Prospect Etoricoxib Teva comprimate filmate

Substanța activă: etoricoxibum
Producator: TEVA Gyógyszergyár Zrt, TEVA UK Ltd., Teva Nederla
Clasa ATC: [M01AH]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >>
Etoricoxib Teva 30 mg comprimate filmate
Etoricoxib Teva 60 mg comprimate filmate
Etoricoxib Teva 90 mg comprimate filmate
Etoricoxib Teva 120 mg comprimate filmate

Indicații Etoricoxib Teva comprimate filmate:

• Etoricoxib Teva conţine substanţa activă etoricoxib. Etoricoxib Teva face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori selectivi de COX-2. Acestea aparţin unei clase de medicamente denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Pentru ce se utilizează Etoricoxib Teva?
• Etoricoxib Teva ajută la reducerea durerii şi tumefacţiei (inflamaţiei) de la nivelul articulaţiilor şi muşchilor la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste, cu boală artrozică, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă şi gută.
• Etoricoxib Teva este utilizat şi pentru tratamentul de scurtă durată al durerii de intensitate moderată apărută după intervenţiile chirurgicale dentare, la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste.

Ce este boala artrozică?
Boala artrozică este o boală a articulaţiilor. Ea este determinată de distrugerea gradată a cartilajelor care protejează extremităţile oaselor. Aceasta produce tumefacţie (inflamaţie), durere, sensibilitate, blocare articulară şi impotenţă funcţională.

Ce este poliartrita reumatoidă?
Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatoare a articulaţiilor de lungă durată. Aceasta produce durere, blocare articulară, tumefacţie, cu reducere progresivă a mişcării în articulaţiile pe care le afectează. Ea poate produce, de asemenea, inflamaţie la nivelul altor zone ale corpului.

Ce este guta?
Guta este o boală caracterizată prin episoade de inflamaţie bruşte, recurente, foarte dureroase şi însoţite de înroşire la nivelul articulaţiilor. Ea este provocată de depozitarea de cristale minerale în articulaţie.

Ce este spondilita anchilozantă?
Spondilita anchilozantă este o afecţiune inflamatoare la nivelul coloanei vertebrale şi articulaţiilor mari.

Contraindicații:

Nu luaţi Etoricoxib Teva:
• dacă sunteţi alergic la etoricoxib sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă sunteţi alergic la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv acid acetilsalicilic şi inhibitori de COX-2 (vezi Reacţii adverse posibile)
• dacă aveţi în prezent un ulcer gastric sau sângerări gastrice sau intestinale
• dacă aveţi boală hepatică gravă
• dacă aveţi boală renală gravă
• dacă sunteţi sau aţi putea fi gravidă sau dacă alăptaţi (vezi „Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”)
• dacă aveţi vârsta sub 16 ani
• dacă aveţi boală inflamatoare intestinală, cum este boala Crohn, colită ulcerativă sau colită
• dacă aveţi tensiune arterială mare care nu este controlată prin tratament (verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau asistenta în cazul în care nu sunteţi sigur dacă tensiunea dumneavoastră arterială este controlată adecvat)
• dacă medicul dumneavoastră v-a diagnosticat cu tulburări cardiace, inclusiv insuficienţă cardiacă (formă moderată sau severă), angină pectorală (durere în piept)
• dacă aţi avut în trecut infarct miocardic, bypass chirurgical, boală arterială periferică (circulaţie deficitară la nivelul gambelor sau picioarelor din cauza arterelor îngustate sau blocate)
• dacă aţi avut în trecut orice fel de accident vascular cerebral (inclusiv accident vascular cerebral minor, accident ischemic tranzitor sau AIT).
Etoricoxib poate creşte uşor riscul dumneavoastră de infarct miocardic şi accident vascular cerebral şi, de aceea, nu trebuie utilizat la cei care au avut deja tulburări cardiace sau accident vascular cerebral.

Dacă credeţi că vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, nu utilizaţi comprimatele până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Administrare Etoricoxib Teva comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Există diferite concentrații disponibile pentru acest medicament și, în funcție de boală, medicul dumneavoastră va prescrie comprimatul cu concentrația potrivită pentru dumneavoastră.

Doza recomandată este:

Boală artrozică
Doza recomandată este de 30 mg o dată pe zi, crescând până la maxim 60 mg o dată pe zi, dacă este necesar.

Poliartrită reumatoidă
Doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi.

Spondilită anchilozantă
Doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi.

