Prospect Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate:

Capecitabine Teva aparţine unui grup de medicamente numite “medicamente citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Capecitabine Teva conţine capecitabină, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită este transformată într-un medicament anticanceros activ (mai
mult în ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Capecitabine Teva este utilizat în tratamentul cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân. În plus, Capecitabine Teva este utilizat pentru prevenirea apariţiei cancerului de colon după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Capecitabine Teva poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Capecitabine Teva
- dacă sunteţi alergic la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie la capecitabină,
- dacă aţi avut anterior reacţii severe la tratamentul cu fluoropirimidine (un grup de medicamente anticanceroase, precum fluorouracil),
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă aveţi valori extrem de scăzute ale globulelor albe sau trombocitelor în sânge (leucopenie, neutropenie sau trombocitopenie),
- dacă aveţi boli hepatice sau renale severe,
- dacă aveţi un deficit cunoscut de dihidropirimidin dehidrogenază (DPD), enzimă implicată în metabolismul uracilului şi al timinei, sau
- dacă sunteţi tratat acum sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Administrare Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Capecitabine Teva trebuie prescris numai de către un medic cu experienţă în utilizarea medicamentelor pentru tratamentul cancerului.

Comprimatele de Capecitabine Teva trebuie înghiţite întregi, cu apă, într-un termen de 30 de minute după masă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră.
Doza de Capecitabine Teva se calculează pe baza suprafeţei corporale. Suprafaţa corporală este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza uzuală de Capecitabine Teva este de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Se dau două exemple: O persoană cu
greutatea corporală de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate de 500 mg şi 1 comprimat de 150 mg de două ori pe zi. O persoană cu greutatea corporală de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5
comprimate de 500 mg de două ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabine Teva se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia niciun comprimat). Această perioadă de 21 zile este un ciclu de tratament.

În asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).

Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când şi pentru cât timp.
Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi o asociere de comprimate a 150 mg şi 500 mg pentru fiecare doză.
- Luaţi comprimatele dimineaţa şi seara, conform prescripţiei medicului.
- Luaţi comprimatele într-un interval de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină)
- Este foarte important să luaţi întreaga cantitate de medicament conform prescripţiei medicului.

Dacă luaţi mai mult Capecitabine Teva decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Capecitabine Teva decât trebuie, contactaţi medicul cât mai curând posibil înainte de a lua doza următoare.

Puteţi să manifestaţi următoarele efecte adverse dacă luaţi mult mai multă capecitabină decât trebuie:
senzaţie sau stare de rău, diaree, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul intestinului sau gurii, durere sau sângerăre la nivelul intestinului sau stomacului sau depresia meduvei osoase (reducerea anumitor tipuri de celule ale sângelui). Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă prezentaţi oricare dintre
aceste simptome.

Dacă uitaţi să luaţi Capecitabine Teva
Nu luaţi doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare. Continuaţi tratamentul obişnuit şi informaţi medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Capecitabine Teva
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu capecitabină. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (care conţin, de exemplu, fenprocumonă), la oprirea tratamentului cu capecitabină poate fi necesar ca medicul să ajusteze doza de anticoagulant.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este capecitabina. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 150 mg.
- Celelalte componente sunt:
- Nucleul comprimatului: lactoză, celuloză microcristalină, hipromeloză, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.
- Filmul comprimatului: macrogol, hipromeloză, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172).

Precauții:

Înainte să luaţi Capecitabine Teva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- dacă suferiţi de boli ale ficatului sau rinichilor
- dacă aveţi sau aţi avut afecţiuni ale inimii (de exemplu bătăi neregulate ale inimii sau dureri în piept şi dureri de spate rezultate în urma unui efort fizic şi din cauza tulburărilor fluxului de sânge de la nivelul inimii)
- dacă suferiţi de afecţiuni ale creierului (de exemplu, cancerul s-a răspândit la creier sau afectarea nervilor (neuropatie))
- dacă aveţi dezechilibre ale calciului (observate în urma testelor de sânge)
- dacă suferiţi de diabet zaharat
- dacă nu puteţi să reţineţi alimentele sau apa în organism din cauza senzaţiei de greaţă severă şi a vărsăturilor
- dacă aveţi diaree
- dacă sunteţi sau deveniţi deshidratat
- dacă prezentaţi dezechilibre ionice în sângele dumneavoastră (dezechilibre electrolitice, observate în urma testelor)
- dacă aţi avut în trecut afecţiuni ale ochilor, deoarece puteţi avea nevoie de monitorizarea suplimentară a ochilor dumneavoastră
- dacă aveţi o reacţie adversă severă la nivelul pielii

