangrenosum, anthrax), prevenirea infectiilor piococice in unele dermatopatii frecvent asociate cu suprainfectii (Herpes simplex, Herpes zoster, intepaturi de insecte). In oftalmologie: blefarite, dacriocistite, hordeolum, con-junctivite acute, ulcere corneene, kerato-conjunctivite, blefaro-conjunctivite. Bivacyn este, de asemenea, utilizat in chirurgie si in otorinolaringologie.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la neomicina si alte aminoglicozide, bacitracina si alti ingredienti din aceasta combinatie. Nu se foloseste in tratamentul afectiunilor urechii externe, daca timpanul este perforat.

Administrare BIVACYN, ung.oft.:

Pudra aerosol: Inainte de utilizare se va agita puternic si se va pulveriza zona afectata o data sau de mai multe ori pe zi, de la o distanta de 20-25 cm. Dupa utilizare, se va curata supapa rasturnand tubul cu partea superioara in jos si apasand scurt pe supapa. Pudra: Se va aplica pe zona afectata in strat subtire o data sau de mai multe ori pe zi. Unguent: Se va aplica pe zona afectata de 2-4 ori pe zi. Unguent oftalmic: Se va aplica unguentul din tub cu varful aplicatorului pe pleoape intr-un strat subtire de 2-5 ori pe zi. Solutia pentru ochi si urechi: Se instileaza 1-2 picaturi sub pleoapa inferioara sau in canalul extern al urechii de 4-5 ori pe zi. In infectii foarte severe se vor instila 2 picaturi la fiecare ora. Daca se constata un efect favorabil se va reduce numarul aplicatiilor zilnice.

Acțiune:

Medicamentul are un larg spectru antibacterian, datorat suprapunerii spectrelor neomicinei si bacitracinei. Bivacyn este utilizat pentru tratamentul extern al majoritatii infectiilor cauzate de bacterii grampozitive si gramnegative. Administrat in uz extern, practic nu este absorbit, deci nu are actiune sistemica.

Compoziție BIVACYN, ung.oft.:

Un tub aerosol de 200 g contine 165 000 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 12 500 u.i. de bacitracina. Un gram de pudra contine 3 500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina.
Un gram de unguent contine 3 500 u.i. de neomicina C sub forma de sulfat de neomicina C si 500 u.i. de bacitracina.
Un gram de unguent oftalmic contine 3 500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina. Un mililitru de solutie contine 3 500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina.

Precauții:

Poate aparea absorbtie sistemica ca urmare a aplicarii pe suprafete mari (> 20%) pe rani, arsuri sau ulceratii. Deoarece absorbtia se poate face prin piele, Bivacyn se va folosi cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala, intrucat poate creste riscul de nefrotoxicitate si ototoxicitate. Tratamentul cu Bivacyn va fi intrerupt la aparitia semnelor de iritatie a pielii sau hipersensibilitate.
Setul de preparare al solutiei extemporanee include un flacon continand amestecul de antibiotice sub forma de pudra si un flacon de 10 ml solvent. Solutia va fi preparata in conditii aseptice, chiar inainte de utilizare. Solutia preparata va fi folosita in urmatoarele 3 saptamani.
Sarcina si alaptare: Bivacyn nu va fi utilizat in timpul sarcinii si lactatiei, exceptand cazurile in care este strict indicat. Datorita riscului absorbtiei sistemice asociat utilizarii externe, aceasta combinatie nu se va folosi pe suprafete mari pentru o durata indelungata. Medicamentul nu va fi lasat la indemana copiilor.

Reacții adverse ale BIVACYN, ung.oft.:

Reactii de hipersensibilitate la substantele active. Iritatii ale pielii, edem, prurit, urticarie, dermatite de contact, suprainfectii. Efecte secundare sistemice asociate utilizarii externe sunt improbabile, totusi sunt posibile (ototoxicitate, nefrotoxicitate).
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BIVACYN, ung.oft.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BIVACYN, ung.oft. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.