Afecţiuni dureroase acute
Etoricoxib trebuie utilizat doar pentru perioada dureroasă acută.

Gută
Doza recomandată este de 120 mg o dată pe zi, care trebuie administrată doar în perioada dureroasă acută, utilizarea fiind limitată la o perioadă maximă de 8 zile de tratament.

Dureri după intervenţii chirurgicale dentare Doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi, limitată la o perioadă maximă de 3 zile de tratament.

ersoane cu afecţiuni hepatice
• Dacă aveţi boală hepatică uşoară, nu trebuie să utilizaţi mai mult de 60 mg pe zi.
• Dacă aveţi boală hepatică moderată, nu trebuie să utilizaţi mai mult de 30 mg pe zi.

Nu utilizaţi mai mult decât doza recomandată pentru starea dumneavoastră. Din când în când, poate fi necesar să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre tratamentul efectuat. Este important să utilizaţi cea mai mică doză care să vă controleze durerea şi nu trebuie să luaţi Etoricoxib Teva mai mult timp decât este necesar. Se recomandă acestea deoarece riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral poate să crească după tratament prelungit, în special cu doze mari.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Etoricoxib Teva nu trebuie administrat la copiii sau adolescenții cu vârsta sub 16 ani.

Vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici. Ca și în cazul altor medicamente, este necesară prudență la pacienții vârstnici.

Mod de administrare
Etoricoxib Teva se administrează pe cale orală. Luaţi comprimatele o dată pe zi. Etoricoxib Teva poate fi utilizat cu sau fără alimente.

Dacă luaţi mai mult Etoricoxib Teva decât trebuie
Nu trebuie să luaţi niciodată mai multe comprimate decât vă recomandă medicul. În cazul în care luaţi prea multe comprimate de Etoricoxib Teva, trebuie să vă prezentaţi imediat pentru consult medical.

Dacă uitați să luaţi Etoricoxib Teva
Este important să luaţi Etoricoxib Teva aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Dacă uitaţi să luaţi o doză, urmaţi tratamentul în continuare conform schemei recomandate.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Etoricoxib Teva comprimate filmate:

• Substanţa activă este etoricoxib.
Fiecare comprimat filmat conţine etoricoxib 30 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine etoricoxib 60 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine etoricoxib 90 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine etoricoxib 120 mg.

• Celelalte componente sunt:
- Nucleu: hidrogenofosfat de calciu anhidru, crospovidonă tip A, celuloză microcristalină tip 101, celuloză microcristalină tip 102, povidonă K 25, stearat de magneziu.
- Film: hipromeloză, hidroxipropilceluloză, talc, trigliceride cu lanț mediu, dioxid de titan (E 171), celuloză microcristalină (30 mg), oxid roșu de fer (30 mg) (E 172), indigotină, lac de aluminiu (30, 60 și 120 mg) (E 132), albastru strălucitor lac de aluminiu (60 și 120 mg) (E 133), oxid galben de fer (60 și 120 mg) (E 172), oxid negru de fer (60 și 120 mg) (E 172).

Precauții:

Înainte să luaţi Etoricoxib Teva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
• Aveţi istoric de hemoragie gastrică sau de ulcere.
• Sunteţi deshidratat, de exemplu din cauza unui episod prelungit de vărsături sau diaree.
• Prezentaţi edeme din cauza retenţiei de lichide.
• Aveţi istoric de insuficienţă cardiacă sau orice altă boală a inimii.
• Aveţi istoric de hipertensiune arterială. Etoricoxib Teva, în special în doze mari, poate creşte tensiunea arterială la unii pacienţi, iar, din când în când, medicul dumneavoastră va dori să vă verifice tensiunea arterială.
• Aveţi istoric de boală hepatică sau renală.
• Sunteţi în tratament pentru o infecţie. Etoricoxib Teva poate masca sau ascunde febra, care este un semn al infecţiei.
• Aveţi diabet zaharat, concentraţii crescute de colesterol în sânge sau sunteţi fumător. Acestea pot creşte riscul dumneavoastră de boală cardiacă.
• Sunteți o femeie care încearcă să rămână gravidă.
• Aveţi vârsta peste 65 ani.

În cazul în care nu sunteţi sigur dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Etoricoxib Teva, pentru a vedea dacă acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră.

Etoricoxib Teva este la fel de eficace atât la pacienţii vârstnici, cât şi la adulţii mai tineri. Dacă aveţi vârsta peste 65 ani, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă urmărească corespunzător. Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu vârsta peste 65 ani.