Deficienţa de DPD: Deficienţa de DPD este o afecţiune rară care apare la naştere şi care nu este în mod obişnuit asociată cu afecţiuni ale inimii decât dacă primiţi medicamente specifice. Dacă aveţi o deficienţă de DPD care nu a fost încă diagnosticată şi luaţi Capecitabine Teva, puteţi prezenta forme
severe ale reacţiilor adverse enumerate la punctul 4 Reacţii adverse posibile. Contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat din cauza oricărei reacţii adverse sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Copii şi adolescenţi
Capecitabine Teva nu este indicat pentru administrarea la copii şi adolescenţi. Nu daţi Capecitabine Teva copiilor şi adolescenţilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capecitabine Teva vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Este deci posibil ca Capecitabine
Teva să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Capecitabine Teva conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, întrebaţil
înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Capecitabine Teva şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:
- Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 scaune pe zi, mai multe scaune pe zi decât în mod obişnuit sau diaree în timpul nopţii.
- Vărsături: dacă aveţi vărsături mai mult decât o dată pe zi.
- Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
- Stomatită: dacă aveţi dureri, roşeaţă, umflături sau ulceraţii la nivelul gurii şi/sau gâtului.
- Reacţii ale pielii de tip mână - picior: dacă prezentaţi dureri, umflături, înroşire sau furnicături la nivelul palmelor şi/sau tălpilor.
- Febră: dacă aveţi temperatura de 38°C sau mai mare.
- Infecţii: dacă vă apar semne ale unei infecţii cauzate de o bacterie sau un virus, sau alte organisme.
- Durere în piept: dacă prezentaţi durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.
- Sindrom Stevens-Johnson: dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele, dureroasă, de culoare roşie sau violacee, care se extinde şi dacă vă apar vezicule şi/sau alte leziuni la nivelul membranelor mucoase (de exemplu, la nivelul gurii sau buzelor), în special dacă aţi prezentat anterior sensibilitate la lumină, infecţii ale sistemului respirator (de exemplu, bronşită) şi/sau febră.
Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se pot ameliora în decurs de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.
În plus faţă de efectele menţionate mai sus, atunci când Capecitabine Teva este utilizată singur, reacţiile adverse foarte frecvente, care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
- durere abdominală
- erupţie trecătoare pe piele, uscăciunea pielii sau mâncărime
- oboseală
- pierderea apetitului (anorexie)
Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Capecitabine Teva. Aceasta vă va ajuta să
reduceţi riscul ca aceste reacţii să continue sau să devină severe.
Alte reacţii adverse sunt:
Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) includ:
- scăderi ale numărului de globule albe sau roşii ale sângelui (observate în urma testelor),
- deshidratare, scădere în greutate,
- lipsa somnului (insomnie), depresie,
- durere de cap, somnolenţă, ameţeli, senzaţii anormale pe piele (senzaţie de amorţeală sau furnicături), modificări ale gustului,
- iritaţii la nivelul ochilor, lăcrimare excesivă, înroşire a ochilor (conjunctivită),
- inflamaţia venelor (tromboflebită),
- scurtarea respiraţiei, sângerări la nivelul nasului, tuse, curgerea nasului,
- herpes bucal sau alte infecţii herpetice,
- infecţii ale plămânilor sau ale sistemului respirator (de exemplu, pneumonie sau bronşită),
- sângerare la nivelul intestinului, constipaţie, durere în partea superioară a abdomenului, indigestie, flatulenţă, uscăciune a gurii
- erupţie trecătoare pe piele, căderea părului (alopecie), înroşirea pielii, uscăciunea pielii,
mâncărime (prurit), decolorarea pielii, descuamarea pielii, inflamarea pielii, afecţiuni ale unghiilor,
- durere la nivelul articulaţiilor sau membrelor (extremităţilor), pieptului sau dureri de spate,
- febră, inflamaţia membrelor, senzaţie generală de rău
- afectare a funcţiei ficatului (observată în urma testelor de sânge) şi creşterea nivelului de bilirubină din sânge (excretată de către ficat).
Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane) includ:
- infecţii ale sângelui, infecţii ale tractului urinar, infecţii ale pielii, infecţii la nivelul nasului şi gâtului, infecţii fungice (inclusiv la nivelul gurii), gripă, gastroenterită, abcese dentare,
- noduli sub piele (lipoame),
- scăderea numărului de celule sanguine, inclusiv trombocite, subţierea sângelui (observate în urma testelor de sânge),
- alergie,
- diabet zaharat, niveluri scăzute de potasiu în sânge, malnutriţie, niveluri crescute de trigliceride în sânge,
- stare de confuzie, atacuri de panică, stare depresivă, libido scăzut,
- dificultăţi la vorbire, tulburări de memorie, pierderea coordonării la mers, tulburări de echilibru, leşin, afectare a nervilor (neuropatie) şi senzaţii neobişnuite,
- vedere dublă sau vedere înceţoşată,
- vertij, durere la nivelul urechilor,
- bătăi neregulate ale inimii şi palpitaţii (aritmii), durere în piept şi atac de cord (infarct miocardic),
- cheaguri de sânge la nivelul venelor profunde, tensiune arterială ridicată sau scăzută, bufeuri, răcirea membrelor (extremităţilor), apariţia de pete roşiatice pe piele,
- cheaguri de sânge la nivelul venelor pulmonare (embolism pulmonar), plămâni colabaţi, tuse cu sânge, astm bronşic, dificultăţi de respiraţie la efort,
- obstrucţie intestinală, acumulare de lichid în abdomen, inflamaţie la nivelul intestinului subţire sau gros, stomacului sau esofagului, durere în partea inferioară a abdomenului, disconfort abdominal, arsuri în capul pieptului (refluxul alimentelor din stomac), scaun cu sânge,
- icter (îngălbenirea pielii şi a ochilor),
- ulceraţii şi băşici pe piele, reacţii ale pielii în urma expunerii la soare, înroşirea palmelor, umflare sau durere la nivelul feţei,
- inflamaţie sau rigiditate articulară, dureri osoase, slăbiciune sau rigiditate musculară,
- acumulare de lichid în rinichi, creşterea frecvenţei de urinare în timpul nopţii, incontinenţă urinară, sânge în urină, creşterea nivelului de creatinină în sânge (semn al disfuncţiei renale),
- sângerări vaginale neobişnuite
- umflătură (edem), frisoane şi tremurături.
Unele dintre aceste reacţii adverse sunt mai frecvente atunci când capecitabina este administrată în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului. Alte reacţii adverse observate în acest caz sunt:
Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) includ:
- scăderea nivelului de sodiu, magneziu sau calciu în sânge, creşterea nivelului de zahăr în sânge,
- durere la nivelul nervilor,
- sunete sau zgomote în urechi (tinitus), pierderea auzului,
- inflamaţie a venelor,
- sughiţ, modificare a vocii,
- durere sau senzaţie modificată/anormală la nivelul gurii, durere la nivelul maxilarului,
- transpiraţii, transpiraţii în timpul nopţii,
- spasme musculare,
- dificultate la urinare, prezenţa de proteine sau sânge în urină,
- vânătăi sau reacţii la nivelul locului de injectare (cauzate de medicamentele administrate în acelaşi timp prin injectare).
Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane), includ:
- îngustarea sau blocarea canalului lacrimar (stenoza canalului lacrimal),
- insuficienţă hepatică,
- inflamaţie care conduce la disfuncţia sau obstrucţia secreţiei biliare (hepatită colestatică),
- modificări specifice ale electrocardiogramei (prelungirea intervalului QT),
- anumite tipuri de aritmie (inclusiv fibrilaţia ventriculară, torsada vârfurilor şi bradicardie).
- inflamaţie a ochiului care determină durere în ochi şi, posibil, tulburări de vedere
- inflamaţie a pielii care determină apariţia de pete roşii acoperite de cruste, din cauza unei afecţiuni a sistemului imunitar
- reacţie severă la nivelul pielii cum sunt erupţia trecătoare pe piele, ulceraţia şi formarea de vezicule care pot implica apariţia de ulceraţii la nivelul gurii, nasului, organelor genitale, mâinilor, picioarelor şi a feţei (ochi roşii şi umflaţi).

