Prospect Xeloda 150 mg, comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Producator: Roche Pharma AG, Germania
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Xeloda 150 mg, comprimate filmate:

Xeloda apartine unui grup de medicamente numite "citostatice", care opresc cresterea celulelor canceroase.

Xeloda contine capecitabina 150 mg, care nu este ea însasi un citostatic. Numai dupa ce este absorbita este transformata într-un medicament anti-canceros activ (mai mult în tesuturile tumorale decât în cele normale). Xeloda se prescrie de catre medici pentru tratamentul cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân.
În plus, Xeloda este prescrisa de catre medici si pentru prevenirea aparitiei cancerului de colon dupa indepartarea completa a tumorii prin interventie chirurgicala.

Xeloda poate fi utilizata singura sau în asociere cu alti agenti.

Contraindicații:

Nu luati Xeloda:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la capecitabina sau la oricare dintre celelalte componente ale Xeloda. Trebuie sa va informati medicul daca stiti ca aveti alergie sau o reactie deosebita la Xeloda.
- daca sunteti gravida sau alaptati,
- daca aveti boli de sânge,
- daca aveti boli hepatice sau boli renale,
- daca aveti un deficit cunoscut al enzimelor dihidropirimidin dehidrogenazei (DPD),
- sau daca sunteti tratat acum sau ati fost tratat în ultimele 4 saptamâni cu brivudina, sorivudina sau clase similare de substante ca parte a terapiei herpesului zoster (varicela sau zona zoster).

Administrare Xeloda 150 mg, comprimate filmate:

Comprimatele de Xeloda trebuie înghitite cu apa. Medicul dumneavoastra va va prescrie doza si schema de tratament potrivite pentru dumneavoastra.
Doza de Xeloda se calculeaza pe baza suprafetei corporale. Suprafata corporala este calculata în functie de greutate si înaltime. Doza uzuala de Xeloda este de 1250 mg/m2 de suprafata corporala, luata de doua ori pe zi (dimineata si seara). Se dau doua exemple: O persoana cu greutatea corporala de 64 kg si înaltimea de 1,64 m are o suprafata corporala de 1,7 m2 si trebuie sa ia 4 comprimate de 500 mg si 1 comprimat de 150 mg de doua ori pe zi. O persoana cu greutatea corporala de 80 kg si înaltimea de 1,80 m are o suprafata corporala de 2,00 m2 si trebuie sa ia 5 comprimate de 500 mg de doua ori pe zi.
Comprimatele de Xeloda se iau, în mod obisnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioada de 7 zile de pauza (când nu se ia nici un comprimat). Aceasta perioada de 21 zile este un ciclu de tratament. În asociere cu alti agenti, doza uzuala pentru adulti poate fi mai mica de 1250mg/m2 de suprafata corporala si este posibil sa fie necesar sa luati comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fara perioada de pauza).

Medicul dumneavoastra va va spune ce doza trebuie sa luati, când si pentru cât timp. Este posibil ca medicul sa doreasca ca dumneavoastra sa luati la fiecare doza o asociere de comprimate a 150 mg si 500 mg pentru fiecare doza.
• Luati comprimatele în asocierea prescrisa de catre medic pentru dozele de dimineata si seara
• Luati comprimatele într-un interval de 30 de minute dupa sfârsitul mesei (mic dejun sau cina)
• Este foarte important sa luati toata medicatia conform prescriptiei medicului.
Daca luati mai mult decât trebuie din Xeloda contactati medicul înainte de a lua doza urmatoare. Daca uitati sa luati Xeloda nu luati doza omisa si nici nu dublati doza urmatoare. Continuati tratamentul obisnuit si informati medicul.

Daca încetati sa luati Xeloda:
Nu exista reactii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu Xeloda. În cazul în care utilizati anticoagulante cumarinice (de exemplu Marcumar), la oprirea tratamentului cu Xeloda poate fi necesar ca medicul sa ajusteze doza de anticoagulant. Daca aveti orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Xeloda 150 mg, comprimate filmate:

Substanta activa este capecitabina (150 mg pe comprimat filmat).

Celelalte componente sunt:
* Nucleul comprimatului: lactoza anhidra, croscarmeloza sodica, hipromeloza, celuloza microcristalina, stearat de magneziu.
* Filmul comprimatului: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), oxid galben si rosu de fer (E172), talc.

Precauții:

Înainte de a începe tratamentul cu Xeloda, asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie daca:
- suferiti de boli ale ficatului sau rinichilor
- aveti sau ati avut alte boli, cum sunt afectiuni ale inimii sau dureri în piept
- suferiti de afectiuni ale creierului
- aveti dezechilibre ale calciului
- suferiti de diabet zaharat

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:
Xeloda va poate produce ameteli, greata sau oboseala. Este deci posibil ca Xeloda sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Xeloda:
Acest medicament contine lactoza anhidra ca excipient. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, întrebati-l înainte de a lua Xeloda.