Copii şi adolescenţi
Nu dați acest medicament copiilor și adolescenților cu vârsta sub 16 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La unii pacienţi care utilizează Etoricoxib Teva s-au raportat ameţeli şi somnolenţă. În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, nu trebuie să conduceţi vehicule. În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, nu trebuie să folosiţi niciun fel de unelte sau utilaje.

Reacții adverse ale Etoricoxib Teva comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre aceste manifestări, trebuie să opriţi administrarea Etoricoxib Teva şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Etoricoxib Teva):
• apar sau se agravează respiraţia dificilă, durerile în piept sau umflarea gleznelor
• colorare în galben a pielii şi a albului ochilor (icter) - acestea sunt semne ale afecţiunilor hepatice
• dureri de stomac severe sau continue sau scaunele dumneavoastră devin de culoare neagră
• o reacţie alergică - care poate include afecţiuni pe piele cum sunt ulceraţii sau vezicule, sau umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului care poate determina dificultăţi la respiraţie

Următoarele reacţii adverse pot să apară în timpul tratamentului cu Etoricoxib Teva:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
• dureri la nivelul stomacului

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• alveolită uscată (inflamaţie şi durere după extracţie dentară)
• umflare la nivelul picioarelor şi/sau gambelor determinată de retenţia de lichide (edeme)
• ameţeli, durere de cap
• palpitații (bătăi rapide sau neregulate ale inimii), ritm neregulat al bătăilor inimii (aritmii)
• creștere a tensiunii arteriale
• respiraţie şuierătoare sau dificultăți la respirație (bronhospasm)
• constipație, flatulență (gaze intestinale în exces), gastrită (inflamaţie a mucoasei gastrice), arsuri în capul pieptului, diaree, indigestie (dispepsie)/disconfort la nivelul stomacului, greață, stare de rău (vărsături), inflamaţie a esofagului, ulceraţii la nivelul gurii
• modificări ale valorilor testelor de sânge care investighează funcţia ficatului
• vânătăi
• stare de slăbiciune şi oboseală, simptome asemănătoare gripei

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
• gastroenterită (inflamație a tractului gastrointestinal care afectează atât stomacul cât și intestinul subțire/probleme la nivelul stomacului), infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare, infecţii ale tractului urinar
• modificări ale valorilor de laborator (scădere a numărului de celule roşii din sânge, scădere a numărului de celule albe din sânge, scădere a numărului de trombocite din sânge)
• hipersensibilitate (o reacție alergică incluzând apariţia de pete în relief pe piele, care pot fi atât de severe încât să necesite asistenţă medicală de urgenţă)
• creşteri sau scăderi ale poftei de mâncare, creştere în greutate
• anxietate, depresie, scădere a acuităţii mentale; senzaţia de a vedea, simţi sau auzi lucruri care nu există în realitate (halucinaţii)
• modificare a gustului, insomnie, senzaţie de amorţeală sau furnicături, somnolenţă
• vedere înceţoşată, iritaţie şi înroşire la nivelul ochilor
• senzaţie de ţiuituri în urechi, ameţeală (senzaţie de rotire în timp ce stai nemişcat)
• bătăi anormale ale inimii (fibrilaţie atrială), bătăi rapide ale inimii, insuficienţă cardiacă, senzaţie de strângere, apăsare, sau greutate în piept (angină pectorală), infarct miocardic
• înroşire la nivelul feţei şi gâtului, accident vascular cerebral, accident vascular cerebral minor (atac ischemic tranzitor), creştere severă a tensiunii arteriale, inflamaţie a vaselor de sânge
• tuse, dificultate la respiraţie, sângerare nazală
• balonare la nivelul stomacului sau intestinului, modificări ale mişcărilor intestinelor (peristaltism intestinal), senzaţie de gură uscată, ulcer gastric, inflamaţie a mucoasei gastrice care se poate agrava şi poate determina sângerare, sindrom de colon iritabil, inflamaţie a pancreasului
• umflarea feţei, erupţie trecătoare pe piele sau senzaţie de mâncărime la nivelul pielii, înroşire a pielii
• crampe/spasme musculare, dureri/rigiditate musculară
• valori crescute ale potasiului în sânge, modificări ale valorilor testelor din sânge sau urină legate de starea rinichilor , afecţiuni renale grave
• dureri în piept