Interacțiuni cu alte medicamente:

Capecitabine Teva împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest lucru este foarte important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul medicamentelor. Trebuie să fiţi precaut
mai ales dacă luaţi oricare dintre următoarele:
- medicamente pentru gută (alopurinol),
- medicamente anticoagulante (cumarină, warfarină),
- anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină),
- medicamente pentru crize epileptice sau tremor (fenitoină),
- interferon alfa sau
- radioterapie şi anumite medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului (acid folinic, oxaliplatină, bevacizumab, cisplatin, irinotecan).
- medicamente utilizate pentru a trata deficitul de acid folic.

Capecitabine Teva împreună cu alimente ș i băuturi
Capecitabine Teva nu trebuie luat mai târziu de 30 de minute după mese.

Administrarea de Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de începerea tratamentului trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Nu trebuie să luaţi Capecitabine Teva dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Capecitabine Teva.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Capecitabine Teva 150 mg sunt comprimate filmate de culoarea piersicii, pală, de forma alungită, biconvexă, inscripţionate cu „C” pe o faţă şi cu „150” pe cealaltă faţă.
Comprimatele sunt disponibile în blistere a câte 10 comprimate filmate. Fiecare cutie conţine 60 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister, după EXP.
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Capecitabine Teva 150 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.