Reacții adverse ale Xeloda 150 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Xeloda poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reactii adverse la Xeloda, care pot afecta mai mult de 1 persoana din 10, sunt:
• diaree, greata, varsaturi, stomatita (rani în gura si gât) si dureri abdominale
• reactii de tip mâna - picior la nivelul pielii (furnicaturi si amorteli, durere, umflare sau înrosire la nivelul palmelor sau talpilor), eruptii trecatoare pe piele, uscaciunea pielii sau mâncarime
• oboseala
• pierderea apetitului (anorexie)
Aceste reactii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra la aparitia oricarei reactii adverse. Medicul va poate indica sa reduceti doza si/sau sa întrerupeti temporar tratamentul cu Xeloda. Aceasta va ajuta sa reduceti riscul ca aceste reactii sa continue sau sa devina severe.

INTRERUPETI imediat tratamentul cu Xeloda si informati-l pe medicul dumneavoastra daca apare unul dintre urmatoarele simptome:
• Diaree: daca aveti mai mult de 4 scaune pe zi, mai multe scaune decât în mod obisnuit sau
diaree în timpul noptii
• Varsaturi: daca aveti varsaturi mai mult decât o data pe zi
• Greata: daca va pierdeti pofta de mâncare si cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mica decât în mod obisnuit
• Stomatita: daca aveti dureri, roseata, umflaturi sau rani în gura
• Reactii ale pielii de tip mâna-picior: daca aveti dureri, umflaturi, înrosire a mâinilor si/sau picioarelor.
• Febra sau infectii: daca aveti temperatura de 38ºC sau mai mare sau alte semne ale unei infectii.
• Dureri în piept: daca apare durere localizata în mijlocul pieptului, în special daca apare la efort.
Daca sunt abordate din timp, aceste reactii adverse se pot ameliora în intensitate în timp de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Daca aceste reactii adverse se manifesta în continuare, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra. Acesta va poate recomanda sa reîncepeti tratamentul cu o doza mai mica.
Alte reactii adverse, mai putin frecvente si obisnuit usoare, care pot afecta între 1 persoana si 10 persoane din 100, sunt: scaderea numarului de celule albe sau rosii ale sângelui, eruptii trecatoare pe piele, pierdere a parului neimportanta cantitativ, oboseala, febra, slabiciune, somnolenta, dureri de cap, senzatie de amorteala sau furnicaturi, modificari de gust, ameteli, insomnie, umflarea picioarelor, constipatie, deshidratare, herpes, inflamatia nasului si gâtului, infectii la nivelul pieptului, tulburari la nivelul ochilor, inflamatia venelor (tromboflebita), scurtarea respiratiei, sângerari la nivelul nasului, tuse, rinoree, sangerari la nivelul stomacului, arsuri stomacale, flatulenta excesiva, uscaciunea gurii, decolorarea pielii, tulburari ale unghiilor, durere la nivelul articulatiilor, pieptului sau spatelui si pierdere în greutate.
Daca sunteti îngrijorat din cauza acestora sau a oricaror alte reactii neasteptate, informati-l pe medicul dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Acest lucru este foarte important, pentru ca administrarea mai multor medicamente în acelasi timp poate accentua sau slabi efectul
medicamentelor. Trebuie sa fiti precaut mai ales daca luati oricare dintre urmatoarele:
- medicamente pentru guta (alopurinol),
- medicamente anticoagulante (cumarina, warfarina),
- anumite medicamente antivirale (sorivudina si brivudina) sau
- medicamente pentru crize epileptice si tremor (fenitoina).

Utilizarea Xeloda cu alimente si bauturi
Xeloda nu trebuie luat mai târziu de 30 de minute dupa mese

Administrarea de Xeloda 150 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de începerea tratamentului trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, daca credeti ca sunteti gravida sau daca intentionati sa ramâneti gravida.

Nu trebuie sa luati Xeloda daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida.
Nu trebuie sa alaptati daca luati Xeloda.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate de culoarea piersicii, pala, de forma alungita, biconvexa, marcate cu "150" pe o fata si cu "Xeloda" pe cealalta fata.
Xeloda 150 mg comprimate filmate este disponibil în cutii care contin 60 comprimate filmate (6 blistere cu câte 10 comprimate).

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor.
A nu se pastra la temperaturi peste 30ºC.
Nu utilizati Xeloda dupa data de expirare înscrisa pe cutie si eticheta.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Xeloda 150 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Xeloda 150 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.