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
• angioedem (o reacţie alergică constând în umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care poate determina dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire, şi care poate fi atât de severă încât să necesite asistenţă medicală de urgenţă)/reacţie anafilactică/anafilactoidă inclusiv şoc (o reacţie alergică gravă ce necesită asistenţă medicală de urgenţă)
• confuzie, agitaţie
• probleme cu ficatul (hepatită)
• valori scăzute ale sodiului în sânge
• insuficienţă hepatică, colorare în galben a pielii şi/sau a albului ochilor (icter)
• reacţii severe la nivelul pielii

Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

După ce începeţi să utilizaţi Etoricoxib Teva, este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă urmărească îndeaproape pentru a verifica dacă medicamentele pe care le luaţi acţionează adecvat, îndeosebi dacă luaţi în acelaşi timp vreunul dintre medicamentele enumerate mai jos:
• medicamente care vă subţiază sângele (anticoagulante), cum este warfarina
• rifampicină (un antibiotic)
• metotrexat (un medicament utilizat pentru supresia sistemului imun, folosit adesea în poliartrita reumatoidă)
• ciclosporină sau tacrolimus (medicamente utilizate pentru supresia sistemului imun)
• litiu (un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie)
• medicamente utilizate pentru controlul hipertensiunii arteriale şi insuficienţei cardiace denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) şi antagonişti ai receptorilor de angiotensină, exemplele incluzând enalapril şi ramipril, losartan şi valsartan
• diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă din organism)
• digoxină (un medicament pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi aritmiilor cardiace)
• minoxidil (un medicament utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale)
• salbutamol sub formă de comprimate sau soluţie orală (un medicament pentru astm bronşic)
• comprimate contraceptive (utilizarea în acelaşi timp vă poate crește riscul de reacții adverse)
• terapie de substituţie hormonală (utilizarea în acelaşi timp vă poate crește riscul de reacții adverse)
• acid acetilsalicilic, riscul de ulcere gastrice fiind mai mare dacă luaţi Etoricoxib Teva împreună cu acid acetilsalicilic.
- acid acetilsalicilic pentru prevenirea infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral:
Etoricoxib Teva poate fi luat împreună cu doze mici de acid acetilsalicilic. Dacă în prezent luaţi doze mici de acid acetilsalicilic pentru a preveni infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, nu trebuie să opriţi administrarea acestuia fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră
- acid acetilsalicilic și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS):
nu utilizaţi doze mari de acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare în timpul tratamentului cu Etoricoxib Teva.

Administrarea de Etoricoxib Teva comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Etoricoxib Teva nu trebuie administrat în timpul sarcinii. Nu luaţi comprimatele dacă sunteţi gravidă sau credeți că aţi putea fi gravidă, sau dacă intenţionaţi să rămâneți gravidă. Dacă rămâneți gravidă, întrerupeţi administrarea comprimatelor şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură sau dacă aveţi nevoie de sfaturi suplimentare.

Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă etoricoxib se excretă în laptele uman. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a lua Etoricoxib Teva. În cazul în care utilizaţi Etoricoxib Teva, nu trebuie să alăptaţi.

Fertilitatea
Etoricoxib Teva nu este recomandat la femeile care încearcă să rămână gravide.

Prezentare ambalaj:

Etoricoxib Teva 30 mg comprimate filmate: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albastră, marcate cu “30” pe una dintre fețe și netede pe cealaltă față.

Etoricoxib Teva 60 mg comprimate filmate: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare verde închis, marcate cu “60” pe una dintre fețe și netede pe cealaltă față.

Etoricoxib Teva 90 mg comprimate filmate: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu “90” pe una dintre fețe și netede pe cealaltă față.

Etoricoxib Teva 120 mg comprimate filmate: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare verde deschis, marcate cu “120” pe una dintre fețe și netede pe cealaltă față.

Mărimi de ambalaj:
30 mg
Cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al conținând 7, 14, 28, 28x1, 30, 98 comprimate filmate.

60 mg
Cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al conținând 7, 14, 20, 28, 28x1, 30, 50, 98, 100 comprimate filmate.

90 mg
Cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al conținând 5, 7, 7x1, 14, 20, 28, 28x1, 30, 50, 98, 100 comprimate filmate.

120 mg
Cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al conținând 5, 7, 7x1, 14, 16, 20, 28, 28x1 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă etoricoxibum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Etoricoxib Teva comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Etoricoxib Teva comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.